Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   65 / 113
(#) zolika60 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Amikor ezeket gyártották, nálunk nem voltak forgalomban. Ide csak véletlenül keveredhetett egy egy darab. A világon meg több ezerféle készüléket gyártottak amit itt hírből sem ismertünk.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Az a Fostex azért ilyen olcsó, mert 8 csatornás, nem egy hagyományos, otthoni használatra szánt magnó. Ilyet, meg ilyeneket itthon is árultak és ahhoz képest, hogy mit tud egy ilyen szerkezet, nagyon olcsón. De ez nem a hi-fizésre való. A Nagra sem, bár az egy fogalom a magnók körében. Nekem inkább a Technics nagy magnói jönnének be, de az igazán drága... Vagy még előtte az A820 a Studertől... az meg még drágább...
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Okt 31, 2015 /
 
zolika60
Az igaz!Itthon az Akai GX4000D volt a legjobb magnó amit kapni lehetet (15000ft).Külföldön a legolcsób elfogatható hangu...

katt
Nekem az Akaik jönnek be pl.:GX620,630 és a többi nagyorsós.Gyakorlatilag mindet.De amit annál is jobban szeretek azok a REVOXOK.


A válasz gombot elfelejtettem.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2015
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Pénteken fogok neki állni 2db tesla b100nak. Mindkettővel lesz munka rendesen. Az egyiknek nagyon nehezen megy a mehanikája még nem szedtem szét de már előlre félek.Ők azok.
(#) steelbird válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Alapos tisztítással és a szíjak, görgők ellenőrzésével kezdd.
Hibás a linked
(#) Totottkaposzta24 válasza steelbird hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Igen úgy terveztem.Mindengyiknek szakadt,elnyúlt szíja van úgy hogy mindegy.Csak az egyiknek van valami kontakt hibája de erről majd késöbb. A linkért bocsi.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
A tesla magnóból az egyikre volt csak időm. Nagyon nehezen lehet a kezelni.Az egész tele van kosszal. Mindenhova be száradt a zsír.Új szíjjakat kell szereznem, görgőt kicseréltem. Szerdán fogok legközelebb írni akkor lesz rá több időm.A másik szebb állapotban van abba remélem ténleg csak a gumi alkatrészeket kell kicserélni.Éa portalanítani kell.Utána van még rengeteg magnóm amit meg kell csinálni.BRG M8, TESLA B700 blablabla...
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 7, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Mostanában javításra került nálam két orsós magnó is. Az egyik egy Telefunken M203-as (ezt akkor már mutattam itt, amikor hozzájutottam). A másik pedig ismerősöm Tesla B100-asa, amit javításra kaptam. A mechanikáját már életre keltettem, mindenhova leragadt a kenőanyag, még a motort is szét kellett szednem..

Valahogy a Teslának nincs rendben az elektronikája, több szempontból is. Azt hozzátéve, hogy a sáv- és üzemmódváltó kapcsolókat mindet kitakarítottam már.
Teszek fel felvételt. A Telefunkenen készült, ami félsávos sztereo gép egyébként, de ebbe az irányba (félsáv->negyedsáv) ez elvileg nem gond. Azon a magnón visszahallgatva - a régi szalagból eredő némi dropouton kívül - teljesen normálisan, tisztán, dinamikusan szól, nem különösebben zajos.

Áttéve a Teslára a félsávos felvételt, elvileg ugyanúgy le kéne tudni játszania sztereóban. Ehelyett csak a jobb csatorna szól, az is nagyon halkan és zajosan (ezt digitalizáltam..). A műszer szinte meg se mozdul a -20 dB környékéről. Kivéve a felvételen is hallható durranásokat, akkor végkitérésig megy mindkettő. Ez honnan eredhet? Táphiba? Vagy valami csatolókondi átüt (bár azt kétlem, hogy ilyen szimmetrikusan, mindkét csatornán egyszerre tenné)?

Aztán a felvétel is hasonló aszimmetriával megy, beállítom 0dB-re a mérőjelet mindkét csatornán, és visszajátszáskor a jobb oldalon kiakad a műszer (torzít is rendesen a felvétel), a bal oldal pedig -10..-7 körül ingadozik véletlenszerűen. (Nem bemeneti túlvezérlés, az érzékenység a hangszedő bemeneten teljesen megfelel a gyári specifikációnak - ellenőriztem -, és ennek megfelelő szinttel adtam rá.)

Ezek mellé még a bal végfok is torzít, meg halk is (ezt úgy próbáltam ki, hogy átváltottam arra a sávra monóba, ahol egyáltalán lejátszik, ekkor elvileg ugyanazt kellene kiadnia mindkét hangszóróra).

Szóval nekem úgy tűnik, hogy teljesen újra be kéne állítani az egész erősítőrendszert.. Jellemző hiba a Teslákra, hogy a trimmerei kontakthibássá válnak vagy akár meg is szakadnak? Ugyanis az a fura, hogy egytől egyig az összes poti le van festve a gyári rögzítőlakkal...

Másrészt, ehhez a beállításhoz jól jönne egy negyedsávos sztereo beállító felvétel, ami sajnos nem áll rendelkezésemre (én amúgy kazettással foglalkozom leginkább). Valaki Budapesten esetleg vállalná jól beállított készülékkel egy ilyennek a készítését? (Egy tekercs bontatlan szalagom van, és a megfelelő mérőjelet is tudom vinni CD-n vagy pendrive-on magammal.)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015

tesla.mp3
    
(#) pjg válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Elsőre "kopott a fej"-re gondolok.
(#) kristikoma válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Ha mindenképp meg kell javítani a Teslát, át kellene nézni a teljes elektronikát. Kondik, trimmerek valószínűleg cserések. Szerintem felvételkor nem jut előmágnesezés a bal oldalra, ezen kívül lejátszáskor se megy, valahol szakadás, illetve rövidzár lehet. Lehet jobban járnál, ha vennél valahol egy jól működő példányt, majd azt adnád a tulajnak. Az újbóli beállításhoz kellene Bezugsband, ami újonnan már iszonyat drága, a régiek állapota ismeretlen, amúgy se "játékszer", komolyabb magnók beállításához szokás használni. Így a Tesla megmaradna neked alkatrész bázisnak.
(#) Tomi94 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Megmondom őszintén ezen én is elgondolkodtam. Hogy egy teljes beállítás, esetleg minden trimmer és csatoló cseréje időben elszámolva lazán meglenne egy tízes, plusz az alkatrészek ára. Közben 4-5 ezerért meg már lehet kapni komplett készüléket, amihez - ezzel a példánnyal ellentétben - még a plexitető is megvan.. Azért az érdekelne, hogy nem típushiba-e a jelenség, mert még egy ilyen állapotú gépbe semmi értelme beruházni..

A fej olyan-amilyen, én se mondom, hogy új. De a túlvezérlést, meg a kattogást semmilyen kopás nem indokolja. Az egyik oldali nagy szintesésnek valóban lehetne az oka.

fej 001.jpg
    
(#) Totottkaposzta24 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Ez nem is a gyári fej.Ilyen a brg magnókba volt.
(#) Tomi94 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Pedig a tetején a Tesla márkajelzés van belegravírozva..
(#) kristikoma válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Ez biza BRG magnókba való negyedsávos kombináltfej. Még az is lehet, hogy nincs jól beállítva. A törlőfej már eredeti benne.
(#) coyote55 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Az árnyékoló búrába...
(#) Tomi94 válasza coyote55 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Ja, hogy abból kivehető a fej? Mondom, hogy kazettáshoz vagyok szokva Akkor egyre nagyobb az esély, hogy gazdasági totálkár a cucc.. (Annyiba kerül a vadiúj fej, mint egy tökéletesnek és meghallgathatónak, tesztelhetőnek hirdetett, hiánytalan készülék fele ára.)
(#) Totottkaposzta24 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Elöször szerez bele egy jó fejet aztán ha még mindig elő jön a hiba akkor nem tudom mi lehet a baja.Inkább vegyél egy másikat bár a te döntésed.
(#) elektroncso válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Szerintem meg nem TESLA jel van belegravírozva. Nem látható túl jól, de szerintem nem az. TESLA-éknak ez a jele:Bővebben: Link.
(#) Totottkaposzta24 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Hát igen...
(#) Tomi94 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Igazatok van, ez tényleg semennyire sem gyári.. Végignéztem ezt, valóban másképp néz ki a gyári Tesla fej. Gyanús is volt az enyémnél az alsó sarokban látható hegesztés (?), még szocialista gyártástechnológiának is igénytelen.. Tulajjal egyeztetve, valószínűleg másik gép beszerzése lesz a megoldás, ezt meg félrerakom magamnak, hátha hozzájutok valahogy olcsón egy donorhoz..
(#) ozpecs válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Ez a BRG-kbe való miniflux fej teljesen más az impedanciája nem jó simán a teslába, nem mintha amugy roszabb lenne sőt Ha jól emlékszem a tesla az 35 ez meg 120mH-is
(#) Tomi94 válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Akkor ez magyarázhatja a felvételkor az egyik csatorna túlvezérlődését? (A csendben maradó oldal, és a halk lejátszás szerintem ráfogható a ferde beszerelésre..)
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Nem valószínű, ha jó a fej.
Ezenkívül, vélhetőleg aki beszerelte az elektronikát is beállította hozzá.
(#) Tomi94 válasza doktor hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Nem hiszem, hogy állított rajta bármit is, mert az összes potin érintetlen a szürke gyári védőfesték.. Úgy egyébként se tesz túl jó benyomást a forrasztások igénytelenségével, meg azzal, hogy esélyesen nem is jól áll a fej..
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Előszór a fejre is ezt írtad.
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Nov 9, 2015 /
 
Sziasztok!Lenne nekem egy Unitra m2405s magnóm.Az a hibája hogy a szalagfeszités a bal oldalon gyenge és ezért nincsenek magas hangok.A kuplungot szorosabbra állítottam de nem változott semmi.Ez volt az első magnom nagyon sok emlékem fűzödik hozzá és szeretném hogy jol működjön.Elörre is köszönöm a segitségeteket.
(#) kristikoma válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Fej jó helyen áll? Illetve mennyire kopott?
(#) Tomi94 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
A konkrét típus ismerete nélkül: leeresztő orsó kuplungját nézd meg (lehet, hogy ha kopott, a beállító szerv semmit nem ér), illetve érdemes ellenőrizni és szükség esetén cserélni a nyomófilcet is.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) Tomi94 válasza doktor hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Igen, mert nem néztem meg jól, csak azt láttam, hogy a csavarok ott is le vannak festve. Persze, mert ahhoz hozzá se nyúlt az előttem tevékenykedő, csak ráforrasztotta a másik fejet a szerelőlapra...

Olyat még nem láttam, hogy a potmétereket bárki is újra lefestette volna, ráadásul pont a gyári színű lakkal. Szóval azok tényleg gyárinak tűnnek. De majd holnap kiderül, kipróbálom egy ideiglenesen rákötött kazettás fejjel, hogy úgy azonosan megy-e a két csatorna..
(#) Totottkaposzta24 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
A fej új és jól van beállitva.
Kuplungot ki is cseréltem de lehet hogy abba is rossz holnap megpróbálom.Köszönöm
Következő: »»   65 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem