Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékes telefon szerelés

Témaindító: Busz, idő: Dec 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Hilo hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Sziasztok, korábbi hozzászólásokban volt egy olyan kérdés hogy egy led világítson mikor "cseng" a telefon, de a hangminőséget ne zavarja. Erre ez a kapcsolás jött válasznak. A kérdésem hogy elvileg a mostani vonalakra is jó e, nem mintha hatalmas költségekbe kerülne ha megveszem ami kell és kipróbálom, de gondoltam megkérdem előbb. Illetve a ledek milyenek legyenek, nem szeretném megsütni őket. Előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 20, 2013 / 1

Szia,
ez a kapcsolás valahonnan tőlem származik
Mostani vonalon nem értem mit értesz, de ha PSTN/HGW vagy hasonló, akkor jó lesz.

Nem fognak megsülni a LED-ek.
Ha engem kérdezel, tetszés szerint 5 mm átmérőjű LED-et használj.
Színük leginkább csak ízlés kérdése.

Ellenállás 4k7...10K között javasolt.
Kondinál 150 nF kicsit karcsú (de jó). Itt van egy fontos dolog: Nem elkó és 250 V feszültségtűrés kell!
(#) Hilo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Szia, köszönöm a választ, pár kérdésem lenne azért ha van rám időd.
3mm-es ledjeim vannak itthon, megteszik azok is?
Kis elméletet tudsz írni ehhez a kapcsoláshoz mi miért megy úgy ahogy,? Csak hogy átlássam, megértsem, tanuljak belőle, ne csak megépítsem.
Köszönöm!
(#) Gafly válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 21, 2013 / 1

Na jó, csak mert öreganyámnak szólítottál

A PSTN (szokták POTS-nak Plain Old Telephone System is hívni) vonalon névleges 48V egyenfeszültség (na jó, a puffer üzemben járatott savas akkumulátorok miatt ez a gyakorlatban 52 V szokott lenni) van. Amikor felemeled a kezibeszélőt, elkezd egyenáram folyni, ezt érzékeli a közont és ad tárcsahangot. Ezért kell mindenképpen kondenzátor sorba a csengővel.

A csengetés erre az egyenfeszültségre ültett váltakozó feszültséggel, legyen mondjuk 25 Hz, 70 Veff történik (nagyon függ a központtól!). Itt a magyarázat, hogy miért mondtam a 250 V polaritásfüggetlen kondenzátort.
70 Veff x 1.41 = 99 Vcsúcs és ha még hozzávesszük az 52 V-ot, akkor már 151 V-nál tartunk. Tehát kell az a 250 V-os kondenzátor oda...

A beszéd a telefonvonalon olyan 0 dB (innen is van a definíciója) szintem megy. De inkább kevesebb. 0 dB 600 Ω-on (ez is telefonból jön). 0.775 Veff x 1.41 = 1.1 V csúcs.

A piros LED nyitófeszültsége 1.5 V (színtől függ, infra LED-é alacsonyabb, kéké sokkal magasabb).
Tehát a magasabb nyitófeszültség miatt a beszédre egyáltalán nem lép működésbe (nem zavar). Ezért jó LED-et használni.

LED-től függ, hogy mekkora áramtól világít rendesen. 70 Veff / 10 mA = 7 KOhm (itt durva elhanyagolásokat tettem).
5 mm LED 10-20 mA-el már nagyon jól világít (és akkor vannak "extra fényes LED"-ek is).
Te esetedben, 3mm-es LED esetében inkább 10 KOhm-ot javasolnék...

A LED eléggé kényes a fordított polaritású (záró) feszültségre. Ezér jó ötlet a szembe forgatott két LED alkalmazása. Egyrészt így megvédik egymást a túlzottan nagy feszültségtől, másrészt így a csengető feszültség mindkét félperiódusa hasznosul.

Akkor maradt még a kondenzátor kapacitása.
falsó = 1 / (2 PI x R x C) esetünkben 1 / (6.28 x 4700 Ω x 0.00000015 Farád = 226 Hz (ami kb. a tízszerese annak, amivel a központ csenget...
Tehát ha van, akkor kondenzátorból meg nagyobb kapacitásút javaslok (ha van).

Egyébként pedig gyakorlatban egyáltalán nem kényes az alkatrész értékekre...
(#) Hilo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Köszönöm, nem mondom hogy 100% ban értem de mondjuk úgy 90% ban, a maradék 10% majd kv után...
(#) Gafly válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 1

Ha elmondod melyik része nem érthető, akkor megvilágítjuk
(#) Hilo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Megint kv hiányban szenvedek, de kérdezek inkább, hisz ebből tanulok, és előre is köszönöm a rám fordított időt energiát.
- ha felveszem a telefont akkor 48-52V egyen feszültség van a vonalon.
- ha leteszem akkor ugyebár semmi.
Ha csörög e telefon akkor 70Veff váltakozó feszültség van, vagy ehhez hozzá megy még az alap 48-52V?
A Vcsúcs számolásánál az 1.41-es szorzó honnan jön?
Kondenzátor kapacitásával kapcsolatos részt még nem tanulmányoztam át, ez majd máskorra jutó feladat lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
(#) nedudgi válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 1

Nem.
Ha felveszed a telefont, akkor áram folyik - körülbelül 10-20mA. Ha leteszed a telefont, akkor a minimum 48V feszültség van. A csengető feszültség ráül az egyenfeszültségre, annak értékét növeli-csökkenti. Az 1.41 szorzó adja a színuszos váltóáram csúcsértékét - ennyivel magasabb a csúcs, mint az átlag.
(#) pucuka válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 1

A 48 - 52 V mindíg ott van a vonalon. A központ oldalon van egy áramérzékelő elem, (régebben egy egyszerű relé) ami érzékeli, hogy a vonal zárásakor (felveszed a kagylót) áram folyik. Ennek az áramnak minimum 10 mA -nek (max 30 mA) kell lennie, hogy a relé meg tudjon húzni. Ma már nincs relé, de a szabványosított érték maradt. Ez határozza meg az előfizetői hurok legnagyobb ellenállását, ami a kiszolgálható előfizető távolságár korlátozza.
Az 1,41 -es szorzó, (gyök 2) az a színuszhullám csúcsfeszültségét adja, ami az egyenfeszültségre (ami a vonalon mindíg jelen van) van ráültetve, és ez az érték lesz a maximális feszültség, ami a vonalon van.
A csengetés érzékelő áramkörödet pont ezért kell egyenáramúlag leválasztani (kondenzátorral) a vonalról, hogy ez az áramkör ne vegyen fel egyenáramot a vonalról, mert azt a központ kagylófelvételnek fogja értelmezni. A kondenzátor nagyságát az határozza meg, hogy a váltófeszültségből annyi folyjon át rajta, ami az érzékelő áramkörödet (LED) működteti, de ne terhelje túl a vonalat.
(#) Hilo hozzászólása Ápr 22, 2013 /

Köszönöm, eddig tiszta, legalábbis azt hiszem.
Akkor 330 nF / 250V fólia kondenzátor, 10K ellenállás, 2 db led (2V nyitó feszültséggel, max 25mA) ezekkel elvileg akkor mennie kell rendesen? Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítséget.
(#) Gafly válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 22, 2013 / 1

Elvileg tökéletes
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Máj, 26. Vas
8:15:03
Jelenleg 192 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu