Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé
 
Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 30
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Igen, tudod.
(#) dolargaan válasza Remci hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Adatlapja szerint 7 - 95% között állítható a teljesítmény.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Köszi, akkor összerakom.
(#) Remci válasza dolargaan hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Neked is köszönöm, igazából annak a légkeveréses főzőnek a fűtőszálát akarom szabályozni vele, amit linkeltem neked egyszer. De mivel még ilyet nem használtam, nem voltam benne biztos hogy azt lehet-e?
(#) SBahadurD hozzászólása Jún 17, 2015 /
 
Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni ennek a kérdésnek a megválaszolásában? Suliba kéne. Vagy ha valaki tudja, hogy hol tudok utánanézni, az is sokat segítene.
A kérdés:
A szilárdtest esetében milyen paramétereket kell figyelembe venni az életvédelmi leválasztás
megtervezésénél, és hogyan kell ellenőrizni a megfelelő működést?

Köszi!
(#) Sebi válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Idézet:
„szilárdtest esetében”


Ha szilárdtest reléről van szó, abban megoldották gyárilag, a paramétereket az adatlap tartalmazza.
Amennyiben egy ilyen eszközt magadnak akarsz megtervezni, akkor gondoskodni kell a vezérlő áramkör (amennyiben az érinthető) és a hálózati feszültséget kapcsoló eszköz (triac, tirisztor, IGBT, stb) galvanikus elválasztásáról. Ezt leggyakrabban optocsatolóval oldják meg, aminek szintén van adatlapja, ami feltünteti a szigetelési képességét is.
Ha akkora a szegénység, hogy ilyen nincs kéznél, megoldható akár egy LED, vagy izzólámpa - mint meghajtó - és egy fotodióda, fotoellenállás segítségével is, amit olyan messze helyezhetsz el egymástól, hogy akár 20kV-on sem lesz vele gond.
Optocsatoló nyák kialakításánál ügyelni kell a fóliavezetésre (elhelyezésre), gyengébb minőségű nyák esetén pedig a kúszóáram útjának megnövelésére (az optó lábsorai közt ki szokták marni a panelt).

Ellenőrizni átütés-vizsgálattal szokás, erre vannak minősített műszerek, laboratóriumok.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
(#) proli007 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Félek, nem erről szól s kérdés, csak az is kérdés, hogy a kérdező tudja-e pontosan a kérdés mire vonatkozik. Mert nekem kételyeim vannak..
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1
 
Ezért kezdtem az idézettel... Nekem sem volt egyértelmű.

Legfeljebb úgy járt a válasszal, mint esztergályos barátommal az örökösen kéregető kollégája: lerajzolt egy lépcsős tengelyt, majd megkapta lemezből kireszelve. Elvitte a főnökhöz, mit csinált neki a drehás. Főnök megnézte a rajzot, lemérte a lemezt, majd kijelentette: pontos, szép munka! (Nem volt szimmetria vonal a rajzon...)
(#) SBahadurD válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Természetesen szilárdtest reléről volt szó, csak véletlenül elírtam.
Tudom, mire vonatkozik a kérdés. Azt is tudom, mi az a leválasztás, csak pontosan a mérendő paraméterek nevét, és a hivatalos mérési eljárásokat nem ismerem, így erre vagyok kíváncsi. Azóta megtudtam, hogy a kérdéses paraméterek hivatalos neve szigetelési i ellenállás, és villamos szilárdság. Ezen kívül van még valamilyen paraméter, amelyik a leválasztással kapcsolatos?
(#) proli007 válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Hello!
Természetesen gondoltam, hogy SSR-ről van szó, hiszen a topik címe is az. De ezeket a méréseket csak a kapcsoló be és kimeneti oldala között lehet elvégezni. De a kapcsolt oldalon nem. Mert egy kikapcsolt SSR-t (Triac-ot) én nem tekintenék leválasztásnak, tehát ilyen szempontból nem azonos egy kapcsoló kontaktusával.
De hogy a mérés milyen szempontok alapján kell végezni, azt csak Te tudhatod az iskolai követelmények alapján. De mivel ez nem is az én asztalom, ha lehet, nem is mennék bele további kérdésekbe..
(#) SBahadurD válasza proli007 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Itt a kapcsoló és a kapcsolt oldal között kell a mérést végezni. A leválasztást a legtöbb esetben optocsatoló végzi.
Az egész amiatt volt érdekes, mert csináltam egy áramkört, amiben lámpákat kapcsolok MCU-val, és SSR-nek a legtöbb optotriak adatlapjában megtalálható ajánlott kapcsolást építettem meg (az optotriak hajtja meg a triak gate-jét).
Természetesen odafigyeltem arra, hogy ne legyen vezető az optocsatoló lábai között, viszont a nyák kimarása nem jutott eszembe, el kell ismernem, ez jó ötlet.

Szóval ugye az SSR-t nem én terveztem, emiatt kaptam a feladatomhoz kiegészítésként, hogy nézzek utána a kérdésnek életvédelmi szempontból, ami itt a gyengeáramú vezérlő rész és az erősáramú vezérelt rész szétválasztását jelenti.

Szerencsére megtaláltam a csatolmányban lévő doksit, ami elég jónak tűnik. És másnak is hasznos lehet.
(#) Thomm hozzászólása Jún 20, 2015 /
 
Üdv!
Arduinoval szeretnék vezérelni egy sharp s202s02 ssr relét. Soha nem használtam még ilyet így nem is ismerem a működésüket.
Nagyfeszültséggel még nem tudom tesztelni, így egy másodperceként ki be kapcsolgatom és megpróbáltam rámérni a két váltóáramú lábra.
A ellenállás 3Mohm és 5Kohm között ugrál, a dióda/szakadásmérő pedig kb 430 és 450 között ugrál.
Ez így stimmel?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) Thomm válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Abszolút nincs lehetőség az ellenőrzésére? Nincs hozzáférésem jelenleg váltóáramhoz és nem teljesen szokványos módon vezérlem, így valamit ki kéne ötöljek.
(#) sunside válasza Thomm hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Szia,
Vigyázz a bemenetnél, hogy ne lépd túl a 20 mA-t. Nem a szokványos 3-30V közötti a bemenet!. paraméterek negyedik oldal.
(#) Thomm válasza sunside hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Egy 250 ohmos ellenállás van az I/O és a + láb között.
(#) Sebi válasza Thomm hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Ha nincs váltód (pákatrafó +24V-os izzó, vagy előtéttel LED) akkor egyennel is vizsgálhatod, de kissé körülményesebb. A váltófeszültségű kimenettel köss sorba egy izzót (vagy előtéttel LED-et) kapcsolj rá valami DC-t (5V is elég) és vezéreld meg. Az izzó, vagy LED begyújt és égve fog maradni vezérlés elvétele után is, majd, ha megszakítod a kimeneti áramkört és visszakapcsolod, akkor már nem világít. Ezzel az egyik irány ellenőrizve. Ezután cseréld meg a kimenet két pontját és játszd el újra - ugyanez történik. Váltóáramú tápnál természetesen a kimeneti áramkör a vezérlés elvételekor megszakad, mert akkor automatikusan a nullaátmenet végzi a tirisztorok - vagy triak - kikapcsolását.
(#) Horvath65 hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Szép estét!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy az AC ssr-ek ki és bemenetét lehet e közösíteni? Úgy értem, hogy a ki menetet csak egyszerűen össze kötöm és a bemeneteket DC diódával választom szét. Az ssr in 12v DC out 230v AC.
A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Hello! Nem igazán érthető a kérdés. A ki és bementek galvanikusan el vannak választva, azokat oda kötöd ahova tetszik. De az "AC SSR" alatt a kimenetre gondolsz, vagy a váltófeszültséggel vezérelhető SSR-re? A "normál SSR" egyenárammal vezérelhető, és váltóáramot kapcsol. De ha a kimentek párhuzamosítására gondolsz nagyobb áram reményében, akkor az felejtős. Nem biztosított az egyidejű kapcsolásuk. Egy vázlatos rajz nagyobb segítség lett volna a válaszadáshoz..
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Hello! Nem a párhuzamosításra gondoltam. Hanem a bemenetre két három jelet szeretnék adni DC 12v ezeket a jeleket gondoltam diódákkal összesíteni, hogy a vezérlő jelek egymástól ellegyenek választva. Az egész egy kazán vezérlés lesz, REX C-100 (Bővebben: Link ) A másik kérdésem arra vonatkozott, hogy az AC oldalon két relé kimenetét lehet-e össze kötni, mert van egy relé amelynek 1gy AC bemenete van és öt AC kimenete ( Bővebben: Link ) valami hasonlóra gondoltam. Holnap rajzolok egy vázlatot az elképzelésemről. Szép estét!
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1
 
Annak semmi akadálya, hogy diódákon keresztül több "helyről" működjön az SSR. (Ez egy mezei VAGY logikai áramkör lesz.)
A kimenet egyik pontjának összekötésének sincs semmi akadálya. Hiszen ha több relét használnak, akkor is ugyan ez a helyzet. Mindenki kap fázist, a másik pontok pedig mennek a fogyasztókra. Ha egyszerre működik a több relé, akkor a bemeneteket lehet párhuzamosítani.
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Köszönöm! Egyenlőre még tervezgetek, A rex-ek és az ssr-ek megvannak, már csak a fejembe kell rendezni a dolgokat, és időt szakítani a kivitelezéshez. Még egyszer köszönöm!
Szép estét!
(#) nemgyuri hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Sziasztok!
OPTO22 (240 D10) SSR-rel van problémám.
Ha kis teljesítményű fogyasztót kötök rá (220-ról működő kisrádió) úgy viselkedik mintha be lenne kapcsolva. Ha nagyobb teljesítményű fogyasztó van rajta, jól működik. SSR_pdf A pdf 4. oldal alján van a kapcsolása. A snubber miatt lenne ez a jelenség?
Van valami módszer a jelenség kivédésére?
(#) proli007 válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Hello! Szerinted egy ilyen nagyáramú kapcsoló, kisrádió kapcsolására való? Az SSR nem egy relé, ahol független kontaktus működtet akármit. A belső nullpont elektronikának is szüksége van működtető áramra. A snubber, aminek elsősorban fázisjavítás a szerepe sem ehhez van méretezve. Egy triac-nak van tartóáram és utálja az induktív fogyasztókat. Egy SSR egyébként sem értelmezhető egy "kikapcsolt kapcsolónak".
(#) nemgyuri válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Szia! Valóban nem erre való, de ilyenem van. Lányomnak készítek egy szerkentyút, de nem tudom, hogy mit akar majd kapcsolni vele. A kisrádióval csak teszteltem, persze az is lehet, hogy Ő is erre használná. Van valami trükk, hogy így is működjön?
(#) lukacsp válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Van, normál relét kell alkalmazni. Bocs, de tényleg ez a valóság.
(#) nemgyuri válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Próbaképpen rátettem egy 56k ellenállást a fogyasztóval párhuzamosan és ettől "megjavult".
(először 10k-val próbáltam, de az 5W-ot fogyaszt, aztán 100k-val próbáltam, de azzal még nem volt jó)
(#) Fricu hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Ha a kisrádiód táplálása hagyományos trafós adapterről történik, felejtsd el!
Nekem már 3 ébresztőórás rádiót nyírt ki az SSR.
Méregettem már, cseréltem a relét is, zavarszűrőn keresztül is próbáltam, a vége mindig ez lett.
Most külső (kapcsolóüzemű) táppal megy minden, amit az SSR után használok, így ok.
Sőt jut eszembe, még az amúgy elektronikus (tehát nagy valószínűséggel kapcsolóüzemű tápot tartalmazó) Samsung mosógép is megbolondul, ha SSR utáni hálózatról megy.
Pedig van jelentős Ohmos terhelés rajta (hősugárzó), mégis.
Csak arra tudok gondolni, hogy a ki-bekapcsoláskor keletkező kis tranziensek frekvenciái adnak olyan plusz terhelést a kis trafóknak, ami miatt túlterhelődnek és szénné égnek lassanként.
Gondolom a kapcsolóüzemű táp első pufferkondija megemészt mindent, frekitől függetlenül.
(#) nemgyuri válasza Fricu hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Igen, a tirisztorok "nem rendeltetés szerű" bekapcsolása lehet a probléma. A tirisztoros-triacos SSR és kapcsolóüzemü táp együtt biztosan probléma. Ebben a rádióban normál trafós táp van, így talán nem olyan nagy a gond. Arra gondoltam, hogy a trafó induktivitása és a snubber kapacitása okozta a téves gyújtásokat.
(#) Fricu válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Félreértettél.
Pont fordítva!
A hagyományos trafót teszi tönkre az SSR.
Véleményem szerint azért, mert a trafókat "kihegyezve" tervezik, nulla tartalékkal, hogy relatíve kicsi és könnyű lehessen, és kizárólag 50 Hz-re.
A kapcsolgatás miatt olyan felharmonikusak jelennek meg, amelyek hőtechnikailag túlterhelik a trafót.
A kapcsolóüzemű táp tipikusan egy négyutas egyenirányítással kezdődik, erről feltöltenek egy kondit, ami szűr, ápol és azt alakítják (kapcsolgatják) tovább.
Ezért az kevésbé érzékeny. Így lehet, hogy vannak olyan tápok amik 110-től 240-ig bármivel üzemeltethetők.
üdv
(#) nemgyuri válasza Fricu hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Lehet, hogy rosszul, de én így gondolom: Amikor az SSR be van kapcsolva a tirisztorok majdnem a nullátmenetnél már vezetnek, tehát szinte nincs különbség az SSR kimenete és egy kontaktus között. Ezzel szemben amikor csak induktív terhelés van, a fázistolás miatt a gyújtóáramkör, mivel ohmos terhelésre méretezték, "megbolondul". Némi ohmos terhelés a kb 90 fokos fázistolást csökkenti, és ezért már a gyújtóáramkör normálisan is működhet.
Javítsatok ki ha valamit nagyon benéztem.
Következő: »»   18 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem