Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió szkenner
 
Témaindító: kistaska, idő: Márc 11, 2009
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kistaska hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Szervusztok ! Nem rég vettem egy rádió szkennert. Sajnos kevés tapasztalatom van ebben a témában, gyakorlatilag semmi. Akinek van tapasztalata benne az kérem segítsen. Fent vagyok Óbudán és nagyon szeretnék "hallgatózni" ! Várom az írásokat, remélem másokkal is megkedveltetem ezt a rádiózást
(#) zöldhegyikecske válasza kistaska hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
szia
Ez engem is érdekel de lenne egy kérdésem. Mit lehet egy ilyen szerkezettel hallgatózni(gondolom nem sláger vagy Petőfi rádiót) de szeretném tudni hogy pontosan mire is való.
(#) kistaska hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Tulajdonképpen hallgatód a rádió műsorokat is, de leginkább arra használatosak, hogy mentőt, rendőrséget, tűzoltóságot, taxisokat, repülők beszélgetéseit hallgasd vele. Adni nem lehet vele, az egy másik lapleosztás
(#) And válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Hi! Így igaz, ahogy előttem írták: a lehetőségeket nagyjából két tényező határolja be. Az egyik a működési frekvenciasáv, a másik a beállítható demoduláció fajtája. Egy kifinomult szkenner AM, FM (NBFM, WFM: kis- és nagylöketű FM-változatok), de akár SSB (USB és LSB) jeleket is képes demodulálni, a hosszúhullámú műsorszórástól (100kHz) kezdve akár a mikrohullámú tartomány aljáig (1..2GHz). Ebben, ill. ezen túl is kismillió felosztott tartomány létezik, erről az NHH honlapján található sok információ.
Ami érdekes lehet:
- nagytávolságú rádióamatőr összeköttetések a rövidhullámú sávokon, 30MHz alatt (távíró-, SSB fónia-, SSTV-, stb. módok),
- egyéb URH-amatőrsávok (145, 435, 1290 MHz körül),
- repülősáv (a műsorszóró URH-sáv, vagyis 108MHz felett, AM-ben),
- előbb felsorolt hatóságok, közszolgáltatók, VHF-en
- műsorszóró TV-k, rádiók hangja URH-n (WFM),
- kihagyhatatlan hobbirádiók (27MHz-es CB és 446MHz-es PMR-sáv, főleg NBFM),
- műholdas szolgálatok, pl. meteorológia,
- stb., stb.
Meg ami ma már nincs, pl. a 450MHz-es analóg mobiltelefonok kódolatlan, lehallgatható jele. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mint minden rádió, ez is a jó antennával kezdődik. A nyúlfarknyi beépített antenna is sokmindenre jó, hisz a hallgatózást legalább el lehet vele kezdeni. De egy adott sávra méretezett, keskenyebb sávú és nagynyereségű antenna annál nyilvánvalóan nagyságrendekkel jobban teljesíthet, ha valaki netán egy adott dologra kattanna rá.
(#) kistaska hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
valami gyakorlati tanáccsal tudsz szolgálni, például milyen készüléket érdemes venni, hogyan válasszunk ki egy készüléket ? Azt nem tudod, hogy Budapesten ki milyen frekvencián beszélget és meddig képesek sugározni ?
(#) Ballage válasza kistaska hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Szia!

Ha amatőröket szeretnél hallgatni, akkor RH, URH vagy UHF sávok jöhetnek szóba, illetve elvileg vannak GHz-es tartományban is amatőr sávok, de arrról nem tudom, hogy mennyire használják.

A klasszikus, nagytávolságú amatőr forgalmazások RH-n mennek, ehhez RH vevő kell és egy megfelelő méretű (akár több 10 m-es) antenna. Az RH forgalom zöme AM/SSB illetve CW (morze) üzemmbódban zajlik, ilyet a kézi rádiók általában nem tudnak, a sima AM vételi mód nem jó erre, érthetetlen torz hangot fogsz vele hallani.

Kézi rádióval főként URH (144MHz, 2m-es sáv) és UHF (432MHz, 70cm-es sáv) vétele lehetséges, NBFM módban. Sok tud rövidhullámot is, de ott szerintem max. 27 MHz-es CB sávot tudod lehallgatni (AM v. NBFM mód).

Rendőröket és mentőket nem fogsz hallani, mert azok TETRA rendszert használnak (legalábbis Bp-en tutira, vidéken nem tom), az meg digitális, meg a frekije sem ott van, ahol a többi nyilvános. Analóg rendszerre csak akkor térnek át, ha a TETRA betojik.

Taxit, futárszolgálatot, repülőket (AM-ben), BKV-t, stb. viszont remekül lehet venni, ezek az URH és UHF sávban vannak, azonban ez súrolja a törvényesség határát (ld. rádióállomások üzemeltetésére vonatkozó törvényi szabályozás, rádióamatőr etikai kódex)! Tehát csak ésszel!
(#) Ballage válasza kistaska hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
A legolcsóbb scannerek (2x 000 Ft) általában elég könnyen "leültethetők", ami azt jelenti, hogy egy nagy térerejű helyi adó túlvezérli a bemenőfokát, így akkor is összezavarja a vételt, ha nem oda vagy hangolva.

Egy kicsit komolyabb scanner (50-60 000 Ft, Yaesu, ICOM, stb.) már jobb egy fokkal, de állítólag ilyen szempontból a mobil rádiók (Yaesu FT-817) már jók.

A kérdés persze az, hogy hosszabb távon mennyit szeretnél foglalkozni a dologgal. Esetleg egy használt ketyere is jó lehet, csak fontos, hogy ne legyen belepiszkálva.
(#) Ballage válasza Ballage hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Állítólag kis kézi rádiókra nem nagyon érdemes túl nagy antennát tenni, mert nem nagyon szeretik a nagy jeleket még a jobbak sem, de mobil készülékre már simán lehet ráakasztani valami komolyabbat is.
(#) Doky586 hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
(#) kistaska hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sikerült szert tennem egy COMMTEL COM212-es szkennerre. Itt fent a III.kerületben csak a taxisokat fogom. Tudtok segíteni, hogy milyen frekvenicákon kellene keresenem, hogy ne csak őket halljam ? Kőbánya környékén pár amatőr adás is bejött de itt fent szinte semmi
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Régóta töröm a fejem egy szkenner vásárlásán. Odáig jutottam hogy kettő közül választanék (vagy ha tudtok hasonló árfekvésben mást, nyitott vagyok).
Az egyik a Yaesu VR-5000
A másik pedig az Icom IC-PCR1500.

A Yaesu mellet szól hogy rádió formája és feelingje van, valamint papiron az érzékenysége is jobb. Viszont ha most megrendelem akkor még ebben a hónapban elhelyezik a gyár alapkövét és fél év múlva talán átvehetem a készüléket .

Az Icom viszont van raktáron. PC-ről vezérelhető ez előny, viszont csakis onnan ez hátrány. Talán a PC felület miatt több extrával is rendelkezik.

A DSP egységet mind a kettőnél külön kell megvenni (amit nem szándékozok megtenni).

Van valakinek tapasztalata a fenti rádiókkal kapcsolatban?
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ugyan nekem még egyik sem volt a kezemben, de én az ICOM -t venném meg (ha lenne pénzem rá).
Nekem ez a gépes dolog jobban tetszik, már régebben is kerülgettem, cs az a verzió 1300 MHz ig 400 e -be került volna.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
A Yaesuról találtam a neten komplett rajzot, hát nem vagyok eldőlve tőle. Viszont a kinézete nagyon bejön.
A kiszámíthatatlanul ingadozó valutaárfolyamok miatt félek ettől a fél éves várakozási időtől, meg nincs is kedvem ennyit várni. Azt hiszem marad az Icom.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Azért az Icomot ha nem is jobbnak, praktikusabbnak gondolom
(#) a.demetrovics válasza kistaska hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Szia! engem érdekelne egy ilyen adó- vevő. vagyis leginkább vevő, amin hallgatódzhatok.
(#) ash001 hozzászólása Márc 2, 2012 /
 
Sziasztok !
Segítséget kérnék !!!!
Nemrégiben vetten egy rádió szkennert, tény hogy a legolcsóbbat, ezért csodát nem várok tölle.
De viszont Szentendrén, Kőbányárol vettem adást, tehát valószínű működik.
Amit viszont nem értek, hogy mért hallom a NEO FM-et ott is ahol nem lehet ( 160- 80 MHz-ig ) ?
Tetszik a dolg szeretnék egy komolyabbat is de ezt nem értem .
Válaszotokat várom !
Köszönöm !
(#) pucuka válasza ash001 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Egy igazi szkenner drága dolog, mert széles sávban hangolhatóságnál elég nehéz biztosítani a megfelelő tükör szelektivitást. Ha másutt is lehet venni egy nagy térerejű adót, az azt jelenti, hogy a szelektivitással, a tükörszelektivitással problémák vannak, valamint lehet, hogy különböző torzítások is vannak. Pl. "világvevővé" válik egy vevő, ha a keverőoszcillátorának magas a felharmonikus tartalma (torzítása), de a vevő intermodulációs csillapítása is véges, nagy jelek esetén a torzítás miatt hamis vételi helyek keletkeznek. Ez a helyzet annál hamarább előáll, minél érzékenyebb a vevő.
(#) Medve válasza ash001 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Hello, Milyen frekvenciájú adót fogtál, milyen vételi frekvencián? Próbáljuk meg ráhúzni valamelyik vivő, vagy helyi oszcillátor felharmónikusra. 10,7MHz a vevő KF-ja?
(#) gaben62 válasza ash001 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Azért hallod mert, egy bóvli tekerőset vettél, szabadonfutó oszcillátor felépítésűt, és ott van hogy egyszerre jut a 2fm sáv jele a keverőbe, az oszci miatt, CCIR+Vhf sáv,
Nincs benne komoly sávszűrőkör, az rf.bemeneten,sem.
Szerintem nézzél egy jobb szkennert, conrad.hu-n, 22ezerért kapsz többsávosat, ez a legolcsóbb, 510MHz-ig felmegy.
Bőven elég amatőrködéshez, hallgatódzásokhoz.
Vagy kapsz különböző börzéken, rádiós találkozón, 18-25ezerért, 15-20évest, fél tégla méretűt.
(#) gaben62 válasza Medve hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Igen minden bóvli készülék fm.kf je 10,7Mhz,ill.annak közelébe van hangolva.
(#) Bagyula hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
Kistaska ha rövidhullámon akarsz hallgatózni akkor előbb vagy utóbb be kell szerezned egy előszelektort mert ezeknek a rádióknak a bemenő fokozata mindig szélessávú és egy ha nem hallasz semmit az azt is jelentheti hogy leülteti egy nagyságrenddel odébb lévő állomás a bemenetet .Vehetsz például egy dymek 40 típusút is akár .Nekem bevált .Olyan minthogyha egy nagyméretű asztali rádiót tekergetnék ami tele van előkörökkel .Még annyit,hogy az előszelektorral több mint tízszer annyi állomást hallok mint nélküle pedig ez egy passzív (veszteséges) sávszűrő .Érdemes kipróbálni .
(#) papa333 hozzászólása Nov 29, 2016 /
 
sziasztok. Én még új vagyok itt.Segítséget szeretnék kérni, ugyan is van ez a rádióm, de nem tudom miként kell programozni rajta a sávokat és csatornákat, amiket szeretnék halgatni. Ha valaki tudna ebben a segítségemre lenni meg köszönném. üdv papa

Róla van szó:http://www.velleman.eu/products/view/?country=nl&lang=en&id=374544&printable=1
(#) pucuka válasza papa333 hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Ez ugyan nem pontosan az mint a tied, de talán segíthet.
Bővebben: Link
(#) papa333 hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
Nagyon köszönöm,de sajna nem letten előbbre vele. De jólesett hogy próbáltál segíteni. üdv istván
(#) Secret válasza papa333 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
(#) papa333 hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
Köszönöm. bizom benne tudom majd értelmezni.
(#) Secret válasza papa333 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Különös tekintettel erre:

Idézet:



Amint fentebb már említettem, az én szkennerem is ilyen. Nyomj "Manual"-t, amíg a kívánt csatorna száma meg nem jelenik. Írd be a kívánt frekvenciát, és nyomd meg az "E"-t.
Nyomd meg a "Manual"-t, és add meg a követkető csatornát, és add meg a frekvenciát.
Nyomd meg az "E"-t.

Ismételd meg mindegyik csatorna / frekvencia kombinációnál.
(#) papa333 hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
Köszönöm, Te egy Úr vagy!!




Ui: ha más kérdésem felmerülne időközben , zavarhatlak vele? üdv istván
(#) Secret válasza papa333 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Próbáld meg, ha tudok, segítek. Nem értek a szkennerekhez, nekem soha nem volt, és nem is lesz, pusztán lefordítottam a szerintem leghelyesebb választ.

Annyit azért írj meg, hogy be tudtad ezek alapján állítani a szkennered?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem