Szevasztok! Épp építek egy cuccost, és szügségem lenne 2db 100nF-es kondenzátorra... Találtam itthon papírkondit, csak nem tudom az értékét. az oldalára ez van feltüntetve, két sorban :
10n
100
aki tud segíteni, az legyen szíves! Köszi!
A 104-ről tudni kell, hogy az 100 nF-ot jelöl.
(Ha nem is ezt jegyzi meg az ember fixen, de egy értéket mindenképp érdemes megjegyezni, hogy abból vissza tudja fejteni a számolási módot, ha épp valamit gyorsan számolni kell, és nincs nálunk egészen véletlenül egy matek-könyv, vagy függvénytáblázat )
Ha felbontjuk a számot, akkor két első tagra osztható, illetve egy harmadik különállóra.
Az első 2 szám az lesz a szorzó, az utolsó egyedüli szám pedig a hatványkitevő a tizesen.
Tehát ha van egy kondid, amin 105 a jel, akkor azt először is felbontod:
105 = 10 + 5
A tizes lesz a szorzó, az ötös pedig a hatványkitevő a tizesen.
Tehát 105= 10 * 10^5
(magyarul: tízszer tíz az ötödiken)
És az értékek, illetve végeredmény nem nF-ban, hanem pF-ben értendő!
Még egy két példa:
472= 47 * 10^2, azaz a végeredmény: 4700 pF, átváltva 4,7 nF
223= 22 * 10^3, azaz a végeredmény: 22000 pF, átváltva 22 nF
E +/- 1%
G +/- 2%
H +/- 3%
J +/- 5%
K +/- 10%
L +/- 15%
M +/- 20%
N +/- 30%
ezentúl van még Q, T, S, Z ezek asszimetrikus tűrést jelölnek, pl. S +50/-20%
Minél kisebb egy kondenzátor tűrése, annál precízebben készítik annál drágább. A kereskedelemben kaphatók általában J-sek esetleg K-sok, precízek talán G-sek.
Hali MindenkiNet!
A segítségeteket szeretném kérni abban hogy a következő kondenzátoroknak mennyi az értéke!
Olvasgattam amit itt leírtatok, de nekem ez nem megy! lécci segítsetek...
(csatolt képek)
19.jpg: 100uF, és valszeg egy sima elkó, (piros csík = negatív) ahztán lehet hogy egy sima 100p-os fólia kondi, nemtom...
20.jpg: sztem 0,1nF 100V-ig, 10% tűrés.
21.jpg: 0,1µF azaz 100nF
22.jpg: ha 224 az írás akkor 220nF (mert 22*10000pF)
23.jpg: 47nF
azért sztem az is hozzá tartozik, hogy ami kijön a szorzás eredményeként az a kondi kapacitása pF-ben. , mert ez ugye lemaradt...
105 -> 1000000pF = 1000nF = 1uF
Van egy kondenzátororm(pontosabban kettő ) amire az van ráírva hogy 400WV.Nah ez mi akar pontosan lenni? VAgy csak simán értelmezzem 400V-nak?
Képp mellék.
Nah ismét ide írok a kondijaimmal nah szóval:
Épp most van folyamatban a hobbis lágyindító építése.Ma vettem meg az alkatrészeket de a relét rendelni kellet mert nemvolt azért majd kedden megyek...na lényeg a lényeg hogy tanulmányoztam a rajzott és ott a 330n/250V-os kondinak mért rakott 3 lábkiosztást??Meg minden más alkatrész ugyanúgynéz ki de a kondim nem piros és kisseb.nah ez hogyvan-mér van?Válaszotokat előre is kössz
Hi
Hogy "miért tett oda"? azért tett oda 2 lábkiosztást ( nem 3-at) hogyha véletlen nem pont 250V-os kondit kapnál hanem 275V-osat, netán 400V-osat akkor az is jó legyen oda... Ilyen egyszerü. Ha nagyobb a fesz értéke az nem baj. Nézél meg más értékű kondikat más gyártótól is. És észreveszed, hogy anyi fajta van mint csillag az égen. És hogy nem piros? kit zavar... Egy-két olyan 250V-os kondi van ami 10mm-es lábbakal vanak. De átlagban 15mm-esek és 22.5mm-esek. A tied ha jól saccolom 15mm-es.
Milyen relét rendeltél? Bármilyen 24V-os 10-15A-es relé jó, ha megfelel a lábkiosztás. Az Omron G2-R 10A-es változatnál csak 4 láb van (kettő a tekercsé) de ugyan úgy beleillik.
A fóliakondenzátor felépítéséből adódóan nem lehet polarizált, mivel lényegében két fémcsík az egész közte szigetelőanyaggal (papír vagy polimer fólia), feltekercselve.
Igen, van. (1 mikrós)
1000 mikrós nincsen, de attól, hogy nincs jelölve a polaritás, attól még jó oda az elko is. A negatív pólus a kimenet irányába lesz.