Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2010. Szept, 03. Pé
20:24:28
  Jelenleg 627 fő olvassa az oldalt
Fórum » Beszélgetős témák » UV LED-es NYÁK fotózás »
UV LED-es NYÁK fotózás  
Témaindító: eSDi, idő: Márc 11, 2006
Lapozás Méret:     11 / 26     
(#144444) _JANI_ válasza grapee hozzászólására (#144208) Válasz • Nov 19, 2007
Feltétlen oszd meg velünk a tapasztalataidat!

(#144809) mcq Válasz • Nov 20, 2007
Én is beszereztem 2 uv ledet. 10cm-re tettem egymástól és 12cm-re a nyáktól. 250mA-rrel hajtottam meg a labortápról. A megvilágitási idő 10 perc volt. Két irásvetitő fóliát használtam lézerrel nyomtatva. Az eredmény tökéletes lett.

(#148345) Szárnyas válasza grapee hozzászólására (#142695) Válasz • Nov 29, 2007
Szia! Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy a led meghajtó milyen néven és hol található a ChipCad weboldalán? Hiába nézem, nem találom. Köszi.

(#149422) every Válasz • Dec 2, 2007
a: Bővebben: Link oldalán most melyik az a UV led amelyik nekünk jó?

Meg ilyen pwm kapcsolási rajza van valakinek?

(#149427) Norberto válasza every hozzászólására (#149422) Válasz • Dec 2, 2007
Szerintem ez lesz az a listából!

XR7090UV-L1-UV8-11 395-400 nm, 210-250 mW

(#150253) every Válasz • Dec 5, 2007
Tudja e valaki hogy a fentebb említett uv led -en de amaz is ilyen lehet amit ti vettetek hogy melyik az anod vagy katod. Ha felülről nézem a led-et akkor egyik oldalt egy kis bevágás szerű van a szélén középen.

(#150279) paul64 válasza every hozzászólására (#150253) Válasz • Dec 5, 2007
Az Anódja van jelölve

(#150349) hmm válasza mcq hozzászólására (#144809) Válasz • Dec 5, 2007
Szia!
Mekkora volt a nyák mérete?
Statikusan működtetted a ledeket vagy impulzus üzemben?

(#150417) molnarf válasza eSDi hozzászólására (#14321) Válasz • Dec 5, 2007
Osszedobtam egy levilagito keszuleket,nagyon jol sikerult szerintem.Eleg sokat hasznalom nagyon bevalt kis keszulek.
Fere
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#150425) Szárnyas válasza molnarf hozzászólására (#150417) Válasz • Dec 5, 2007
Hmmm! Ügyes! A nyák az uv-cső és a burkolat között mi? Időzítő?

(#150429) deguss válasza molnarf hozzászólására (#150417) Válasz • Dec 5, 2007
Ügyes. Remélem nem ablakos (UV-fénnyel törölhető) PIC van benn

(#150560) digimann Válasz • Dec 6, 2007
Üdv!

Meg tudná mondani valaki, hogy ha PWM-el hajtok egy cree uv-ledet, akkor mekkora feszültséget "szabad" neki pumpálni?

(#150673) kingkey válasza digimann hozzászólására (#150560) Válasz • Dec 6, 2007
Szerintem úgy csináld, hogy 1 A legyen a csúcsáram, tehát 1 A-s áramgenerátort csinálj, és azt kb. 35%-os kitöltési tényezővel hajtsad. Így az átlagteljesítménye kb. normál lesz, csak valamivel nagyobb fényerőt ad. Hogy mennyivel, azt nem tudom, talán az adatlapból kiderül. ( Lehet, hogy még kisebb kitöltés adja az átlagteljesítnényt, ezt a nyitóirányú karakterisztikából megtudod, vagy ha rövid ideig 1A-t áthajtasz, és megméred a nyitófeszt, kiderül, mennyit kell visszavenni.)
Igazából csak akkor éri meg vacakolni vele, ha a nagyobb árammmal sokkal jobb a hatásfoka, de erről nem vagyok meggőződve... :}}

Hoppsz! Most nézem a karakterisztikát, az 1 A ezekre nem oké, , mert az absz. max.ratingsnál 350 mA-t adnak meg, a nyitókarakterisztika is ~ 600 mA-nál 4 V, ami szintén maxként van megadva, tehát semmiképp se 1 A legyen... így még kevésbé valószínű, hogy a vacakolást, meg az élettartammal való kockáztatást az a kicsivel rövidebb expozíciós idő megéri...:{{{

(#150678) kingkey válasza kingkey hozzászólására (#150673) Válasz • Dec 6, 2007
Na, jobb lett volna tovább nézni az adatlapot...
Bővebben: Link

Ebben ott van, hogy 1 A esetén a relatív fényerő kb.220%-os. Azám, de ott van a diagramok közt az is, hogy nagyon kell hűteni, és ha a teljesítményt 350 mW-on akarjuk tartani, nem nyerünk sokat.
Én nem vacakolnék vele, na.

(#150727) digimann válasza kingkey hozzászólására (#150678) Válasz • Dec 7, 2007
Hello

Kösz az infót, megnézem én is az adatlapját. Nem tudom miért nem azzal kezdtem...

Üdv: Zsolt

(#167367) Peti_85 Válasz • Jan 17, 2008
Buék, ebbe a topicba is!
Olvasgattam a témát, de a 10. oldal felé elfáradt a szemem.
Vettem két UV ledet, sima 5 mm-es (300 Ft/db).
Sajnos csak Wolfos TN120-as fotolakkom van (nem P20), de azt mondta a hölgyike, aki adta, hogy viszik ezt is mint a cukrot, és mondták sokan, hogy semmi baj azzal sem, csak kicsit tovább kell világítani.
Na hát én úgy ahogy felhordtam a lakkot a nyákra (szűz kéz) sztem elmegy... És elkezdtem világítani a ledekkel. A zöldes árnyalatű lakknak elvileg kékesre kell változnia ahol érte az UV. Hát valóban olyasmi, de halovány. Persze azért beletettem a lúgba, de semmi, pedig sokat vártam vele, meg ráztam, meg lötyköltem, meg stb.
Szerintetek mi a baj? Kicsi a ledek teljesítmény?
Egyébként a ledeket csak ideiglenes megoldásként vettem, hogy lássam már működés közben a fotolakkot... Dehát nem nagyon láttam...

Majd tervezem valami komolyabb UV cucc vásárlását, csak hát az is pénz.

Egyébként tudjátok, van a PC-be szerelhető dekorációs célú UV fénycső. Az jó lenne levilágításra?
A válaszokat köszi előre is, remélem nem volt sok kérdés...

(#167406) Frankye válasza Peti_85 hozzászólására (#167367) Válasz • Jan 18, 2008
Bújjék beléd is!
A két UV LED szerintem kevés.
A Wolf-os lakkal nekem egyáltalán nincsenek jó tapasztalataim, sajnos. A P20 az, ami bevált, szinte elronthatatlan.
Az, hogy miért nem hívódott elő a rajz, sok minden miatt lehet: Vastag volt a lakk, kevés a levilágítás erőssége, ~ ideje, nem megfelelő hullámhosszú UV fény, gyenge előhívó, hideg, túl gyors szárítás, és még vagy 1000 tényező közrejátszhatott...
A PC-be való dekor UV csövek szerintem (de csak szerintem!) nem erre valók, bár ki lehetne próbálni, nem tudom. A legobb megoldás a BLB fénycsövekkel való levilágítás, vagy a HGLi/HMLi lámpás fotózás. (Ha ez a része érdekel, keress rá a fórumban, rengeteg helyen, és sokszor kitárgyaltuk a témát.)

Sok sikert a fotózáshoz!

(#167468) Peti_85 válasza Frankye hozzászólására (#167406) Válasz • Jan 18, 2008
Szia!
Hát igen, én is a gyengus ledekre gondolok. De most csak Wolfos van, p20 nem is lesz egy darabig (vagy egyáltalán nem)
Akkor ilyen BLB csövet hol tudnék venni (úgy értem, hogy hol, hogy milyen boltba keressem)? És mennyiért?
Köszi szépen.

(#167471) Norberto válasza Peti_85 hozzászólására (#167468) Válasz • Jan 18, 2008
Az átlag alakú, típusú, kinézetű sima 5mm-es LED-ekkel egyáltalán nem fogsz pozitív eredményre jutni...

Jelen topik lényegében azzal kezdődött, hogy eSDi vett a ChipCAD-nél teljesítmény LED-eket, amik UV-tartományban világítanak (szép kékeslilás fénnyel). Ezzel világította meg a lakkozott NYÁK-ot, és sikeresen levizsgázott ez a típusú LED. Abszolut sokszoros fényerőt képvisel a sima, mezei 5mm-es LED fényéhez képest!

Tehát annál alább nem szabad menni, ez a minimum megvilágítási igény LED-es részről! Az 5mm-esek felejtősek sajnos...

(#167498) Peti_85 válasza Norberto hozzászólására (#167471) Válasz • Jan 18, 2008
Aham... Értem, hát sajnos akkor ez van.
De legalább már megtudom nézni, hogy hamis e az ezres vagy sem.

Akkor majd be kell szereznem valami normális UV-s fényforrást.

(#167512) Frankye válasza Peti_85 hozzászólására (#167468) Válasz • Jan 18, 2008
Nagyobb világításechnikai, illetve elektromos boltokban kapható.
A gugiban keress rá, sok ilyen van, de az árak változóak elég széles palettán, szóval érdemes körbenézni előbb, hol olcsóbb. (Mondjuk így sem pénztárcakímélő éppen a megvásárlása, mert pl. Még1MbR Miki készített egy selejt szkennerből levilágítót, abba 4 cső kellett (8-8W-osak), aminek darabja 1500-2500 között van, üzlettől függően. És akkor még hozzá jön a többi encsem-bencsem, mint foglalat, folytó, stb.) Ha messze laksz a "nagyfalutól" (főváros), akkor lehet, hogy csomagküldéssel jársz a legjobban. (Azt hiszem, a HQVideo-ban láttam a legolcsóbban legutóbb.)

(#167524) lgyk válasza Peti_85 hozzászólására (#167367) Válasz • Jan 18, 2008
Hi!

Én egyszer próbáltam 5 mm-es UV LEDdel levilágítani (P20), de a 45 perces expozíciós idő kissé elgondolkodtatott. Mondjuk ellenállással állítottam be az áramot, és mint később kiderült, csak 15 mA ment át rajta, de akkor sem tűnik nyerőnek az ötlet. A már sokszor említett CREE UV diódán 200-250 mA-t hajthatsz át, és nem kerül 10* annyiba, mint a huzallábas 20 mA-es csodák.

A PC-be szerelhető UV cucc UV-A tartományban dolgozik, elvileg jónak kell lennie.

Azért is jobb a drágább LEDet megvenni, mert van adatlapja, amiből sokminden kiderül. A hullámhossza 400 nm környékén van, ez pont a P20 fotolakk érzékenységének a maximuma. De UV LEDből sokfélét gyártanak, van 200 nm-es is, ez nem a legnyerőbb a levilágításra...

Eddig kvarclámpával világítottam a NYÁKot, csak tűzforró lett a levilágítás végére, és köztudott, hogy 70 fok C felett károsodhat a lakk.

Idézet:
„De legalább már megtudom nézni, hogy hamis e az ezres vagy sem.”

Sajnos a közeli UV nem a legjobb pénzvizsgálatra, a vízszintes sorszám (sárgán fluoreszkál) és a fluoreszcens alapnyomat nem igazán reagál rá. De természetesen ezeket leszámítva alkalmas pénzvizsgálatra...

(#167530) Peti_85 válasza lgyk hozzászólására (#167524) Válasz • Jan 18, 2008
Szia!
Mert azért gondolkodtam a PC-s fénycsöveken, mert elég ocsó (kb. 1500 Ft) két 20 cm-es fénycső és persze egyből mehet a 12 V-ra, szóval kompakt kis dolog.
De nekem most még erre sincs felesleges keretem, úgyhogy sztem valakitől kerítek valami komolyabb UV cuccot, hogy megnézzem, hogy egyáltalán működik e a Wolfos lakk...

(#167559) san398 Válasz • Jan 18, 2008
Én 7 candela-s 5mm-es UV ledekből építettem levilágítót.7cm tácolságból 10 perc a világítási idő,3mm vastag ablaküveggel van lefogva a fólia.Valahol a ki mit épített topic-ban találhattok róla képeket.

(#167576) Zenner válasza san398 hozzászólására (#167559) Válasz • Jan 18, 2008
és rendesen levilágítja?működik?

Üdv!

(#167692) kaqkk válasza Zenner hozzászólására (#167576) Válasz • Jan 18, 2008
A ki mit épített -ben kb291old 2db cree ledel készült levilágító 10 perces idővel működik és tökély!
Kb3ezerből!

(#167768) san398 válasza Zenner hozzászólására (#167576) Válasz • Jan 18, 2008
Bocs azt elfelejtettem írni az előbb, hogy nem 2-3 LED-ből készült,hanem 54-ből.Igen jól működik.Eddig 3 panelt csináltam vele. 0,4mm-es volt a legvékonyabb vonal. Ez alapján készült: Bővebben: Link

(#176144) hjanee Válasz • Feb 5, 2008
Hali mindenkinek!

Gondoltam megosztom veletek UV-LED-es fotózásom eredményét. Hátha érdekel valakit. Én 46Ft /db áron vettem 5mm-es laposfejű UV-LED-eket és szerintem tökéletesen lehet vele levilágítani a fotolakkos panelt.
A LED-ekhez csupán egy-egy ellenállást kell sorba kötni. 12V-ra kötve pl. 470ohm tökéletes, ahhoz,hogy meglegyen a 20mA. A hullámhossza 400nm, a teljesítménye 68-100mW. A levilágítási idő kb. 15 perc, de lehet, hogy kevesebb is elég. Ezt még ki kell tapasztalnom! A képeken látható a végeredmény! Ha valakinek van kérdése, szívesen válaszolok!

(#176154) hjanee Válasz • Feb 5, 2008
Mégegy kép a LED-ekről. Kb. 2cm-enként van egy LED a próbapanelen. A megvilágítást kb. 5 cm-ről használtam. A LED-ek sugárzási szöge 140 fok. Valószínüleg több helyet is lehet hagyni a LED-ek közt, bár ezt még nem próbáltam.

(#176162) eSDi válasza hjanee hozzászólására (#176144) Válasz • Feb 5, 2008
Egész jó lett! Bár jobb oldalt látok egy kis alávilágításos hibát, de az elhanyagolható! Szép munka!
A leviálágítóról is kapunk képet? Hány db leddel próbáltad? 68-100mW-al nem biztos hogy olyan jó lesz kevesebb idő alatt... A Napnak kell nyáron, délben 3-5perc...

Következő     11 / 26     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu