Fórum témák
» Több friss téma |
Amit kihagytam, 30Vról, 60Vról hibátlanul megy full terhelésen is. a a tápfesz megemelkedik amit a PWM szagat akkor őrül meg. Pontosan nem tudom hol, mivel max 60Vot tud a tápom 2 csatija sorba kötve.
De én tudom, hogy robbanómotoros faliórát épít, abba meg nem kell fékezni...
Szerintem reverse recovery-vel.
Az IRF740 diódája nagyon rossz, tegyél a fölső fetek helyére valami gyors diódát, HFA15, RHRP15
Köszi majd kipróbálom, pont 10 perce zárt be a bolt ahová járok, majd holnap megkérdem van e nekik. Ha nincs rendelni kell
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:11
Írtam, hogy a CNC főmotorjához lesz. Nem hinném, hogy fontos lene a fékezés, vagy irányváltás. Bár Isten tudja... Lehet, hogy van "balmenetes" marószár/fúrószár.
Ami CNC géppel volt dolgom, ott fontos volt a hajtás dinamikája, elvárták a gyors indulást, és fékezni is kellett. Ez akkor igazán fontos, ha sok szerszámcsere történik. Ha pl. menetet is fúrnak, akkor azt vissza is kell hajtani... A negyedek száma a fordulatszám-nyomaték koordináta rendszerben használt negyedek számát jelenti.
Egy dinamikus hajtás szabályozási struktúrája fordulatszám-szabályozás alárendelt áramszabályozással, tehát a motor áramát fontos mérni, nem csak védelmi okokból.
Igazad van, erre nem gondoltam. Nos, nem a profizmus a cél, csak bosszantott, hogy a jól bevált 555-ös potis szabályzás nincs kontrollálva, hanem eléggé konstans módon teszi a dolgát. A fordulatszámmérő működése után jutott eszembe, hogy a PIC is végezhetné a PWM-es szabályzást, amit a visszacsatolás stabilizálna. Egyszerű marási munkákhoz elégséges is lehet.
A fordulatszám mérőd ahogy néztem elég lassú (1s időalap), ha az adná a fordulatszám információt nembiztos hogy jó lenne. Vagy növelned kell a jeladód felbontását, így csökkentheted az időalapodat, és vagy periódusidőt kellene mérned. Különben hatalmas lengésekkel kell számolnod.
A szabályzás PID jellegű, nem lesz "akkora" belengés. Írtam is, hogy lágyindítást szeretnék és a PIC adja magát, hogy folyamatos legyen a szabályzás. Persze lehetne csökkenteni a mintavételi időt, de úgy érzem, hogy az 1mp elégséges.
Intelligens PID lehet az amelyik előre tudja mi fog történni.
Tételezzük fel jár a motorod 10% sebességgel. Üresjáratban valahogy beáll a sebesség, ha megterheled a motort leesik a fordulatszám, ezt majd 1s múlva érzékeled a vezérlőd erre kiadja a 100%-os PWM-et, ezt majd 1s múlva megméred milyen sebesség növekedést fog okozni. 1-2 hupni lesz a szabályzásban minimum 2s-ig 0 és a végtelen közt fog menni a motorod.
NEM! Ez most egy CNC óra lesz. Így fog menni: PIC-PID-PIC-PID..
Azoknál a hajtásoknál, amikkel dolgom volt, az áramszabályzójának idő állandója jellemzően 0,01...0,1 sec között volt, amit a motor villamos időállandója szabott meg leginkább, a fordulatszám szabályzó időállandója egy nagyságrenddel nagyobb volt, az elektromechanikai időállandó szabta meg. A normális szabályzáshoz szerintem egy nagyságrenddel nagyobb mintavételezés szükségeltetik. Szóval kis forgási tehetetlenség mellett az 1sec-es mintavételezés biztos hogy kevés lesz.
Egy másik egyszerű megoldás lehetne, ami az 555-ös potis szabályzásnál jobb eredményt hozhatna, az úgynevezett IR kompenzációs fordulatszám érzékelés. Ez azt jelenti, hogy a motor kapocsfeszültségét és armatúra áramát kellene mérni. Ha a motor gerjesztése állandó, a kapocsfeszültségből visszaszámolható a belső feszültség, ami a fordulatszámmal arányos. Erre a feszültségre kellene szabályozni. Mivel a PWM jelet a kontroller állítja elő, ha a tápfeszültséget méred folyamatosan, abból is kiszámolhatod a kapocsfeszültséget. Ezeket a mennyiségeket gyakori mintavételezéssel megmérheti a PIC, 1-2%-os fordulatszám-szabályozási pontosságot is elérhetsz vele. A hozzászólás módosítva: Csü, 21:17
A második az végülis egy tachogenerátoros mérési és szabályozási mód ha jól értem. A motor tápfeszültségét szabályozza. Kb. mint a kis DC magnómotorok. Ezt kérdésként tettem fel, hogy én is tanuljak.
Nem, pont az a lényege, hogy ne kelljen bele tachogenerátor, hiszen azt össze kell kötni a motor tengelyével, ( vagy valamivel, aminek a forgása arányos a motor fordulatszámával, vagy azzal aminek a fordulatszámát állandón akarod tartani. ) ( vagy valamilyen jellemzők alapján változtatni ) Nem is lesz igazán pontos, de azért nagyon sok helyen elmegy. Magnóba ennél sokkal pontosabb megoldások kellenek, ha változtatni is akarod a fordulatszámot elektronikus módon. ( szalagsebességet )
Nekünk volt egy ilyen mérésünk, ami pont úgy működött ahogyan te is írtad. És mi azt tachogenerátoros szabályozásnak neveztük. (Mi sem külső generátort használtunk, hanem a motor által indukált feszültséget. Vagyis azt a feszt. amit ráadtunk. A kellő fordulatszámon egyensúlyba állítottuk a híd áramait. (Mivel egy híd elrendezésben alkalmaztuk.) És mindig amikor elbillent a híd árama, akkor ellentétesen rászabályozott az elektronika. Egy kis 3V-os villanymotorral játszottunk és egész szépen tartotta a fordulatszámot, a nyomaték változás hatására is.
Ez nem tachogenerátoros volt, hanem IR kompenzációs. Ezt Peter65 írta le az előbb. A tachogenerátporos az, amikor egy kis generátor van építve a motor tengelyére, ami a motor fordulatszámával arányos feszültséget ad. Ezt a feszültséget tartja ( és így a fordulatszámot is ) állandó értéken egy szabályozó. Például egy fordulatszámnak alárendelt áramszabályozás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés Frissek 2013. Máj, 19. Vas
0:02:30 Jelenleg 166 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
|

Hírek.xml