Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2010. Szept, 03. Pé
22:01:06
  Jelenleg 611 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Végfok,hangsugárzó sorbakötés »
Végfok,hangsugárzó sorbakötés  
Témaindító: lauber, idő: Feb 8, 2010
Témakörök
Technika » Audiotechnika
Lapozás Méret: 1 / 1
(#631805) lauber Válasz • Feb 8, 2010
Hello mindenki!
olyan problémám lenne,hogy van egy Dap p400-as végfokom 2x100w 8Ohm-on 2x200W 4-ohmon 1x400 hídban(nem nagy szám tudom ezért ne kövezzetek meg)
van rajta kapcsoló stereo/párhuzamos és bridge mód
van 3 hangfalam 2 szélessávú 400w/db ls van 1db mélynyomóm szintén 400 wattos.Úgy használtam,hogy sztereo modban egyik oldalra még bekötöttem a mélynyomót a hangfal mellé párhuzamosan de észrevettem,hogy az az oldal jobban melegszik.miben lenne más ha átkapcsolnám párhuzamos modra(2x200 4Ohm) a végfokot ugyan ilyen összeállításban?nem lenne-e baja az egyedül lévő hangfalnak vagy a végfoknak? vagy esetleg nem melegedne ennyire? mert ugye nem külön oldalanként tudom állítani a párhuzamos modot hanem a kettőoldalt egyszerre
válaszaitokat előre is köszönöm!

(#631808) Pyte Válasz • Feb 8, 2010
Most nem értem azt párhuzamos kapcsoló állást
Én ezt a motyót úgy használnám hogy a két hangfalat kötném egy csatira és a mélyet a másikra !
Melegedni meg jóhogy jobban melegszik mert két hangfal ha 8 Ωos akkor párhuzamban 4 Ω ,a mély is gondolom 8 Ω !

(#631809) nyaki01 válasza lauber hozzászólására (#631805) Válasz • Feb 8, 2010
Helló!
Hát, mit mondjak ez egy elég öszvér megoldás.
Mivel nem közölted, hogy milyen impedanciájúak és milyen kialakításúak (zárt, reflex, expo, TL stb.) a hangdobozaid, ezért most még nem tudok neked konkrét tanácsot adni. Írd le pontosabban, mert így csak én is tapogatózom.

(#631812) Pyte válasza nyaki01 hozzászólására (#631809) Válasz • Feb 9, 2010
Szerintem itt most teljesen mindegy milyen rendszerű a láda itt azon van a hagnsúly mit, hogy kössön be!

(#631814) Pyte válasza lauber hozzászólására (#631805) Válasz • Feb 9, 2010
Azé a ládák inpedanciáját leírhattad volna egyébként van már olyan topik ahol tudtak volna segíteni de mindegy.

(#631942) Tama89 válasza Pyte hozzászólására (#631808) Válasz • Feb 9, 2010
Az miért is lenne jó ha a két széles sávú hangfalat egy oldalra kötné? Még véletlen sem lenne sztereó a rendszer! Véleményem szerint az eddigi felállás a legmegfelelőbb. Már ha a hangfalak ellenállása 8ohm.

(#631952) Pyte válasza Tama89 hozzászólására (#631942) Válasz • Feb 9, 2010
Mert mondjuk azé mert nem szerencsés különböző hangszórókat párhuzamosan kötni !

(#631953) nikolatesla válasza lauber hozzászólására (#631805) Válasz • Feb 9, 2010
Heló!
És ha az 1 mélyet 1 széles sávúval kötnél sorba?Én így szoktam,hogy van 2db sub és 2db széles sávú akkor egy oldalra 1sub és egy széles sávú megy.

(#632211) lauber Válasz • Feb 9, 2010
köszi a válaszokat
8 Ω-osak a hangfalak 2 reflex,1 tölcséres mély.
igazándiból a végfokon lévő kapcsoló funkciójára lennék kíváncsi 3 állású bridge/párhuzamos/stereo mert stereo üzemmódban vittem tovább párhuzamosan nem pedig párhuzamos üzemmódban azért ,hogy az egyedül álló hangfalnak ne legyen baja vagy lehet-e egyáltalán baja?
mert a tovább vitt oldalon alapból lecsökken az impedanciájuk 4 Ωra miben fog változni ha a kapcsolót átváltom párhuzamos módra?mert akkor elvileg a kétoldal 2x200 wattot és 4Ohmot tud nem lesz-e ettől baja a 8Ohmos hangfalnak huzamosabb ideig használva így ezekre lennék kíváncsi azért kérdezősködöm ennyit elötte ,hogy semminek ne történjen baja!
további válaszokat előre is köszönöm

(#632463) nyaki01 válasza lauber hozzászólására (#632211) Válasz • Feb 9, 2010
Ez a kombináció jónak tűnik, bár a legjobb megoldás vagy egy két tekercses hangszóró alkalmazása a mély dobozban, vagy két azonos doboz használata, de ez most mindegy, mert kénytelen vagy az egyik oldalra rákötni. A mély intenzitást egyszerűen úgy tudod beállítani, ha fázisazonosan összekötöd a mélyet a szélessel, eltávolodsz tőle olyan távolságra mint a szélessávuak egymás közti távolsága és meghallgatod milyen intenzitású a mélyed, majd visszamész a mély dobozhoz és megfordítod a csatlakozóján a vezetéket, ezután visszamész az előbbi pozíciódba és ismét meghallgatod. Valamelyik állásban erősebben fogod hallani a mély hangokat, na az lesz a jó pozíció.
A széleseket mindenképpen polaritáshelyesen kösd be.
Sajnos az egyik oldalad jobban fog melegedni mert aszimetrikus terhelést kapnak a végfokok, de ahogy írtad a 4Ohmot el kell viselnie és lehet, hogy a balanszon is állítani kell, hogy középről halljad a hangot. A mély doboz felállítási helye nem fontos, inkább a szélesekre figyelj, hogy a hallgatási pozíció egy egyenlő oldalú háromszöget alkosson lehetőség szerint, bár ez nem minden esetben megvalósítható.
Arra pedig mindenképpen és ha nem a legfőképpen figyelned kell, hogy a dobozok teljesítménye legalább 30-40%-al legyen nagyobb, mint a végfok teljesítménye, természetesen szinuszos teljesítményre vonatkoztatva. Ha zenei van megadva, akkor azt oszd el 2-vel és hozzávetőlegesen megkapod a ládáid szinuszos teljesítményét.
Egyébként nem értem ezt a párhuzamos kapcsoló állást, lehet hogy valami mono kimenet, vagy esetleg pont az általam említett kéttekercses hangszóró meghajtására is használható?

(#632628) karpi válasza lauber hozzászólására (#631805) Válasz • Feb 9, 2010
Egyetlen megoldas egy ilyen kapcsolas lenne mint a rajzban lathato.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#632711) tcs52 válasza karpi hozzászólására (#632628) Válasz • Feb 9, 2010
Szerintem ez csak akkor működik, ha az erősítő mindkét csatornája hídban (bridge) van és közösítve van a földjük. Ám itt éppen az lehet a probléma, hogy az erősítő vagy sztereóként két külön csatornát ad, vagy pedig a két csatorna helyett híd kimenetet ad, a bemenő jel monósításával.

Szerintem a megoldás módja attól is függ, hogy a rendszer mire lesz használva. Ha csak egyszerűen "döngetni" kell vele (buli, diszkó, stb.) akkor majdem, hogy nincs más megoldás, mint a fentebb említettek. Ám, ha otthoni Hi-Fi hallgatásra kell (pláne ha vájfülűeknek), akkor minden eddigi abszolút rossz, mert hangváltó nélkül a hangkép frekvenciamenete jelentősen eltorzul a mély tartományban. Ez utóbbi esetben olyan hangváltót kellene tervezni, amely ellenállásokon (nagy teljesíményű!!) összegzi is a mélyet, közben a szélessávúak telejesítményéből is levesz. Otthonra még ez a lecsökkentett teljesímény is elég Hi-Fi-zni.

Végső soron a "döngetős" esetben pedig az hozhatna megoldást, ha a 3 állású bemenetet át lehetne úgy buherálni, hogy csak az egyik csatorna bemenete legyen invertálva (hiszen a híd módhoz benne van az inverter!). A kimenetre ekkor hídban kerül a mély, a szélessugárzók polaritását pedig az invertálásnak megfelelően kell bekötni. A megadott impedanciák szerint azonban ekkor a mélyen 4-szer akkora teljesímény fog kijönni, a szélessávúakhoz képest!

Egyébként az erősítők rövidzár/túlterhelés/stb. védelemmel szoktak működni, tehát elszállni csak a hangszórók tudnak. Figyelni tehát a mélyre kell, ha hídba kerül.

(#632788) tcs52 válasza lauber hozzászólására (#632211) Válasz • Feb 9, 2010
A fentiekben közölt adatok szerint az erősítő nagy valószínűséggel feszültség kimenetű (mint a legtöbb tranzisztoros). Ez azt jelenti, hogy a kimenő feszültséget a terheléstől (4 Ω, 8 Ω) függetlenül igyekszik biztosítani. Mivel a teljesítmény a feszültség négyzete osztva a terheléssel, ebből kijön, hogy ha 8 Ωmal terheljük és 100 W-ot kapunk, akkor 4 Ωos terhelésnél ez 200W (amit az adatok szerint az erősítő kibír). 8 Ω esetén nincs feszültségtartalék a nagyobb teljesítményhez, 4 Ω alatt pedig az áram "fogy el", pontosabban az áramhatárolás lép életbe a védőáramkörök miatt. Ha tehát az egyik oldalra rámegy egy 8 Ωos hangfal, akkor ez max. 100W-tal szól. A másik oldalon a 2db 8 Ωos hangfal 4 Ωot tesz ki, mindkettő 100W-tal szól (ez összesen ezen az oldalon 200W). Baj tehát nincs, hiszen akárhány 8 Ωos hangfal 100W-ot adna külön-külön, ha az áramhatárolás nem szólna közbe.

A párhuzamos üzemmód azt jelentheti, hogy a bejövő sztereó jelet monósítja, majd mindkét csatornára ugyanazt adja. A számítások itt tehát ugyanazok mint fentebb.

A híd mód az azt jelenti, hogy két erősítőt üzemeltetünk egy jellel (tehát itt is monósítás!), csakhogy az egyikre invertáltan adjuk a bemenetet. A két erősítő kimenetén tehát ugyanaz a jel lesz, csak ellenfázisban. Ha erre egy 8 Ωos terhelést rakunk, akkor a terhelés "közepén", azaz a 4 Ωnál virtuális föld pontot tapasztalunk. Azaz, mintha a terhelés 2 db 4 Ω-ból állna, és a közepe le lenne földelve. A fentiek alapján mindkét 4 Ωon 200W teljesítményt mérhetünk, azaz a 8 Ωon összesen 400 W-ot. Ebben az üzemmódban nincs értelme a 3 hangszórónak, hiszen már az egyiken is a maximális teljesítmény jön le, többet meg az erősítő nem tud.

Az előző hozzászólásom szerint úgy kellene 3 hangszóróval üzemeltetni a rendszert, hogy az egyik csatorna a sztereóból ellenfázisban legyen. Ezt külső áramkörrel is meg lehet oldani. Ekkor az ellenfázisos csatornára a hangfalat fordított polaritással kell bekötni. A két kimenetre hídban ráköthető a 3. hangfal, jól meggondolt polaritással.
Ekkor azonban - bár a hangfalak még bírnák - az erősítő túlterhelődhet (ez torzításban, vagy leblokkolásban nyolvánulhat meg). A szélessugárzók 100W-on szólnak, de jön még a hídba kötött mély ami 400W-on szólna. Ez összesen 600W, amit az erősítő nem enged. Maximum 400W-on járathatjuk együtt a kettőt. Ez a szélessávúaknál 67-67W illeve a hídbakötöttnél 267W lesz. A frekvenciamenet persze eltorzul, ráadásul nagyon, mert a mélysugárzó nem tudja a magasabb frekvenciákat, és ráadásul 2-szeres teljesítménnyel dolgozik mint a többiek.

(#632805) karpi válasza tcs52 hozzászólására (#632711) Válasz • Feb 9, 2010
Az erosito sztereo , a szubwoofer van a hidba.A szubra kb 3 x P es a ket oldalra egyenkent 1 x P mondjuk 200 Hz -et valasztva a keresztezesi frekvanciahoz rendessen szol es jol ki van haznalva megfelelo hangszorokkal.Csak birjak a hangszorok a verositok es a tapegyseg.
Ezt az erositot en gitar comboba tettem hidba mono modba ,Akarok egy kapcsolouzemu tapot tenni be,e hogy vigyen 300W-ot igy majd rakapcsolhassak plusz hangszorot ha nagyob ero kell plusz sztereo is legyen.De gondolom ventilatort kell szereljek mert 200W-nal gondolom mar jol melegszik a vegfok es mivel nincs autoba egy femfelulethez frogzitve nics eleg jo hutes.

(#632830) tcs52 válasza karpi hozzászólására (#632805) Válasz • Feb 9, 2010
A kapcsolás lényegét értem, csak arra reagáltam, hogy milyen kivitelezésű erősítőnél működik. Általában a sztereo erősítőknél a föld közösítve van (naná, hiszen a bemenetek is ilyenek), és a kimenetek egyik pontja maga a föld. Ha a tiéd ilyen lenne, akkor a (-) jelű pontok közösek lennének, és a subwoofer szemmel láthatólag csak a jobb csatornára lenne kötve, nem hídba. De a tiédnél bizonyára híd a kimenet mindkét csatornán, és mivel a bemeneti föld közös, a két csatorna nem független egymástól, van közös potenciálú pontja. Ha nem így lenne, akkor a subwoofer meg se szólalna.

A topiknyitó erősítője azonban közös földű kimenetekkel rendelkezik, különben nem lenne értelme a híd üzemmódjának. Ott tehát ez nem működik.

(#632868) nyaki01 válasza tcs52 hozzászólására (#632830) Válasz • Feb 10, 2010
Ez így van, de már nagyon elkanyarodtunk és szegény kérdező gondolom már csak kapkodja a fejét és néz mint a hal, hogy akkor most mi van?
A lényeg, hogy akárhogyan is csatlakozik az erősítőre a hang fog szólni a hangcsórókból, csak éppen a végeredmény lesz mindig más és más.
De azért vita indítónak jó volt!

(#634074) klemo86 válasza lauber hozzászólására (#631805) Válasz • Feb 11, 2010
Annak a kapcsolónak a funkciója Neked nem teljesen világos… Normál (sztereo) mód: az egyes bemenetekre adott jel a saját csatornakimenetein jelenik meg. Híd (bridge): az erősítő (általában az első) bemenete aktív, a másikat fázisfordítva kapja a vég, és a két oldal teljesítményileg összeadódik, a pozitív pólusokról földfüggetlen kimented lesz. Párhuzamos (paralell) mód: két külön csatornád marad, de csak egy bemeneted, az egy monó üzemmód. Lényegében arra való, hogy ha nem tudod megfelelő impedanciával terhelni az erősítőt, akkor monósítod, és ugyanazzal a jellel gazdálkodsz a két csatornán. Ez csak ennyit tesz. Ne ijedj meg a melegedéstől, egyértelmű hogy jobban fűt az az oldal, ez normális. Én a mélynek egy külön végfokot szereznék be, ha ez zavarna, meg úgy szebb lenne a dolog… A magasokat nem monosítanám le semmiképp, ahogy azt előttem mondták! Ja, meg ugye így csak az egyik csatornának a mélyeit emeled ki, törekedj a "szimmetrikus" rendszerre! (vagy külön erősítő, hogy a két csatorna mélyei jelenjenek meg a ládán, vagy így maradhat, és mégegy ilyen mélyládát szerezz be )

(#634076) klemo86 válasza karpi hozzászólására (#632628) Válasz • Feb 11, 2010
A mély így nincs hídban… Közös a test, úgyhogy azon a csatornán van a mély, amelyikre a plusz ága van kötve. Ez nem autóerősítő!

Következő 1 / 1
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu