Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Milyen a napfény izzó?
 
Témaindító: TBC, idő: Dec 18, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) TBC hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Sziasztok! Annyi a kérdésem, hogy vettem (csak úgy érdekességből ) egy 100 wattos, úgynevezett napfény izzót. Külsőre olyan, mitn a sima izzólámpa, csak kékes színű az üvege.
Milyen tulajdonságai vannak egy ilyen izzónak? Miben más, mint a hagyományos izzó? Lehet sima, szobai lámpában használni normál izzó helyett, úgy értem, nincs valami speciális, netán káros mellékhatása? (UV-fény vagy egyéb)?
(#) Zozi85 válasza TBC hozzászólására (») Dec 19, 2009 / 7
 
Helló!

Nyugodtan lehet használni, főleg növényekhez szokták, ahol nincs természetes napfény.
A nap a teljes spektrumot átöleli, ezek meg 90% ban közelítik ezt a lefedést. A látható (380-780 nm), az ultraibolya (290-380 nm) és infravörös (700-770 nm) tartományban is bocsát ki fényt.
De semmivel nem károsabb mint egy tavaszi délután a kertben. Persze ha nem éget a vágy h folyamatosan belebámulj, abban az esetben minden erős fény káros.

(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Ha ennyi mindene romlik, akkor mire jó? Diszkólámpának? Vagy megint egy ügyes reklámfogás?
(#) xenon válasza Action2K hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Az izzólámpa színhőmérséklete alacsonyabb, mint a Napé, (ezért nem fehér a fénye, a vörös felé van a színspektruma eltolódva) ennél úgy szűrik a fényt, hogy "egyenletesebbre" kompenzálják a spektrumát. Természetesebb fénye van, arra jó.
(#) gg630504 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
A konjugáltamnak ez ( a napfény izzó ) tetszik. Nekem ez az indok bőven elég
(#) Zozi85 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Arra akartam utalni a hozzászólásomban, hogy a színspektruma hasonlít a napfényhez "napszínű".
A 290-es értéket pedig direkt írtam, a doboz alapján, feltételezem okkal adták meg. Egy izzószálas égőnél ez hihető is számomra. Egy más elven működő fénycső nem ide tartozik, talán ha napizzóval való csírátlanítás lett volna a cím.
(#) lezer.m válasza TBC hozzászólására (») Dec 19, 2009 / 1
 
Elnézést, hogy belekotyogok, de csak azért, hogy talán világosabb legyen. Minden fényforrás rendelkezik un, színhőmérséklettel, aminek mértékegysége a Klevin fok (K°). Ez azt jelenti, hogy az abszolút fekete test hevítve, hány C°-on milyen színű fényt bocsájt ki. Ismerős tanulmányainkból, hogy ha egy fémet melegítünk, a vörös izzásból a fehér felé tolódik el a színe. Ebből adódik, hogy a színhőmérséklet emelkedése eltolódás a vörösből a kék felé. Térjünk vissza az izzólámpákhoz. Egy normál izzó színhőmérséklete 2900-3000 K° körül mozog. A fényképezéshez használt izzószálas lámpák színhőmérséklete 3.200 K° Épp ezért a "műfény" filmek színhőmérséklet-érzékenyítettsége konstans 3.200 K°, ez napfény filmek esetén 5.500 K°. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha egy műfényfilmre napfényben fotózunk, a kép színegyensúlya elbillen jól láthatóan a kék felé. Fordított esetben, ha napfényre érzékenyített filmre dolgozunk, és izzószálas fényforrásnál használjuk a kép színegyensúlya eltolódik a vörös felé. Még mielőtt elmarasztalást kapnék, hogy miért beszélek a filmek színérzékenységéről, sietve elmondom, hogy a digitális fotografálásnál ennek ugyanilyen jelentősége van a fehéregyensúly beállításánál. A fény színhőmérsékletét azonban lehet befolyásolni, erre használatosak az un. színhőmérséklet módosító szűrők. Ezeket használhatjuk úgy, hogy a fényképezőgép optikája elé tesszük, de tehetjük a fényforrás elé is. Filmforgatásoknál is láthattunk, hogy külső felvételek esetén a derítésre használt lámpák elé nagy kék (B") fóliákat tesznek. A hozzászólásokban szó esett a neonról is. Nos a neon egy speciális fényforrás olyan értelemben, hogy un. lyukas spektrumú, ami azt jelenti, hogy a teljes spektrum egy része hiányzik belőle, mégpedig a vörös egy része. A vörös komplementere a zöld, tehát ha csak neon fénynél fotografálunk, a színegyensúly átbillen a zöld felé. Digitális fényképezőgépek esetén találunk is a fehéregyensúly beállításoknál olyan lehetőséget, ami korrigálja, és "hozzáteszi" azt a vörös tartományt, ami hiányzik a neonból. Ez utóbbi mondat elég szakszerűtlen de a jobb érthetőség kedvéért írtam így. Elnézést, ha kicsit túl hosszúra sikeredett a hozzászólásom, csak profi fotósként, gondoltam, becsempészek ide egy rövid kis fejtegetést a színhőmérsékletre vonatkozóan. TBC alapkérdésére visszatérve: 1.) Nem napfény izzó, de a színhőmérséklete valóban magasabb a normál izzóéknál, pontosan azért mert az üvege kékes, és ez jelen esetben úgy működik, mint színhőmérséklet- módosító szűrő. 2.) Ennyiben más, mint a többi izzó. 3.) Nyugodtan ott használd, ahogy szeretnéd, már, ha tetszik a színe. 4.) Nincs semmilen speciális, káros hatása.
(#) proli007 válasza lezer.m hozzászólására (») Dec 19, 2009 / 1
 
(#) lezer.m válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2009 / 1
 
Remélem, azt, aki elolvasta amit írtam, ez nem fogja alapvetően megrázni, valóban a köznyelvi meghatározást használtam, ezért kérem nyilvános kivégzésemet!
(#) baloghzoli1 hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Én ilyet használtam ,mondjuk ez egy válogatógépben müködöttBővebben: Link
(#) TBC hozzászólása Dec 20, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek a választ!
A színhőmérsékletről volt valami fogalmam, bár mentségemre legyen mondva, fizikából - fénytanra ez halmozottan igaz - kedves gimis tanárunkkal a 4 év alatt egy kukkot nem tanultunk, így amit tudok, azt a netről tudtam meg, különböző fórumokban utánaolvasva.
Igazából csak érdekesség képpen vettem meg ezt az izzót, de most kipróbáltam, és bár először furcsa volt az a kékes árnyalatú színe, de felettébb kellemes fénye van, a kompakt fénycsövet simán lepipálja, de számomra még a hagyományos izzónál is kellemesebb. Csak ugye hatásfokban elég hátul kullog.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
(#) bgsf válasza lezer.m hozzászólására (») Dec 20, 2009 /
 
Korrekt a leírásod, még a fotós könyveimből sem tudtam volna jobban leírni! Legfeljebb csak úgy hogy én meg néhány fotós érti a többi nem!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem