Hello mindenki!
olyan problémám lenne,hogy van egy Dap p400-as végfokom 2x100w 8Ohm-on 2x200W 4-ohmon 1x400 hídban(nem nagy szám tudom ezért ne kövezzetek meg)
van rajta kapcsoló stereo/párhuzamos és bridge mód
van 3 hangfalam 2 szélessávú 400w/db ls van 1db mélynyomóm szintén 400 wattos.Úgy használtam,hogy sztereo modban egyik oldalra még bekötöttem a mélynyomót a hangfal mellé párhuzamosan de észrevettem,hogy az az oldal jobban melegszik.miben lenne más ha átkapcsolnám párhuzamos modra(2x200 4Ohm) a végfokot ugyan ilyen összeállításban?nem lenne-e baja az egyedül lévő hangfalnak vagy a végfoknak? vagy esetleg nem melegedne ennyire? mert ugye nem külön oldalanként tudom állítani a párhuzamos modot hanem a kettőoldalt egyszerre
válaszaitokat előre is köszönöm!
Most nem értem azt párhuzamos kapcsoló állást
Én ezt a motyót úgy használnám hogy a két hangfalat kötném egy csatira és a mélyet a másikra !
Melegedni meg jóhogy jobban melegszik mert két hangfal ha 8 Ωos akkor párhuzamban 4 Ω ,a mély is gondolom 8 Ω !
Helló!
Hát, mit mondjak ez egy elég öszvér megoldás.
Mivel nem közölted, hogy milyen impedanciájúak és milyen kialakításúak (zárt, reflex, expo, TL stb.) a hangdobozaid, ezért most még nem tudok neked konkrét tanácsot adni. Írd le pontosabban, mert így csak én is tapogatózom.
Az miért is lenne jó ha a két széles sávú hangfalat egy oldalra kötné? Még véletlen sem lenne sztereó a rendszer! Véleményem szerint az eddigi felállás a legmegfelelőbb. Már ha a hangfalak ellenállása 8ohm.
Heló!
És ha az 1 mélyet 1 széles sávúval kötnél sorba?Én így szoktam,hogy van 2db sub és 2db széles sávú akkor egy oldalra 1sub és egy széles sávú megy.
köszi a válaszokat
8 Ω-osak a hangfalak 2 reflex,1 tölcséres mély.
igazándiból a végfokon lévő kapcsoló funkciójára lennék kíváncsi 3 állású bridge/párhuzamos/stereo mert stereo üzemmódban vittem tovább párhuzamosan nem pedig párhuzamos üzemmódban azért ,hogy az egyedül álló hangfalnak ne legyen baja vagy lehet-e egyáltalán baja?
mert a tovább vitt oldalon alapból lecsökken az impedanciájuk 4 Ωra miben fog változni ha a kapcsolót átváltom párhuzamos módra?mert akkor elvileg a kétoldal 2x200 wattot és 4Ohmot tud nem lesz-e ettől baja a 8Ohmos hangfalnak huzamosabb ideig használva így ezekre lennék kíváncsi azért kérdezősködöm ennyit elötte ,hogy semminek ne történjen baja!
további válaszokat előre is köszönöm
Ez a kombináció jónak tűnik, bár a legjobb megoldás vagy egy két tekercses hangszóró alkalmazása a mély dobozban, vagy két azonos doboz használata, de ez most mindegy, mert kénytelen vagy az egyik oldalra rákötni. A mély intenzitást egyszerűen úgy tudod beállítani, ha fázisazonosan összekötöd a mélyet a szélessel, eltávolodsz tőle olyan távolságra mint a szélessávuak egymás közti távolsága és meghallgatod milyen intenzitású a mélyed, majd visszamész a mély dobozhoz és megfordítod a csatlakozóján a vezetéket, ezután visszamész az előbbi pozíciódba és ismét meghallgatod. Valamelyik állásban erősebben fogod hallani a mély hangokat, na az lesz a jó pozíció.
A széleseket mindenképpen polaritáshelyesen kösd be.
Sajnos az egyik oldalad jobban fog melegedni mert aszimetrikus terhelést kapnak a végfokok, de ahogy írtad a 4Ohmot el kell viselnie és lehet, hogy a balanszon is állítani kell, hogy középről halljad a hangot. A mély doboz felállítási helye nem fontos, inkább a szélesekre figyelj, hogy a hallgatási pozíció egy egyenlő oldalú háromszöget alkosson lehetőség szerint, bár ez nem minden esetben megvalósítható.
Arra pedig mindenképpen és ha nem a legfőképpen figyelned kell, hogy a dobozok teljesítménye legalább 30-40%-al legyen nagyobb, mint a végfok teljesítménye, természetesen szinuszos teljesítményre vonatkoztatva. Ha zenei van megadva, akkor azt oszd el 2-vel és hozzávetőlegesen megkapod a ládáid szinuszos teljesítményét.
Egyébként nem értem ezt a párhuzamos kapcsoló állást, lehet hogy valami mono kimenet, vagy esetleg pont az általam említett kéttekercses hangszóró meghajtására is használható?
Szerintem ez csak akkor működik, ha az erősítő mindkét csatornája hídban (bridge) van és közösítve van a földjük. Ám itt éppen az lehet a probléma, hogy az erősítő vagy sztereóként két külön csatornát ad, vagy pedig a két csatorna helyett híd kimenetet ad, a bemenő jel monósításával.
Szerintem a megoldás módja attól is függ, hogy a rendszer mire lesz használva. Ha csak egyszerűen "döngetni" kell vele (buli, diszkó, stb.) akkor majdem, hogy nincs más megoldás, mint a fentebb említettek. Ám, ha otthoni Hi-Fi hallgatásra kell (pláne ha vájfülűeknek), akkor minden eddigi abszolút rossz, mert hangváltó nélkül a hangkép frekvenciamenete jelentősen eltorzul a mély tartományban. Ez utóbbi esetben olyan hangváltót kellene tervezni, amely ellenállásokon (nagy teljesíményű!!) összegzi is a mélyet, közben a szélessávúak telejesítményéből is levesz. Otthonra még ez a lecsökkentett teljesímény is elég Hi-Fi-zni.
Végső soron a "döngetős" esetben pedig az hozhatna megoldást, ha a 3 állású bemenetet át lehetne úgy buherálni, hogy csak az egyik csatorna bemenete legyen invertálva (hiszen a híd módhoz benne van az inverter!). A kimenetre ekkor hídban kerül a mély, a szélessugárzók polaritását pedig az invertálásnak megfelelően kell bekötni. A megadott impedanciák szerint azonban ekkor a mélyen 4-szer akkora teljesímény fog kijönni, a szélessávúakhoz képest!
Egyébként az erősítők rövidzár/túlterhelés/stb. védelemmel szoktak működni, tehát elszállni csak a hangszórók tudnak. Figyelni tehát a mélyre kell, ha hídba kerül.
A fentiekben közölt adatok szerint az erősítő nagy valószínűséggel feszültség kimenetű (mint a legtöbb tranzisztoros). Ez azt jelenti, hogy a kimenő feszültséget a terheléstől (4 Ω, 8 Ω) függetlenül igyekszik biztosítani. Mivel a teljesítmény a feszültség négyzete osztva a terheléssel, ebből kijön, hogy ha 8 Ωmal terheljük és 100 W-ot kapunk, akkor 4 Ωos terhelésnél ez 200W (amit az adatok szerint az erősítő kibír). 8 Ω esetén nincs feszültségtartalék a nagyobb teljesítményhez, 4 Ω alatt pedig az áram "fogy el", pontosabban az áramhatárolás lép életbe a védőáramkörök miatt. Ha tehát az egyik oldalra rámegy egy 8 Ωos hangfal, akkor ez max. 100W-tal szól. A másik oldalon a 2db 8 Ωos hangfal 4 Ωot tesz ki, mindkettő 100W-tal szól (ez összesen ezen az oldalon 200W). Baj tehát nincs, hiszen akárhány 8 Ωos hangfal 100W-ot adna külön-külön, ha az áramhatárolás nem szólna közbe.
A párhuzamos üzemmód azt jelentheti, hogy a bejövő sztereó jelet monósítja, majd mindkét csatornára ugyanazt adja. A számítások itt tehát ugyanazok mint fentebb.
A híd mód az azt jelenti, hogy két erősítőt üzemeltetünk egy jellel (tehát itt is monósítás!), csakhogy az egyikre invertáltan adjuk a bemenetet. A két erősítő kimenetén tehát ugyanaz a jel lesz, csak ellenfázisban. Ha erre egy 8 Ωos terhelést rakunk, akkor a terhelés "közepén", azaz a 4 Ωnál virtuális föld pontot tapasztalunk. Azaz, mintha a terhelés 2 db 4 Ω-ból állna, és a közepe le lenne földelve. A fentiek alapján mindkét 4 Ωon 200W teljesítményt mérhetünk, azaz a 8 Ωon összesen 400 W-ot. Ebben az üzemmódban nincs értelme a 3 hangszórónak, hiszen már az egyiken is a maximális teljesítmény jön le, többet meg az erősítő nem tud.
Az előző hozzászólásom szerint úgy kellene 3 hangszóróval üzemeltetni a rendszert, hogy az egyik csatorna a sztereóból ellenfázisban legyen. Ezt külső áramkörrel is meg lehet oldani. Ekkor az ellenfázisos csatornára a hangfalat fordított polaritással kell bekötni. A két kimenetre hídban ráköthető a 3. hangfal, jól meggondolt polaritással.
Ekkor azonban - bár a hangfalak még bírnák - az erősítő túlterhelődhet (ez torzításban, vagy leblokkolásban nyolvánulhat meg). A szélessugárzók 100W-on szólnak, de jön még a hídba kötött mély ami 400W-on szólna. Ez összesen 600W, amit az erősítő nem enged. Maximum 400W-on járathatjuk együtt a kettőt. Ez a szélessávúaknál 67-67W illeve a hídbakötöttnél 267W lesz. A frekvenciamenet persze eltorzul, ráadásul nagyon, mert a mélysugárzó nem tudja a magasabb frekvenciákat, és ráadásul 2-szeres teljesítménnyel dolgozik mint a többiek.
Az erosito sztereo , a szubwoofer van a hidba.A szubra kb 3 x P es a ket oldalra egyenkent 1 x P mondjuk 200 Hz -et valasztva a keresztezesi frekvanciahoz rendessen szol es jol ki van haznalva megfelelo hangszorokkal.Csak birjak a hangszorok a verositok es a tapegyseg.
Ezt az erositot en gitar comboba tettem hidba mono modba ,Akarok egy kapcsolouzemu tapot tenni be,e hogy vigyen 300W-ot igy majd rakapcsolhassak plusz hangszorot ha nagyob ero kell plusz sztereo is legyen.De gondolom ventilatort kell szereljek mert 200W-nal gondolom mar jol melegszik a vegfok es mivel nincs autoba egy femfelulethez frogzitve nics eleg jo hutes.
A kapcsolás lényegét értem, csak arra reagáltam, hogy milyen kivitelezésű erősítőnél működik. Általában a sztereo erősítőknél a föld közösítve van (naná, hiszen a bemenetek is ilyenek), és a kimenetek egyik pontja maga a föld. Ha a tiéd ilyen lenne, akkor a (-) jelű pontok közösek lennének, és a subwoofer szemmel láthatólag csak a jobb csatornára lenne kötve, nem hídba. De a tiédnél bizonyára híd a kimenet mindkét csatornán, és mivel a bemeneti föld közös, a két csatorna nem független egymástól, van közös potenciálú pontja. Ha nem így lenne, akkor a subwoofer meg se szólalna.
A topiknyitó erősítője azonban közös földű kimenetekkel rendelkezik, különben nem lenne értelme a híd üzemmódjának. Ott tehát ez nem működik.
Ez így van, de már nagyon elkanyarodtunk és szegény kérdező gondolom már csak kapkodja a fejét és néz mint a hal, hogy akkor most mi van?
A lényeg, hogy akárhogyan is csatlakozik az erősítőre a hang fog szólni a hangcsórókból, csak éppen a végeredmény lesz mindig más és más.
De azért vita indítónak jó volt!
Annak a kapcsolónak a funkciója Neked nem teljesen világos… Normál (sztereo) mód: az egyes bemenetekre adott jel a saját csatornakimenetein jelenik meg. Híd (bridge): az erősítő (általában az első) bemenete aktív, a másikat fázisfordítva kapja a vég, és a két oldal teljesítményileg összeadódik, a pozitív pólusokról földfüggetlen kimented lesz. Párhuzamos (paralell) mód: két külön csatornád marad, de csak egy bemeneted, az egy monó üzemmód. Lényegében arra való, hogy ha nem tudod megfelelő impedanciával terhelni az erősítőt, akkor monósítod, és ugyanazzal a jellel gazdálkodsz a két csatornán. Ez csak ennyit tesz. Ne ijedj meg a melegedéstől, egyértelmű hogy jobban fűt az az oldal, ez normális. Én a mélynek egy külön végfokot szereznék be, ha ez zavarna, meg úgy szebb lenne a dolog… A magasokat nem monosítanám le semmiképp, ahogy azt előttem mondták! Ja, meg ugye így csak az egyik csatornának a mélyeit emeled ki, törekedj a "szimmetrikus" rendszerre! (vagy külön erősítő, hogy a két csatorna mélyei jelenjenek meg a ládán, vagy így maradhat, és mégegy ilyen mélyládát szerezz be )
Sziasztok!
Keresgéltem a fórumban, hogy melyik topic-ba írhatnám meg a kérdésemet, hogy ne kelljen újat nyitnom, ez tűnt a legmegfelelőbbnek a téma alapján.
Nos, én arra lennék kíváncsi, hogy mik a gyakorlati következményei a hangfalak soros/párhuzamos kapcsolásának? Adott egy 4 illetve egy 8 Ωos hangfalpárom, melyeket pusztán kedvtelésből kipróbálnék, hogy mit tudnak együtt.
Soros esetén ugye összeadódnak az ellenállások, így oldalanként 12 Ωmal kéne megküzdenie az erősítőnek. Ilyen esetben körülbelül mekkora a teljesítmény esés? Érdemes e ezzel próbálkozni, vagy tulajdonképpen hangnyomásban még kevesebbet kapok mint külön-külön a hangfalpárokkal? Valamint, okozhat-e bármilyen kárt a végfokban a túlzott "erőlködés" a nagy ellenállással?
Párhuzamosnál más a probléma, itt a melegedéstől és az általa okozott károktól tartok az alacsony eredő miatt. Nem vagyok annyira jártas a területen, ilyenkor ugye a feszültség arányosan oszlik a hangfalak közt? Ez az alacsonyabb feszültség hogy néz ki a gyakorlatban? Ha egy hangszóró kisebb feszültségen kapja a jelet, akkor az olyan mintha lejjebb tekerné az ember a hangerő szabályzót?
A válaszokat előre is köszönöm!