Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 24. Csü
19:40:00
  Jelenleg 696 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » AVR égetők »
AVR égetők  
Témaindító: edison14, idő: Nov 14, 2009
Témakörök
Mikroprocesszorok » ATMEL processzorok
Speciális » Egyéb
Lapozás Méret: 1 / 18     
(#556142) edison14 Válasz • Nov 14, 2009
Hello !

Ezt a témát azért nyitom mert sokan megpróbálják az AVR processzorok programozását és van aki jobban ezzel szeretne foglalkozni. Viszont egy akadály van az egészben mégpedig a programozó kiválasztása. Sok programozó van AVR processzorok égetésére de mivel a PIC jobban elterjedt processzor ezért az AVR processzorok a háttérbe szorultak. Nos ITT van egy link ahol egészen jól leírják a BASCOM AVR nevű programot és sok példát biztosítanak a tanuláshoz. Valamint ITT található egy egyszerű programozó soros portra ami nekem nagyon jól bevált és elég sok processzort lehet vele égetni.
Viszont mivel sokunknak már nincs soros portja esetleg laptopról szeretne programozni annak be kell szereznie egy USB-s égetőt.

Remélem sok hobbistát akit eddig nem érdekeltek az AVR-es processzorok most belekezd mivel nagyon egyszerű és látványos dolgokat lehet kihozni ezekből a processzorokból.

Nos akkor térjünk a lényegre: egy USB-s égetőt szeretnék építeni lehetőleg minél kevesebb alaktrészből és olyat melyet tud kezelni a BASCOM AVR vagy AVR STUDIO nevű program. Egyet már építettem de nem akar működni már mindent átnéztem rajta és nem tudok rájönni mi lehet a hiba oka. cstolom a linket melyen megtaláljátok a programozó kapcsolási rajzát valamint a kezelőprogramját.

Kapcsolási rajz
ITT található.

Valamint a főoldal.

A segítséget előre is köszönöm valamint jó AVR-ezést kívánok.

(#556156) MaSTeRFoXX válasza edison14 hozzászólására (#556142) Válasz • Nov 14, 2009
Ajánlom ezt : Bővebben: Link

Több éve használom, tökéletesen programoz, semmi gond nincs vele, nincs vele szívás. Szabványos STK500v2-es, megy linuxon, windowson, elviszi az avrdude,avr-studio,winavr, meg azt hiszem a bascom is.

(#556483) idlob válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#556156) Válasz • Nov 15, 2009
Ja, ez jó, meg nemrég fejeztem be egy Topi féle programozót, az is szépen működik, bár csak Windows alatt próbáltam.

(#556561) edison14 Válasz • Nov 15, 2009
és olyan progizó nincs ami a processzort használja az USB adatvonalainak a feldolgozására és kompatibilis a fentebb említett programokkal??

(#556778) Josza Válasz • Nov 15, 2009
hali... nem tud valaki egy általa megépített és tökéletesen müködő, lehetőleg USB-s AVR programozó kapcsolást.. lehetőleg magyar leírással ami pontosan bemutatja a használatát?

(#556928) laci37 Válasz • Nov 15, 2009
Ami égeti az AVR-t(vagy az alaplapot) az nem jó
(nem lehetett kihagyni )

ON

Az STK200 a legtöbb dologhoz tökéletes, csak van egy két dolog amit figyelembe kell venni, esetleg hozzá építeni: low pass filter az clock-ra; árnyékolt kábel

USB-s programozó két féle van: Az egyik nem is igazán programozó, az AVR-be bele van írva egy progi, ami kapcsolódik USB-re és eltölti a programot a maradék memóriába(kisebb procira nem jó mert kell hely a flashben a programhoz, és kell egy külső interrupt ami elindítja az USB-t), a másik verzió az amikor egyik USB-re programozott AVR-en keresztül programozzuk a másikat.
Viszont egyik se működik egy előre programozott AVR nélkül.

(#556985) edison14 válasza laci37 hozzászólására (#556928) Válasz • Nov 15, 2009
Az AVR előreprogramozása nem gond mivel az a programozó amit említettem nagyon jól programoz és nagyon sok AVR-t lehet vele programozni. Nagyon kevés alaktrész kell hozzá és egyszerű a kezelése (külső programbetöltőnek PONYPROG a legjobb). Mai napig is használom csak egy a gond, hogy soros portról működik és nekem USB-s kellene.

(#557163) jeges válasza edison14 hozzászólására (#556985) Válasz • Nov 16, 2009
Akor az stk500 ha usbre kell!
de ezel csak fel programozni tudsz pl debuggolni nem!
ha nem akarsz épiteni akor meg is veheted itt bár joval olcsobb meg veni de ezt is fel kell programozni!
mindenféleképen kell egy programozó ara meg legjobb és legegyszerübb a puferes stk200
stk200
Ez nem tesz kárt az lpt portban mert puferekel van leválasztva a lpt és a cél eletronika közöti kapcsolat!

(#557234) toto válasza edison14 hozzászólására (#556142) Válasz • Nov 16, 2009
A neten fellelhető AVR-programozók jó eséllyel működnek, nem úgy, mint sok régebbi PIC-es programozó.
Az általad belinkelt oldal szerint több verzióban is megépítették a programozót, szóval működni kellene.

Én a Topi féle programozót építettem meg, és az AVR-studióban rendesen beállított bitek után egyből működött.
STK500 és AVR-Doper kompatibilis egy jumper állításával választhatsz, hogy melyik legyen.
Az STK 500 kompatibilitással van egy apró probléma, hogy nem megy minden PC-s USB hardverrel. Ez nem a kapcsolás hibája, az USB kommunikáció szofveresen van megoldva az ilyen programozókban, és ez a megoldás nem 100%-osan kompatibilis. Nekem nem volt bajom vele, de állítólag 100 PC-ből 1-szer nem működik. Ezért AVR-Doper kompatibilis is, mert az mindig megy.
A NYÁK-ját átterveztem egy oldalasra.
Debuggolásra nem használható, csak programoz.

(#557354) edison14 válasza toto hozzászólására (#557234) Válasz • Nov 16, 2009
Azon az oldalon található egypár szoftver amik közül a KHAZAMA AVR-t és az eXtreme Burner-AVR-t próbáltam és egyik sem akarta felismerni. Egy hibát ír ki.
De van ott egy ilyen rész:

Download

Firmware and circuit

The following packages include circuit and firmware.
usbasp.2009-02-28.tar.gz (260 kB)
usbasp.2007-10-23.tar.gz (172 kB)
usbasp.2007-07-23.tar.gz (176 kB)
usbasp.2006-12-29.tar.gz (118 kB) Supports programmers with ATMega48 and ATMega8.
usbasp.2006-09-16.tar.gz (116 kB) New VID/PID!
usbasp.2005-11-14.tar.gz (175 kB)
usbasp.2005-07-03.tar.gz (166 kB)
usbasp.2005-04-21.tar.gz (169 kB)

És innét letöltöttem az : usbasp.2009-02-28.tar.gz

és ha azt kicsomagolod található benne három mappa egy readme és egy changelog text dokumentum.És a bin mappában levő fájlokat kell belemásolni arra a helyre ahová a khazama AVR programot telepítettük. Nos ezt meg is csináltam és utána felprogramoztam a programozó prociját majd beletettem a progizóba és elindítottam a programot. Ekkor kiírta a gép, hogy az usb eszközt nem lehet felismerni holott az eszközkezelőben megnyitottam és azt írta, hogy az illesztőprogram naprakész. hát rákapcsoltam az égetöre egy procit és megpróbáltam letörölni, de ekkor kiírta azt a bizonyos hibát. Megpróbáltam beolvasni és írni a procit de mindíg kiírta ugyanazt a hibát.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#557357) Norberto válasza edison14 hozzászólására (#557354) Válasz • Nov 16, 2009
Idézet:
„utána felprogramoztam a programozó prociját”

Lehet, hogy a Fuse bitek nem jól lettek beállítva égetés előtt?

(#557375) edison14 Válasz • Nov 16, 2009
Az könnyen meglehet

Pony Proggal programoztam az AVR-t esetleg valaki használta ezt a programot és meg tudná mondani, hogy hol lehet a FUSE biteket beállítani. Esetleg hogy miket is kell pontosan beállítani?

(#557401) Dudus válasza edison14 hozzászólására (#557375) Válasz • Nov 16, 2009
Command -> Security and Configuration Bits

HotKey ->Ctrl+S

A beállítások attól függenek mit szeretnél!

(#557433) edison14 Válasz • Nov 16, 2009
Azt honnét tudhatom meg, hogy mit kell beállítani. Nem írtak semmit arról az oldalon, hogy mit kell beállítani vagy hogy mire figyeljünk programozáskor.

(#557569) pici válasza edison14 hozzászólására (#557375) Válasz • Nov 16, 2009
Én nem javaslom a ponyprogot... dobtak már ki páran procit ez a programozó miatt. (pedig mindig visszalehet állítani a jó beállításokat, csak körülményes)
Pl az órajel beállítás pont ellentétessen van mint az adatlapban. (a bepipált a 0 )
És a többi programozó korrekt magyarázattal ellátva egyértelmű, mit állítasz be.

Edison14
"de mivel a PIC jobban elterjedt processzor ezért az AVR processzorok a háttérbe szorultak"
Ez nem igaz, max csak Magyarországon. Ahol Kónya mester ráállt a PIC-re és lefordított mindent magyarra, még adatlapot is és ezzel aratott a haza közönség körében. A világban Atmel cuccok vannak többségben.
De ha valaki kezdő és bizonytalan angolból, akkor kezdheti PICel. Van sok magyar leirás.

(#557701) edison14 Válasz • Nov 16, 2009
Én már PIC-kel foglalkoztam elég sokat, de áttértem az AVR-re mert szerintem könnyebb kezelni az IO portjait valamint könnyebb programot írni rájuk. Igaz hogy még nagyon nem értek hozzá de valahol el kell kezdeni.

(#565508) ifiszgy válasza edison14 hozzászólására (#557701) Válasz • Nov 26, 2009
Na akkor "kézen fogva"! Mert én is hason szőrű vagyok!
Most kezdenem tanulni...

Égető: Nekem a gépemen van LPT is meg COM is.
Kicsit macerásnak tartom, hogy kezdőként mindjárt keressek valakit, aki éget nekem egy égetőhöz szükséges IC-t vagy vegyek egyet ha USB-n akarom felprogramozni. Vagy lehet, hogy csak nem olvastam eleget!

Már remakeeltem egy gamepadot, ami Atmega16-ot használ. Gyakorlatilag 4 ellenállással lehet rákötni az LPT-re! Egy részletet is csatolok, ami az eredeti rajzból lett kivágva. Nekem ez így szimpatikus . PonyProggal lett felírva a kód, elsőre is zokszó nélkül. Több kódot is kellett feltölteni az Atmega-ra, mert több kódot is írtak, függően attól meddig jutottak a fejlesztésben. Egyszer sem volt vele gondom- eddig.

(#565635) edison14 válasza ifiszgy hozzászólására (#565508) Válasz • Nov 26, 2009
Hello !

Nos énszerintem a legjobbak az LPT portosat (az is jó amit feltettél). ITT van egy oldalt ahol körülnézhetsz. Nagyon sok programozó van ott és viszonylag kevés alkatrészből bár szerintem több alaktrész kell hozzájuk mint a tiédhez. És szerintem azt a négy ellenállást is rakd át az LPT port csatijába és úgy sokkal jobb lesz szerintem.

(#566522) edison14 válasza ifiszgy hozzászólására (#565508) Válasz • Nov 27, 2009
megépítettem az égetődet de nem akar működni. Már nagyon sokszor átnéztem és már nagyon idegesít a ponyprog ,hogy egyik tesztnél sem akarja felismerni.

(#567217) ifiszgy válasza edison14 hozzászólására (#566522) Válasz • Nov 28, 2009
Szia!

Na akkor a következőt tudom tenni.
Én oda adom a teljes cuccot, amivel megépítettem azt a gamepadot.
Szerintem olvasd el, elég ha csak az égetővel kapcsolatos leírásokat nézed át.

Én még nem építettem meg a konkrét égetőm. Csak az van, ami ezen a gamepadon van, egy közvetlen csatlakozó. Ezen simán ment.

Amiket így olvasgattam: a hercz jól van beállítva? sokszor nem megy az égetés, mert nem klappol a hercz. De ha meg van a tuti akor mond meg, hogy ha végre oda jutok, akkor ezt kikerüljem .
Itt is van egy kis infó az égetőkről:

Bővebben: Link

Olvasni tudsz róla?

Csatolom a cuccot, próbáld ki! Szerintem az mjoy_16.hex-et égesd, ez hibátlan, mint software. Persze végül is mindegy mit égetsz , csak menjen - egyelőre.

(#567231) ifiszgy válasza ifiszgy hozzászólására (#567217) Válasz • Nov 28, 2009
Kis magyarázat, amit írtam:
"Olvasni tudsz róla"? Sikerül bármit is kiolvasni az IC-ről.

A tutit pedig úgy értem, ha meg van a hiba oka, oszd meg velem is, hogy azt kikerülhessem. Úgy is lesz más amit elkövetek majd .

(#567280) edison14 válasza ifiszgy hozzászólására (#567231) Válasz • Nov 28, 2009
Abszolút semmi. Meg sem moccan se nem ír se nem olvas se nem töröl szerintem nem minden alaplappal kompatibilis. Én a helyedben nekifognék egy USB-snek. Én is így tettem csak az enyém egy kicsit rosszul sikerült, de nem szabad csüggedni. Itt az oldalon van egy leírás. Nekem első látásra bejön és szerintem meg is fogom építeni.

(#567285) robis01 válasza edison14 hozzászólására (#566522) Válasz • Nov 28, 2009
Hello!

Fél éve a Topi féle STK-isp égetőt használom bascom alatt. Az égetőben lévő AVR-t egy stk 200-al programoztam fel. BASCOM alatt elég lassú viszont működik. AVR studio alatt viszont gyors.
Én tettem párhuzamosan a MOSI-ra egy piezo hangszórót így mindig hallom hogy történik-e egyáltalán valami.

Üdv

(#595155) Melphi Válasz • Jan 3, 2010
Sziasztok
Segitséget szeretnék kérni egy avr-es témában, mégpedig hogy mivel tudnák egy attiny26-ot felprogramozni, de valami olyan kellene ami soros portra jó, és kevés alkatrész kell bele. pl ez nem tudom hogy ez alkalmas lehet-e?

És hogy milyen programot használjak.

Elöre is nagyon szépen köszönöm a választ.

(#595324) edison14 válasza Melphi hozzászólására (#595155) Válasz • Jan 3, 2010
HELLO !

ITT találsz nagyon sok programozót. Én innen csak egyet építettem meg és működött de szerintem inkább EZT építsd meg mert sokkal modernebb ráadásul tuti működik és van KIT lehetőség. Ha valamelyik mégis megtetszik és szeretnéd megépíteni csak nyugodtan építs mert működnie kell. Ha mégis valami gond lenne csak szólj és megoldjuk.

Sok sikert.

(#603807) luigi Válasz • Jan 12, 2010
Sziasztok!
Most kezdenék ismerkedni a témával, ezért
megépítettem a Topi féle AVR-Dopert de a lelke még hiányzik.
Be tudná nekem Budapesten valaki égetni a progit?
Megvan az ATmega8-16PC-m, program nélkül.
Köszönöm. üdv Luigi.

(#604120) edison14 válasza luigi hozzászólására (#603807) Válasz • Jan 13, 2010
Miért nem építesz egy egyszerű kis programozót amivel akár mikor fel tudod programozni az AVR-jeidet?
Ha kell teszek fel kapcsolási rajzot egy megbízható és jól működö LPT portos égetőről.

(#604259) luigi válasza edison14 hozzászólására (#604120) Válasz • Jan 13, 2010
Megmondom őszíntén gondoltam erre is, de ha nem szükséges, akkor nem építenék kettő égetőt. (ez már amúgy készen van, "csak" ez az egy elem hiányzik.)
Ha nem lesz egy vállalkozó sem, akkor marad az amit írtál, szóval felteheted az LPT-s égetőt, hogyha szükség lesz rá, legyen hova nyúlni.

(#604272) edison14 válasza luigi hozzászólására (#604259) Válasz • Jan 13, 2010
Jó felteszem de gondold meg mert jó ha kéznél van egy olyan programozó amelyhez nem kell felprogramozni processzort valamint sosem tudhatod hogy mikor fog rosszul működni az a processzor ami a programozódhoz van valamint azt sem tudhatod hogy jól e van felprogizva valamint hogyha később fogsz tudni programozni és szeretnél rá írni egy újabb progrmot akkor megteheted és beégetheted. Én azt mondom hogy mindenképpen építs egyet pár 100Ft-ből összerakható.

(#604756) luigi válasza edison14 hozzászólására (#604272) Válasz • Jan 14, 2010
Igazad lehet, akkor valószínű, hogy megépítem ezt. Mekkora ennek az áramfelvétele? Elemes táp az megfelelő neki?

Következő 1 / 18     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu