Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszám mérés, optikai úton
Lapozás: OK   4 / 4
(#) ktamas66 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /
 
Elnézést ha félreérthető voltam, az otokapuval, hall elemmel, stroboszkóppal nem volt problémám, csak szerettem volna valami reflexiós megoldást is (ebben van infra). Nem a szabályozás megvalósításához kellett volna, hanem az ellenőrzéshez.
(#) proli007 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /
 
A stroboszkóp ismereteim szerint más tészta. Frekvenciamérős jelgenerátor és villogó. Nem is kapcsolódik a reflexiós érzékeléshez, csak a téma címéhez. Infra reflexiós érzékelők pedig vannak. Perecízek és kevésbé precízek. Pld.
(#) nagym6 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /
 
Az infrást vivőfrekvenciásan ajánlott megoldani, mert ha -akár más- mozgó géprész miatt a külső napfényt pulzálva kapja a vevő azt is beméri. Vagy elmegy egy ember mellette, az is okozhat a vevőre ráeső külső fényben annyi változást, hogy érzékeli.
A külső fény állandóan rajta van az infra vevőn, ezért okoz változása érzékelést.
(#) ktamas66 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Igen ezen én is gondolkodtam, szerencsére találtam a HEStoreon az itt keresetthez hasonló modult ( TFDU4100 ), csak azt nem találtam meg a leírásban van-e benne sávszűrő (pl. a TSOP4836-ban szépen le van írva, hogy 36kHz). Ez a modul jobban tetszene, mert a hatótávot nem mm-ben adják meg.
(#) nagym6 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Nem biztos, hogy ilyen modulok erre jók. A TSOP akármelyikben, meg a TFDU4100-ban is AGC fokozat van. Emiatt a visszaverődés jócskán leszabályozza az érzékenységet. A visszaverődés a sötét részről is jelentős, csak a világos részről több. Nem tudom, a komparálás hogyan viselkedne. Ezek működésének lényege, hogy vagy kap jelet, vagy egyáltalán nem kap jelet, ezen alapul a komparálás. Itt viszont mindig kap jelet, csak többet, vagy kevesebbet. Meg lehet próbálni, egy funkciógenerátorról hajtva az adó ledet a pld. 36kHz-en, a TSOP-nál.
A TFDU-nál nem találtam sávszűrőre utalást leírásában.
(#) ktamas66 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Most, hogy utánaolvastam a TDFU half duplexre van kitalálva, tiltja egymást az adó/vevő rész. A TSOP-nál nem tudom mennyire lehetne biztosítani a leírásban szereplő minimum ciklusszámokat (bár lehet nem bonyolult, csak utána kellene számolgatni).
(#) nagym6 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Próbáltam régebben, ha jól emlékszem 7-8 ciklus kellett a kimenet váltásához a 36kHz vivőből. Ez határeset volt.
(#) ktamas66 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Az adatlap szerin minimum 10 ciklus, most utána számoltam 4mm tengely, 30000rpm-nél már 2mm széles csík bőven elég lenne. Majd ha odaérek kipróbálom.
(#) nagym6 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Igen, most már emlékszem pontosan. 10 ciklus adatlap, én bemértem kíváncsiságból, 7-8 ciklus éppen határeset, így a 10 ciklus már biztos.
(#) ktamas66 hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Csak hátha mást is érdekel. Így néz ki a laser visszaverődési képe az autós fényvisszaverőről (meg még néhány egyéb pont, mert valahogy tükör is). Gondolom az adott cikkben szereplő infra reflexiós kapcsolás ehhez is használható lenne.
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Az első tesztverzió, nagyon ígéretes. Még csak frekvenciamérővel teszteltem és oszcilloszkóppal a jelalakot, de biztató. A kis négyzet a tükör, kb. 4x4mm.

DSC02864.JPG
    
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Már csak dobozolni kell . Tökéletesen működik a motor hall jeladójáról is és a lézerrel is.

DSC02866.JPG
    
(#) nagym6 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
A gyári kis kézi fordulatszámmérők mind lézerrel működnek, felragasztható öntapadós fényvisszaverővel.
(#) pjg válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 4, 2015 /
 
Mi a dióda típusa? köszi.
(#) ktamas66 válasza pjg hozzászólására (») Szept 4, 2015 / 1
 
A már emlegetett KP-2012 P3C. A diódás kapcsolás nem jó hozzá, mivel ez fototranzisztor. Úgy láttam csak a lézer viszi le stabilan 0,6V alá a feszültségét, ezért kapott egy tranzisztort és egy schmitt-triggert.

Lézer.JPG
    
(#) ARolland hozzászólása Szept 12, 2015 /
 
Sziasztok
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy tudnátok e nekem olyanba segíteni hogy egy szíjtárcsa fordulatszámát szeretném megmérni minél pontosabban
(#) ktamas66 válasza ARolland hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Az a kérdés, hogy csak egyszer szeretnéd megmérni, vagy folyamatosan kijelezni, és hogy mit jelent a "minél pontosabban".
(#) pucuka válasza ARolland hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Készíts egy stroboszkópot. Egy NE555 -ből egy astabilt, lehetőleg alacsony kitöltési tényezővel, és meghajtasz róla egy nagyfényerejű LED -et. A tárcsára húzol egy vékony fehér vonalat, a frekvenciát addig állítod, míg a csíkot állni nem látod, a frekvenciár átszámolod fordulatszámra, és kész is vagy.Meglehetősen pontosan mérheted vele a fordulatszámot, olyan pontosan, amilyen pontos az NE555 frekvenciája.
A cikkek között találhatsz kapcsolást, igaz az diszkós célokra készült, de kis módosítással használhatod. Ha szinkronizálhatóra készíted, akkor gyújtásszöget is állíthatsz vele.
(#) ARolland válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
Egyenlőre csak egyszer de ha sikerülne megépíteni akkor tudnám több helyen is alkalmazni de ha beválna véglegesen be lehetne építeni fordulat szám mérőnek
(#) ktamas66 válasza ARolland hozzászólására (») Szept 14, 2015 /
 
A feladatot vedd ketté: 1 érzékelés, 2 mérés. Állandóra jobb lehet valami beépített érzékelő megoldás (hall, optokapu), egyszerire meg valami reflexiós (infra, lézer, stroboszkóp).
Kijelzésnek lehet építeni sajátot, de tudni kell mekkora fordulatszámot milyen pontosan kell mérni, mivel szeretnéd kijelezni (LCD, 7 szegmenses kijelző). Univerzálisnak ezt csináltam, de lehet valami sima frekvenciamérőt is használni ez legalább periódusidőt is mér (mert ugye 1Hz az 60rpm, a sima frekimérők max. ennyire pontosak).
(#) ARolland válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /
 
Akkor vegyük úgy hogy csak egyszeri , kijelzés szempontjából nem tudom melyik az egyszerűbb vagy célszerűbb , a fordulatszám max 3000-ig
(#) pucuka válasza ARolland hozzászólására (») Szept 15, 2015 /
 
Akkor készits egy astabilt NE(LM)555 -ből, 1 Hz (60 ford/perc) és 50 Hz (3000 ford/perc) között szabályozható frekvenciával, a kimenetére egy nagy fényerejű LED -et egy tranzisztoros meghajtással, és kész a "műszer". A segédprogramok között megtalálod a számítást is, ha már az adatlapján nem találod. A potméter (lineáris) skáláját frekvencia (idő) mérővel hitelesítheted.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) ktamas66 válasza ARolland hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Hirtelen nem találtam semmi jót, amit ajánlani tudnék, én is magamnak építettem, programoztam egyet.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem