Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   245 / 570
(#) pq68 hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
segítséget szeretnék. Westen pulsar 240i kombi kazánunk van. Nyáron csőtörésünk volt a házba bejövő ágon, és azóta nincs rendben a kazán. A melegvíz rendszer most már jó, de a fűtés nem. Bekapcsol a kazán, ha a termosztát ezt jelzi, elkezd rendesen fűteni. Jelzi az ikon a radiátort és a lángot is. Aztán néhány perc után kattog, ugrál a hőfok, és a láng ikon eltűnik. Ekkor beáll a kazán általában 27 fokra, ennyit jelez. mi lehet a baj?
( A férjem beteg lett, én középkorú feleség vagyok, ennek figyelembevételével szeretném a választ. ) Köszönöm.
(#) Qrdi bt válasza pq68 hozzászólására (») Szept 19, 2014 /
 
Nem maradt zárva véletlenül valamelyik csap a kazán alatt? Esetleg az osztó-gyűjtő a kazán alatt vagy a kisszekrényben nincs kizárva?
Ha a kazán kattog,beforr a víz. Vagy totál levegős és az automata légtelenítő a vízkő miatt működésképtelen,a szivattyú levegőben áll,nem szállít vizet.

Ha elindítod fűtésre,bekattog-leáll. Kikapcsolod a kazánt és nyitsz egy melegvíz csapot,nagyon forró víz jön? Ha igen,valószinűleg ez a baj.

Megy a szivattyú?
Ha fűtésre kapcsol,hallani halk zúgást?

Kazán kikapcs. A szivattyú közepén van egy csavar,lapos csavarhúzóval kitekerhető. A tengely végét egy közepes csavarhúzóval meg lehet mozgatni,ha be van állva,addig kell mozgatni míg nem megy simán. Csavar vissza,bekapcs.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) pq68 válasza Qrdi bt hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Köszönöm. Azt, hogy hol az automata légtelenítő, illetve melyik a szivattyú, gondolom a kazán könyvéből megtalálom, mert lerajzolták.
Azt a szelepet pedig, amin a vizet eresztem a rendszerbe, ha jelzi a kazán, sohasem tudom úgy elzárni, hogy ne szívjon lassan vizet még egy darabig. Arra tanács?
Veszprém megyében lakom, itt nincs a közelben megbízható szerelő?
(#) Qrdi bt válasza pq68 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Szerintem a legjobb amit tehetsz, hogy szerelőt hívsz.
Sajnos ebbe a szakmában is vannak gyengébb láncszemek. Kérdezd a barátaidat,kit javasolnak,ha nincs más,akkor a google.
Gyakran kell utántölteni? 1.5 bar-nál nem kell több hacsaknem több emeletes a házad. A tágtartályt is fújni kell.
Karbantartásba belefér mindez.
(#) pq68 válasza Qrdi bt hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Köszönöm.
A ház több szint, szerintem kb. 10 m magas. Padlófűtés. Évente 1-2-szer kell utántölteni.
Mindent végignézetek, amit írtál.
(#) Qrdi bt válasza pq68 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Évente 1x 2x rátölteni nem olyan sok. Csak padló fűtés van? Radiátor nincs?
10méter vízoszlop 1bár nyomás. 1.5 bár elég a rendszernek. Tágtartály levegő előnyomása sűrített levegővel fújva 1bar legyen úgy,hogy közben nincs nyomás a rendszeren.
Ha csak padlófűtés van és külső hőmérséklet érzékelős a szabályzás,elég a 27 fokos víz,de az egyszerű falikazánok belehalnak a folyamatos 50fok alatti üzembe. Nem kondenzáciös kazánod van?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
(#) pq68 válasza Qrdi bt hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Délelőtt a melegvíz is elment és E10 hibát írt ki a kazán, ami a leírás szerint a hidraulikus preszosztát nem engedélyez. A beavatkozás szerint a berendezés nyomása nem az előírás szerinti.Azt a szerelőt tudtam elhívni, aki 6 éve bekötötte. (nem kazánszerelő ) Ő feltöltötte 1.6 körülre a nyomást, akkor helyreállt a melegvíz. Megnézte a szivattyút úgy, ahogy írtad. Sőt, elindítottuk a fűtést, és a szivattyú működött. Az automata légtelenítőt csak a kezével tudta lazán megmozgatni, azt mondta, szerinte jó. A kazán tágulási tartályán a szelepet megnyitotta, amin kifújt a levegő. Amikor a fűtést mindezek után bekapcsoltuk, egy picit kattogott, ő azt mondja, hogy a hőcserélőnél. Szerinte iszapos a rendszer, azért van kattogás.
Azóta ment a fűtés, a nyomás felment a piros sávba, 3 bár körül, csöpög.
Hát most itt tartok.
Csak padlófűtés van.
(#) Tomi111 válasza pq68 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Régebben gondolom nem ment fel a nyomás, nem szokott csöpögni? A tágulási tartályban kevés a levegő. A leírása szerint 0,5 bar-nak kellene lenni benne. Nem kellett volna kiengedni a levegőt a szelepen. Ez egy dupla tartály, a levegő és a víz nem érintkezik. A levegőt a szelepen keresztül fel kell pumpálni( autópumpa, kompresszor) kb. fél bar-ra, de ezt úgy kell, hogy előtte a rendszerről le kell engedni a nyomást(legjobb ezalatt nyitva hagyni a leeresztőt), majd utána újra feltölteni.
(#) Qrdi bt válasza pq68 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /
 
Ha figyelmesen elolvasod írtam,víznyomás nélkül kell a tágtartályt fújni. Jól írja a kolega,le kell engedni a nyomást. Ha nem találsz leerestőt a kazánon,esetleg egy osztó-gyűjtő végén lévő csap. Ha az sincs marad a radiátor légtelenítő de az sokáig fog tartani. Ha a víznyomás 0 akkor jöhet a pumpa. Víznyomás fel fog menni,megint leenged. Ezt addig kell csinálni,míg a rendszer víznyomás 0 a tágtartályon levegő előnyomás 1 bár. Mivel levegőt fújunk és nem nitrogént,ennek kb 20%-a átdifundál majd a gumin,pár hónap és 0,8bár marad benne ami elég lesz. A szelepet nyálazzuk,ha ereszt,addig piszkáljuk míg nem lesz jó,vagy szelepcsere.

Nem jó megoldás,de ha sehogysem lehet elég vizet leengedni,el kell zárni a bejövő hideg vizet a kazánon,melegvíz csap kinyit,nem fog folyni semmi. A kazán töltőcsapját totál kinyitod akkor a csapon keresztül lefolyik a rendszervíz míg fújod. Nem a leg tisztább megoldás de szükség törvényt bont.
(#) pq68 hozzászólása Szept 21, 2014 /
 
Mindkettőtöknek köszönöm. Ez a jövő hét feladata. Majd írom az eredményt.
(#) robika22 hozzászólása Szept 21, 2014 /
 
Sziasztok! Segítségeteket kérném, adott egy Biasi M90 B 24 s. kombi kazán, adott probléma , hogy magától bekapcsolgat melegviz használat után ,kb 1-2két perccel magától beindul, de van hogy használat nélkül is beindul! Bekapcsol -leáll, (piros lámpa fölvillan)néha a begyújtásig is eljut,de rögtön kikapcsol! Egyéb probléma nincs vele!De ez nagyon zavaró hogy percenként ki be kapcsolgatja a ventilátort, és a gázt is megnyitja, ezért mindig áramtalanítom. A szerelő nem nyúl hozzá, panelcserét javasol! Nem igazán tudnék most panelt cserélni, és nem is tudjuk melyiket cseréljük benne! Előre is Köszönöm!
(#) Qrdi bt válasza robika22 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Nem ismerem ezt a kazánt,itt nézz utánna,az első oldal amit a google kidobott.
Bővebben: Link
(#) jani0062 hozzászólása Szept 21, 2014 /
 
Tisztelt hozzáértő szakemberek.
Kérdésem a következő lenne.
Minden téli időszakban avval szembesülők, hogy a meglévő turbós kombi gázkazánom- (átfolyós rendszerű vízmelegítővel)- nem tudja a bejövő HIDEG víz hőfokát „azonnal” felmelegíteni.
Megértem, hogy azonnal nem lesz meleg víz, de nem lehetne ez ellen valamit tenni, hogy a csatornába a hideg víz, ne folyón el feleslegesen?
Például meg lehetne azt oldani, hogy egy elektromos átfolyós vízmelegítőt – amit saját magamon már tapasztaltam, gyorsan kiadná a meleg vizet - bekötni a kombi kazántól jövő „meleg víz” csőbe?
(#) zoszka válasza robika22 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /
 
Ez a hiba, jellegzetesen hidraulikai visszahatás. Hogy értsd is... A házba, lakásba bejövő és/vagy bennlévő csőhálózat vízutánpótlása nem biztosított, ezért mikor kinyitnak valahol egy vízcsapot, akkor leürül a csőhálózat (a te melegvizes hálózatod is) és csökken benne a nyomás. Elzáráskor pedig visszatöltődik. A készülék ekkor azt érzékeli 1 pillanatra, hogy kinyitották a melegvizet. Orvosolható legtöbb esetben, ha a készülék hidegvíz csövére rakatsz egy vizacsapó szelepet, így a melegvíz hálózatod nem tud leürülni. Ha ezt eddig nem csinálta, akkor valami dugulás van a hidegvizes hálózatban. Előfordulhat, hogy a vízóra szűrője, vagy ha van, a hálózati vízszűrő dugult le. Esetleg egy fő-, vagy strang-elzáró rossz és nem enged át teljes keresztmetszetben. Remélem tudtam segíteni... Üdv...
(#) robika22 válasza zoszka hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Köszönöm zoszka! Megnézem hogy tudok visszacsapót tenni a kazán elé! A kazán már régóta csinálja, én már így vettem a lakást ezzel a kazánnal, és azóta csinálja, gondolom az előző tulajnak is kapcsolgatott . Én is víznyomásra gyanakodtam , én arra gondoltam ,hogy fölmelegszik a víz , ezáltal nagyobb a nyomás,és miközben hűl lefelé akkor kisebb lesz a nyomása! de ezt cáfolja hogy mikor este 11 körül is elkezd kapcsolgatni, mikor használva sem volt kb 2 órája ezt a dolgot elvetettem!
.
(#) Libus válasza jani0062 hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Van a problémára megoldás, de nem biztos, hogy megéri.
A probléma maga az, hogy télen hidegebb a bejövő víz, másrészt magának a kazánnak is fel kell melegednie ahhoz, hogy az átfolyó vizet is fel tudja melegíteni és akkor még ott a csővezeték hossza, ha esetleg nem a fürdőszobában lenne a kazán....

Szóval létezik az ún. melegvíz cirkulációs megoldás, de ahhoz kell egy plusz szivattyú + visszatérő cső. A plusz szivattyú keringeti a használati melegvizet a körben, mintegy csapnyitást szimulálva.
Hátránya, hogy a víz melegentartása ugye gázszámla növelő, másrészt felesleges akkor keringetni, amikor nincs is rá szükség. Ez főleg nagyobb csőhálózatoknal használt megoldás és a kazánnak is támogatia kell.

Olcsóbb azt a pár liter vizet kifizetni, mint ezzel bajlódni.
Az átfolyós meg általában nem nyomásálló, így nem tudod bekötni a rendszerbe.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2014
(#) kisbuga hozzászólása Szept 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Nekem is gondom támadt egy westen 240/40i gázkazánnal. 2009-ben lett vásárolva, eddig hibátlanul működött. Most olyat csinál, hogy amikor termeli a meleg vizet, egyszer csak hibára fut és kiírja legtöbbször az E25-ös hibát, de volt már, hogy E 05-ös jelent meg. Ha áramtalanítom vagy resetelem egy darabig jól működik aztán kezdődik minden előröl. Kihívtam a szerelőt, természetesen jól működött bármit csináltunk vele nem futott hibára. Ő azt mondta, hogy szerinte a panel szórakozik. Kérném ha valakinek van valamilyen javaslata írja meg. Köszönöm!
(#) VIM válasza jani0062 hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Szia! Több olyan kazántípus is van amelyek tudják a HMV előnykapcsolás funkciót és a meleg oldali csap pillanatnyi megnyitására (jelezve a készüléknek, hogy meleg vizet kérek tőle) előmelegíti a belső kört a kívánt hőfokra és csak a vízvételezési helyig tartó csőszakasz vize megy veszendőbe az is hidegen.
(#) VIM válasza kisbuga hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Szia! Mindkét hibakód a túlmelegedésre utal ami feltételezhetően keringési elégtelenségből fakadhat. Ez lehet a bypass csőszakasz eltömődöttsége és/vagy a víz-víz hőcserélő elkoszolódása is ha más vegyes tüzelésű rendszerrel együtt van használva.
(#) zoszka válasza robika22 hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
Ha csak hőtágulás lenne, arra nem indulna be... Az induláshoz minimum 2-3 liter/perc átfolyási sebességnek kell lennie. A hőtágulási áramlás olyan lassú, hogy alig mérhető...
(#) zoszka válasza kisbuga hozzászólására (») Szept 22, 2014 /
 
HMV hőcserélő dugult vagy az ntc hiba a leggyakoribb ilyen esetben. Savaztasd/savazd ki első körben.
(#) farkas16 válasza zoszka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Szia!
Bocs ha buta kérdés, de mi az a "ntc" ? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
(#) Qrdi bt válasza farkas16 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
NTC: hőmérséklet mérésére szolgáló ellenállás ami fordítottan (negatív) változtatja az ellenállását. Melegre csökken,hidegre nő az ellenállása.
(#) Qrdi bt válasza jani0062 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Sajnos az átfolyó vízmelegítő ilyen. Láttam már sorosan bekötött kazánt elektromos bolylerral de annak csak az volt az értelme,hogy a bolylerbe ne hideg víz menjen. Elektromos árammal vizet fűteni még mindíg drágább,mint pár liter vizet elengedni. Van idős ügyfelem,aki felfogja ezt a vizer edénybe,azzal locsolja a növényeit.
A kolega írta,cirkulációs ággal lehet a csapokig melegen tartani a vizet. Ez így van! A víz vételezési helyig be kell rakni még ety csövet és tárolót kell rakni a kazán alá ami egy kombi kazánnál nem gyári kötés de megoldható. +2 szivattyú (töltő, cirkulációs),tágtartály,bizt.szelep,csőtermosztát,szerelési költség,kb 300000ft alsó hangon. Hány liter vizet engedhetnénk a csatornába ennyi pénzből?
(#) kisbuga válasza VIM hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Köszönöm a választ, nincs más rendszer csak a gáz kazán. Az E25-ös kódra azt írja, hogy a keringető szivattyú megszorult. Létezik, hogy letiltás után ha újraindítom akkor magától elindul a szorult szivattyú?
(#) kisbuga válasza zoszka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Köszi a választ ha újra előjön a hiba kisavaztatom!
(#) farkas16 válasza Qrdi bt hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Oxy !

köszönöm szépen !

Bár most a hőcserélőt kimostam és úgy tűnik OK....
(#) jani0062 válasza Qrdi bt hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Köszönöm a felvilágosítást.
Az elektromos átfolyós vízmelegítőt, gázkazánnal való sorba kapcsolására csak azért gondoltam mert a bejövő igen hideg vizet szeretném nem elpazarolni, a meleg-víz csap megnyitásakor.
(Kb.:20-25 liter vizet szeretném indulásként, meleg vízként felhasználni).
(#) VIM válasza kisbuga hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Rosszul értelmezed a leírtakat vagy hiányos a nálad lévő leírás idevonatkozó része. Amint írtam keringési rendellenességről van szó, nem hiába szólalt meg mindkét érzékelő, egymástól függetlenül (egyszerre nem romlik el mindkettő), mert a szivattyú nem tudja átnyomni azon csőszakaszon az ideális mennyiségű víztömeget amitől nem tudna túlhevülni a kazántest. Ez lehet a kemény víz okozta lerakódás a víz-víz hőcserélőben a primer körben. Ha ez a probléma csak a HMV készítésénél jön elő (ekkor van a körben szerepe a víz-víz hőcserélőnek), akkor szinte biztos azzal lesznek a gondok.
(#) Qrdi bt válasza jani0062 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Az ötlet jó,de minden vízvételezési helyre nem lehet vízmelegítőt rakni. Vagy igen? Ha a kazán után rakod közvetlen,még mindíg ott a csőszakaszban maradt és lehült víz.
Hany liter/perc átfolyási sebességnél garantálja a melegvizet az említett elektromos vízmelegítő? Van e minden csap mellett 230V?
Következő: »»   245 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem