Helló!
hozzájutottam egy régebbi magyar gyártmányú labortápegységhez.
sztem tökéletesen ki tudna szolgálni.. csak annyi a baj vele hogy az árma felvételt mutató kis műszer tönkrement.. meg probáltam szétszedni és megjavítani de lehetetlen.. a mutatót tartó kis tengely eltört..
mindenhol probáltam már hozzá szerezni egy ugyan oylan kis deprez műszert de nem lehet kapni sehol..talán bontásból..
ekkor jöt az ötlet hogy akkor teszek bele egy kis LCD-t amit egy lestrapált multi méterből lehetne kiszedni..
és itt el is akadtam.. teszek fel képeket.. további érdekesség hogy akárhogy nézem nem találok sönt ellenállást a műszer környékén.. tehát ha valaki tudna segíten hogy hoygan tudnám"digitálisabbá" tenni a tápegységem..kérem irjon...
jah és igen tudom.. hogy a digitális kijelző nem olyan jó mint az analóg...műszer.. de sajnos más nem jut eszembe.. hacsak nem... van még párdrab régi orosz deprez műszerem de nem tudom hogy hogyan tudnám összehozni.. hiszen azt át kellene skálázni.. és meg kéne valahogyan tudni a belső ellenállást.. hogy .....
na mind1.. sokat bezsélek a léyneg hogy szeretném ha valami jeleznél, hogy a tápra kötött valami éppen mennyi áramot vesz fel..
előre is kössz
Emlészem erre a tápra mert az első cégemnél volt ilyen. A müszert sajnos nagy valószínűséggel nem fogod tudni kicserélni mert ezekből nem igazán van sok.Jobban jársz ha veszel egy digitális panelműszert és hozzá egy shunt-öt, és ezt épited be.
A konthánál az üllői úton lehet kapni 1000Ft körül kalibrált müszereket igaz a méret nem ugyanaz de egy "öcsi" lemezzel ki lehet egésziteni. Azokba már a sönt is benne van, Ha jól tudom 1, 3, 5, 15, amperes kalibrálással van.
Ja és ez analóg müszer ami sokszor jobb árammérésre mert mire a digit beáll ha baj van addigra füstöl a cucc.
Ennél meg látom, hogy kivágódik a mutató már verem le az áramot.
Ha a digit műszernél problémát okoz a ritka kijelzőfrissítés/mintavételezés, és a pontosság sem az elsődleges szempont, akkor egy 12-16-os LED sor is alkalmas lenne akár a kijelzésre. Persze így az árammérés csak tájékoztató jellegű lenne, viszont a kijelzésed tényleg Real-time!
Amennyiben a söntöt a pozitív ágba helyezed el, akkor szükséged lesz egy felsőoldali áramtükörre.
köszönöm az eddigi hozzászólásokat javaslatokat
ha pesten járok be fogok nézni kösszi..
nos nem fértem a bőröm be és..kicsit kísérleteztem ugye irtam hogy van itt nekem valami orosz kis műszerem igaz KV-ot mér meg kicsit más az osztás.. de mondom próba szerencse!! valahogyan csoda történt.. jah és közben megtaláltam a sönt-öt is a régi műszer műanyag hátoldalán.. és a söntel együtt rákötötttem..az orosz "csodát"... a tápfesz 10 V-ra 10 Ω-os elenállás (7W-os )a kivezetésre multiméter vele sorba .. és nézzük mitörténik.. nos a multiméter szépen mutatta az 1 Ampert kis műszer pont a skála feléig tért ki.. tehát ott az 1 amper.. most már csak át kell skáláznom.. és sztem működőképes lesz a dolog persze nem érfel egy rendesen kalibrált műszerel.. de.. azért még is lehet látni hogy kb mekkora áramot vesz fel.. az a cucc amit épp rákötöttem
Nagyon szeretem ha valaki "nem fér a börébe" ugyanis megvenni könnyü de a sikerélményt és a tapasztalatot az hozza magával ha saját kútfőböl megcsinálod, Ja és a "valahogy megoldani abból ami van"igen fejleszti az ember kreativitását. Gratulálok.
Azért nyitottam ezt a témát, mert a minap kaptam egy elektronikát, ami egy szabályozható DC tápegységben van. Elvileg ez 0- 30V ig állítható, de az egyik tranzisztor csúnyán elégett benne. Ezt valaki két sorba kötött diódával helyettesítette, de így csak 12 V-ig lehet feltekerni a feszültséget.... Ez egy K.E.R.T márkájú olasz táp. A szabályzás egy IC vel történik.
MA723PC T842941
A kérdésem az lenne, hogy milyen tranzisztort tehetnék bele? Előre is köszi a segítséget.
Csatolom a képet is. Kicsit homályos sajna.....
Olasz vagy Orosz táp?! Na szóval csinálhatnál egy nagyobb képet a nyákról, és a hátulyáról is,..
Amgy szerintem egy 2N3055 -os megteszi, nem kell több neki, főleg ha bele is volt ültetve az áramkörbe akkor valami TO220 típusú tranyó lehetett benne,..
Olasz táp. Nem olyan tranzisztor. Valami kisebb. A mérete kb egy BC212-nek felelhetett meg. Csináltam még két képet. Remélem ezen jobban látszik. A képek azért nem valami jók, mert telefonnal készítettem.
Hát ahhoz, hogy az ember ezt jobban megértse, vissza kellene rajzolni a tápot. Akkor viszont élesebb kép kell az alkatrész oldalról és a nyákoldalról is. A poti csvart is le kellene szedni, hogy látható legyen mi van alatta. Esetleg a nyomtatott huzalozást "kézzel" áthúzhatnás egy vonallal, hogy ki van kivel összekötve.
(mint ahogy a karikát rárajzoltad.)
Mert elsősorban, azt kell kideríteni, mi volt a tervező szándéka, aztán hogy miért szált el az eredeti tranyó, utána lehet valamit is mondania cseréről.
Ok. Most nem tudok fényképezőhöz jutni, de hétfőn az lesz az első dolgom, hogy ezt megcsinálom. Ha feldobtam vetnél rá egy pillantást? Előre is köszi a segítséget.
Nem egy nagy kaland, persze azonnalra nem igérem.
Esetleg az alkatrész oldalra, írd rá, az ellenállások értékét, tranyók-diódák típusát.
Monitoron persze ez nem egy álom. (visszarajzolás)
Hello!
Hozzájutottam két labortáphoz.
Egyik 40V-os másik 15V-ot tud mindkettő magyar gyártmány. A 40V-os-t ha bekapcsolom akkor szépen lassan elkezd pörögni fel a feszültség kb 10V-ig és ott megáll jobban mondva nagyon lassan megy fölfelé de ha leterhelem valamivel azonnal visszaesik kb 1V-ra. Ez javítható vagy nem éri meg vele foglalkozni. A másik pedig a kisebbik ott ha bekapcsolom az vílágít rajta hogy OVERLOAD vagyis túl van töltve de néha ha tekergetem az áramhatárt meg a feaszültséget úgy gondolja hogy okés és működik. Ennél szintén kérdésem megéri vele bajlódni?
Képeket rakok fel meg pontos típusokat csak most nem vagyok a közelükben.
A második (tekergetem megjavul) szerintem csak kontakt
hibás poti/yackley .Szétszeded potiba kontaktspray esetleg egy kis mech szemrevételezés (arra vigyázz ha a feszültség potit /Yackley -t nem javítod meg rendesen kapcsolgatásnál kiadhatja a max feszültsédet)
Erre már én is gondoltam de akkor sem kellen túlterhelést mutatnia ha teljesen le vannak tekerve a potik először kipróbálom hogy befújok egy kis WD-40-et
Hello!
Hát ha nem wd-40 akkor csere mivel nincs savmentes vazelinem azt se tudom hol lehet kapni de felfedeztem egy érdekes dolgot benne csináltam is róla képet. Az egyik hogy egy huzalellenállás bekötési pontjainál a nyák meg van kicsit barnulva a másik pedig hogy a két belső potinak nincs hátlapja és ilyen órarugó szerű fémtekercs lóg ki belőle összevissza. Ezekről képet is csináltam.
Hmm de szép soros huzall-ellenálás.Ezt a potit egyébként nem érdemes bántani.Az alapvetö hibát inkábba bc301-es cseréje oldja meg.(meghajto.Egyébként a savmentes vazelin gyogyszertárban kapható.