Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC alapú, moduláris felépítésű PLC
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Giants hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Hosszas keresés után sem találtam a céljaimnak megfelelő PLC-t ezért elhatároztam, hogy magam kezdek egy projectet, melynek célja egy moduláris felépítésű, sokrétűen alkalmazható, jó ár-teljesítmény mutatójú eszköz fejlesztése. Több sikon közelítettem meg a témát: modularitása tegye lehetővé, hogy az alkalmazásnak megfelelő modulok összekapcsolásával a legalkalmasabb hardvert lehessen összeállítani. Kompakt felépítés és ipari alkalmazhatóság. Monitor illeszthetőség billentyűzettel, egérrel. Broadband és Baseband sávú TV, VGA kimenet. Audio és képfeldolgozási lehetőség, MMC és SD tárolól használata.
Beágyazott WEB technológia lehetősége. Több típusú vezérlő alaplap alkalmazhatósága. RS485, RS232, Ethernet kommunikáció.
A PLC programozási lehetőségei szempontjából fontosnak találtam a funkció blokdiagram alapú programozhatóságot melynek alapja az LDMICRO GPL license alatti program.
E mellet sok -sok egyéb kérdés és megfogalmazott válasz született, amelyet az érdeklődőknek szivesen elmondok. Az alábbiakban látható néhány a készüléket illusztráló kép. Bővebben: Az LDMICRO program forráskódja
(#) Giants válasza Giants hozzászólására (») Jan 29, 2009 /
 
Még néhány kép...
(#) NeoCorteX hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Érdekes nem is oly rég volt egy téma, ahol fórumtárs relés daruvezérlést akart PIC-cel kiváltani. Ő le lett beszélve a PICről. Az ítélet: veszélyes lehet a software-es egység instabilitása egy ilyen ipari alkalmazásban.

Ezeket a modulokat Te csináltad? Mert akkor szép munka. Működik? Mit tud?

Üdv, G,
(#) watt válasza NeoCorteX hozzászólására (») Jan 29, 2009 /
 
Az említett személy nem értett a PIC-ekhez. Azért ez elég komoly indok, hogy lebeszéljük róla. A PIC ipari alkalmazása mindennapos. Mi is használunk sok gyári műszert, amiben PIC van. Én is építettem egy mérőkört fusiban, ami már régóta hibátlanul működik. Igaz emberélet nem függ tőle, mint egy darutól, de a felvetett PLC-k sem működnek olyan környezetben, ahol emberélet függne közvetlenül tőlük.
(#) dcsabi válasza Giants hozzászólására (») Jan 29, 2009 /
 
Érdekes a dolog...
Ezt inkább a "LOGO" plc kategória illetve az intelligens relé kategória fedné le jobban...
aki a plc programozáshoz van "láncolva", és nem akar továbblépni- e korlátok alól, annak jó segédeszköz lehet...
Én úgy látom így a hardwarte szabadság leszűkül...
Ennél jobbnak tartom a modulrendszerű PIC programozás topic alatt szóban forgó parsic fejlesztőt, gyors, és szinte hiba mentesen lehet vele dolgozni, ahhoz is lehet plc jellegű bevált hardware-t csinálni...
tettem is fel egyet paneltervvel...
(#) Giants válasza NeoCorteX hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
NeoCortex

Igen, ezeket a modulokat én terveztem és gyártottam. Ami a PIC alapú vezérlőket illeti: azt gondolom elsősorban a feladat megfogalmazásánál kell mérlegelni biztonságos-e az adott technológia amit választ az ember a megvalósításhoz. Nyilavánvalóan nem lehet ez a készülék versenytársa tradiciókkal rendelkező neves PLC gyártóknak. Nem is ez volt a cél. Inkább az, hogy olyan vezérlési, szabályozási és mérési igények kiszolgálhatóak legyenek, amelyekhez nincs piacon kész berendezés megfelelő ár/teljesítmény arány mellett. Mert ugye ki használna egy egyszerű lfűtésszabályozáshoz mondjuk SIMATIC rendszereket?! A tervezési megfontolások kiterjedtek a felhasználhatóság körére valamint az ipari környezeti hatásokra is. A szoftveres instabilitásról....
Szokásos megoldás - különösen erőművi technológiákban - a hardverek redundáns alkalmazása, megfelelő vezérő szoftverrel ellátva.. így kielégítő biztonságú lehetne akár kritikus biztonsági igényű alkalmazásokban is. De ismétlem, nem ez volt a cél... bár a készülék alkalmas egymás közötti kommunikációra egy buszon keresztül.
G
(#) Giants válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
dcsabi

Azt gondolom, besorolni egy készüléket megfelelő információk hiányában, elhamarkodott dolog.

A PLC programozás láncairól...
A készülék egyelőre három különböző típusú MCU-val készül: 16F877, 18F452, dsPIC30F4013. A legelső MCU teszi lehetővé az LDMICRO felület alkalmazását a programozásban. Ez is csak azért, mert nem feltétlenül olyanok szeretnék felhasználni az eszközöket akik assembly nyelven is profi módon tudnak programozni. Vannak igények amikor elegendő a feladat blokkdiagramban való megfogalmazása.
A másik két MCU már más kategória. Amennyiben ismeritek az adott típuscsaládot valószínű kitűnik, hogy ezek komolyabb jelfeldolgozásra is megfelelő eszközök és nem csak kétbites amőbajáték kialakítására alkalmasak... Bár az már a korai mesterséges intelligencia kutatás időszakában is nagy teljesítmény volt....
A programozhatóságról: semmi nem korlátozza a felhasználót, hogy a rendelkezésre álló bármelyik nyelvi eszközt felhasználja a programfejlesztéshez. (MIKROBASIC, C, PASCAL, ASSEMBLY...etc) Még azt is hozzá kell tennem, hogy a bevezetőben említett terminál modul egy sajátos technológiát tartalmaz. A PARALLAX PROPELLER chipjét. A tervezés során a modulhatárok úgy lettek kialakítva, hogy néhány általános funkció kialakítására lekötött porton kívűl a többi rendelkezésre áll. Így nincs akadálya annak, hogy csak a szellemi korlátok határolják az alkalmazhatóságot (persze a lehetőségeken belül)
A készülék ismertetésének nem az volt a célja, hogy versenyezzen más fejlesztőeszközökkel, így pl. a parsic-al. (különben a lehetőségek messze túlmutatnak azon)
G
(#) Giants hozzászólása Jan 30, 2009 /
 
A mit tud kérdésre nem tudok egy szóval válaszolni. Sokat... De ennek megitélésében segítene, ha ismernétek a technikai paramétereket, amit szivesen közzéteszek ha érdeklődésre tart számot.
G
(#) ciw válasza Giants hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
Üdv !

Először is annyit, hogy nagyon szép munka !

A kérdés az, hogy ipari környezetben hogy állja meg a helyét ?

Mondjuk egy szekrényben, ami tele van mágneskapcsolókkal és relékkel. Mert sajnos tapasztalat, hogy a PIC-ek itt szoktak elvérezni.
Még akkor is megőrülhet a készülék, ha mindent elkövetünk a védelemre(opto, szupresszor stb...).

Volt, vagy van betervezve esetleg ilyen irányú teszt?
(#) NeoCorteX hozzászólása Jan 30, 2009 /
 
Az jutott eszembe, hogy pelyhes koromban, amikor vezérléstechnikát tanított NASA tanárúr, nem csak úgy láttam volna egy siemens PLC-t összedrótozva egy liftmodellel, hanem ilyenen tanulhattam volna. Akkor biztos megfogott volna jobban a téma és azon a pályán maradok.
Valóban szép projekt.
Engem a programozhatósága érdekelne. Van rajta egy "oprendszer" ami PLC jellegűvé teszi? Vagy hex fileokat kell rátölteni a modulokra?
(#) pepe33 válasza Giants hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
Nekem teccik a dolog.
Ne titkold tovább a paraméterek, és részleteket.
Szerintem sokan kíváncsiak rá !
(#) Giants hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
A mellékelt fájlok részletes információkat tartalmaznak a felépítésről. Rövidesen alkalmazási példákat is csatolok, a programozási lehetőségekkel együtt.

A megbízhatóssággal kapcsolatosan is igyekszem válaszolni.
(#) Giants hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Még egy...

Eth.pdf
    
(#) Giants hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Általános ismertetés, alkalmazási példák.

Az esetleges érdeklődőknek tesztpéldányt tudok biztosítani fejlesztői környezettel együtt, eseti megbeszélés alapján.

Szivesen válaszolok bármilyen felmerült kérdésre.

CompPlc.pdf
    
(#) t_oszi hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Aranyat ér ez a topik annak, aki az iparban karbantart.
Két pic közötti UART kommunikáció megvalósításához volna valakinek javaslata? Természetesen létradiagramban.
(#) jym válasza t_oszi hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Üdv!

Talán: Ladder Logic for PIC and AVR

Imi.
(#) t_oszi válasza jym hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Köszönöm! Ez a linkben lévő fájl stb. nekem is megvan, de sajnos UART kommunikációra nem találtam benne példát.
(#) jym válasza t_oszi hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Üdv!

Próbálni én sem próbáltam, de az oldalon ezt írja:

Idézet:

easy-to-use serial communications, to a PC, LCD, or other device


Ebből gondoltam, hogy jó lehet.

Imi.
(#) Szirty válasza Giants hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Helló Giants!

A kezdeti lendületet hosszú csend követi (legalábbis itt).
Hol tart ma a fejlesztés? Mi lett belőle? Abbahagytad, vagy rendületlen a fejlődés?
(#) Giants válasza Szirty hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Szia Szirty

Talán még most is időszerű a válaszom. A csend elsősorban az érdeklődés hiányának volt köszönhető, másodsorban egyéb feladatok raboltak el.
A készülék fejlesztése teljesen más irányt vett, így néhány tucat példány után megálltam vele.
A piaci tendenciák és a gyakorlat azt mutatta, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Ez annak köszönhető, hogy a jelen környezetünkben hiányzik az innovációra fordítható forrás, nem lehet felvenni a versenyt olyan gyártókkal, akik mögött jelentős tőke van.

Azonban van más irány is és az utóbbi közel három évben erre fordítottam ez energiám egy részét, nevezetesen egy Soft-PLC technológiára, amely IT eszközökbe van integrálva. Ez konkrétan ipari számítógépekre történő fejlesztéseket jelent, amely eredménye egy rendkívül hatékony környezet az ipari vezérlési, szabályozási feladatok megoldására. Magában foglalja a PLC funkciókat, vezetékes és vezeték nélküli kommunikációt, SCADA, HMI funkciókat, adatrögzítést és sorolhatnám.
Mint a nevesebb gyártók törekvései is mutatják ez az irány a jövő. A hagyományos, korlátolt funkciójú eszközöket egy skálázható és elvileg korlátlan kiterjedésű rendszer válthatja fel.
(#) isvarga válasza Giants hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Szia !
Elmondanám a véleményemet , remélem nem korbácsolok indulatokat , de ha néhányan elgondolkodnak akkor már megérte.
(alapvetően virágnyelven kell fogalmaznom ,de nem akarom ,hogy burkolt reklámnak tűnjön)
A fejlesztésről:
Szerintem a legnagyobb hibát ott követted el ,hogy olyan terméket próbáltál csinálni ami elsősorban a bejáratott megoldásokra épült.
Ki kellett volna hangsúlyozni azokat a lehetőségeket amivel több ez mint 1 PLC és nem a billentyűzet csatlakoztatására (meg a többi hasonlóra )gondoltam .
A legtöbb embernek ,akik érdemben képesek saját erőből fejleszteni (itt a kis , fejlesztésekre gondoltam) hátrány a PLC felhasználása . Mind anyagilag ,mind a végtermék képessége miatt.
(miért kellene internet kapcsolat egy tekercsfeldolgozó gépnek ,vagy mondjuk egy rinsernek?)
A Mercédesz meg nem használna mást sosem ,mint a saját hazája termékei. (azért a kisebb cégeket már külföldön gondolkodásra késztette valami)
Amíg egy terméknek nincs széles körű elterjedése addig nincs öngerjesztő folyamat.(nézzétek meg mennyien akarnak vele foglalkozni csak ,hogy jó munkahelyük legyen - ez teljesen logikus -csak hiába való időtöltés 90%-ban ha nem érdekli egyébként )
Említenem kell még az új "ószeres-biznisz" lobbit is .(bizonyos lehetőségeket ad ,de inkább sorvaszt)
Tehát marad a felvilágosítás mint egyetlen fegyver.
Én sem találtam PLC a munkámhoz .
A munkádhoz sok sikert kívánok !
(#) morfondi válasza isvarga hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Sziasztok!

Van olyan plc, amihez ingyenes a gyári fejlesztőrendszer, és elég üzembiztos a hardver. Még ott is elég a becsúszó szoftver tervezési hibákat javítani és közben tudod, hogy a hardver atombiztos. PIC-cel mi is próbáltunk plc-t helyettesíteni ipari környezetben, mágneskapcsolók mellett. Nem volt jó, bár mai eszemmel a szoftvert másképp írnám meg, de fémdoboz, szűrők, ipari stabil táp mellett is időnként resetelt. Maradt az ipari plc. Teljesen még nem tettem le róla, de az új plc-k (van már kínai érintőképernyős ls még jó is!) utolérhetetlenek.
(#) isvarga válasza morfondi hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Szia !
Alapvetően csak a saját dolgaimról tudok nyilatkozni.
Szerintem az lehet a pic - nek a rossz hírének az alapja ,hogy "mindenki" megpróbálhatja megcsinálni , én is küzdöttem eleget efféle termékekkel .
A mágneskapcsolókat én térbeni melléhelyezésként értelmezem . A legnagyobb mágneskapcsoló amit tőle 20-30cm-re helyeztem el az 3x10A-es volt.(1db) (egy nagy transzformátort kapcsolt szintén mellette ,877-es)
Tapasztalataim szerint inkább a Pic lábaira tett perifériák csinálják a galibát.
40-es sorozat felejtős (pl4094-azt hiszem valami soros bővítő)
De resettel még sosem találkoztam ipari környezetbe.
Az MCLR láb ha nincs megfelelően kezelve csak az csinálhat ilyet. Illetve a nem megfelelő táp .
Nekem több példányom is van saját készülékhez használva , igaz a legtöbb 14 óra volt amit kibírtam 1 műszakban .
(#) Giants válasza isvarga hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Nem korbácsolsz indulatot... A vélemények egyfajta alkalmazási visszatükröződésként jelennek meg. Ki milyen területen tevékenykedik, milyen műszaki kihívásokkal szembesül, annak megfelelően alakulhat a véleménye is.

Az általam tervezett PLC konkrétan egy feledatra született az elején. Egyszerűen nem létezett elérhető áron a szükséges szolgáltatásokat nyújtó eszköz. Ez volt a létrejöttének konkrét motivációja. Egy bizonyos tapasztalat után az ember százszor is átgondolja mielőtt fejleszteni kezd. Miért? Mert nagyszerű új dolgokkal foglalkozni, de egy bizonyos szint után rentábilisnak kell lennie. A "játék" elmegy néhány 10 vagy 100 ezer nagyságrendig, aztán már lényeges, hogy a ráfordításod megtérüljön. És itt a kulcskérdés. Manapság már nem érdemes és nem is lehet "egyedi" eszközöket létrehozni ipari alkalmazásokhoz. A "nem lehet" alatt értem azt, hogy a felhasználók első kérdése az: "..és honnan lehet pótalkatrészt kapni, ha megszűnik a cég? ..ha elüt egy autó?..."
Teljesen jogos elvárások. A másik "ütős" érv az ár. Egy olcsó, hatékony és megbízható eszköz fejlesztése lássuk be nem úgy történik, hogy összedobuk pár alkatrészt. A fejlesztés hosszadalmas és költséges folyamat. Csak megfelelő forrásokkal a hátad mögött, megfelelő piaci és felhasználói kapcsolatokkal lehet betörni a piacra. És akkor is csak kellően újszerű ötlettel, vagy forradalmian új szolgáltatásokkal egyesítve.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a felhasználók többségének nem kell PLC. Az ár lassan összemérhető (ha nem alacsonyabb esetenként) egy huzalozott logikával, akkor miért ne választanánk a nagyobb szabadságot nyújtó eszközt!?

Ha nem untatlak benneteket, a későbbiekben mutatok néhány példát.
(#) Szirty válasza isvarga hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Üdv isvarga!

Idézet:
„A Mercédesz meg nem használna mást sosem ,mint a saját hazája termékei. (azért a kisebb cégeket már külföldön gondolkodásra késztette valami)”


A dolognak van egy olyan oldalai, hogy előnyösebb ha egyfajta gyártó termékei vannak beépítve. Főleg nagyobb gyárakban. Akkor nem kell tartani egy ilyen, egy olyan, meg egy amolyan PLC-hez értő embert is (vagy olyat amelyik mindegyikhez ért). A pótalkatrészek is kisebb raktárkészletet jelentenek úgy.
(#) Szirty válasza Giants hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Üdv Giants!


Idézet:
„Ez konkrétan ipari számítógépekre történő fejlesztéseket jelent, amely eredménye egy rendkívül hatékony környezet az ipari vezérlési, szabályozási feladatok megoldására.”


Sok baj lesz még ebből!!
Szerintem nem kellene összekeverni két ennyire eltérő dolgot.
De hát ha veszik, akkor miért is ne, az ember pénzből él. Jellemző a technikai történelemre, hogy egyes dolgok "sikerét" üzleti (és nem technikai) okra lehet visszavezetni.
(#) dcsabi hozzászólása Dec 26, 2014 /
 
Lehet, hogy idejétmúlt a téma, most olvastam csak jobban bele. Ugyan elég rövid...Amit hozzá szeretnék fŰzni a témához: Azóta megjelent egy PLC fejlesztő program magvaiból sarjadt PIC-es fejlesztés újabb verziója. A Parsic4. Gyakran én is küzdök a fentebb említett problémákkal. Ár-érték, kiépítettség, méret...stb. Kb egy éve raktam össze egy 18FXXXX-el egy PLC-nek mondható vezérlést. Azóta amiket tapasztaltam... A zavar érzékegység(?) Ebben is volt részem, de leginkább a motorikus(mágneskapcsoló) és frekvenciaváltós környezet tette próbára. Egy két "oda való" alkatrésszel atom stabillá tehető. Nem árt belenézni egy két gyári cuccba. Abban sincsen semmi csoda, csak a táp, bemenetek, processzor zavarvédelme, tülfeszvédelme, impulzusvédelme... az szent!!! Azt is tapasztaltam, hogy a karakteres LCD érzékeny, ha a tápunk 0-voltját összekötjük a védőfölddel, akár véletlenül is, pl a kijelző fém része...stb...Továbbá, fél éve megvan már a 18f8722 (87k22) alapú cuccom, ami elég jól vizsgázott eddig. Rengeteg I-O-t tudtam kihozni, két UART (egyik modbusz is), -bővíthető is. A napokban kellett egy drága hőtechnikai eszköz elromlott központi egységét kiváltanom. Nem tünt nagy feladatnak, két nap alatt megcsináltam egy kis PLC-vel. Ebből a progi legalább 70-75% időmet elvette. (ezt a kis PLC-t már pedig 30 különböző feladatra használtam) Utána próbára a saját PIC-es PLC-mre is megirtam a projectet. Az idő fele és a kijelzéseket sokkal praktikusabban tudtam megoldani. Nyilván egy nagyobb teljesítményű érintős PLC-vel többre mentem volna, de az ára miatt lehet, hogy nem kaptam volna meg a feladatot.
összefoglalva: A Parsic szerintem nagyot nőtt, és bátran lehet vele PLC-t csinálni, akár "daruhoz is". Nálam még egy PIC-es program sem fagyott le és egyetlen PIC sem ment tönkre. Illtve olyan eset volt, mikor hőtechnikai vezérlésnél a thermosztátnak szánt bemenetre rákötötték a régebbi szivattyúval sorbakötött mechanikus th-t. (230V) Az érintett topicba tettem fel kezdeti képeket...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem