|
|
|
| Nyákkészítés lézernyomat laminálással |
|
|
|
Úgy gondoltuk páran, hogy ez a téma megér egy topicot.
Főleg a békesség kedvéért, hogy elkerüljük az örökös vitát, melyik a módszer a jobb.
A lezernyomtatós vasalást továbbfejlesztve alkalmazunk egy egyszerű és már nem költséges, de annál inkább minőségi módszert.
A vasalás bizonytalanságait laminálással helyettesítjük. Egy kis átalakítással egy laminátor alkalmas a lézernyomtató tintáját átnyomni nagyon jó minőségben a NYÁK panelre.
Vannak még megoldandó kérdések, de már sok szép eredmény is.
Jelenleg a laminálással 600 DPI-s lézernyomtatóval 2-3 pixel széles vezetőt is szépen lehet maratni.
Ez 3-5 mil azaz 0,08-0,12 milliméter.
Laminátor átalakítással kapcsolatban olvashattok majd sok trükköt, megoldást. |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Páran egy ideje kutatjuk/fejlesztgetjük, keressük a laminálással való festékfelhordást a NYÁKra.
A lényege egyszerű, a műnyomó papirra lézernyomtatóval kinyomtatjuk a NYÁKtervet tükrözve.
Majd ezt nem vasalóval vasaljuk a NYÁKra, (amit, ha nem elég erősen nyomunk akkor nem tapad fel, ha meg túl erőssen, akkor szétfolyik a tinta), hanem egy gyári megbízható eszközzel, egy laminátorral (két forró gumi/szilikon henger présel rá, ami közben forog) végezzük.
Előnye, hogy egyenletes a nyomás, kicsit deformált NYÁKkal is működik. A hőmérséklet jól kalibrálható, de ehhez kicsit alakítani kell a laminátor vezérlésén, mert gyárilag 105-135 fok között melegít, a lézernyomtatók tintája pedig 160-200 fok között olvad, de talán még nem forr.
|
|
|
Szia!
Ez egy érdekes próbálkozás, magáról a folyamatról teszel fel képeket? |
|
|
| Ennek a témának a vége felé találhatsz pár képet a Tesco-s laminátorról, azt is elolvashatod, hogy miken kell módosítani. |
|
|
Ilyen infra érzékelő kellene ahhoz, hogy a görgők vagy a nyák hőmérsékletét mérjük (érintés nélkül):
Bővebben: Link
Már csak beszerzési forrás kellene. |
|
|
Bár én még nem kezdtem neki, de a lamináló méréseit egy ehhez hasonó hőmérővel végzem majd.
A vasaló beállításakor is nagy hasznomra vált.
Ha valahol valaki lát hasonlót, érdemes beruházni rá, mert rengeteg helyen használható, ahová nem férsz oda "hagyományos" hőmérővel, még lézeres célzókája is van. |
|
|
| Ha még teszel hozzá 5$-t, akkor ezteztkapod készen! |
|
|
Igen egy olyat már kinéztem és rendelni is fogok, de nem a laminátorba, hanem a gyerek fülébe pici és nem szereti a hőmérőket.
Persze apa is használná néha errearra, mert 33-220 C-ig jó 0.1 pontosággal.
Jó ez az infra hőmérő szenzor is. Digitális -70-382 C...
A laminátorom közvetlen a hengeren méri a hőmérsékletet egy hődiódával. A saját vezérlését nem bántanám, csak meg kellene emelni a hődióda ellenállását és akkor a fűtési tartomány is feljebb tolódik. Erre elég szerintem egy 1K-s poti, amit az elöbb beszélt infrás hőmérővel lehetne bekalibrálni.
Bár csak kb tudom hogy hova lőjjem a hőmérsékletet (160-200), lehet egyszerűbb és célravezetőbb, a tapasztalati teszt, azaz áttolom apróbát, és amelyik jobban sikeről, azon a hőmérsékleten hagyom. |
|
|
Na igen, júliusban nálunk is jön a baba, és kíméletesebb, mint a hagyományos...
Te hogy témánál maradjunk:
Az én laminálóm elég egyszerűnek látszik, csak egy kapcsoló van rajta, semmi hőfokállítás, meg egyebek, remélem megfelelő lesz majd. Direkt ezért vettem vaterán. Délután "belebújok" és megnézem mit tud. |
|
|
Üdvözlet Mindenkinek az új témában!
Ígértem teszteket hétvégére és meg is csináltam.
TQFP80 tok 10mil-es vezetők. Tökéletes lett!
Csak halkan jegyezném meg, már gyártattam pár nyákot cégeknél de 10mil-re már húzták a szájukat.
A képek magukért beszélnek.
Ja a másik kísérletezem egy vezető ragasztóval is a kétoldalas nyákokhoz
Arról majd késöbb tudok beszámolni.
Visszatérve a laminálóra.
-csináltam egy kapcsolást amivel a hőmérsékletet lehet állítani.A teszkósból kivettem középről a bimetált és oda tettem a termisztort. 200fokra lőttem be.
3szor küldöm át és profi minőség.
Ja és a papír sem ragad rá annyira a lemezre mint a vasalásnál.
Külhonból rendelek 0.7 0.8 0.9 kemény fúrókat és azzal fogok viákat csinálni, ha beválik ez a vezető ragasztó.
Fel rakom a kapcsolást is a hőmérséklet állítóról.
Termisztort régi Pc tápból lehet kitermelni.
Az értékek nem kritikusak.
Üdv Peppe
|
|
|
|
| Szerintem poti helyett tegyél be egy ilyet és minden lábához köss egy 50-100 Ωos ellenállást és minden pozícióban próbáld ki. Szerintem sokkal jobb megoldás mint a potenciométer. |
|
|
Széprajzulatú a paneled.
A viák közepén nem szoktad meghagyni lyuknak? Én könnyebben beletalálok fúróval, ha van. És kevésbé eszi a fúróhegyet.
(kölcsönadjam a fényképezőm? ) |
|
|
nos a helyzet az, hogy belevágni egy potit egyszerűbb, mint konkrét ellenállásokkal összeforrasztgatni...
De a laminálón van állítási lehetőség gyárilag. Ezért amit hozzárakok, az fixen bentmaradhat, vagy a kitapasztalt ellenállás értékre kicserélem.
Lehet csinálok hozzá egy hőmérséklet kijelzőt lcd-vel, de sima ellenállásdiódával amit majd kalibrálok.
|
|
|
Az imént kint a műhelyben "kiengedtem az összes füstöt" a Tesco laminátorból, már nem füstöl magas hőfokon.
Bejöttem nyomtatni valamit, hogy kipróbáljam.
A lézernyomtatómmal eddig kb. 15 oldalt nyomtattam, Karácsony előtt vettem, tehát még új.
A NyÁK tervben az egyenes vonalakat mindig hullámosan nyomtatja ki, a görbéket (pl. betűk) viszont szépen kinyomtatja.
Vajon miért ilyen hullámos?
Nem hiszem, hogy azért mert koszos lenne, hiszen most vettem.
Eddig nem volt zavaró, de most, hogy áttértem az SMD-re, már nem túl jó. |
|
|
|
|