Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 0-10V 0-1500A Egyenirányító szabályzással
Témaindító: venom2009, idő: Feb 26, 2009
Témakörök:
A fenti paraméterek alapján építenék egyenirányítót, primer oldali szabályzással (bár ha a szekunder oldali célszerűbb, akkor azzal) Transzformátor adott. Valami megbízható és strapabíró konstrukcióra várok ötleteket. Mind áram, mind feszültségstabilizált mód szükséges, persze egyszerre mindig csak az egyik
- 1 vagy 3 fazis?
- Kimenet lukteto egyenfeszultseg lehet vagy sima egyenfeszultseg is megfelelo? - A trafo milyen? Gondolom valami haromfazisu fazishasitos dologban gondolkozol...
Három fázis, és külön egyengetés nem annyira fontos. Ha persze gazdaságosan megoldható, akkor szóba jöhet. A trafó meg erre van méretezve, max 10V1500A, olajhűtésű.
hay
mit épitesz ponthegsztöt van félvezetöd ami ki tudsz rakni 1.5kA szabályzást
Én csak a primer oldali szabályozást látom viszonylag egyszerűen kivitelezhetőnek. Szerintem sima fázis hasításos triakos kapcsolás jó volna hozzá, kapni 25 A -es triakokat szerintem azok elbírnák (persze három darab kell). Nekem van egy hegesztőm én építettem, bár nem 1500 A -es de azért elég combos, én igy szabályzom.
hű apám! nem semmi amit akarsz! nálunk a galvánüzemben van ilyen teljesítmény a zsírtalanítóban. 5V 1000A! tegnap egy 4m hosszú 20mm átmérőjű rézkábelt égetett el ez a szerkezet
volt kis füst meg pánik!a szabályozása a vasmag mozgatásával történik, azzal lehet a feszültséget állítani, ezáltal változik a leadott teljesítmény. szerintem megbízható megoldás, már 40-50 éve működnek. még egyetlen ilyen egyenirányítót sem kellett javítani, max biztosítékcsere ha túlterhelték! olajhűtése van és három fázisról ketyeg. nem is tudom milyen egyenirányító van benne, mert még egyik sem romlott el, de a kor technikáját figyelembe véve szelénes lehet. ha primer oldali szabályozást akarsz akkor van hozzá spéci IC UAA175. ezt direkt ilyenre találták ki! én is egy targonca aksitöltőjéből bontottam. ha ilyet akarsz építeni akkor vedd fel proli007-tel a kapcsolatot, ő ilyennel épített aksitöltőt és ahogy kivettem benne van a témában!
Szvsz ez ipari környezetben nem számít különösebben nagy teljesítménynek. Sőt, nagyjából ez az alap.
No, szóval akkor primer oldal... uaa175 jó, csak olyan mint a fehér holló. Tirisztoraim talán vannak is, bár az említett 25A-s lehet, hogy éppen a határon van. A triacos mennyivel jobb? Esetleg konkrét kapcsolása valakinek? Akkutöltő vezérlőpanelem is van egy pár, azt hiszem Viszék-es tirisztoros, csak ott amennyire tudom csak az áramot lehetett stabilizálni. Meg ugye, ott 100A volt a max. Ha a teljesítmény félvezetőket kicserélem nagyobbra akkor elvileg mire érdemes figyelni a gyújtókörben?
Bár ez egy 1 fázisú triakos fázishasító(így te tuti nem fogod használni, de az elv megérthető), ám a triak növelésével szinte csak a trak árambírása, és fesz bírása a mérvadó. Mi ezt 20A-es triakkal 4kw-os hegesztőtrafóhoz is használtuk. Nem rossz!
A lényege, hogy az épp aktuális irányú félhullám feszültségének növekedésekor amikor eléri a diak nyitófeszültségét, kinyitja/begyujtja/ a triakot. Ezt a feszültségszintet állíthatjuk a potméterre. A minimum teljesítményt a poti növelésével, a max teljesítményt a diak feszcsökkentésével érhetjük el. DIAKOT 2db zénerdiódából is csinálhatunk! A szekunder oldalon 10v-nál a szilíciumdiódás egyenirányítás hatalmas veszteséget jelenthet. Még több naggyyonnagyáramú dióda párhuzamosan kötésével elérve az 1500A-t Graetz-be kötve minimum /2diódán keresztülfolyatva az áramot/ 2v esést be kell kalkulálnunk! Ez bizony 3000w teljesítményveszteség , felváltva a 2-2 diódablokkon... Szóval durva! Nagyonnagy áramú Ge diódákat nem tudom, hogy csináltak-e? mert azok csak 0,2-03v-ot ejtenek/terhelve:0,5v/... Érdemes lenne behaverkodnod a MÁV-hoz, mert a villanymozdonyokban 800A-es diódák is dolgoznak, persze egyenként min. 30x30cm-es hűtőbordán ventillátoros hűtéssel.../méréstanárom mutatott annó, akkora volt mint egy bögre, lapátnyél vastagságú drótsodronnyal../ Mivel a trafód adott, nem is untatlak kapcsolóüzemű megoldásokkal, meg az nem is olyan egyszerű.. A 3 fázisú fázishasítóról meg tuti találsz tirisztoros, vagy triakos kapcsolást a net-en! Sok sikert..
Na ez hosszab lesz...
Van egy szekérderék tirisztorom, vegyesen, csak nem ismerem a pontos adataikat: semikron skt 160/04C Ezek meg orosz félvezetők: T 160-6-112 T 100-4-112 T161-160-6-12 T 50-6-112 Ha jól sejtem 50-100-160A-s terhelhetőségűek, csak a feszültségben nem vagyok biztos. Merre kutakodjam? A diacos vezérlés tényleg frappáns és egyszerű, de van másik, már működő vezérlésem, ahol azért egy nagyságrenddel összetettebb módon hajtják a tirisztorokat (impulzussorozattal gyújtanak és uaa175 adja a szinkron vezérlést + áram/fesz stabilizálás) Az egyenirányító rész is adott, nekem igazából csak a primer vezérlés lenne fontos. Persze örülnék az egyenirányítási veszteségek csökkentésének is, de arra túl sok lehetőség nincs. Télen még jól is jön ![]() Az uaa175-ön kívül találkozott-e már valaki valami kompaktabb, vagy célorientáltabb áramkörrel? Ami ráadásul elérhetőbb és esetleg olcsóbb is mint az? A kapcsolóüzemű megoldás éppen annyira érdekel, mert akkor legfeljebb eladom a trafókat és annak az árából kijön egy kapcsolóüzemű... most egyébként kb. kétszer annyiba kerülne újonnan egy olasz gyártmányú kapcsüzemű, mint amennyiért egy ilyen használt egyenirányító eladható.
Bár én sem vagyok tirisztor kódolásban annyira otthon, én is csak sejthetem, hogy az első érték valóban az áramterhelhetőség, a mögötte lévő 4-es, 6-os pedig /gondolom én/ a 400-600v-os feszültségtűrés.
3 fázisú teljesítményszabályzással meg még nem foglalkoztam, de tudom ajánlani a guglit, sok okosságra rátalál! Itt egy gyári
Hát nagyon köszönöm, de nem fogok Új-Zélandról vásárolni valamit, aminek meghibásodása esetén napi szinten százezres nagyságrendű veszteség érhet...
Hasonlót EU-n belül is gyártanak, de ha csak Olaszországot nézzük, onnan is minimum egy hét mire egy hibát javítanak...annyi idő alatt egy készülék árát simán elbuktam. Valami konkrét és bevált háromfázisú fázishasításos áramkör kéne, domesztikálva erre a teljesítményre. A kérdésem továbbra is az, hogy ekkora teljesítménynél vajon van-e eltérés a gyújtóköri részen, vagy igazából csak a teljesítményfélvezetők mások. Primer oldalon full terhelésnél olyan ~35A-s fázisáramok fordulnak elő. Milyen konkrét tirisztort vagy triacot érdemes választani? 50A/400V elég? Vagy inkább nagyobb feszültségű kell?
Szia!
erre én a 100A/600V-t választanám--de én nem ipari mértekben gondolkodom/ kihagyom a javitást , karbantartást / másik : az olaszok is kinában gyártatják..... a kiesés/veszteség ellen a raktári tartalék az igazi. szerintem az egész MÁS: vezérlés- telj kapcs. mint a kisebb áramúaknál. Szerintem a ház körül ilyen kevésbé fordul elő-- tehát bevált kapcsolás is RITKA LEHET ebből.
Helló
Tudnám javasolni a semikron pakkokat, elég rendesen birják a terhelést. Csak primer oldalon ajánlom
Az olaszokéról elég jók a referenciák, egyelőre... tartalék alkatrésznek meg kissé húzós egy 1.5MFt-os dobozt a polcon tartani.
sityi! A tca785-öt hogyan lehet hármasával összefogni? (persze ezt veheted privát megkeresésnek is )
szia!
én élelmiszeripari gépekkel találkozom , --s ezekben az olasz a LEGALJA!!Semmilyük nincs raktáron , kinából repülővel vagy hajóval-- HA AKAROD !!
Naszóval... jelenleg van kb. egy tucat működő egyenirányítóm, 600A-2000A-ig (10-20V) ezeknek a vezérlése elég vegyes, van mechanikus és vannak gyári eredeti elektronikájúak és van az Anódhidas Hidvégi Józsi által épített, egyébként kiválóan működő, uaa185-re épülő vezérlések. Sajnos HJ elveszett a ködben és egyrészt át szeretném alakítani mindet elektronikussá, illetve amennyire lehet vezérlés szinten szeretném homogénné tenni. Amúgy ilyen galván egyenirányítók vezérlésének korszerűsítésére (reális áron) elég nagy igény lenne (legalábbis amennyi rálátásom nekem van erre a piacra)
Hi, venom2009!
Nem tudom milyen igény lenne rá de engem megkeresett egy megrendelő aki ilyent szeretne. Az én megoldásom szekunder oldali tirisztoros szabályozás, ehhez kellene vezérlőt készítenem. Nem tudom mi lenne a reális ár. Van cseh cég aki ilyennel foglalkozik, láttam egy átalakított gépet, uC -s megoldással volt elkészítve. Az árat nem tudom de sokalták az biztos. Üdv Tomi
Szia!
Nincs véletlenül egy gyári mechanikus szabályzósról rajzod? Nekem háromból egyet kéne csinálnom, de jó lenne egy rajz is hozzá. Délutánra megnézem a tipusát, már ha van neki..... 0-20V 0-1500A. Még nem kötöttem hálózatra, de jónak néz ki, csak a szabályzó mechanikája van megszorulva. Remélem javítható! Hétfőn üzemelnie kéne, nincs kedvem a hétvégét a cégnél tölteni....
Van egy JVC autosrádióm,szeretném használni de nem az autóba.Állitólag trafó+egyenirányittó kell hozzá?Hol lehet ilyet beszerezni és milyen paraméterek kellenek hozzá?
Leginkább a helyes keresőszó használat segíthet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés Frissek 2013. Máj, 25. Szo
0:44:02 Jelenleg 114 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
|

Hírek.xml