Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Témaindító: Thomas10100, idő: Júl 19, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Egy ideje olvasgatom ezt a fórumot mivel én is szeretnék építeni egy tápegységet, és örömmel látom van bőven választási lehetőség. Végül az Alkotó-PIONEER féle táp 2.7.3-as verzióját raktam össze dugosgatós teszt lapra. Első próbálgatásra működött is rendesen. A kimenetre kötöttem egy teljesítmény ellenállást és beállítottam egy kimenő feszültséget. Kimenő feszültség stabil, áram stabil. Áramkorlát esetén is stabil mind a két érték (feszültség és áram). Megjegyzem ehhez ki kellett cseréljem az 1 nanos kondenzátorokat 4.7 nanosokra, mert a csere előtt áramkorlátozás esetén ingadozott a kimeneti feszültség is és áram is. Tehát elsőre minden rendben. De csak elsőre. Ugyanis tovább játszadozva a táppal észre vettem, hogy áramkorlátozás esetén ha elkezdem felfele tekerni a feszültség szabályozó potit akkor kezd emelkedni a kimeneti feszültség (~0.5 V-t) és az áram is (~80-100 mA-t). Egy adott pont után annak ellenére, hogy továbbra is felfele tekerem a potit a feszültség is áram is elkezd csökenni, de nem áll vissza a beállított értékre. Ha visszafele kezdem tekerni a potit a jelenség hasonló, egy darabig emelkednek az értékek, utána csökkennek, végül visszaállnak a beállított értékre. Valakinek van-e ötlete mi lehet az oka ennek a jelenségnek, és hogyan lehet orvosolni ezt a hibát?
Kiadtam alvállalkozónak a nyomtatást, mivel ahol én nyomtattam kifogyott a toner.
![]() Holnap délutánra meglessz a panelrajz amit már csak rá kell vasalnom a nyákra Időközben elkészült az előzőleg tervezett panel, de sajnos elég rosszul sikerült a vasalás, így több helyen bele kellett javítanom, és még így is maradtak hibák amiket nem vettem észre, és/vagy alámart. Ha jól nézem az értékeket, akkor jólessz a tip 142-es tranzisztor bele ugye? Esetleg ha nagyobb áramhatárt szeretnék akkor mit kellene bővíteni? A tranzisztorsorba kell még plussz ha jól gondolom, meg a diódahídból erősebb?
Furán kommunikálsz. Elmondod a magadét, amiről mindenki próbál lebeszélni. Aztán mintha mi sem történt volna, folytatod a beszámolót a saját vonaladat követve.
Nagy valószínűséggel akik itt "hozzád szólnak", azokat jó szándék vezeti, ezért nem nagy hiba odafigyelni rájuk. A TIP142 -emlékeim szerint darlington, tehát alapból nem illik a kapcsolásba. Az "erősséggel" kapcsolatban -most már talán negyedszer monjuk- olvasd el a beállításokról szóló kis irományomat.
Hallgatok a tanácsokra, de eredetileg ugye a másik tervet akartam megépíteni és ehez el is kezdtem a panelt. Sajnos elég hiányosak az elektronikai ismereteim...majdnem semmi..de azért próbálkozom
![]() Megkeresem azt a beállítási tájékoztatót...legalábbis megpróbálom. Idézet: „Alkoto rajzában is egy zener-ellenállás kettőst ami az IC1 tápját hivatott beállítani ” Az IC tápján van is,de ha a kimenő feszültség feljebb megy 27V nál akkor a bemeneteit már nem védi semmi,így kiszámíthatatlan lesz a működése.(Az ALKOTÓ félében ez a hiba nincs meg.)
Elolvastam legalább 5-ször a "teszt-módszeredet", de még most is zavaros egy kicsit.
Nekem nincs mérhető panelom a v2.7.4-ből, de a korábbi verziókkal végeztem több mérést és tesztet is. - A feszültségstabilitás annyit kell jelentsen, hogy egy beállított érték, a különböző terhelések hatására ne változzon meg, pontosabban csak nagyon kis mértékben. Ennek az én példányaim várakozáson felül megfeleltek. - Az áramkorlátozás lehetősége azt kínálja, hogy ha beállítasz egy áramértéket, akkor ennek eléréséig stabil a kimeneti feszültség, viszont ha túlléped, akkor az áram "beáll" a max értékre, és ennek tartásához csökken a kimeneti feszültség. Mindezzel együtt, jelentős kockázatot látok a"...raktam össze dugosgatós teszt lapra." kiviteli módszerben. A labortáp kimondottan olyan elektronika, ami nyomatékosan érzékeny a paneltervezés jóságára. Itt egyáltalán nem mindegy mit és hová csatlakoztatsz, messze többről van szó, mint a kapcsolási rajzon lévő kötések létrehozásáról. Ezért elképzelhető, hogy e miatt voltak nálad nem várt anomáliák. Ha okokat akarsz keresni, a referenciafeszültség ingadozását mérd meg legelőször (a leírt tesztmódszered közben). Én is építettem 2.7.4-et dugdosós panelon, az sem ment korrektül (feszt lehetett szabályozni, áramot nem). Ezért is várom meg amíg tudok hozzá panelt csinálni, csak kíváncsi voltam a dologra
Először beállítottam a feszültség szabályozó potival egy adott kimeneti feszültséget, aztán rákötöttem egy teljesítmény ellenállást a tápra. A feszültség a terhelés rákötése után is stabil maradt, nem mozdult el a beállított értékről. A terhelést rajta hagytam a tápon huzamosabb ideig (30-45 perc) és a táp végig szépen tartotta a beállított feszültséget, nem csökkent le, nem nőtt meg, ugyanott maradt ahova állítottam. Ez eddig rendben is van.
Ezután az áramkorlát potiját elkezdtem csavarni lefele addig amig a beállított áram értéke beesett a fogyasztott áram értéke alá és működésbe lépett az áramkorlátozás, ami lecsökkentette a feszültséget, hogy az áram ne mehessen a beállított érték fölé. Ez Ω törvényéből adódik. Idáig ez is rendben van. Ellenben ha elkezdem tekerni felfele a feszültég potiját miközben az áramkorlátozás üzemben van mégis megnő a feszültség kb 0.5V-t, így az áram is emelkedik kb. 80-100mA-t. Egy példa, hogy legyen érthetőbb a dolog. 1. Beállítok 14V-t a tápon terhelés nélkül. 2. Rákötöm a terhelésem ami 7 Ω, tehát a fogyasztásom 2A lesz. A feszültség változatlan marad. 3. Az áramkorlát potijával beállítok 1A-t ami kisebb a jelenlegi fogyasztásnál, tehát a feszültséget lehúzza 7V-ra, hogy az áram ne mehessen 1A fölé. A led kigyúl, jelzi az áramkorlátozást. Idáig mind rendben van. 4. Viszont ha tekerem felfele a feszültség potit akkor a feszültség felmegy 7.5V-ig így az áram is felmegy ~1.08A-ig, holott azt mondtam neki ne engedje 1A fölé az áramot, tehát a feszültségnek sem lenne szabad nőni. Remélem így a példán keresztűl érthetőbb a mondanivalóm. Javaslatodra figyeltem a referenciafeszültséget miközben végeztem a 4. lépést, és jelentem a referencia mindvégig változatlan marad, nem ingadozik.
Ilyen kis mértékű változással miért foglalkozol (8%?) ? Nem tudnék olyan alkalmazást, ahol ez a kis hiba kárt okozhatna. Én hagynám úgy, jó kis kapcsolás az!
Értem a leírt állapotot, és nem tudom mi okozza.
Azt nézd még meg légyszíves, mi történik az árammal, ha nem a labortápot babrálod, hanem a terhelés mértéke változik. Pl. a 7 Ωmal párhuzamosan kötsz még egyet, vagy rövidrezárod a kimenetet. (A valóságban ez fordul elő, ez ellen véd az áramkorlát.)
Üdv m!
Múltkori Lm338 kapcsolási rajzomat némileg módosítottam. Így szívesen vennék hozzászólásokat . A kapcsolás így szimulátorban hibátlanul működik.
Alkotó, kipróbáltam a javaslatod, bekötöttem még egy ellenállást párhuzamosan a 7 Ωossal és az áramkorlát teszi a dolgát, tehát meggátolja hogy megnőjön az áram.
moderboy: Ha neked sem működött rendesen a tesztpanelről akkkor az lesz, hogy készíttetek neki egy rendes NYÁK-ot, és arról próbálgatom a tápot (nem a tesztpanelről). Mikor megleszek vele még jelentkezem. Köszönöm a válaszokat.
Hello!
- Mit csinál az LM338 a tápban? Nézelődik? Mert csak áramot erősít, más dolga nincs. - Q2 tranyóval kialakított áram referencia, 14%-ot fog változni 1,2V és 30V közötti kimenő feszültségnél. - 1A erősítőnek túl nagy a bementi feszültség tartománya (CMRR) - Q1 tranyó, inkább diódás VAGY kapu, mint tranzisztor. - Szerinted mekkora lesz a kimenőáram rövidzár esetén? Mert szerintem 5A mindenkor.. - Jelenleg 29,76V a kimeneti feszültség. Most ki szabályoz? Mert szerintem senki. Sem az 1D, sem az LM338. Gyanítom most "ki van akadva". Uki=1+(R21/R17)*Vref= 1+(330k/30k)*2,674V=32V A kimenet meg 29,76V Ha az LM szabályozna, akkor Comm és UKi között 1,2V-nak kellene lenni. Jelenleg 30,26V-29,89V=370mV van. üdv! proli007
Rövidzárral is próbáld ki, akkor is változatlannak kellene maradnia a beállított áramnak.
A tesztpanel nem törvényszerűen rossz dolog, de bizonyos kritikus esetekben számít a kötések helye és a felfűzési sorrend. Egyáltalán nem biztos, hogy a tesztpaneleden felépített táppal baj van, de nem is zárható ki egy ilyen hibaforrás.
Q2 tényleg változik bár szimulátoron nekem 4 % mutat.A 1A Input Feszültsége -0.3-32V.Egy ellenállás osztóval ez orvosolható.Viszon Cmrr nem találom az Lm324 adat táblázatában.Bár valóságban azt hiszem még egy plusz potival kel kalibrálásra bírni az igen kis feszültség különbség végett macerás a referencia feszültség beállítása.Q1 -nek ténylegesen a nyitó feszültség esését használtam ki referencia feszültségnek ,pontosabbnak bizonyult mint mintha egy diódát használtam volna.Igaz diódánál nem néztem hogy ténylegesen 1.25-30V tartományban mennyi hibaszázalékkal tartja a referencia feszt.Utána nézek.Tulajdon kép valójában "ki van akadva"Mert ez max fesz melyet kiadhat.Bár igazad van hisz szabályzás nélkül instabillá válhat a kimenet.
Köszönöm az észrevételt újra "berágom" magamat szabályzási körbe. Idézet:
Nane. Azért egy 10 forintos Zener-diódának bele kéne férnie a költségvetésbe, ha már a 40 forintos TL431 "túl drága"...„Q1 -nek ténylegesen a nyitó feszültség esését használtam ki referencia feszültségnek ,pontosabbnak bizonyult mint mintha egy diódát használtam volna.” Egy sima diódánál vagy egy tranzisztornál referenciafeszültségről beszélni, az azért komoly túlzás.
Nincs költségvetési problémám.De motivált az egyszerüség is.TL431 ha jól emlékszem nem tolerálná 1.25V-os kimeneti szintet.Magyarán 1.25v-ból nem tudja elő állítani a 500mV -os referencia feszt.
De javíts ki ha tévedek.
A TL431 2.5V-os referenciát ad. A lerajzolt kapcsolásba triviálisan természetesen nem helyettesíthető be. Viszont van csillió műveleti erősítő már most is benne, egyet akár fel is használhatsz a referencia leosztására/felszorzására.
Alkotó! Esetleg nem tudnád kilistázni a tápegységhez szükséges alkatrészeket? Nemtudom ki hogy van vele, de számomra elég körülményes a kapcsolási rajzból kiválogatni meg kikeresni, hogy mi micsoda
![]() Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e? Van itthon egy ami újnak tűnik, de legutóbb mikor ezt a fajta ic-t használtuk egy volt kolégámmal, akkor inverter építési projekt volt, és pár darab sajnos megsült... Egyébként kész a panel...eléggé tetszetős
Szia
Idézet:
„...Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e? ...” Peldaul: Műveleti erősítő teszter Ha valaki meg nem elozz, mig ujra gepkozelbe leszek, akkor ha nem felejtem el, listazok egyet neked. /azt hiszem keszitettem egyet /
Igen .Van esetleg valami konkrétabb elképzelésed is?
Igertem egy listat.
A lista az en feszultseg es aramigenyemhez igazitva. R2; R3; R10
Hello!
- Amit írsz, az a bement abszolút tartománya, ami nem azt jelenti, hogy azon belül működik is.. A CMRR pedig ott vigyorog az LM324 adatlapján. De az, a VICR tartományában igaz. Ami Ut-2V-ot jelöl meg. Vagy is ha a táp kimeneti feszültsége 30V, akkor ehhez, 32V táp kell az IC-nek. De ez az abszolút maximuma! Így stabilizálni kellene a bemeneti egyenfeszültséget, hogy az LM max tápját ne lépjed túl. Az LM338-nak viszont 3V többletfeszültségre van szüksége, a stabilizáláshoz (brummal együtt) Vagy is a LM324 bemenetére osztó kell. - Nem jól tudod az LM338 névleges árama 5A, belső "áramkorlátja" 7..12A között van valahol. De adatlapon minden rajta van.. üdv! proli007
Köszi választ.Sajnos a meglévő toroid nem lesz így alkalmas 30v-os táphoz .Így nem is célom hogy elérjem a 30V stab feszt.Viszont így egy másikat fogok használni melynek a kimenő s egyenirányított kimenete 24V 33A
.De ez nekem így is lefedi a 12V-15V határt tehát nem gond. Viszont így a kimeneti fesz az általad adott infók alapján max 21V lehet.Számomra ez is megfelel. Köszönöm választ így ezek szerint módosítom a rajzot.
Elkezdtem építeni én is egy labortápot, jelenleg így áll.
Szia.
Megkérdezhetem, hogy melyik tápot építed meg? Köszi
Így van Alkotó tápja (Labortáp LM324-el v2.7.4b)
|
Bejelentkezés
Hirdetés Frissek 2013. Jún, 19. Sze
3:47:39 Jelenleg 42 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
|

Időközben elkészült az előzőleg tervezett panel, de sajnos elég rosszul sikerült a vasalás, így több helyen bele kellett javítanom, és még így is maradtak hibák amiket nem vettem észre, és/vagy alámart. Ha jól nézem az értékeket, akkor jólessz a tip 142-es tranzisztor bele ugye? Esetleg ha nagyobb áramhatárt szeretnék akkor mit kellene bővíteni? A tranzisztorsorba kell még plussz ha jól gondolom, meg a diódahídból erősebb? 

/

A kivezetekezett ateresztokkel.

Hírek.xml