Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFT SV 3000 Hi-Fi tuningolása
 
Témaindító: 187BodyGuard, idő: Júl 23, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) gyuszo válasza teglascs hozzászólására (») Aug 6, 2019 / 1
 
A nagy kondenzátor ( 10.000uF) lábai.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2019
(#) samtron77 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Néztem a linkelésedet köszi szépen! Először keljen életre (abban sem vagyok biztos hogy képes rá). Tudod addig nem akarok költeni rá. Ha beröffent persze szóba jöhet a tuning (végül is azért vettem mert bütykölhetnékem van).
A linken szereplő végfokon eredeti a kábelezés még?
(#) samtron77 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Szia!
Nagyon megköszönném! Különös tekintettel a vezetékbekötési pontokra fókuszálgatnál.
Mert az itteni ill. netes képekben sok az ellentmondás továbbá nem is látszódnak jól ezek a pontok.
(#) gyuszo válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Igen, az eredeti kábelezés.
(#) teglascs válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Köszönöm.
(#) samtron77 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Nem volt kedvem kint aszalódni a melegben így nekiálltan az erősítőnek. Bekötöttem egy 240V-os hagyományos izzót a bizti helyére aztán a kapott SM-el (ezúton is hála érte!) szépen átvezetékeztem a masinát. Minden-ok kétszer leellenőrizve benyomtam a bekapcsot. Az izzón semmi. Méricskéltem aztán arra jutottam, hogy nincsenek meg a feszültségek a táppanelen. Kibontva és megfordítva égésnyomok az egyenirányító magasságában megpatkolás-visszaép.
Az izzó pirít. Végfok leköt- izzó nem ég. Méricske-szimetrikus 17,4V (a 14.5 hegyett) az előfokon elenyésző 3V (a 15 helyett). Méricske 1db döglött tranyó (V05 npn), csere bontottra (az ellenőrizve) még mindig csak 8V. Ellenállás párok vizsgálata, hát valami vágnivaló nem belecserélgetett úgy találomra. Gyógyszer elgurul labortápról megtápol az előfokot (hogy tudjak ellenőrizni legalább). Az teszi a dolgát igaz recsegtet mint egy jó szaxofonos de a tuner600 kivette a rekedséget a torkából. Végfok visszaköt (előfok labortápon) és láss csodát frankenstein beröffent. igaz csak az egyik oldal de az határozottan persze csak a relé elött tudtam hangot kicsikarni belőle. A nyákot amin elhelyezkedik a relé azt már látni sem akarom (többhelyen átmetszve a fólia meg átkötés hegyek). Valszeg kukázom a végfokkal együtt. Beletúrtam a cukrosba és találtam 1m3 TDA2030a-t asszem nekiadom csakmert ez a topik neve is meg mert bitang meleg van éjjel és úgysem megy az alvás.
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 12, 2019 / 1
 
A szimmetrikus 17,4 V jó érték, a puffereken mérve, ha valami rövid zár, vagy döglött MDA2020 van a végfokozat panelen, akkor lehet esetleg kevesebb. Én is javítottam/átépítettem már jó pár ilyen NDK-s csodát, ide is feltöltöttem már a fórumba infókat a folyamatról, olvasgass vissza esetleg. Az eredeti táp panelt - a kínlódások helyett - inkább kivágtam a kukában és kiváltottam egy próba NYÁK-on összedobott kis tápegységgel (Greatz, új normális méretű 10000 µF pufferekkel, 7815 IC-vel). A HF védelemre szolgáló kis panellel is voltak hajmeresztő élményeim...Bővebben: Link
A végfokozat kiváltására jó megoldás a TDA2030/2040/2050 IC-kre épülő erősítő, akár még ezek is mehetnek egy kis próba NYÁK-ra.
(#) samtron77 válasza atiber hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Hehe. Szerintem mi ugyanattól az "erősítőtuningertől" vettül meg a masináinkat. Elnézve a képeidet pont ugyanazokat a hibákat produkálták az erősítőink. A fóliaégésem a tápon ugyanott. Drótostót is beszállt a buliba. A masszív zárlat. Nálam mondjuk masszív 17,4 V jelenik meg a jobboldali HF kimeneten. De a relépanelen azért megsúghatnád melyik tranyó halódott meg lehet abban is egyezünk úgy nem kell mindet kiforrasztanom. Nálam amúgy a kivezérlés mérő sem jó arra ötlet? Ahhoz azért tehetség kell, hogy szerencsétlen gépnek ennyi pontját egyszerre képes valaki elb@cni. Amúgy még kívülről is igénytelen a kicsike, nem látszódnak a feliratok a burkolaton az tiszta karc, a bemenetválasztó gomb végtelenített üzemű (a műanyagot kirágta a tengely), de amiért ilyen randa szegény én pont azért szerettem bele.
Ja én ezt a kapcsolást néztem ki hozzá csak az ic-t 2030-ra cserélném....
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Egyszer egy rossz kivezérlésmérő helyett ilyet raktam be, de nem a megküldött panellel és LED-ekkel, hanem átépítettem az eredetivel megegyező méretű próba NYÁK-ra, profil LED-ekkel, + egy LED-el közvetlenül a tápra kötve egy előtét ellenállással, mert ugye ez csak egy 5 LED-es kivezérlés mérő KIT. Szóval egy KA2284 kivezérlésmérő IC, vagy valamelyik klónja jó lehet a kiváltásra.
Ja, ha a végfok kimenetén jelenik meg a +/- tápfeszültség, akkor ott az MDA2020 is 'kuka', lehet a HF védelem is ezért nem húz a jelfogó... De, mint írtam érdemes megnézni a nyugalmi érintkezők lábai nem-e be lettek forrasztva GND-re, azoknak gyárilag szabadon kell lenniük. A TDA2030/40/50-ból épülő végfokozat KIT-eket is találsz rengeteget az ALI-in (csak figyelni kell, hogy dual tápos kivitel legyen, sok panelen a tápegység rész is rajta van, így csak a +15V-nak kell valami kis 7815-ös stabilizátort beiktatni)...ha nem kapkodsz az RFT javításával, mert innen rossz esetben csak 2 hónap múlva jön meg a portéka. A forgatógombra nincs ötletem...nekem a Vateráról volt pár 'összekukázott' hasonló RFT termékem bontásra és abból pótoltam az ilyen gombokat.
(#) zsozso72 válasza atiber hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Egy gyors kérdés, egy felesleges eredeti hangerőszabályzó potméteretek nincs véletlenül, természetesen nem ingyen kérném.
(#) atiber válasza zsozso72 hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
A rossz gyári potik helyett én nem eredetit tettem bele...jelenleg beszerezhető, LIN poti, 6-s tengely, fűrész+reszelő és egyéb trükkök, hogy 'bepasszítsam a gyári helyére.
(#) samtron77 válasza atiber hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Igen írtam, hogy csak az egyik fele szól. A nyugalmi érintkezők nincsenek beforrasztva. Amúgy korábban raktam képeket a belsejéről.
Nem lenne sűrgős csak kellene a boncasztal mert fogja a helyet a vas. A gombot megoldom van marógép meg eszterga...
(#) samtron77 hozzászólása Aug 14, 2019 /
 
Az egyik felét már összebarkácsoltam. Az sajna már későn esett le hogy a panelneak a tükörképe kellett volna... (AMATŐR)
(#) BarnaPili hozzászólása Aug 19, 2019 /
 
Sziasztok!

Az első hangcuccom lelke egy ilyen erősítő volt,20on évvel ezelőtt.A főnököm jóvoltából került hozzám.Most újra vettem egyet.Kibontva gyárinak tűnik a belseje,de szeretnék belefaragni egy BT modult,hogy a modern időket is ki tudja szolgálni. Van 2 db S30-as hangfalam,azt fogja hajtani Honecker.
(#) samtron77 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
Szia!
Megépítettem a tápot (l7815) is a végfokhoz de marh@ erőteljes a brumm. Hiába van tele a rendszer pufferekkel búg mint egy régi trafóház. Arra gondoltam, hogy megépítem lm350-el úgy tudom 85Db a brumm elnyomása. Te mit építettél a tiedbe?
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Szerintem az a 'macihang' más okból keletkezik. Plusz föld vezeték, vagy éppen valahol még hiányzik, vagy még valahol van valami zárlat és a nagyobb áramfelvétel miatt brummos a rendszer. A végfokozatnak nem kell stabilizált feszültség, a pufferekről lejövő +-16-18V üresjárati feszültség tökéletes neki. A hangszín résznek kell 15V, ami úgy emlékszem a bemeneti fokozatoknak még tovább van osztva 9-10V körüli értékre. Ha az eredeti MDA2020 IC-k vannak benne, akkor azokon lévő hűtőbordák potenciálja a negatív tápon tápon kell, hogy legyenek, ha nem így van, akkor az is lehet a brumm forrása. Ha át van építve TDA2030/40/50 IC-kkel, akkor a hangszín kimeneteire kell plusz kicsatoló kondenzátor beiktatni.
(#) samtron77 válasza atiber hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Idézet:
„hangszín kimeneteire kell plusz kicsatoló kondenzátor beiktatni.”
Ezt kifelytenéd kérlek. Azóta már megoldódott a brumm. A végfokra menő kábelek keresztezték a trafót... De azóta megépítettem az lm350-et is. Mostmár csak halkan súg. Az gondolom a régi kondik miatt van. Szeretném visszaállítani a régi HF védelmet is benne mert nagyot durran ki/be kapcsoláskor. Meg valamiért hatalmasat ránt a hálozaton mert a 800 mA-es biztit is kiégeti. Lehet a 4700µF kondi miatt? Azt az lm350 elé kötöttem...
(#) gyuszo válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Sok oda a 4700uF. Jó lett volna az 7815-el is. A trafó és a huzal elhelyezésre kell odafigyelni.
Ez csak a hangszín és ez előfokozat tápja. A végfok szimmetrikus tápos eredetileg 2 db 10.000 µF van benne, de szerintem elég oda a 2 db 4700 µF is, ha cseréled.
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Hali! Ha nagyot ránt a hálózaton akkor a szekunder oldalon valami még mindig több áramot vesz fel, mint kéne...Csak előbányászom a SM-ját, mert emlékezetből azért nem megy...
(#) gyuszo válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Idézet:
„Ja én ezt a kapcsolást néztem ki hozzá csak az ic-t 2030-ra cserélném....”

Ez nem szimmetrikus, hanem aszimmetrikus megoldás.
Lehet, hogy ha ezt építetted meg, akkor ez okozza a problémát.
(#) samtron77 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Igen valószínűleg jó lett volna az l7815-is de akkor még kibelezetten volt az erősítő és a kábelek keresztül haladtak a trafó vonalán ettől brummogott. Erre megépítettem az említett stabilizált tápot. Gondoltam azért is jobb lesz mivel az 3A-t is képes átengedni. A hiba ott lehet, hogy a szimmetrikus trtafónak csak az egyik felét használom így ki. A pufikondit azért is kötöttem a feszstab elé, hogy egy kicsit feljebb húzzam az AC 13V-ot.
Lentebb írtad hogy nem szimmetrikus a tápom. Igaz nem az. De a végfokaim sem duál táposak... Továbbá talán nálad láttam azt a megoldást, hogy behasználtad a régi HF védelmet is. Alakítottál rajta valamit az új végfokokhoz?
(#) samtron77 válasza atiber hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Nem lehet hogy az említett kondenzátor, esetleg hozzá járul a védelem hiánya is továbbá a szimmetrikus trafó " monóként" történő kihasználtsága, lehetséges az új végfokok kajásabbak? Sajnos ezek számomra nyitott kérdések mivel csak egy amolyan autodidakta "" műszerész "" vagyok. Nem tanultam ezt a szakmát cserébe m@rhára érdekel a téma.
A jelenség úgy néz ki mintha csak a bekapcsolás pillanatban (amíg beáll munkapontra) történne a nagy amper felvétel, utánna ( mérve) már beáll 0,1-0,3A .
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Ez így nem lesz egyszerű...azért ez már egy kicsit bonyolultabb átépítés, kapcsolási rajz, fotó kellene az átalakításról. A gyári ugye meg van és ahhoz képest most mi a felállás...
A gyári HF. védelem is 'trükkös': pl. bekapcsolásnál a relé késleltetésének megoldása (koppanás gátló) a főkapcsoló a rajta található további érintkezőn keresztül testet szakít/ad a HF védelem egyik tranzisztorának bázisán található elektrolit kondenzátor-ellenállás párosra. Na ennek a gyári összehuzalozása fantasztikus...
'Egytápos' TDA2030-as megoldásnál is szerencsésebb lett volna a teljes szekunder feszültséget kihasználni (pufferen +30V körül lehet), mert normális teljesítményt csak így lehetne kicsikarni a 2030-as IC-kből...Illetve abból a feszültségből már a 7815-ös is 'jobban dolgozik', de akkor már tényleg új tápegység panel is 'elkélne'.
(#) atiber válasza atiber hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Bocsi...Jobban átnéztem az SV3000 kapcsolási rajzát és a tápegységnél látom, hogy az elő fokozat tápegységét a transzformátor külön szekunder ágról látja el, ami eleve 20V-nál nagyobb feszültséget biztosít, az pedig már bőven elég a 7815 stabil működéséhez. A 2x14/15V ágak pedig a végfokozatot táplálják 2x10000 µF pufferekkel megszűrve.
(#) gyuszo válasza atiber hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Az SV3000 tápegység rajza :
Így egyértelműbb lesz .
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2019
(#) samtron77 válasza atiber hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Íme a remekmű!
Azért röhögni nem ér! A HF védelem fóliáját már előzőleg valaki átmetszette elöttem most én kihasználtam és rákötöttem az új végeket. Méricskéltem a fogyasztását a két végfoknak. Már zavaróan magas hangerőn sem evett 1,5A-nál többet. Kiegyeznék a hangjával már így is csak zavar a ki/be kapcsoláskor jelentkező pukkanás ill. a trafó irányába történő (bekapcsolás pillanatában jelentkező) rántás. No meg hogy nem működik a kivezérlés indikátor sem.
Amúgy ezt meg ezt meg ezeket raktam bele. És még ezt és ezt tervezem beépíteni.
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Az LM350-nek lehet, hogy kevés a bemeneti DC feszültség, illetve ez akkor mit lát el tápfeszültséggel? Minek a 7812?
(#) samtron77 válasza atiber hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
A kondi a graerz-en feljebb húzza a feszültséget. Az lm350 a végfokokat tápolja, a 7812 a szintemelőt (nálam a bemeneti panel) és a hangszín/ hangerő panelt látja el.
(#) gyuszo válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Dobt ki belőle azt az lm350-et, felesleges. A végfokhoz nem kell.
Pont ezért tettem fel a tápegység rajzot is.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
(#) atiber válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
A végfokozathoz nem kell 'stabkocka'!!! Csak greatz + a 4700 / 10000 µF puffer! Amint írtam, ha végfokozatok elektrolit kondenzátorai minimum 35 / 40V-osak ( a kimenetre 'nagyduzzogva' elég a 25V is), akkor a szimmetrikus szekunder két 'széle' és úgy megtáplálni a kb. 30V-os tápfeszültséggel...na úgy már szólni fog rendesen...
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem