Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   269 / 570
(#) konop válasza Tom10 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Szia,

Ha függőleges kivezetésű a kéményed, a vízpára kicsapódik a hideg kéményben, amikor indul a kazán. A víz lefolyik, majd bejut a ventilátor presszosztát csonkjába. Esetleg még a fojtótárcsa állításával lehet még próbálkozni, az javíthat rajta. Ha nem, akkor kondenzátum leválasztót kell a kéménybe rakni.
(#) DoDo69 válasza tambo hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Az eltűnt kijelző panelhiba gyanús,de most a kijelző hőfokot sem mutat?És mit jelent a két egység?Panelokat javítanak ittÜdv!
(#) tambo válasza DoDo69 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
A kijelző nem mutat semmit, és a LED sem világít. Lehet hallani, hogy indítja az első két egységet (mivel nem ismerem a vezérlés sorrendjét, gondolom szivattyú és még valami) utána leáll. Többszöri próbálkozás után fordult már elő olyan eset, amikor megjelent a LED piros fénye, és a víznyomás 0,0 bart mutatott, de utána ez is eltűnt.
(#) coffein hozzászólása Feb 3, 2015 /
 
Sziasztok!
Javaslatotokat kérem felső csövezésű fűtésrendszer légtelenítéséhez.
Zárt rendszer, 2 db légtelenítő szelep a kazán fölött, az előre menő és visszatérő ágban.
Több helyen levegős a radiátorok előtt. A szivattyú indulásakor csobogó hang hallatszik.
A radiátorokon van légtelenítő szelep, de odáig nem viszi " le " a keringő víz.
Köszönöm!
(#) Gombszem válasza coffein hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Idézet:
„Javaslatotokat kérem felső csövezésű fűtésrendszer légtelenítéséhez.”

Látatlanban: a felső csőrendszeren, a legmagasabb ponton (szemmel lehet követni) kell lenni légtelenítőnek (általában automata). De az is lehet, hogy több helyen is van légtelenítő. Lehet, hogy a kupakaja le van zárva, ki kell lazítani.

Ha nincs a leírt helyeken légtelenítő, akkor bajban vagy, jöhet a szerelő (és hegeszthet). De ezt kizártnak tartom, ennyire amatőrül nem lehet rendszert építeni.

A fűtőtesteken hiába légtelenítesz, mert van magasabb pont a rendszerben. A kazánon is van külön légtelenítő (lehet, hogy nem is egy).
Általában minden külön emelkedő cső hurokra kell légtelenítő. A levegő felfelé száll, és a legfelső ponton ki kell mennie valahogy.
(#) coffein válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Szia!
Ahogy írtam van két automata légtelenítő, elvileg a legmagasabb ponton, nálam a kazánból kilépő, ill, visszatérő csövön.
Az a gondom, hogy feltöltésnél levegő maradhatott a rendszerbe,( vagy fűtésnél kivált,) és a légtelenítő szelephez nem jut el, ill. vissza a levegő.
(#) mucden válasza mucden hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
UPDATE:
mire hazaértem megint kiakadt a kombikazán (kijelző szerint HMV-t akar csinálni, de nem volt elég magas a hőmérséklet). Gyorsan lekaptam a burkolatot, megnézni mi történik. Fűtés most sem volt, hang alapján ment a ventilátor és a keringető szivattyú, ami meg tűzforró volt.
Korábban az áramláskapcsolóra gyanakodtam, ezért a csatlakozóját kihúztam. Semmi változás. Az áramláskapcsoló elektronika felőli csatlakozóját gémkapoccsal rövidre zártam, hogy szimuláljam az áramláskapcsolót, de semmi változás. Lehúzott áramláskapcsoló mellett megengedtem a melegvizet és láss csodát kis idő múlva kilépett az elektronika a beakadt állapotból.
Tehát hibás volt a feltételezésem, hogy a melegvíz megnyitására elmúlik a hiba, mert azért múlt el, hogy a HMV NTC mért értéke változott.
Ezek szerint a HMV NTC lenne a hibás? Mi tud abban elromlani? Bevízkövesedik.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) tibibalogh520 válasza mucden hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
A sorozatos hőingadozástól, repedés keletkezik az anyagában!
(#) zsoika válasza Tom10 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Szia! Konop-nak igaza van szerintem mert nekem is ezzel gyűlt meg a bajom.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1740527.html#1740527
(#) Lali 66 hozzászólása Feb 4, 2015 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérnék, ill. tanácsot a következő jelenség megoldására. Van egy BIASI BIT 24s kombi t. kazánom és néhány napja a fűtés bekapcsolása után a kazántér felől olyan hangok érkeznek, mintha pattogna a víz és ezt a kellemetlen hangot átviszi az egész rendszerre. Amikor a fűtés leáll, akkor ezt a hangot elhagyja és csendben forgatja a meleg vizet. Kezdés képen a kazánról leengedtem a nyomást, ill a vizet, majd újra feltöltöttem. A jelenség újból előjött, de már halkabb.
Kérem, aki hasonló esettel találkozott és sikerült megoldani a problémát, vagy szakember ismeri a vázolt jelenségre a gyógyírt, az segítsen. Köszi!!!
(#) kissi hozzászólása Feb 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Sajnos megint előjött a korábban jelzett hiba Bővebben: Link, ami most is elmúlik mozgatás hatására.
Kérdezném, hogy milyen elven működő alkatrész ez, gyakori-e a meghibásodása ( kéményt ellenőriztem, szénmonoxid érzékelő van felszerelve a kazánnal egy légtérben, de nem jelez ) ?!
Mellékelek egy képet az alkatrészről, valami hasonlót találtam a neten .
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Már elkéstem a szerkesztéssel !
A kép nem biztos, hogy jó, valami hasonlót láttam, de ha szükséges, akkor lefényképezem...
A hőcserélő elkoszolódása okozhatja ezt a hibát? Ha igen, akkor hogyan tisztítsam meg ( elég, ha kifúvatom kompresszorral, vagy jobban szét kell szedni ?)?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) briki válasza kissi hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Hőkioldó bimetál ez az alkatrész. Hőmérséklet határérték elérésekor szétkapcsol. Ha nincs a közepén egy rúd, pöcök, akkor magától a lehűlés után újra zárt állapotba kerül. Ha van rajta középen pöcök, akkor kézzel kell az benyomni, csak emberi beavatkozásra kerül újra zárt állapotba.
Hol , melyik részén található ez az alkatrész a kazánon?
1 Hőcserélőn: nem megfelelő vízáramlás miatt, vagy sok gázt kap, ezért felmelegszik a csőben lévő víz, ( vízköves, vagy esetleg lamellák koszosak, szivattyú keveset szállít, dugulás, stb)
2 Deflektoron ( kémény, füstcső bekötése közelében) füstgáz visszaáramlás a kéményből. Eltömődött füstjárat, madárka, stb szállt bele. Pókháló, megváltozott légáramlási viszonyok ( légköri nyomás változás, szél )
3 Kontakt hiba. Első körben az lenne a legjobb, üzem közben, mikor megy a kazán pl egy kis csavarhúzó nyelével ( szárát fogod ) megütögeted, megkocogtatod ezt az alkatrészt. Ha nem stabil a kontakt, akkor szétkapcsol, leáll a kazán- csere. Ha jó, stabil az érintkezője, akkor kis ütögetés hatására nem kapcsol szét .
(#) kissi válasza briki hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors segítséget, este megnézem...
Igen, mintha lenne rajta "pöcök", amit valószínűleg meg is nyomtam a mozgatás közben, azért írtam, hogy "valami hasonló" !
A kéményhez menő cső közelében van, a kéményt a múltkor is néztem, madárka nincs benne, tükörrel tökéletesnek tűnik a kör keresztmetszet . A pókhálót írod: ez gondolom valami durva szövés lehet tele porral, mikor gondot okozhat, azaz észre kellene vennem !? A kazánból elmenő csőben ( a kéményhez ) lehet dugulás?
Korábban nem tapasztaltam ilyet ( kivéve a tavalyi esetet )a 15 év alatt, ezért úgy gondolom, hogy a légköri áramlások már le voltak tesztelve....
A kontakthibát majd kipróbálom...

A neten olvastam olyat, hogy a hőcserélő eltömődhet a füstgázban található szennyeződésektől, ezt elég, ha kompresszorral megfújom, vagy csak kiszedés után tisztítható ?
Köszi a segítséget mégegyszer !
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
(#) Gombszem válasza coffein hozzászólására (») Feb 5, 2015 / 1
 
Idézet:
„Az a gondom, hogy feltöltésnél levegő maradhatott a rendszerbe”

Mindig nagyon lassan kell tölteni. De most már mindegy.

A keringető szivattyú nem bírja kihajtani a levegőt egyszerre, mert szétoszlik a nyomás.
Amit még megtehetsz:
1. az összes automata légtelenítő legyen nyitva
2. az összes fűtőtestet elzárni, egyet kivéve (a legközelebbit)
3. beindítani a fűtést, és figyelni hogy megy ki a levegő
4. egymásután kinyitni a fűtőtesteket, de mindig csak egy legyen nyitva
5. addig csinálni, amíg ki nem megy a levegő teljesen

Türelem, és némi idő kell hozzá. Visszanyitni az összes fűtőtestet. Ha be volt állítva valamelyik kisebb értékre, azt meg kell jelölni még az egész művelet előtt, hogy ne kelljen előröl kezdeni a beszabályozást.
(#) coffein válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Köszönöm, próbálkozom!
(#) oimuka hozzászólása Feb 6, 2015 /
 
Sziasztok! A tegnap kint voltak a szerelők elvégezni az Ariston Egis 24FF cirkó kazán időszakos ellenőrzését. Ma reggel, miután bekapcsolt a fűtés, kb. tíz percre az indulás után egy furcsa zajra lettem figyelmes, valami kerregő hang a vízpompa irányából. Az este nem hallatszott. Nem tudom, hogy van-e a köze a tegnapi vizsgálathoz vagy csak szerencsés egybeesés, de tény, hogy nem normális az a kerregés. A vízpompának is van egy alap zúgása, de ez valami újabb zaj, csikorgó, kerregő valami. Csak akkor hallatszik, amikor működik a vízpompa.
Nem tudom, mennyire adja vissza a hangot a felvétel, de jobb, mint semmi.
Bővebben: Link

Ha nem szűnik meg, felhívom a szerelőt, csak gondoltam, legyen valami támpontom. A vízpompán található bronz állító csavar mire szolgál?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
(#) briki válasza oimuka hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
A rez csavar csak a szivattyu legtelenitesere szolgal,es hogy azt kitekerve meg tudod nezni hogy forog e a tengelye vagy sem. Mas funkcioja nincs tehat nem lehet vele semmit sem allitani. Nem tudni veletlen egybeeses e a szerelok kinzlete es a szivattyu hangja.
A szivatyu lapatja valamit beszivott beszorult oda valami vagy a jarokerek eltort stb. Hivd ki a szereloket nezzek meg mitol zajos.
(#) oimuka válasza briki hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Oké, köszi a választ.
(#) oimuka válasza briki hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Az esetleg nem okozhatja, hogy levegő van a rendszerben? Tegnap a szerelők egy alkatrészt is cseréltek, le volt engedve a víz a kazánból és néha most is hallatszik, hogy csobog a víz a kazánban. A fűtőtestek le voltak levegőztetve, de lehetséges, hogy van még levegő. A legmagasabb ponton automata levegőztetők vannak.
(#) briki válasza oimuka hozzászólására (») Feb 7, 2015 /
 
Ha zubogo csorgo hangot hallani akkor levegos lehet ahogy irod. Lazitsd ki ( ne csavard ki teljesen) a rez csavart es legtenetitsd a szivattyut de vigyazz az elektronikara ne menjen csopogo viz. Takard le reklam taskaval vagy rongygyal. Nezd me a szivattyuhaz tetejen is kell lenni egy automata legtelenitonek gyarilag beleepitve. Lehet az a csavar be van tekefve azert nem legtelenit leagatol vagy rossz az a legtelenito.
(#) oimuka válasza briki hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Na lelevegőztettem a pompát, valóban most sokkal csendesebb, de most is hallatszik valami, mintha bent apró levegőbuborékok lennének, vagy nem tudom. A kazán automata légtelenítőjén, csak egy piros színű "sapka" van, amit nem lehet betekerni, csak rá van helyezve.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) briki válasza oimuka hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Elvileg a szivattyúház tetején is kell lenni egy automata légtelenítő szelepnek.
Ha a piros sapka nincs rátekerve szorulásig- csak betekerve- az jó. Próbáld meg légteleníteni még hátha kimegy belőle a maradék levegő.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) Solsa hozzászólása Feb 9, 2015 /
 
Üdvözlök minden kedves fórumozót!
A következőben kérném a hozzáértők segítségét:
Van egy 7 éves Saunier Duval Isotwin F24 kombi turbó kazánom. A baja, hogy a fűtőkör nyomása folyamatosan emelkedik. Azt vettem észre, hogy ha nincs fűtés alig, azaz 0,1-0,2 bar/fél nap, ha fűtés van, akkor jobban 0,5-0,8 bar/fél nap. A szerelő a töltőcsapot kicserélte (talán javult valamit a helyzet (???) de a hiba fennáll (logikám szerint, ha ez a hibás akkor a nyomás emelkedés nem függne attól, hogy van-e fűtés). Kilátásba helyezte a következő lépésként a hőcserélő cseréjét, ha az sem segít a meleg-víz tárolóét (mint árban növekvő sorrendet). Na itt szállt el a bizalmam, mert egyrészt miért nem lehet megállapítani melyik a hibás alkatrész, másrészt, ahogy a kazán rajzát nézegetem a meleg-víz tároló nem okozhatja a fűtőkör nyomásának növekedését.
Nektek mi a véleményetek erről?
Előre is köszönöm a segítséget!
Solsa
(#) zoszka válasza Solsa hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Jó a meglátásod. Vagy hőcserélő, vagy a hidraulikai tömb meg van repedve. Én az utóbbira szavasznék.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) Solsa válasza zoszka hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Köszönöm. De mi az a hidraulikai tömb?
Solsa
(#) zoszka válasza Solsa hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Amire a hőcserélő rá van szerelve.
(#) Solsa válasza zoszka hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Értem! Nagyon szépen köszönöm a segítséget, amikor sikerül megoldani beírom, hátha valaki hozzám hasonló user okul belőle.
Solsa
(#) DoDo69 válasza Solsa hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Elnézést, de itt van egy pici félreértés. A készülék meg egy meleg víztároló is van a rendszerben. Ha ez a készülék egy belső tárolót fűt, akkor igen is, a tárolónak lehet köze a nyomás emelkedéséhez, mivel a tárolót egy belső csőkígyó melegíti, a fűtő vízzel. Ha kivan lyukadva ez a csőkígyó akkor a külső hideg vizes nyomás a cső kigyón keresztűt, növeli a fűtővíz nyomását.
(#) holusoft válasza DoDo69 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
SD Isotwin-ben nincs csőkígyó.
Következő: »»   269 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem