Valamikor régen csináltam tűs diódát (penge+grafit tű) és most arra gondoltam , hogy mi volna ha készítenék hasonló módon egy LED-et. Jó volna vele világítani este. Már csak azt nem tudom milyen anyagokat használjak a megépítéséhez...
Jelenleg meg nem sokkal jobb a led hatasfoka a sima gerjesztett vilagitasnal (fenycso). Bar van jonehany elonye (mondjuk nem torekeny, kicsi, szabalyozhato), jelenleg nem eri meg otthonra kompaktfenycso-vilagitas helyett.
Azt irtad, vilagitani akarsz vele este.
Probald meg az OLED-eket a neten nezni, kell ugyan hozza par speci vegyszer, de egyebkent nem tunik tul bonyolultnak.
Azt olvastam, a CREE fehér led-ek 2006-ban már elérték a 131lumen/watt-ot. Kompakt fénycső-re 60lumen/watt-ot olvastam. Egyetlen dolog miatt nem éri meg led-re cserélni a fénycsöveket: fajlagosan sokkal dragabbak.
Elég sokat babráltam CREE-ket.
Az egy iszonyat. nagyon erős fénye van. 3Won olyan fényt ad le - ha belenézel - meglátod benne Sztálint.
Ha jól tudom. Az egy UV led amit fluoreszcens anyaggal vontak be. Ha ránézel ezt el is lehet hinni.
(talán ez volt a nagy áttörés a fehér power led gyártásnál lm/watt arányjavításban)
Szvsz 4-5 darab CREE XR-E kiváltana egy 100Wos izzót.
Ez 3-4 ezer Ft lenne. Hűteni is kellene. Macerás kicsit. Phillipsnek van compakt fénycsöve E24 foglalatos 23Wot eszik és 120W os izzó fényével ekvivalens. (ilyenből van kettő a szobámban) Ennek nincs hűtése. Igaz kell 2-3 perc mire bemelegszik, de akkor ordítja a fényt.
Bocs kicsit elkanyarodtam a témától.