Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektrokémia
 
Témaindító: magyargergo, idő: Nov 30, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) magyargergo hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
Hogyan védekezzünk az elektrokémiában a rozsda ellen?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) DuMatyi válasza magyargergo hozzászólására (») Nov 30, 2009 / 4
 
Két út van:
1.: aktív anódos: ekkor valamilyen alacsonyabb standard potenciálú fémmel összekötöm a védendő vastárgyat - például magnézium. Amíg a magnézium el nem fogy (ionosan oldatba megy), addig védi a vastárgyat - bojlerekben használják.

2.: Külső áramforrással és grafit anóddal: a rendszerre a kialakuló lokális galvánelemnél nagyobb feszültséget kapcsolok (sínek, földbe ásott tartályok). Ekkor nem a galván korrózió, hanem az elektrolizis kerül előtérbe. Az elektrolizis és a galván reakció ugyanazon az elven alapul. Csupán az áramirány más, az akkumulátorban ez a folyamat reverzibilis.
(#) nikovics válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nekem a magnézium jött be. Megjegyzés: Magnézium rudat bármelyik háztartási kisgép alkatrészeket forgalmazó boltban kapsz.
(#) magyargergo válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Köszi szépen!
(#) lgyk válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Hi!

Idézet:
„Két út van: 1.: aktív anódos: ekkor valamilyen alacsonyabb standard potenciálú fémmel összekötöm a védendő vastárgyat - például magnézium. Amíg a magnézium el nem fogy (ionosan oldatba megy), addig védi a vastárgyat - bojlerekben használják.”


Egy kicsit olcsóbb cinket használni, a horganyzott bádog is így működik.
(#) DuMatyi válasza lgyk hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
A magnézium nem tapad a vaslemezre és rideg, ezért nem azzal látják el a korrózió védelmet. Egyébként megnézném azt a linket, ahol a világpiaci árak tekintetében a cink olcsóbb, mint a magnézium.

Ha ónozott lemez megsérül (fehérbádog), a vas, ha a cinkezett lemez (bádog) akkor a cink megy ionosan oldatba megy. Azaz: egyiknél a vasat védi, a másiknál nem. Nézzétek a standard potenciál táblázatot.
(#) lgyk válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Idézet:
„Egyébként megnézném azt a linket, ahol a világpiaci árak tekintetében a cink olcsóbb, mint a magnézium.”


Sajnos a kisker. áraknak nincs túl sok köze a világpiaci árakhoz. :no: Kis tételben olcsóbb és könnyebb hozzájutni a cinkhez, amit számtalan helyen használnak, mint magnéziumhoz. Nagy tételben is valamivel olcsóbb: Bővebben: Link.
(#) magyargergo válasza lgyk hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Ilyenkor nem az olcsóságot kell nézni, hanem ami a legmegfelelőbb szerintem.
(#) DuMatyi válasza magyargergo hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Ha megoldható én a segéd potenciálos katódos védelmet javaslom. Elég egyszer telepíteni, és kész. Amennyiben érdekel, küldök rajzot, de htvégén tudok. Első lépésben kell kb 6-8 volt egyen feszültség, ami rendelkezésre áll. Ha nincs, marad a magnéziumos aktív anód. írd meg mit a akarsz - ha nem publikus, arra ott a privát - és megmondom melyik a legcélszerűbb.
(#) magyargergo válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szerinted melyik a legcélszerűbb?
(#) hbandy válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
A standard potenciál értékekkel nem árt óvatosan bánni! Az elektrokémiai "jelenségek" mögött dinamikus egyensúlyi rendszerek állnak, ahol az adott folyamat(ok) sebességét és irányát nem a standard potenciál értékek, hanem az egyes "komponensek" kémiai potenciáljai határozzák meg. Gondolok itt olyan tényezőkre mint a koncentráció, pH, kinetikai gát. A Cu2+/Cu+ rendszer +0,15V-ot produkát, a I2/2I- renszer értéke +0,62V. Ezek alapján a I2 képes oxidálni a Cu+ iont, a lejátszódó folyamat mégis más:
2 Cu2+ + 4I- = 2CuI + I2
A csapadékképződés szabadentalpiaváltozása miatt a folyamat más irámyba megy, ami még egy gyakorlott szakembert is összezavar, pedig semmi különleges nincs benne, ha a NERST-egyenletet a GIBBS-függvény szerint írjuk fel! A hidrolízis, a protonálódás a komplexképződés ugyanígy befolyásolja a táblázatokból megjósolható folyamatok irányát és sebességét!!!

Ja, aktív anódot javaslok! Bocs, ez kicsit hosszúra sikeredett...
(#) elektroncso hozzászólása Szept 27, 2016 /
 
Sziasztok.
Rezet (NYÁK, vörösréz drót) kellene bevonnom ezüsttel (RF áramkör készül). Régen fotósoktól szoktak kérni a rádióamatőrök elhasznált előhívót, és azt használták, de ez ma már beszerezhetetlen.
Arra gondoltam, hogy gyógyászati ezüst-kolloidod (könnyű beszerezni) használnék és valahogy elektrolízissel vinném fel az ezüstöt a rézre. Viszont kémiából sohasem voltam jó így nem tudom, hogy működne-e. Ha valaki tudna segíteni, megköszönném.
Ha esetleg valakinek van más alternatív ötlete, amit olcsóért lehet kivitelezni és a kellő anyagokhoz könnyen hozzá lehet jutni természetes azt is szívesen meghallgatom.
Előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Nézd mit találtam a konkurenciánál
Mellesleg nosztalgia börzén biztos less (vagy ha mondod hogy milyen kell, akkor viszünk ).
Illetve olvastam az is, hogy vegyél egy ócska ezüst kanalat a piacon, anódnak.
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 8, 2017 /
 
Sziasztok. Egy kérdésem lenne felétek: halottam hogy a gyorsmaróból (TN150) valahogy "ki lehet vonni" a lemart rézréteget. Ezt úgy szeretném megoldani hogy bevonok alkatrészeket rézzel elektrolízis segítségével. Szerintetek járható út? Ezzel a témával kapcsolatban kéne egy kis felvilágosítás. A válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem