Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   281 / 570
(#) aribarics hozzászólása Szept 8, 2015 /
 
Lemaradt, hogy a készülék semmiféle hibakódot nem jelez!
(#) aribarics válasza zoszka hozzászólására (») Szept 8, 2015 /
 
mi nem nyúltunk a készülék szerviz beállításaihoz, illetve a termosztátokból kivettem az elemeket megvártam amíg törlődik a memóriájuk majd elemek vissza és újra beállítás...
A pumpák akkor is dolgoztak amikor mind a három termosztát kikapcsolt állapotban volt
(#) zoszka válasza aribarics hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1
 
Idézet:
„Van bekötve külső hőmérséklet érzékelő?”

Zónázott körök, vagy szabályzottak? A 3 körre gondolok.
Ha csak kiveszed az elemeket az kevés... 1-2szer oda vissza kell kapcsolni hogy ha relés, akkor beáljon pozícióba.
(#) aribarics válasza zoszka hozzászólására (») Szept 9, 2015 /
 
Nincsen külső hőmérsékletet mérő.

Idézet:
„Zónázott körök, vagy szabályzottak?”
bocsánat nem vagyok hozzáértő ezt most nem igazán értem?!

Idézet:
„1-2szer oda vissza kell kapcsolni hogy ha relés, akkor beálljon pozícióba.”

Mit kellene oda vissza kapcsolnom rajta?

Csatoltam egy fotót a termosztátról és a körökről.
Zoszka hálásan köszönöm amiért foglalkozol az üggyel
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
(#) aribarics válasza aribarics hozzászólására (») Szept 9, 2015 /
 
U.I. A megoldónak egy tálca sör jár! (komolyan)
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
(#) JZoli válasza aribarics hozzászólására (») Szept 9, 2015 / 1
 
Ha az elemék gyengék például akkor előfordul, hogy a termosztát mutatja, hogy be van kapcsolva, vagy éppen nincs bekapcsolva, de a benne lévő relé az elem alacsony feszültsége miatt ezt nem követi.Mivel ezekben is egy impulzusrelé van így bármelyik állásnál előfordulhat hogy "úgy" marad. Ha a hőfokot szabályzod le, és fel rajta akkor többször váltani fog, amit hallani is, meg talán helyreáll a többszöri kapcsolgatástól (ha mondjuk meg volt zavarodva)
(#) aribarics válasza JZoli hozzászólására (») Szept 9, 2015 /
 
elem nélküli kikapcsolt termosztáttal is ugyanúgy ment a szivattyú (ettől még előfordulhat hogy elem hiba?)
(#) zoszka válasza aribarics hozzászólására (») Szept 9, 2015 / 1
 
Ha épp bekapcsolt állásban maradt a bistabil relé ákkor hiába veszed ki az elemet, bekapcsolva marad. Tegyél be új elemeket és kapcsold néhányszor fel le...
Kép alapján a körök zónázottak.
Miért van leugrasztva a zóna motor a szelepről? Attól is mehet a cucc, ha a zónamotor végállása adja az indítójelet. Mivel le van ugrasztva bekapcsolt állásba kerül a zónamotor mikrokapcsolója.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
(#) bÉlabácsi válasza zoszka hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Kedves zoszka!

Sajnos nem lett jobb. Illetve azt a bizonyos "venturi"-t nem tudom hogy hol keressem. Semmi olyan jellegű szerelvényt nem láttam ami az lehetne. Az impulzuscsövet levettem és tiszta.
Odáig fajult a dolog, hogy szereztem egy harmadik (használt) zsr váltószelepet, és azt beépítettem, de a hiba ugyanaz!
Erről van szó:
Bővebben: Link

Míg a régi "csak" félállásban maradt, tehát a radiátorfűtésre kapcsolva szivárog a melegvíz tárolóból a víz, ez nem csinál semmit. Pedig hallani rajta hogy a mágnes behúz.
Mi a véleményed: ennek a szelepnek működnie kellene, vagy így el tud romlani és egy új megoldja a problémát? Illetve ehhez létezik javítókészlet?

Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv
Emil
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) aribarics válasza zoszka hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Köszönöm zoszka!
Idézet:
„Miért van leugrasztva a zóna motor a szelepről?”

ez okozta a hibát, a képen nem látszódik de a zónamotor és a szelep köré egy beépített szekrény lett építve (ami mozdíthatatlan) és 50cm átmérőjű és 100cm mélységű lyukon kell bekúszni amit az előző válaszodra felbuzdulva meg is tettem. Zéró a hozzáértésem ezért korábban zseblámpával hiába böngésztem távolról nem láttam rajta semmi rendelleneset (hozzátenném egy sanuer duval szerelő is volt nálunk aki szintén csak lámpával nézett be a lyukon és nem tűnt fel neki és jött a vezérlő cserével...). Amint a zóna motor visszakerült a helyére pár ki-bekapcsolás után a kazán ismét úgy üzemelt mint fénykorában...

Szóval Zoszka ismételni tudom csak önmagam ÖRÖK HÁLÁM

A tálca sörért írj rám PM-ben
(#) zoszka válasza aribarics hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Örülök , hogy segíteni tudtam...
(#) zoszka válasza bÉlabácsi hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Az mit takar pontosan, hogy szivárog a tárolóból a víz? A szelepen belül van a mágnes fegyverzet alatt a ventúri és van benne még egy nyomáskiegyenlítő járat. Mindkettőn apró a lyuk, ami könnyen eltömődik.
(#) bÉlabácsi válasza zoszka hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Kedves zoszka!

Én elemeire szedtem a szelepet, kipucoltam benne mindent. Lehet, hogy egyből el is tömődött újra, azt nem tudom. (Tisztítás és összeszerelés után kézzel kapcsolva működött egymás után többször is. De amikor otthagytam, és felmelegítette a tárolóban a vizet, utána átkapcsolt a radiátor körre megint produkálta a jelenséget.)
A hibajelenség a következő:
A tároló melegítésekor a kazán kijelzőjén a kazánból kilépő víz hőmérséklete olvasható le. Ez ekkor 85 fok körüli.
A kazánban időjárás-követő szabályozó van, tehát a keringetőszivattyú folyamatosan megy.
Befejezi a vízmelegítést átkapcsol a radiátor körre, kis idő után ahogy a "hideg"víz beáramlik a kazánba a hőmérő a radiátorok hőmérsékletét kell hogy mutassa. Ebből és a külső hőmérsékletből állapítja meg a szabályzó, hogy mekkora hőmérsékletre állítsa be a radiátorokat. Ha alacsonyabb ez a hőmérséklet mint a szabályzón beállított jelleggörbéből adódik akkor bekapcsol a kazán. A radiátorok hőmérséklete most olyan 25-30 fok.
De átkapcsoláskor valahogy a váltószelep nem vált át teljesen. Így a melegvíz tároló köréből valamennyi víz szivárog. Vagyis a radiátor kör és a melegvíz tároló köre együtt kering. Ez azt eredményezi, hogy a kazánból kilépő "radiátor" vízhez hozzákeveredik a tárolóból a melegebb víz, így most az olyan 60 fok körüli. (Ha sokáig így van ez érezhető is azon az elosztón ami a kazán után van kötve) Ezt érzékeli a szabályzó radiátor hőmérsékletnek és ezért hiába hűl a lakás a fűtés nem kapcsol be.
De ha a kazánt kikapcsolom pár másodpercre (elég ha csak a szivattyút kapcsolom ki) akkor csodák-csodája a szelep befejezi az átváltást és megy minden a legnagyobb rendben. Egészen addig amíg megint nem kell a tárolóban a vizet melegíteni. 10 átkapcsolásból 9-szer ezt játssza, egyszer ha sikerül rendesen átkapcsolnia.

Csináltattam egy olyan elektronikát ami a radiátorkörre váltásnál a szivattyút kikapcsolja 2mp-re. Ez tavaly még működött is, már nem elég neki a 2mp. Az aki csinálta már nem elérhető. Viszont ez így nem üzemszerű. Ennek megszakítás nélkül is menni kellene.

Köszönöm a válaszodat!
Üdv
Emil
(#) almafa18 válasza zoszka hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Kedves zoszka!A válaszaid alapján nem kezdő vagy. Így szeretnélek megkérdezni mi a véleményed a Defro KDR plus 2 típusú kazánról? Valamint a SAS UWT típusú kazánról? Előre is köszi az infokat.
(#) zoszka válasza almafa18 hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Szia! Nincs velük külön tapasztalatom, így véleményem se nagyon. Az UWT jobb szerintem, föleg mert faelgázosító a másik csak hagyományos vegyeskazán.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) zoszka válasza bÉlabácsi hozzászólására (») Szept 11, 2015 /
 
Azt írtad ZWE 24-4 MFK a típus... sehogy se stimmel... a ZWE az kombi a ZSE, ZSR, ZE, ZS, ZR, ezek a fűtők és a 4es sorozatban nem olyan a váltó amit írtál. (Kéne egy pontos típus)
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) marton_ccsaba hozzászólása Szept 11, 2015 /
 
Kedves Fórumozók! Sziasztok

Egy fég K24-es kombikazánhoz kérnék segítséget, tippet, ötletet.
Az a gondom, hogy a fűtés folyamán kb.2-3-szori beindulást követően fűti fel a rendszert.
Minden leálláskor kivárja a kb.5.percet, majd újraindul. Segítségeteket kérném, hogy ez beállítási, avagy vezérlési gond lehet. Olvasmányaim alapján minden induláskor fel kellene fűteni a rendszert, majd 5-10.C fok csökkenést követően újraindulnia.
(#) zoszka válasza marton_ccsaba hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Pont úgy működik, ahogy kell neki.
(#) Gafly válasza marton_ccsaba hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Csatlakozom zoszka mesterhez, egy kivétellel.
Idézet:
„Az a gondom, hogy a fűtés folyamán kb.2-3-szori beindulást követően fűti fel a rendszert.”

Ez valószínűleg amiatt van, hogy az "előremenő" (más néven "fűtési") vízhőmérséklet alacsonyra van állítva és így "egy menetben" nem tudja felfűteni a lakást. Teljesen normális. Személy szerint én igyekszem a fűtési vízhőmérsékletet alacsonyan tartani, több okból is. Például:
- Szerintem energiatakarékosabb, ha nem számoljuk a gyakori begyújtás miatti többlet fogyasztást (lásd láng moduláció kontra kapcsolós termosztát vitát).
- Ha nagyon magasra van állítva, akkor "túllendül" a célon (hacsak nem "okos" termosztát van, ami képes megtanulni a fűtési rendszer és az épület jellemzőit megtanulni, vagy be lehet rajta állítani. Nos én még nem láttam olyan "okos" szakit, aki ez utóbbit meg tudta vagy akarta volna csinálni ).
- De a legfontosabb, hogy ha túl meleg a radiátor, akkor süti a macska talpát
Idézet:
„majd 5-10.C fok csökkenést követően újraindulnia.”

Ez így biztosan nem igaz. A valós érték ennek nagyjából a tizede. Gondolj bele, milyen lenne már, ha felfűt 21 fokra, majd 11 foknál kapcsol be újra
Mellesleg ha nem jól van bekötve a termosztát (két vezetékkel és a nulla nincs ott, emiatt az "előfűtő/segédfűtő" ellenállás nem működik), akkor tud 4..5 fokos hiszterézist produkálni. De emiatt már régen szétverte volna az asszony a partfist a fejeden. A normális hiszterézis fél fok körül van (mechanikus termosztát esetén). Ez persze nem zárja ki azt, hogy más helyiségekben (értsd nem ahol a szobatermosztát van) ennél jóval nagyobb legyenek...
(#) zoszka válasza Gafly hozzászólására (») Szept 12, 2015 /
 
Az 5-10 fokot a vízhőmérsékletre értette szerintem, ami egyébként 15 a K24-esnél csak az óra tehetetlensége miatt látja kevesebbnek.
(#) bÉlabácsi válasza zoszka hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Valóban!
Megnéztem az oldalán a címkét: ZE 24-3MFK van rajta!
Csináltam egy fényképet az belsejéről!

Üdv
Emil

DSC_0829.JPG
    
(#) zoszka válasza bÉlabácsi hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Újra átolvasva a hiba leírásodat, olyan, mintha a fűtési körödben nagy lenne az ellenállás. Azaz a kazán két oldalán kiegyenlítődik a nyomás, így nincs érzékelhető maradék nyomás az impulzuscsövön, ami át tudná rendesen nyomni a szelepet. Ezért van az, hogy amikor kikapcsolod, visszaáll álaphelyzetbe a szelep, újraíndításkor van ideje átváltani mielőtt megnyomná teljesen a rendszert. Vagy meg van nyúlva a membrán a váltóban.
Nyissál meg minden radiátort, torlót és osztószelepet..
Lássuk mit reagál rá.
(#) bÉlabácsi válasza zoszka hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Szia!
A hétvégi kínlódás után tegnap este én is valami hasonlóra jutottam. A váltószelepet lepróbáltam, az működik (egy tápegységről tápláltam, az impulzuscsőnél megfújtam és átváltott rendesen, a mágnest kikapcsolva pedig vissza). Az összes radiátor teljesen meg van nyitva. A teljes rendszert átmostam. A radiátorkörből és a tároló-hőcserélőből is kimostam a fekete koszos vizet és a törmeléket.
Azt ki akarom még próbálni, hogy az impulzuscsövet lekötöm a rendszerről és manuálisan fújom meg a váltószelepet hogy akkor át vált-e?

Ha átvált akkor az impulzuscsőben kicsi a nyomás ahhoz hogy átbillentse a szelepet.
Ez két ok miatt lehetséges szerintem. Vagy a bekarikázott szerelvény ahol az impulzuscső csatlakozik el van tömődve (bár jön rajta a víz) és emiatt nem vált át, vagy a szivattyú nem nyom annyit hogy váltson.

A rendszerben egy időjáráskövető szabályozó van, ami azt jelenti, hogy a fűtés bekapcsolásakor (ősszel) elindul a szivattyú, és tavaszig folyamatosan megy. Elképzelhetőnek tartom hogy 14 év használat után a szivattyú annyira megkopott hogy nem nyom megfelelő mennyiséget.

Köszi a választ előre is!
Üdv:
Emil

DSC_0829.JPG
    
(#) almafa18 válasza zoszka hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Zoszka, köszönöm a válaszod.
(#) marton_ccsaba válasza zoszka hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Sajnos nem, mivel a beindul és leállt szó szerint kell venni, ugyanis kb. 1-2. másodpercre indul be, majd leáll. Ezt kb. 2-3. szor megismétli. És ezt követően indul be úgy, hogy kezdi fűteni a rendszert.
Továbbá kiegészíteném,hogy a félreértéseket elkerüljük, ezt végig csinálja az egész fűtési szezonban, mindegy, hogy 30.C fokos, avagy 60.C.fokos a víz és csak fűtésnél csinálja, meleg víz adagolásnál problémamentes.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
(#) zoszka válasza marton_ccsaba hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Így másképp hangzik.. Lehet poti vagy ntc hiba. Vezérlés nem valószínű, mert akkor hmv-re is ezt csinálná..
(#) zoszka válasza bÉlabácsi hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
A szivattyú kondija szokott elöregedni és emiatt kisebb teljesítményen dolgozik.
(#) Gombszem válasza bÉlabácsi hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Idézet:
„A rendszerben egy időjáráskövető szabályozó van, ami azt jelenti, hogy a fűtés bekapcsolásakor (ősszel) elindul a szivattyú, és tavaszig folyamatosan megy”

Ez komoly?
Csak a szivattyú havonta kb 2000 Ft áramot használhat el. Hacsak nincs valamilyen visszaszabályzás a teljesítményben. Ez meg nehezen képzelhető el külső beavatkozással egy szinkronmotornál (a szivattyún belüli szabályzás meg van oldva egyes motoroknál). Én még nem láttam, de ettől még talán lehet.
(#) zoszka válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Igen, komoly A régebbi típusoknál a rendszerhőmérséklet infója miatt folyamatosan keringteti a vizet. Sőt a legtöbb mai típusnál is így van. A legtöbb időjárás követő így működik, különben nem tudja a höntartást/ház veszteséget miből számolni. Még mindig olcsóbb, mintha túlfűtene/túlhülne..
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
(#) Gombszem válasza zoszka hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Azért ez nem 21-ik századi megoldás.
Nálam is van felszerelve külső érzékelő, de ki lett kapcsolva pont emiatt. Eddig azt hittem rossz a Baxi kazánomnak ez a része. Ezek szerint nem.
A belső termosztáttal tökéletesen megy. A falon meg van egy felesleges lyuk.
Következő: »»   281 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem