Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése

Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   435 / 493
(#) kosa_zsoe hozzászólása Aug 15, 2012 /

Sziasztok!

Egy ideje olvasgatom ezt a fórumot mivel én is szeretnék építeni egy tápegységet, és örömmel látom van bőven választási lehetőség. Végül az Alkotó-PIONEER féle táp 2.7.3-as verzióját raktam össze dugosgatós teszt lapra.

Első próbálgatásra működött is rendesen. A kimenetre kötöttem egy teljesítmény ellenállást és beállítottam egy kimenő feszültséget. Kimenő feszültség stabil, áram stabil. Áramkorlát esetén is stabil mind a két érték (feszültség és áram). Megjegyzem ehhez ki kellett cseréljem az 1 nanos kondenzátorokat 4.7 nanosokra, mert a csere előtt áramkorlátozás esetén ingadozott a kimeneti feszültség is és áram is.
Tehát elsőre minden rendben. De csak elsőre. Ugyanis tovább játszadozva a táppal észre vettem, hogy áramkorlátozás esetén ha elkezdem felfele tekerni a feszültség szabályozó potit akkor kezd emelkedni a kimeneti feszültség (~0.5 V-t) és az áram is (~80-100 mA-t). Egy adott pont után annak ellenére, hogy továbbra is felfele tekerem a potit a feszültség is áram is elkezd csökenni, de nem áll vissza a beállított értékre. Ha visszafele kezdem tekerni a potit a jelenség hasonló, egy darabig emelkednek az értékek, utána csökkennek, végül visszaállnak a beállított értékre. Valakinek van-e ötlete mi lehet az oka ennek a jelenségnek, és hogyan lehet orvosolni ezt a hibát?
(#) Wiking válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Kiadtam alvállalkozónak a nyomtatást, mivel ahol én nyomtattam kifogyott a toner.
Holnap délutánra meglessz a panelrajz amit már csak rá kell vasalnom a nyákra Időközben elkészült az előzőleg tervezett panel, de sajnos elég rosszul sikerült a vasalás, így több helyen bele kellett javítanom, és még így is maradtak hibák amiket nem vettem észre, és/vagy alámart. Ha jól nézem az értékeket, akkor jólessz a tip 142-es tranzisztor bele ugye? Esetleg ha nagyobb áramhatárt szeretnék akkor mit kellene bővíteni? A tranzisztorsorba kell még plussz ha jól gondolom, meg a diódahídból erősebb?
(#) Alkotó válasza Wiking hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Furán kommunikálsz. Elmondod a magadét, amiről mindenki próbál lebeszélni. Aztán mintha mi sem történt volna, folytatod a beszámolót a saját vonaladat követve.
Nagy valószínűséggel akik itt "hozzád szólnak", azokat jó szándék vezeti, ezért nem nagy hiba odafigyelni rájuk.
A TIP142 -emlékeim szerint darlington, tehát alapból nem illik a kapcsolásba.
Az "erősséggel" kapcsolatban -most már talán negyedszer monjuk- olvasd el a beállításokról szóló kis irományomat.
(#) Wiking válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Hallgatok a tanácsokra, de eredetileg ugye a másik tervet akartam megépíteni és ehez el is kezdtem a panelt. Sajnos elég hiányosak az elektronikai ismereteim...majdnem semmi..de azért próbálkozom
Megkeresem azt a beállítási tájékoztatót...legalábbis megpróbálom.
(#) proba válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Idézet:
„Alkoto rajzában is egy zener-ellenállás kettőst ami az IC1 tápját hivatott beállítani ”

Az IC tápján van is,de ha a kimenő feszültség feljebb megy 27V nál akkor a bemeneteit már nem védi semmi,így kiszámíthatatlan lesz a működése.(Az ALKOTÓ félében ez a hiba nincs meg.)
(#) Alkotó válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Elolvastam legalább 5-ször a "teszt-módszeredet", de még most is zavaros egy kicsit.
Nekem nincs mérhető panelom a v2.7.4-ből, de a korábbi verziókkal végeztem több mérést és tesztet is.
- A feszültségstabilitás annyit kell jelentsen, hogy egy beállított érték, a különböző terhelések hatására ne változzon meg, pontosabban csak nagyon kis mértékben. Ennek az én példányaim várakozáson felül megfeleltek.
- Az áramkorlátozás lehetősége azt kínálja, hogy ha beállítasz egy áramértéket, akkor ennek eléréséig stabil a kimeneti feszültség, viszont ha túlléped, akkor az áram "beáll" a max értékre, és ennek tartásához csökken a kimeneti feszültség.

Mindezzel együtt, jelentős kockázatot látok a"...raktam össze dugosgatós teszt lapra." kiviteli módszerben. A labortáp kimondottan olyan elektronika, ami nyomatékosan érzékeny a paneltervezés jóságára. Itt egyáltalán nem mindegy mit és hová csatlakoztatsz, messze többről van szó, mint a kapcsolási rajzon lévő kötések létrehozásáról. Ezért elképzelhető, hogy e miatt voltak nálad nem várt anomáliák.
Ha okokat akarsz keresni, a referenciafeszültség ingadozását mérd meg legelőször (a leírt tesztmódszered közben).
(#) moderboy válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Én is építettem 2.7.4-et dugdosós panelon, az sem ment korrektül (feszt lehetett szabályozni, áramot nem). Ezért is várom meg amíg tudok hozzá panelt csinálni, csak kíváncsi voltam a dologra
(#) kosa_zsoe válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Először beállítottam a feszültség szabályozó potival egy adott kimeneti feszültséget, aztán rákötöttem egy teljesítmény ellenállást a tápra. A feszültség a terhelés rákötése után is stabil maradt, nem mozdult el a beállított értékről. A terhelést rajta hagytam a tápon huzamosabb ideig (30-45 perc) és a táp végig szépen tartotta a beállított feszültséget, nem csökkent le, nem nőtt meg, ugyanott maradt ahova állítottam. Ez eddig rendben is van.
Ezután az áramkorlát potiját elkezdtem csavarni lefele addig amig a beállított áram értéke beesett a fogyasztott áram értéke alá és működésbe lépett az áramkorlátozás, ami lecsökkentette a feszültséget, hogy az áram ne mehessen a beállított érték fölé. Ez Ω törvényéből adódik. Idáig ez is rendben van.
Ellenben ha elkezdem tekerni felfele a feszültég potiját miközben az áramkorlátozás üzemben van mégis megnő a feszültség kb 0.5V-t, így az áram is emelkedik kb. 80-100mA-t.
Egy példa, hogy legyen érthetőbb a dolog.
1. Beállítok 14V-t a tápon terhelés nélkül.
2. Rákötöm a terhelésem ami 7 Ω, tehát a fogyasztásom 2A lesz. A feszültség változatlan marad.
3. Az áramkorlát potijával beállítok 1A-t ami kisebb a jelenlegi fogyasztásnál, tehát a feszültséget lehúzza 7V-ra, hogy az áram ne mehessen 1A fölé. A led kigyúl, jelzi az áramkorlátozást. Idáig mind rendben van.
4. Viszont ha tekerem felfele a feszültség potit akkor a feszültség felmegy 7.5V-ig így az áram is felmegy ~1.08A-ig, holott azt mondtam neki ne engedje 1A fölé az áramot, tehát a feszültségnek sem lenne szabad nőni.
Remélem így a példán keresztűl érthetőbb a mondanivalóm.

Javaslatodra figyeltem a referenciafeszültséget miközben végeztem a 4. lépést, és jelentem a referencia mindvégig változatlan marad, nem ingadozik.
(#) Kovidivi válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Ilyen kis mértékű változással miért foglalkozol (8%?) ? Nem tudnék olyan alkalmazást, ahol ez a kis hiba kárt okozhatna. Én hagynám úgy, jó kis kapcsolás az!
(#) Alkotó válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Értem a leírt állapotot, és nem tudom mi okozza.
Azt nézd még meg légyszíves, mi történik az árammal, ha nem a labortápot babrálod, hanem a terhelés mértéke változik. Pl. a 7 Ωmal párhuzamosan kötsz még egyet, vagy rövidrezárod a kimenetet. (A valóságban ez fordul elő, ez ellen véd az áramkorlát.)
(#) proba válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Némi gerjedés gyanúm van.
(#) Lac364 hozzászólása Aug 16, 2012 /

Üdv m!
Múltkori Lm338 kapcsolási rajzomat némileg módosítottam.
Így szívesen vennék hozzászólásokat .
A kapcsolás így szimulátorban hibátlanul működik.
(#) kosa_zsoe válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Alkotó, kipróbáltam a javaslatod, bekötöttem még egy ellenállást párhuzamosan a 7 Ωossal és az áramkorlát teszi a dolgát, tehát meggátolja hogy megnőjön az áram.

moderboy: Ha neked sem működött rendesen a tesztpanelről akkkor az lesz, hogy készíttetek neki egy rendes NYÁK-ot, és arról próbálgatom a tápot (nem a tesztpanelről). Mikor megleszek vele még jelentkezem.

Köszönöm a válaszokat.
(#) proli007 válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1

Hello!
- Mit csinál az LM338 a tápban? Nézelődik? Mert csak áramot erősít, más dolga nincs.
- Q2 tranyóval kialakított áram referencia, 14%-ot fog változni 1,2V és 30V közötti kimenő feszültségnél.
- 1A erősítőnek túl nagy a bementi feszültség tartománya (CMRR)
- Q1 tranyó, inkább diódás VAGY kapu, mint tranzisztor.
- Szerinted mekkora lesz a kimenőáram rövidzár esetén? Mert szerintem 5A mindenkor..
- Jelenleg 29,76V a kimeneti feszültség. Most ki szabályoz? Mert szerintem senki. Sem az 1D, sem az LM338.
Gyanítom most "ki van akadva". Uki=1+(R21/R17)*Vref= 1+(330k/30k)*2,674V=32V A kimenet meg 29,76V
Ha az LM szabályozna, akkor Comm és UKi között 1,2V-nak kellene lenni. Jelenleg 30,26V-29,89V=370mV van.
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Rövidzárral is próbáld ki, akkor is változatlannak kellene maradnia a beállított áramnak.
A tesztpanel nem törvényszerűen rossz dolog, de bizonyos kritikus esetekben számít a kötések helye és a felfűzési sorrend. Egyáltalán nem biztos, hogy a tesztpaneleden felépített táppal baj van, de nem is zárható ki egy ilyen hibaforrás.
(#) Lac364 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Q2 tényleg változik bár szimulátoron nekem 4 % mutat.A 1A Input Feszültsége -0.3-32V.Egy ellenállás osztóval ez orvosolható.Viszon Cmrr nem találom az Lm324 adat táblázatában.Bár valóságban azt hiszem még egy plusz potival kel kalibrálásra bírni az igen kis feszültség különbség végett macerás a referencia feszültség beállítása.Q1 -nek ténylegesen a nyitó feszültség esését használtam ki referencia feszültségnek ,pontosabbnak bizonyult mint mintha egy diódát használtam volna.Igaz diódánál nem néztem hogy ténylegesen 1.25-30V tartományban mennyi hibaszázalékkal tartja a referencia feszt.Utána nézek.Tulajdon kép valójában "ki van akadva"Mert ez max fesz melyet kiadhat.Bár igazad van hisz szabályzás nélkül instabillá válhat a kimenet.
Köszönöm az észrevételt újra "berágom" magamat szabályzási körbe.
(#) _vl_ válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Idézet:
„Q1 -nek ténylegesen a nyitó feszültség esését használtam ki referencia feszültségnek ,pontosabbnak bizonyult mint mintha egy diódát használtam volna.”
Nane. Azért egy 10 forintos Zener-diódának bele kéne férnie a költségvetésbe, ha már a 40 forintos TL431 "túl drága"...
Egy sima diódánál vagy egy tranzisztornál referenciafeszültségről beszélni, az azért komoly túlzás.

Még egy kérdés. Azt jól tudom hogy az Lm338-nek van 5Amperes áram korlát védelme?S még egy hozzá fűzni való a kapcs rajzhoz igaz a rajzon s a szimulátor sincs rajta hogy majd 5db Lm338 lesz egyenként 0.1ohmmal lekötve.
Remélem üzemképesen. De akkor nem lenne labortáp. :pirul:
(#) Lac364 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Nincs költségvetési problémám.De motivált az egyszerüség is.TL431 ha jól emlékszem nem tolerálná 1.25V-os kimeneti szintet.Magyarán 1.25v-ból nem tudja elő állítani a 500mV -os referencia feszt.
De javíts ki ha tévedek.
(#) _vl_ válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

A TL431 2.5V-os referenciát ad. A lerajzolt kapcsolásba triviálisan természetesen nem helyettesíthető be. Viszont van csillió műveleti erősítő már most is benne, egyet akár fel is használhatsz a referencia leosztására/felszorzására.
(#) Wiking hozzászólása Aug 17, 2012 /

Alkotó! Esetleg nem tudnád kilistázni a tápegységhez szükséges alkatrészeket? Nemtudom ki hogy van vele, de számomra elég körülményes a kapcsolási rajzból kiválogatni meg kikeresni, hogy mi micsoda

Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e?
Van itthon egy ami újnak tűnik, de legutóbb mikor ezt a fajta ic-t használtuk egy volt kolégámmal, akkor inverter építési projekt volt, és pár darab sajnos megsült...

Egyébként kész a panel...eléggé tetszetős
(#) Ghoost válasza Wiking hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia

Idézet:
„...Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e? ...”

Peldaul: Műveleti erősítő teszter

Ha valaki meg nem elozz, mig ujra gepkozelbe leszek, akkor ha nem felejtem el, listazok egyet neked.
/azt hiszem keszitettem egyet /

EWB.pdf

(#) Lac364 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Igen .Van esetleg valami konkrétabb elképzelésed is?
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Igertem egy listat.

A lista az en feszultseg es aramigenyemhez igazitva.
R2; R3; R10

Labprtap.xlsx

(#) proli007 válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Hello!
- Amit írsz, az a bement abszolút tartománya, ami nem azt jelenti, hogy azon belül működik is.. A CMRR pedig ott vigyorog az LM324 adatlapján. De az, a VICR tartományában igaz. Ami Ut-2V-ot jelöl meg. Vagy is ha a táp kimeneti feszültsége 30V, akkor ehhez, 32V táp kell az IC-nek. De ez az abszolút maximuma! Így stabilizálni kellene a bemeneti egyenfeszültséget, hogy az LM max tápját ne lépjed túl. Az LM338-nak viszont 3V többletfeszültségre van szüksége, a stabilizáláshoz (brummal együtt) Vagy is a LM324 bemenetére osztó kell.
- Nem jól tudod az LM338 névleges árama 5A, belső "áramkorlátja" 7..12A között van valahol. De adatlapon minden rajta van..
üdv! proli007

Köszi választ.Sajnos a meglévő toroid nem lesz így alkalmas 30v-os táphoz .Így nem is célom hogy elérjem a 30V stab feszt.Viszont így egy másikat fogok használni melynek a kimenő s egyenirányított kimenete 24V 33A
.De ez nekem így is lefedi a 12V-15V határt tehát nem gond. Viszont így a kimeneti fesz az általad adott infók alapján max 21V lehet.Számomra ez is megfelel.
Köszönöm választ így ezek szerint módosítom a rajzot.
(#) guliver83 hozzászólása Aug 17, 2012 /

Elkezdtem építeni én is egy labortápot, jelenleg így áll.
(#) kocsgab002 válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia.
Megkérdezhetem, hogy melyik tápot építed meg?
Köszi
(#) Ghoost válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nekem nagyon az Alkotos v2.7.4-nek tunik A kivezetekezett ateresztokkel.
(#) guliver83 válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Így van Alkotó tápja (Labortáp LM324-el v2.7.4b)
Következő: »»   435 / 493
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Jún, 19. Sze
3:47:39
Jelenleg 42 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu