Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp gyújtáshoz
 
Témaindító: szunyog2, idő: Márc 26, 2006
Lapozás: OK   14 / 19
(#) -Thomson- válasza nyemi hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Ahan, a gyors és szakszerű javítási módszer! AVAGY ragasztószalag, nincs olyan dolog amit nem lehet vele megjavítani, legfeljebb több kell!
(#) Johnny0004 hozzászólása Jún 25, 2014 /
 
Üdv! Megépítettem ezt: Link, azonban ha rákötöm az autó akksira és beindítom a motort, onnantól folyamatosan villognak a ledek gyengén, ha eltávolítom a panelt messze az autótól csak az akksira van bekötve akkor is ugyanez. Mi lehet a probléma? Köszönöm!
(#) proli007 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Hello! Ez nem kapcsolás, hanem nyomtatott áramköri terv. Miért abból kell kitalálni, hogy mi ez? De..
Először is a tápon illene szűrést alkalmazni. Mondjuk egy 100µF és 100nF-os párost.
Másodsorban ennek kapacitív bemenete van, ami minden zajra érzékeny lehet. Várhatóan árnyékolni kell az áramkört.
Harmadsorban el kellene olvasni a topikban az áramkörre vonatkozó részt, hogy milyen gyakorlati tapasztalatok vannak..
(#) Johnny0004 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Szia! Bocsánat, igen a rajz lemaradt: Link (de feltételeztem olyan profi itt mindenki tudja mi ez ), szűrés már meg volt, kipróbálom az árnyékolást, és elolvastam nagyjából, amik arra utaltak, hogy működik megfelelően. (pl.: Link)
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
(#) Johnny0004 hozzászólása Júl 18, 2014 /
 
Működik szuper, köszönöm watt. Igaz hogy külön tápról megy, mert ha az akksiról táplálom villog állandóan, de így is nagyon jó. Érdekes azonban még, hogy a négy gyertyakábelből bármelyikhez rakom ugyanolyan szépen a helyén van a jel. Nem csak az 1-es vagy 4-es hengereknél kéne egyeznie?
(#) watt válasza Johnny0004 hozzászólására (») Júl 18, 2014 /
 
Szia! Igazán nincs mit, mostanában kevesebb időm van fórumozni...
Csak az 1, 4 nél kéne jó legyen, lehet, hogy bevillan minden ütemre a kábel túlérzékenysége miatt, de azt nem látod, mert éppen nincs ott a jel. Ha nem árnyékolt kábellel vitted a jelet, akkor azt ki kéne cserélni és az árnyékolást testre kötni az áramkörön. Lehet, hogy az akkuról is menne úgy, mert nekem simán megy. Ha nem, akkor egy nagy kondit rá lehetne még tenni a panelre(4700µF/16V) és esetleg egy ferrit tekercset sorba a kondi elé.

A rajzon nincs rajta a 100nF-os kerámia kondi, mert az alapértelmezett, ha nem tettél, akkor tegyél azt is közvetlen az IC lábához a + és a test közé.
(#) Johnny0004 válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Rendben kipróbálom, köszi, proli007 neked is.
(#) attika hozzászólása Aug 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy adott egy gyári stroboszkóp ami sima megszakítós gyújtással tökéletesen villog,viszont ha már elektronikus gyújtásnál szeretném használni akkor egyáltalán,vagy csak nagyon ritkán villan fel.Ha villog is akkor is olyan kevés időre,hogy esély sincs leolvasni a jelet.Mi lehet a gond,hogy egyiknél tökéletes,a másiknál meg nem??
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) PH-User hozzászólása Feb 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Lett végül ebből a műszerből megépíthető kapcsolás panellal, nyák-tervvel esetleg?
Szükségem lenne rá, köszi!

Üdv.
(#) djnyary hozzászólása Ápr 20, 2015 /
 
Sziasztok! Megépítettem pár hete egy Watt féle LED-es stroboszkópot BC301-es tranzisztorral, tehát az alapkapcsolást. Bedobozoltam műanyag dobozba amit alufóliával körberagasztva leárnyékoltam. Egy Ducati Energia tirisztoros gyújtást szeretnék vele egy Simson S51 blokkra szerelve beállítani. A lendkereket a felső holtpont előtt 1,6 mm-re egy szigetelőszalag csíkkal összejelöltem fent a blokkházzal elvileg itt kellene a szikrát adnia beállítás után. A probléma hogy 3 helyen is látom a stroboszkóp működése közben a lendkerékre ragasztott jelölést kb 90 fokkal egymáshoz képest. Lehet hogy van egy negyedik is alul de nem tudok a blokk alá nézni mivel még csak asztalon van. Mi okozhatja szerintetek hogy több helyen látni a jelet berúgókaros működtetés közben? Előre is köszi. Üdv!
(#) djnyary hozzászólása Ápr 20, 2015 /
 
Kipróbáltam tesóm Derbi Sendáján is azon ugyanez a gyújtás van. Azon normálisan működik... Szóval más lesz a ludas
(#) matyusz hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Adott egy gyári gyújtás beállító strobi ami fordulatot is jelez és fok eltolást is tud. A probléma, hogy nem villog a villanó cső, viszont a fordulatszámot jelzi. Egy előtét ellenállás 0,22 Ohm szakadásba ment benne és egy (NTD) 3055vl mosfet ment rövidzárba benne. Ezt a fetet helyettesíthetem valamivel? Ez egy Ferret Instruments Inductive Timing Light nevezetű csoda. Igazából gyorsan kellett volna az illetőnek és amiket az ember talál otthon gyorsan összevetettem az adatlapokat egy 12n10-es mosfettel amit nagy bőszen bele is tettem, de a pozitív oldalon lévő dióda megégett és a fetem is zárlatba ment, az előtét ellenállás pedig 0,33 Ohm lett mert azt találtam, gondolom elsiklottam az összehasonlítás közben valami felett és rossz választás után tettem ezt be. Sajnos nincsen oszcilloszkópom de lehetne gyanús a meghajtó LM339 es ic is, de persze lehet hogy zöldeket beszélek. Ha valaki tudna segíteni ebben előre is nagyon köszönöm. Sajnos az előéletét nem tudom.
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Hello! Ki kellene rajzolnod. A 12N10 ha jól látom 100V-os tranyó, az szinte biztos nem jó bele, mert a csőhöz kb. 300..500V kell. Persze a rajzból látni kellene hogyan üzemel. De ha StepUp a konverter (egy tekercs van benne, nem trafó) akkor biztos halál.
Ugyan így pusztulás van, ha a Fet-nek nincs meghajtása, és nyitva marad. Tehát mindenképpen célszerű lett volna "megszkópolni" a Gate helyét, mielőtt beletetted a Fet-et.
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Üdv! Hétvégén megyek haza és nekilátok. A gond ott volt hogy sürgős lett volna és le kellett volna próbálnom előtte valami kisebb 12V-os (500mA vagy max 1A) táppal, a dióda is ezért szállt el ami a pozitív tápbemenetről sorba jön a panel táplálásra, meg nézni az áramfelvételt legalább, de hát utólag meg a harc heve. Sajnos oszcilloszkópom nincs még, pedig nagyban megkönnyítené a dolgomat pontosan az miatt hogy jelalakot nézni de több mint valószínű hogy teljes "egyenáramú" nyitójelet kap nem kapcsoló jelet vagy egyéb. A fet egy kis trafóra kapcsolgatja a negatívot a pozitívot ha jól emlékszem megkapja telibe, a trafó szekunder oldala már nem rémlik, pedig átfutottam de nem maradt meg és ami a csőn van a trigger ha jól tudom annak pedig van egy pici kis külön tekrcse még. Mellékelem a doksikat 12N10 3055VL
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Még hétvégén készült 1-2 gyors kép az alkatrészek miatt. A Fet hiányzik a képről meg a source ellenállása.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Hello!
- Mivel trafó van benne, jó hozzá a kisfeszültségű Fet.
- A Fet meghajtásáról az LM339 gondoskodik. Ha ott valami hiba van, akkor a Fet elszállhat. De a Gate helyén DC-t lehet mérni. A feszültség nem lehet tápfesz értékű, ha impulzusokat kap a Fet. De akár meg is lehet hallgatni egy füles és egy ellenállás segítségével, mert várhatóan a hallható tartományba működik sz oszcillátor.
- A trafó szekunder oldalán is keresni kellene zárlatot (dióda-kondi). Mert attól is megpusztulhat a Fet, még jó meghajtó esetén is.
- A kis tekercs a cső gyújtásához állít elő néhány kV nagyságú impulzust. De gyújtásjel nélkül a csövön meg kell lenni a transzverter által előállított kb. 300V (sárga kondi 400V-os) egyenfeszültségnek.
- Nem ártott volna legalább egy bizti a tápnál, hogy ne égjen minden ha hiba van.
Nos, ránézésre ennyi látszik.
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Köszönöm a segítséged. Megnéztem egy potis fejhallgatóval közép hangerővel indulva olyan 3/4 állás körül meg az felett halkan ugyan, de lehet hallani pár kHz körüli hangot. Jel nagyságát ugyan nem tudom megnézni szkóp nélkül de ez is nagy segítség ez nem jutott volna eszembe esetleg piezo? Vagy elég hogy van valami jelem? Előre berendeltem pestről pár alkatrészt ha kellene, de sajnos az lm339 kimaradt . Mielőtt beraktam volna a fetet és az előtétet kiméregettem a diódákat meg kis tranyokat nem találtam mást ami rossz lett volna. A pozitiv ágban lévő dióda az meg a kis trafom primerére ezért ment ki ( másik felére meg a fet kapcsolgatja a testet)
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Rajzoltam egy elég hiányos visszacsatolások és egyebek kihagyásával egy móriczka rajzot előre is bocsánat érte. Primer 0.3-0.4 ohm körül a szekunder 61.2 ohm körül van.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Hello! " A pozitiv ágban lévő dióda az meg a kis trafom primerére "
Remélhetőleg nem váltófeszültséget adtál neki, mert gondolom ez eredetileg aksiról menne. A dióda meg csak fordított polaritás elleni védelem.
Egy 12V5W-os izzón keresztül kellene próbálni, akkor hiba esetén sem pusztul meg a Fet.
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Mindig egyenfesszel néztem, nem kapot váltó feszt, legalábbis tőlem nem. Ha vissza akarom rajzolni megkell forgatni a nyákot párszor a 2 oldal miatt 1A-es táp elég szerinted próbálgatni?
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Úgy világít az izzó mint ha muszály lenne. Lm339 ben is tönkremehetett valami nem? Bár valami jel jön rajta ki.
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Nem ismerem ezt a valamit, fel vehet 1A-nál többet, de láthatóan van benne szabályozás (TL431) tehát feltöltés után le kellene csökkenni az áramnak. Meg kell nézni az izzóval, mekkora táp marad utána még a készülékre. Mert ha kicsi, leállhat az LM339. Viszont abból meg már nem nyithatna ki a Fet. Kicsit "róka fogta csuka" esete, szkóp lenne a jobb megoldás. De az izzót lehetne a Fet Drain-el is sorba kötni. Akkor ha működik, még is fel kellene töltődjön a 400V-os kondi. De így látatlanba-ismeretlenbe csak "hasra ütéses" tippeket tudok adni..
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Így is sokat segítesz. Nem vagyok nagyon elveszve csak nem tudom kifejezni magam, de te sokkal többet tudsz, azt csinálom amit mondasz az ilyen villanócsöves téma távol áll. Hát igen szkop... Így izzó után 2,8 V körülire esik a fesz. Akkor drain és trafó közé tegyem az izzót? Vagy ha valamire kíváncsi vagy rajzolok tovább
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Jelenleg a lényegi része ez. Ha a trafó lett zárlatos, akkor sajnos a Fet élete nem biztosított. Már pedig valamitől eleve tönkre ment a dolog. Pld. Leállt a meghajtás úgy hogy nyitva volt a Fet, zárlat van a szekunder oldalon, vagy maga a trafó zárlatos. Ha a dióda így elfüstölt, akkor ott áramok is folytak, esetleg a trafó is megsértődhetett érte. De azért a trafón ezt a meleget látni kellene, szaga is lenne. Ha az izzót a Drain-el sorba teszed, valamennyire hajtani fogja a trafót, és a Fet nem pusztulhat el. De túl sokat segíteni ebben a körben már nem tudok..
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
10W-os izzóval trafó és drain között világít és a kondin 10,7v van jelen. Trafón nem nagyon látok égést és egyebet de vagy a trafó vagy a meghajtás lesz a ludas, legalább is mást nem találok rossznak mérés alapján. Esetleg hangszórót ellenállással betenni ide az izzó helyére, az nagy butaság? Nem hallatszana így valami?
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Izzóra is rá lehet tenni a hangszórót az ellenállással. De csak azt tudod meg belőle, hogy van-e meghajtás. Ha az izzó teljes fénnyel világít, akkor vagy nincs, vagy zárlat van a szekunderen. Esetleg kiveszed az egyenirányító diódát a szekunder oldalon, és úgy nézed. Valami ellenállás (terhelés) azért kellene a szekunderre, nehogy a nyitott trafó tegye tönkre a Fet-et.
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Kíváncsiságból kiforrasztottam a trafót a primer oldal 0,3 ohm a szekunder 62,5 ohm 200 M ohm os méréshatárban mérve primer szekunder között nincs átvezetés. Az izzó teljes fénnyel világított igen.
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
1,5k ohm -os ellenállást tettem be ugyanazzal a fejhallgatóval próbáltam itt is kHz körüli hangot hallottam. Akkor most elmondhatjuk hogy jó a meghajtás?! A szekunder oldalt átnézem, de itt is mi lehet párszor átnéztem ezt is.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Kivettem a szekunder oldalon a diódát és egy másik diódát közvetlen csak a kondira kötöttem kiforrasztottam a kondi ezen lábát a másik fele maradt a pozitív ágon. A kondira pedig párhuzamosan kötöttem 101,5 k ohm soros értékű ellenállást. Az izzót bennt hagytam, táp ráadásakor felugrik a kondin 100V fölé a fesz és leesik egyből 11V körülre az izzó pedig teljes fénnyel világít. Nagyon korlàtozna az izzó?
(#) matyusz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Működik mester!!! Nyugtával a napot, jön a főpróba.
Következő: »»   14 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem