A motornak tejesen mindegy, mert már ígyis halott, ezt inkább tapasztalat szerzés, illetve móka kedvéért szeretném csak csinálni, közlekedésre nemigen akarom használni maximum krosszpályán. Az injektornak sima 12V szükséges, mert nem injektor végülis, hanem hidegindítóként funkcionált gyárilag, tehát csak egy sima mágnes szelep egy porlasztóval a végén. A rendes injektorok feszültségtől függően nyitnak 3V-tól 6V-ig, legalábbis akitől kaptam ezt mondta. Egyébként lehet hallani a sima injektort is hogy kattan mikor nyit és alapjáraton kb 3mpenként nyit egyszer, mert annyit fecskendez be, hogy a motor robban még 1-2 szer a maradék benzingőzből. Nemkell nekem hogy levegő mennyiséget mérjen, meg turbónyomást meg károsanyagkibocsátást vagy nemtudomén mit csak, hogy fordulatszámhozképest nyissa a szelepet és egy potméterrel betudjam állítani kb. nyitást, hogy mennyi legyen. Ennyi lenne az egész. Amit küldött 'kadarist' nevű felhasználó az nagyon jólenne, az LM2917 IC a gyujtásnak a jelét kapná, vagy csinálok egy jeladót a lendkerékről és így szabályozná a kimenő feszültséget, az LM331 IC pedig ebből a feszültségből adna négyszögjelet egy tranyónak, vagy triáknak, vagy akárminek négyszögjelet, ami aztán kapcsolgatná a befecskendezőt.
A tapasztalatszerzés mindig izgalmas, de próbáld felmérni a kockázatokat.
Ha a gyujtással arányos négyszögjel megvan, legcélszerűbb azt közvetlenül felhasználni.
Keresel egy CMOS frekvenciasztót pl. CD4040 -et, vagy hasonlót.
Ennek a kimenetei a bemenő jelet frekvenciában leosztva adják. Ezt egy monostabil multivibrátorral - ami lehet akár NE555 is - megfelelő szélességűre alakítva egy FET -re küldöd és kész.
Az ötlet nagyon tetszik és egyszerű is meg nemis dárágk az IC-k. Csak azt nemértem, hogyan késleltessem a multivibrátort, hogy ne akkor adjon ki négyszögjelet, mikor gyújt a gyerta, hanem akkor, mikor pont nyit a szívó szelep. Azabaj, hogy ha nemszívja be egyből a motor, akkor lecsapódik a szívótorok falán a benzin és porlasztott gőz helyett csak "belecsöpög" bár nembiztos. Kikell próbálni ha jó jó, ha meg nem akkor még lehet vele szenvedni. Esetleg egy rajzot tudnál nekem adni a CD4040-hez? Az NE555 meg gondolom csak egy sima monostabil kapcsolás, mint ami van például a segédprogramban is itt a HE-án, ha nemjóltudom javíts kérlek.
Korábban arról volt szó, hogy nem kell pontosnak lennie, van olyan megoldás, hogy folyamatosan működik.
Ha precízebbet szeretnél, akkor inkább a CD4029 -et javaslom. Három darabból olyan programozható osztót készíthetsz, amivel 1-999 ig megadhatod, hogy hány gyújtásimpulzus után működtesse az injektort.
De ez csak arra alkalmas, hogy a fordulatszámmal arányosan, időnként plusz üzemanyagot juttasson a gépedbe. Használható akkor lesz, ha a motor ebből a többletből képes "gazdálkodni".
Hát nemkell pontosnak lennie, ezt úgyértettem, hogy egy normális vezérlésnél minden fordulatszámnál más befecskendezési idő illetve benzinnyomás van stb.. de vagy 3-4 elektronikából lassan összelehet ezt majd hozni, csak játszani meg variálni kell vele, szerintem jólessz. Egyébként köszi a pdf et!
Szerintem megpróbálom azt, hogy az LM2917 IC-nek jelet adok a lendkerékről, aztán ennek a kimeneti feszültségével meg az LM 331 icvel impulzust generálok ez egy komparátorba azmeg majd nyitja az injektort. Ha ez nemválik be, akkor megpróbálom a te ötleted is. Ha ez sem válik be, akkor van itthon Motronik motorvezérlőm azt rákell rakni. Van hozzá minden érzékelő szonda légtömegmérő stb..
Sziasztok Egy kör munka asztal fogatását kellene megoldani.Az asztalon 16 pozíció van azonos távolságban.Egy gombnyomásra mindig a következő pozícióba kellene beállnia.Léptető motorra gondoltam amit úgy képzeltem el ,hogy 1 gomb nyomásra leszámolja a megfelelő impulzust és a motor pozícióba fordúl.Valami egyszerű kapcsolást keresek,vagy esetleg pic-el.üdv szepi003