Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 24. Csü
19:26:20
  Jelenleg 629 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Etetőhajó »
Etetőhajó  
Témaindító: VECTOR, idő: Márc 15, 2006
Témakörök
Alapismeretek » Egyéb
Lapozás Méret: 1 / 32     
(#14988) VECTOR Válasz • Márc 15, 2006
Sziasztok abban szeretnék segítséget kérni hogy egy etetőhajót szeretnék csinálni és szeretnék egy pontos leírést hogy hogyam kell elkészíteni vagy akár kész tervrajzot vagy bármi mást.

(#15017) creative válasza VECTOR hozzászólására (#14988) Válasz • Márc 15, 2006
Hello!

nekem sajnos nincs ismeretem mukodo etetohajorol de sztem megtudod csinalni egy kis muanyag munkaval egy-ket kis motorral meg egy piccel de ha gondolod es letezik kuldj egy kepet egy letezo darabrol es megprobalom megtervezni neked vagy esetleg megcsinalni de a pic program fejleszteset egyenlore nem tudom elvallalni...

(#15023) mrkatona válasza VECTOR hozzászólására (#14988) Válasz • Márc 15, 2006
Szerintem akkor jártok a legjobban,ha vesztek egy használt 4 csatornás pultos 27 MHz-es gyári távirányítót meg egy motorvezérlőt meg egy 4 csatornás vevöt. Ez így kb 10-12 ezer és minden gyári és nem kell vele bajlódni. A hajótestet meg szerintem el kell "lopni" egy sima nagyobb testü gyerekjátékból.Persze a belét dobni kell és szépen beleépíteni a profibb cuccot meg átépíteni a teherhordásnak megfelelően a kioldómechanikát.Az irányváltoztatáshoz meg a teher leoldásához még kell 2 szervo és kész!

Bővebben: Link

Itt egy példa a dologra meglehetősen borsos összegért.

(#15079) G-Lex válasza mrkatona hozzászólására (#15023) Válasz • Márc 16, 2006
Ha a kész alkatrészeket választod akkor valóban eccerűbb a dolgot csak nincs meg a DIY feeling. Amúgy egy rádió adó-vevő 1400+1400Ft + a vezérlő PICek + a kapcsolók. ha jól meggondoljuk valóban jó ötlet egy szép esztétikus gyári cucott szerezni 8-12eHUFért...

Amúgy az etetésre lehet használni szerintem a só v homokszóró autók mechanikáját. tehát egy kerek lemezlap gyorsan pörög és erre lassan folyik a homok. az irányítás sem bonyolult. ha nem tudod elképzelni akkor csinálok vázlatot. egyszer már én is építettem hajó modellt. a motorokat meg játékpkból ki lehet termelni.

(#15175) VECTOR válasza G-Lex hozzászólására (#15079) Válasz • Márc 16, 2006
Azt nagyon megköszönném ha tudnál küldeni egy vázlatot főleg az etetőkioldója érdekelne azt sehogysem tudom elképzelni hogy hogyan lehetne elkészíteni, de az irányítás is érdekelne.

szazdiadam@freemail.hu

(#24426) tbence3 válasza VECTOR hozzászólására (#14988) Válasz • Máj 21, 2006
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem!
Építenék egy etetőhajót és én csak 2 csatornás távirányítóval szeretném megoldani. (Pénz hiány miatt) Ugye akkor:
1. csat: motor előre-hátra
2. csat: szervó kormány jobb-bal
Na már most!
Ha áll a hajó (nem megy a motor (1.csat)), akkor a kormányt jobbra tolom akkor nekem 5-6 sec után müködésbe hozná a 2. szervómotort ami az ürítést végzi.
Ha pedig balra tolom, akkor abbahagyná az ürítést. De hangsúlyozom: csak az egyik csatorna, a kormány hozná müködésbe. Amint a hajtómotor működésbe lép (előre vagy hátra megy) akkor leáll az egész folyamat.
Nem tom mennyire lett zavaros. Ha valamit nem értesz akkor írj.
SOS. fontos lenne köszi
Bence

(#24434) Báddzsó válasza tbence3 hozzászólására (#24426) Válasz • Máj 21, 2006
sztem ez elég 1*űen megoldható. Annyi hogy egy kondit kell rákötni majd a "kormányzó motorra" ellenálláson keresztül és ha az feltöltődött akkor egy komparátor átbillen és bekapcs a szervo, másik irányban meg kisüti a kondit és lekapcs. nézd ezt meg, erre gondoltam(a "Push to charge capacitor" gombos kép: katt

(majd a komparátor után azért egy erősebb tranyó sem ártana)

(#24436) tbence3 válasza Báddzsó hozzászólására (#24434) Válasz • Máj 21, 2006
Aha.Csak így lenetne megoldani?De nagyon szépen köszi ezt az ötletett majd még ártágom

(#24438) Báddzsó válasza tbence3 hozzászólására (#24436) Válasz • Máj 21, 2006
nem csak így lehetne megoldani, de sztem ez a leg1*űbb.
piccel is megoldható, akkor még úgy is össze lehetne hozni, hogy egy bizonyos kombinációra induljon/álljon meg az ürítés. pl: jobbra-balra-jobbra-jobbra monnyuk be, jobbra-jobbra-balra-jobbra meg ki kapcs az ürítés.

(#24440) tbence3 válasza Báddzsó hozzászólására (#24438) Válasz • Máj 21, 2006
Király!Na még gondolkodok rajta.De köszi!

(#24550) Inhouse válasza mrkatona hozzászólására (#15023) Válasz • Máj 22, 2006
A Penny-ben lehetett kapni távirányítós hajót, 2500Ft volt. Kb. 40cm hosszú és 27 ill 30MHz-es távirnyával adták. Előre, hátra, jobbra, balra. Ráírva 50m volt, de annál többet is tud, ennyi pénzért főnyeremény, már csak a távirányítós rész megéri. Nem potis, hanem kapcsolós, tehát vagy megy vagy nem... Viszont a távirányító valamilyen energiatakarékos rendszer, mert nem amíg nyomod addig megy, hanem csomagok vannak...
Ja a motor kívül van, mint a nagy motorcsónakokon, azt mozgatja, megspórolták a szimmeringet a hajótest kifúrásánál.
Egy ilyet ha tudnál szerezni, akkor nagyobb motor + akku, kis motorvezérlő tuning és egy nagyobb hajótest....

Üdv
Inhouse

(#24554) Báddzsó válasza Inhouse hozzászólására (#24550) Válasz • Máj 22, 2006
Idézet:
„Egy ilyet ha tudnál szerezni, akkor nagyobb motor + akku, kis motorvezérlő tuning és egy nagyobb hajótest....”
ha úgyis szétszedi és új hajótestet csinál meg új motor akkor nem mindegy, hogy kisautót vagy hajót vesz???

(#71248) koviz Válasz • Márc 9, 2007
Sziasztok !

Szeretnék etetőhajót készíteni, de sajna nem foglalkoztam még ilyennel soha.Ha tudtok légyszi segítsetek, mert az elektronikai dolgokhoz nem értek.
Ha esetleg valakinek tervrajza lenne hozzá , vagy tanácsokkal segíteni tudna .
Előre is köszi
Zoli

(#106436) czerop válasza tbence3 hozzászólására (#24426) Válasz • Júl 26, 2007
Kétcsatornás adó-vevővel úgyoldottam meg a csali
ürítést hogy egy cseh vagy szlovák gyártmányú mechanikus irány és sebesség váltót úgy alakitottam át hogy a hátramenet 3. lépcsőjét leválsztottam és erre egy elektrómágnet kötöttem .
Ez a mágnes működtet egy kioldó kart

(#107077) apophis  Válasz • Júl 28, 2007
Sziasztok.
Egy halász etetőhajót szeretnék épiteni.
A mechanikus résszekkel nem is lenne gondom. Az elekrtonikához is konyitok egy kicsit.
Van egy 4 csatornás játék autó távcsi szettem. Sajnos a négy funkció nem elég.Kellene még 2 vagy 3.
A távolsággal nincs gond. Kb 200 m.
Van e valami mód a 4 alap funkció kibővitésére.
Kellene még 2 drb váju kiboritás és egy viláhitás bekapcsolás.
Aki segiteni szeretne az irjon.

(#107079) szabi83 Válasz • Júl 28, 2007
Idézet:
„halász hajó etető távcsi”
téma ide áthelyezve.

(#107081) Topi válasza apophis hozzászólására (#107077) Válasz • Júl 28, 2007
Távicska...
Ha használtad volna a keresőcskét, találgattál volna topikocskát ilyen hajócska távcsira.
Hanyagolhatod a "távcsi" és hasonló kifejezéseket a fórumról. Vedd komolyan amit csinálsz.

(#107391) apophis válasza Topi hozzászólására (#107081) Válasz • Júl 29, 2007
Elsődleges szempont . Annyi időm nincs mint neked, hogy egésznap itt keresgéljek.
A távirányitót ugy hivom ahogy akarom.

(#107404) Lucifer válasza apophis hozzászólására (#107077) Válasz • Júl 29, 2007
Szia!
Megoldható ha nem akarsz vájúborítást egyszerre a kormányzással. A távra egy kapcsoló, ami a jobbra ill. balra gombokat nyomja egyszerre, a hajóba meg egy és kapu.
A világítás bekapcsolása meg mehetne mondjuk az előre hátra együttes kombójával + öntartó relével. Továbbá gondolom valami TX2-RX2 IC pár van benne. Ha igen akkor egy csati valószínűleg meg van oldva: van egy plusz láb a Turbó. Ezt általában nem használják.

Továbbá találkoztam már olyannal amiben TX6-RX6 páros volt annál van még 3 szabad funkció.

(#107407) Topi válasza apophis hozzászólására (#107391) Válasz • Júl 29, 2007
Kinek mennyi ideje van. Nah, erről azt hiszem ne nyissunk vitát.

De én javaslom a HT12D és HT12E IC páros beszerzését, és egy 433,92MHz-es rádió modul párost.
A fentebb említett IC-k elvégzik a manchester kód be/kikódolását. Sajnos kódolni kell, mert nagyon sok zavaró tényező van.
Mivel ezek egy bitmátrixot küldenek, ezért simán megoldható az előrefelé menés párhuzamosan a kanyarodással.
A tényleges hajtó motor az egyetlen egy bit (egy kapcsoló), de tényleg lehet turbót használni akkor két bit.
A kanyarodásra meg sztem minden gond nélkül át lehet vinni a szervóknak szükséges PWM jelet.

(#109660) Muri Válasz • Aug 4, 2007
Sziasztok!

Van 2 db 122x30x6cm-es fahajóm. Jó állapotú, csak le kell lakkozni. Ha nem kell senkinek, kukába kerül, amit én nem szeretnék, szóval vigyétek!

Szerk.: elfogyott...
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#164215) etetőhajó válasza VECTOR hozzászólására (#14988) Válasz • Jan 11, 2008
Először is Üdv mindenkinek!

Úgy vettem észre, hogy egyre több embert érdekel az etetőhajó téma. Ez nagyon szuper, DE ahogy beleolvasgattam az írásokba... Hát...? Nemis olyan könnyű
mint egyesek gondolják.
Nem mindegy pl hogy 1 vagy két motort használsz ( Gondoltál arra hogy mivan akkor ha az egyik felmondja a szolgálato? Bekel érte menni , A hajócsavar mérete sem mindegy, mert ha nagyobb az optimálisnál akkor az aksid 3x-or gyorsabban lemerül.
A hajótest is nagyon fontos mert ha nem stabil és neagy isten felborul vagy csak az elektronika nedves lesz...
Na mind1. Egy alap hajót összehozni 26-30ezer. Ebből 11e-15ezer a távirányitó. 3-5ezer a motor (ez sem mindegy hogy milyen).
Egy stabil, megbízható hajót kevés pénzből nehéz megcsinálni, de nem lehetetlen csak úgy kell hozzáálni.
SOK SZERENCSÉT ÉS KITARTÁST A SAJÁTKÉSZÍTÉSŰ HAJÓTOKHOZ

Üdv: Tomi

(#168945) jozsigabi Válasz • Jan 21, 2008
Hello mindenkinek! Én még új vagyok itt, de nagyon szeretnék építeni egy viszonylag komoly etetőhajót, minél olcsóbban. Ehhez már meg is tettem jó néhány lépést, de szükségem lenne olyan ember segítségére aki tisztában van a modell elektronikával, én ugyanis kb. annyit értek hozzá, mint nagy zeneszerzőnk Kodály Zoltán érthetett pl.: a vetőgéphez. Ezért kérném szépen ha van köztetek aki tudna nekem segíteni, az jelentkezzen! Bármilyen jótanácsot szívesen fogadnék. Tisztelettel: jozsigabi.

(#172965) joki69 válasza VECTOR hozzászólására (#14988) Válasz • Jan 29, 2008
Hali! Ha érdekelne valakit!!!
Van egy Új, Futaba, 2 csatornás, rádió, vevő,(+vevő akkumulátor taró) +2 db erős szervó! Egyszerű etetőhajóhoz első osztályú! Nagyon megbízható minőség, kb 250 méterig működik. ára:10e ft
(Boltban 15e)

(#172999) whalaky válasza etetőhajó hozzászólására (#164215) Válasz • Jan 29, 2008
Háát... Ha ennyiből jön ki, + a járulékos idegbaj ami van vele lehet hogy egyszerűbb ha veszekl egy készet, ami stabil és tutti jó. töltövel mindennel nem sokkal többe van.
Én is gondolkodtam ilyen hajó építésén, de egyenlőre beszerzési nehézségek vannak. Mindenképpen csak katamaránban gondolkodom, már csak a stabilitás miatt is, de egy "jó" hajótest egy vaygon. Gondolj bele, cipelni kell neki az akkukat (nem kevés!) 2-3 kg eteőanyagot, és még vonszolnia kell a szerelést is (mert ugye akkor van igazán értelme, ha az etetésre beviszi a végszereléket is, és nem kell 150m-re fél méter pontosan dobni) és még az sem árt ha be tudja telepíteni a bóját is. A gyári hajók is (nekem nincs, és vélhetően nem is lesz, mert ha vennék is csak radarost, az pedig nem megfizethető) 4-6 behordást bírnak egy töltéssel, ami azért valljuk be nem sok.
Szóval igen komoly hakótestre lesz szükséged, jó erős motorral, aminek nagyobb akku kell és kezdődik az egész előlről.... A vezérlést egy pic-el meg lehet oldaniu egy csatornán is, amit már tényleg elérhető áron be lehet szerezni. Ha belegondolsz két-három bájtba mi minden belefér....

(#173008) Atis57 válasza whalaky hozzászólására (#172999) Válasz • Jan 29, 2008
Sziasztok!
Én ezt csak oldalról néztem:
a hajótest 1 falemez a tartállyal ---az uszó rész 4db PET palack 2-2 egymásba forditva/ hegyes vége kifelé.
Az akku- motor- vezérlés meg az etető rész előtt ...
a helyszinen szerelte össze --a tartóit + a rögzitést nem láttam nem láttam.. szemre +5kg is elcipelt...
persze csak 1 5tlet......hátha van jobb is....

(#181122) joki69 Válasz • Feb 15, 2008
Hali! Van egy eladó Futaba 2 er távirányító+vevő+2 db szervó. A készlet dobozban van, nem volt még használva. Etetőhajót akartam építeni de nincs rá időm. AJÁNDÉKBA ADOK EGY NAGYON EGYSZERŰ ÉPÍTÉSI RAJZOT. Nem én készítettem a tervet, de egy bevált építmény. Egy ilyen rádió szükséges hozzá! Ár:10000 eft e-mail: joki69@vipmail.hu

(#181226) Feco88 Válasz • Feb 15, 2008
Sziasztok!
Én is most készülök hogy összehozok egy ilyen etető hajót mivel közvetlenül a balcsiparton sikerült kollégiumi férőhelyhez jutnom (PE Koli és király hely ) . Tettem fel képeket hogy eddig hol tartok a projectel! A Hajótest fából készült sablonra laminált üvegszálas müanyag.
Szóval elég erős! Szerencsére a sablon egyben maradt, szóval ha valakit érdekel hasonló csónaktest tudok még készíteni 5000Ft/db. Tönkcsővel!!!
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#181406) frrrrr válasza Topi hozzászólására (#107407) Válasz • Feb 15, 2008
Örülök, hogy áthelyezted a "távcsit", mert ezzel az én időmet spórolod. A HE egy jó portál, kár lenne meggondolatlanul nyitott témákkal összekuszálni.

Úgy látom, sokszor nem könnyű ellátni a moderátori feladatokat. Sok türelmet és jó döntéshozatalt kívánok nektek!

(#181426) googa válasza jozsigabi hozzászólására (#168945) Válasz • Feb 15, 2008
Szia(sztok)!

Jozsigabi kérésére összegzem az elektronika eszközeit:
- Adó és vevő >>> Minimum kettő csatornaszámmal rendelkeznek, amelyek fokozatmentes irányítást tesznek lehetővé. (kis mozgatás, kicsi gáz...) Egy csatorna szükséges pl. egy előre-hátra mozgatáshoz, egy másik csatorna a kormányzáshoz, és így tovább...
Ezekhez tartozik még egy kristálypár, ami a frekvenciát határozza meg, pl: AM27.195 MHz
- Szabályzó >>> Ez lehet mechanikus (ellenállásokon alapszik), vagy jobb esetben elektronikus szabályzó. Ezt az eszközt a vevőre, az akkumulátorra és a motorra csatlakoztathatod. Léteznek direkt hajókra tervezett, akár vízhűtéses szabályozók is. Ezzel állítod a motor forgásirányát és fordulatszámát.
- Szervók >>> Ezeket a kis izmos motorokat közvetlenül a vevőhöz csatlakoztathatod és az adott csatornán mozgatott kar mozgását követi arányos kitéréssel. Egy ilyennel mozgathazod a mechanikus szabályzódat és mindenek előtt a kormányzás így működik.
- Motor >>> Most csak a kefés mocikra térek ki. Körszámmal jellemzik a motorokat. Pl.: 17 körös, vagy 8 körös. Minnél kissebb a szám, annál pörgősebb a moci. Az enyém pl.: 10 körös és 44000 fordulatod tud percenként. (remélem nem képzelődök)
Fontos a motor körszámához paszoló szabályzót választani!!!
- Akku és töltő>>> Több cellából álló akkupakkok ezek, egyedi cellákból állnak. Az autós pakkok általában hat cellásak, a hajósak akár 18 cellásak is lehetnek.

Ennyi, elfáradtam

Jó éjt!

Következő 1 / 32     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu