Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Játékgép építése gyerekeknek
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Márc 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Azért fordulok hozzátok, mert kissé elakadtam. A szitu a következő Szeretnék 1 indiana jones-os játékot építeni egy ismerős kis srácnak és a haverjainak. ami úgy működik hogy lenne 1 1,5mx5m-es csík felosztva 30cmx30cm-es kockákra a csík végén 1 monitor vagy tv vagy mit tudom én amin meg jelenik 1 kérdés és a helyes válasz kockájára kellene lépniük! igen ám de hogy kéne meg oldani azt hogy érzékelje őket a kocka.
elképzelésem az hogy a plexi-be kerülnek kék ledek (Víz hullámzását imitálná) és a plexire valami egyenletlen felületű kő vagy ilyesmi (Nehezíteni a dolgukat ) várom az ötleteket. (Azért Kb 120Kg-ot bírjon a biztonság kedvéért és tartósnak is kéne lennie)
(#) bbb válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
szerintem a liftekben használatos kapcsolót kellene használni ehhez, összekötve egy piccel, ami a kijelzést és az értékelést csinálja... tudod, a liftek se indulnak el akkor, ha csak pár kg van bennük és belülről nyomják meg a gombot. viszont elég strapabíróak ahhoz, hogy akár 1000kg emberhús is beszálhasson probléma nélkül
(#) bbb válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
tény és való. akár úgy is meg lehet oldani, mint a fékpedálnál a féklámpakapcsoló...
(#) gabiszaki hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Űdv.Pl van az Omronak karos gőrgős illetve bovdenes végáláskapcsoloja amejek nagyon érzékenyek és végtelenitett.


(#) freechat hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
A napokban eszembe jutott, hogy miért ne lehetne itthon flippert építeni úgy, hogy az egész 12V-al működjön.
A mechanikai részétől, asztal, dőlésszög és társaitól most tekintsünk el, ezekre van megoldásom.
A vezérlés és kijelzés, pontszámlálás stb... szintén nem érdekes ez is egyszerű.

A kérdés inkább arra irányul egy szokásos flipperből mi az amit meg lehet oldani 220V nélkül és ezeket milyen alkatrészekből és mi az amit nem.
A kritikus alkatrész ugyebár a két kar mozgatása, ott gondolom elég erős elektromágnes kell hozzá.
Hirtelen amire emlékszem, vannak olyan elemek amiket eltalálva "lehúzza őket" gondolom szintén egy elektromágnes. Vannak a gombák amik pontot adnak és közben meg is lökik a golyót.
Nem szeretnék bonyolult flippert készíteni, alagutakkal meg hasonlókkal, csak egy egyszerűt.
A kijelző pl biztosan egy szimpla táblagép lesz, a fő vezérlő egy raspberry pi, a kisebb vezérlők pedig valószínűleg ATTiny45 vagy ATMega8-ak ezekből van itthon bőven. Elektromágnest pl nem nagyon találtam és őszintén szólva nem is tudom melyik mit bírna.
Léptető motorom van itthon azok meglepően erősek még 5V-on is, ezzel pl kapukat simán lehet mozgatni, de szerintem még egy rugót is fel tud húzni, hogy kilője a golyót pl egy lyukból.
(#) zolika60 válasza freechat hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
A 12V-os elektromágnes nem ritka és olcsó is. Minden autó tele van vele.
(#) killbill válasza freechat hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Hááát. Azert eleg eros magnesek azok. A karokat pl. 50V / 7Ohm (7.1A) magnesek mozgatjak. Raadasul a kar magneseek dupla tekercsuek. A 7 Ohm-os berantaja, de ha behuzta a vasat, akkor egy bonto kontaktus a 7 Ohm-os tekercset megszakitja, csak a masikon folyik az aram. Az csak olyan 160..170 Ohm. Egyszer csinaltam egy flipper vezerlo elektronikat. Hemzsegtek benne az IRF540-ek. A tapegysege sem veletlenul akkora egy flippernek. Igaz, a sok izzo is fogyaszt rendesen. A tobbi elektromagnes kicsit baratsagosabb. Azok javareszt 25V-rol mennek, kisebb arammal.
(#) Andr3wJ válasza freechat hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Tessék nézd meg ezt:
Bővebben: Link

Két részes ez csak az első, hordozható flipper építése.

killbill jól írta a kar működését, sajnos a kartekercs elég drága tud lenni, most kellett rendelnem kettőt Franciaországból 20 ezer forint volt szállítással együtt.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) freechat válasza killbill hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Vagyis akkor a karmozgatás a fő probléma.
Az izzók helyett ledek lesznek, nem vidámparkot szeretnék készíteni
A karoknál gondolkodtam még egy áttételes léptető motoron is, de azt hiszem a puding próbája az evés.

Mondjuk úgy nem Pontosan szeretném a flippert lemásolni, annak idején volt egy kis flipperem ott nem is mágnesekkel volt megcsinálva és mégis nagyon jó szórakozás volt.
Lemez lap, 4-5 gomba amiknek ha nekiment akkor forgatott egy "órát" a kijelző helyén.
A Foci flippert pedig gondolom minden 30+ ismeri
(#) killbill válasza freechat hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Az a problema, hogy egy igazi flipper golyo az eleg nehez, annak rendesen oda kell vagni, hogy mozgjon. Ehhez eros magnesek kellenek. De teszteket lehet csinalni. Fogsz egy elektromagnest, amirol ugy gondolod, hogy jo lehet, aztan megnezed, hogy mekkorat üt. Ha jo jo, ha nem, akkor keresel nagyobbat, vagy kisebb golyot Foci flipper? Azt nem ismerem. Pedig 30+ vagyok. En csak a C64 flippert ismerem. Az egyetlen szamitogepes jatek, amivel szerettem jatszani.
(#) freechat válasza killbill hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Tessék, nem venném a lelkemre, hogy ne ismerd meg a világ egyik legjobb játékát:
Foci flipper
(#) killbill válasza freechat hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Kösz! Nem ismertem. Lehet, azert mert 40+ vagyok? Rugos focink meg gombfocink nekunk is volt.
(#) sonajkniz válasza freechat hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Szia!
A flipperek elektromágnesei belső ütközőre húzzák a mozgó magot. Egyrészt így kisebb teljesítményfelvétellel elérhető ugyanaz az erő, másrészt nem leng be behúzás után.
Az önindító behúzómágnes bár méretileg jóval nagyobb, mint egy ütőkar mágnes, a más célra készült felépítése miatt nem mozdul kellő sebességgel. A golyó minnél erősebb elütéséhez egyre gyorsuló, majd hirtelen megálló mozgás kell. Tehát, ha önindító mágnesben gondolkodsz, át kell alakítani. Jobban jársz inkább, ha megveszel egy komplett ütőkar mechanikát, és áttekercseled a mágnest.
(#) freechat válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 22, 2015 /
 
Menjünk vissza az elejére: Miért kell olyan nagy és nehéz golyó?
Ha sok-sok oka van akkor nincs mese, de ha csak pár olyan dolog van ami nélkül megvagyunk akkor esetleg lehetne kisebb golyóban is gondolkodni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem