Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetéknélküli sonar, halradar hatótáv növelése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tomyalarm hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Üdv Szakik!

Egy szerencsétlen horgász kéri segítségeteket, az alábbi linken van egy rádiós halradar sonar, ennek kellene a hatótávolságát megnövelni, 200m-re, már valakinek ez sikerült. A képen szétszedve látjátok. Az etetőhajóról, ha kell tudok 6V-os tápot adni akkuról.
Bővebben: Link

:gumicsirke: Köszi egy horgász.
(#) Inhouse válasza tomyalarm hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Mehetett volna a horgász kapcsolások közé...

Szerintem 433MHz-en mehet, ehhez kell egy jó antenna a gyári feltekert helyett. Ha kevés, akkor erre a frekvenciára erősítő...

Az viszont érdekelne, hogy hogyan oldják meg a 20-90fokos kijelzést... ?
Az egy dolog, hogy az ultahang sugárzó (a 200kHz miatt gondolom), egy adott tölcsért sugároz le, de hogyan csinálnak ebből a komolyabbak 3D képet? Arra gondolnék, hogy nem egy, hanem 2-3 érzékelő van egymás mellett és így azok az eltérő irányból érkező jeleket eltérően érzékelik, ebből a mikroprocesszor kiszámol egy csíkot... vagy nem?

Üdv
Inhouse
(#) tomyalarm válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Szia Inhouse!

Köszi az ötletet, csak ajánlj egy egyszerű erősítő típust, amit egy horgász is be tud kötni, DC 6V az van.
A freki 433Mhz
Köszi: Tomyalarm
(#) Inhouse válasza tomyalarm hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Nem igazán hallottam ilyen hivatalos cuccról, inkább csak elvi lehetőségként írtam... Mint minden engedélyezett frekvenciának, ennek is van megadott max. teljesítménye. Efölött tilos... Amit tudsz csinálni, mint írtam egy nagyobb hatásfokú antenna az adó és vevő oldalon...

Üdv
Inhouse
(#) Spykee válasza tomyalarm hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Hali!
Nemtudom érdekel-e mégg a téma.
Nekem is vanilyen radarom, és én is foglalkoztam a hatótávlság novelésével etető hajó miatt.
Nagy nehezen megtaláltam azt az oldalt, ahol elég részletesen leírják,hogy hogyan, és mit csinált az emberke a belinkelt videón lévő radarral.
Sajnos az oldal az angol, és régen rakták fel a képeket, szóval azok már mentek a levesbe.. Meg már maga az oldal címe sincs meg...
Viszont azt sikerült megtudnom, hogy nincs benne semmi extra.
A felső dobozban van 2 ceruzaelem, ami ugye együtt 3V. ez rá van kötve a jeladó tápjára, így nem kell szétszedni, ha esetleg lemerülne. Akapcsolóval meg KI-BE kapcsolhatod.
A hatótáv növelés, meg annyi, hogy a kis spirális antennát kiszedik, és egy nagyobb nyereségű antennát kötnek a fekete dobozon keresztül rá.
a sárga jeladó esetén 433 mHz, a zöldnél pedig 1900 körüli.Az utóbbi van nekem is. Mivel ez USA szabvány, ehhez nem olyan egyszerű antennát találni.
Minden jót.
(#) etetohajo hozzászólása Aug 31, 2011 /
 
sziasztok!

engem érdekelne a téma van valakinek konkrét megoldása vezeték nélküli halradar hatótáv növelésével kapcsolatban?
(#) jozyt válasza etetohajo hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Az én elképzlelésem: szonár széttszed, LM317 + 2db 10K ellenállással 3 Voltos stabfeszt adni neki az etetőhajó akkujáról, az antenna rugót kiforrasztani, a lehető legkisebb ellenállású koaxkábelllel egy kb 17,3cm-es külső antennához vezetni. Ezt az antennás dolgot a vevőnél is megoldani.
Esetleg a piezzot kivenni valahogy, sérülés nélkül, és etetőhajó aljára rögziteni, ilyenkor persze a két nedvességérzékelő rövidrezárását meg kell oldani.
(#) jozyt válasza jozyt hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Bele kezdtem, az első lépések után korrigálnék: az LM317-ből 470 és 680 ohmos ellenállásokkal sikerült 3,04-3,05 voltot kihoznom, amely a szonárra kötve 3,06-ra emelkedik.
(#) jozyt válasza jozyt hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Örömmel újságolom, hogy működik a dolog.
Az eddigi kb 35 méteres hatótáv után most 90 méteren még mindig vehető a szonár jele. A szonár nyakába egy 50 ohmos koax kábel került, a merev változatból kb 15-20 cm függőlegesen és ennek a végén van a 2mm vastag rézhuzal. A szonár pedig hozzáfogatva az etetőhajóhoz.
Az kis fejtőrést okozott elsőre, hogy a hajó távirányítójának viszont lecsökkent a hatótávolsága,... Aztán rájöttem, hogy az eddig csak egy lógicsáló vezeték darab helyett (amely antenna gyanánt volt a vevőrészhez), most már normális antenna kellett.
(#) etetohajo válasza jozyt hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
tudsz fényképet kuldeni az átalakításról?
(#) jozyt válasza etetohajo hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Sajnos csak ezek a képek vannak, most alakítottam át egyik ismerősnek is a szonárját. Az enyém egy olajosflakon aljába került beragasztásra, és egy csavarral rögzítődik a hajótesthez, a csatlakozón keresztól pedig a 3 Voltot kapja. Mellékelek még egy képet egy bontott szonárról, ami sajna beázás miatt megállt, hátha segít az is valamit, az elem, azaz a táp meg adott, hogy hova is kerül.
(#) leenzer válasza Spykee hozzászólására (») Jan 21, 2016 /
 
Szia,
Most bukkantam az írásodra és lenne pár kérdésem a témával kapcsolatban.
Előre bocsátom, hogy laikus vagyok, de szeretek bütykölni és utánaolvasás után meg tudok csinálni nem túl komplikált dolgokat.
Szóval nem szeretnék nagyon belemerülni az átépítésbe, mivel nem akarom etetőhajóhoz csatlakoztatni (mivel nincs), de szeretném azért a lehetőségekhez mérten növelni a hatótávolságot. A leírásod alapján egyszerűnek tűnik - spriál le, helyette egy nagyobb nyereségű föl. De honnan tudom, hogy mi számít nagyobb nyereségűnek? Méret?
Ötlet már van egy nagyobb méret beépítésére (nyakat felül átfúrni, ezen beereszteni a nagyobb antennát, a nyak ad egy tartást neki, majd szilo a lyuk körül a beázás ellen)
Ekkor jön a következő kérdés: mi az a méret, amit beépítve a test még úszóképes tud maradni? Illetve a vevőegységen meg kell-e növelni az antenna méretét?
Köszönöm előre is!
(#) Tarsi89 hozzászólása Júl 16, 2017 /
 
Sziasztok,

szeretnék egy kis segítséget és tanácsot kérni tőletek.

Vásároltam nem olyan rég egy etetőhajót a minek a hatótávolsága kb 200-250m között változik. Ehhez vásároltam egy halradart de nem a halkeresés miatt hanem a meder feltérképezése céljából (hol vannak törések akadók). A halradar típusa: Outlife Smart Portable Fish Finder. Hatótávolsága leírás szerint 100m, ezt szeretném megnövelni kb 150-200m-re.
A kérdésem, hogy ha a szonárra és a radarra szerelek nagyobb méretű antennát (ami 433,92mHz-es) az mennyiben segítene? Ti milyen antennát javasolnátok?
milyen más megoldás van még?

Segítségeteket előre is köszönöm
(#) imre10 hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok szeretnék megoldani egy problémát de nem értek tulzottan az ilyesmihez ezért kérném a segitségeteket, egy alap szonárt amit hajóban használnak szeretnék vezeték nélkül a parton használni pontosabban a kijelzö lenne a parton a szonárfej a távezérlésü hajóban igy szkennelni a vizet. az elképzelésem az hogy átalakitani egy 5.8Ghz audio video transmittert mint pl. Bővebben: Link
de sajnos fogalmam sincsen hogy hogyan kezgyek hozzá hogy mennyi csatorna kellene? milyen szonárt válaszak hozzá? és egy szonar milyen jeleket ad le azt átkellene alakitani és vissza a kijelzőfelőli oldalon stb. vagy egy egyszerübb megoldás is elég pár csatornával 2.4ghz -en igaz a kis hajó 2.4g megy és a távolság is elég nagy kb 200m ami valószinüleg 5.8g biztosabb lenne. Ha valakinek van valami ötlete szivessen ném és köszönöm előre is..
(#) bbatka válasza imre10 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nem egyszerűbb egy Deeper-t venni?
(#) imre10 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
szia de igen ezeken túl is vagyok nagyon silányak olyan lassúak hogy több méterrel túlúszik a hajó mire kirajzolja a medert ezért is szeretnék egy jobb szoárt átalakitani egy egyszerübb de jobb szonár 120 eurotól kezdödik egy jó wireless-es szonár 450 euró nál indul ennyi a külömbség ezért probálkozom
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem