Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 25. Pé
15:25:51
  Jelenleg 477 fő olvassa az oldalt
Fórum » Beszélgetős témák » Transzformátor információ »
Transzformátor információ  
Témaindító: Resident, idő: Márc 30, 2006
Lapozás Méret: 1 / 91     
(#17297) Resident Válasz • Márc 30, 2006
Szevasztok! Ráakadtam egy rossz mikróra, azonnal megnéztem benne a transzformátort.
GAL 700E
[link=http://4ourhouse.co.uk/cgi-bin/product.pl?PID=588840§ion=8770](szóval ez)[/link]
Mit lehet megtudni erről a transzformátorról?
kis segítség jól jönne

(#17298) válasza Resident hozzászólására (#17297) Válasz • Márc 30, 2006
olyan 700 800W korul kell lennie enyit tudok rola de lehet h nagy marhasag!!!

(#17300) Sebi válasza  hozzászólására (#17298) Válasz • Márc 30, 2006
Általában 2,5..3V 20A fűtőtekercs és 800...1200V talán100mA nagyfesz van rajta.

(#17410) Resident válasza Sebi hozzászólására (#17300) Válasz • Márc 31, 2006
Akkor az nem annyira rossz . Végül is kicsivel kevesebb mint 5 kiló (4,9).
Egy Nile mikróból származik, a hátoldalán 800W leadott teljesítmény van feltüntetve.
Szerintetek lehet valamire használni? Vagy túl nagy?
-Sokan írogatták, hogy ha mondjuk erősítőt akarsz építeni, akkor először is trafó beszerzéssel kezdd, (mondjuk ez egy jó nagy trafó akkor lehetséges, hogy lehet belőle építeni nem kis teljesítményű erősítőt?)
-Labortáphoz megfelelő? Tápegység része már készen van, csak trafó hiányzik, 2A tud egy tranzisztorral, +tranzisztor beültetésével további 2A-t összesen 4A.
Üdvözlet.

(#17414) Tom Lord válasza Resident hozzászólására (#17410) Válasz • Márc 31, 2006
Ha áttekercseled, nagy valószinüséggel.
Ehhez ezért némi gyakorlat, szerszámok, hely és anyag is szükségeltetik.
Kezdőnek nem igen ajánlom, bár nem ördöngősség.

(#17415) Topi válasza Resident hozzászólására (#17410) Válasz • Márc 31, 2006
Hát ha azt veszed, hogy 700W-os, és te mondjuk egy 0-30V közötti tépot akarsz belőle építeni, akkor megkapod, hogy pl 30V, 700W, vagyis
700=30*I => 23,3A.
Szóval egy 23A-es tápot lehetne belőle csinálni. De viszont a kimenő feszekkel baj van. A 3V-os oké hogy 20A, de azzal sokra nem mész... A 800-1200V-os kimenete meg sok feszben és kevés áramban...

Leginkább mikrót lehetne belőle építeni
Egyébként vidd el egy szervízve, és ha látják hogy jó állapotú, még adnak is érte pár ezer forintot...
Bár lehet hogy egy egyenáramú hegesztőt lehetne belőle készíteni, de ahhoz meg azért 20A lehet hogy "vékonyka"
Én csak áttekercselésre tartanám meg...

Üdv. Topi

(#17438) Thom válasza Topi hozzászólására (#17415) Válasz • Márc 31, 2006
Én mondjuk nem használnék mikrótrafót erősítőbe(áttekercselve), van egy 1000W körülim, ami terhelés nélkül is majdnem 2,5A-t vesz föl 230V-ról. Drágább lenne a leves mint a hús!

(#17442) dilan válasza Thom hozzászólására (#17438) Válasz • Márc 31, 2006
2,5 A terhelés nélkül? Biztos minden oké azzal a trafóval?
Mire használod?

(#17486) Resident válasza Topi hozzászólására (#17415) Válasz • Márc 31, 2006
Szerintem áttekercselni nehéz lesz, mivel össze van hegesztve a vasmag. De, ha mégis megoldható, biztos, hogy nem fogom áttekerni...

Mikró kilőve, az nem kell
Nem tudom, de az ilyen nagy trafókhoz, (mondjuk erősítőbe, nekem azt mondták, -igaz ,hogy toroid trafóról volt szó-, de azt mondták, hogy 300VA-felett ún. finomindítás szügségeltetik. (vagy hidegindítás )
De akkor ezekszerint áttekersé után lesz csak arra használható.
Szerintem 2 választásom maradt. Vagy elviszem, tekerni, vagy elviszem egy szervízbe, és otthagyom azért a néhányezer forintért.

(#17518) Thom válasza dilan hozzászólására (#17442) Válasz • Ápr 1, 2006
A trafóval minden ok! Jelenleg csak a szekrényemben porosodik . A szekunderén 2000V feletti fesz van. Áttekercselni sajna nem lehet mert az egész impregnálva van + a magot végig hegesztették a négy sarkánál.

(#17746) KeserűCukor válasza Thom hozzászólására (#17518) Válasz • Ápr 2, 2006
Hali!
Nekem erősítőhöz kellene tarfó, de hülye vagyok hozzá, nem tudok semmit róluk
Nekem most még csak egy tda2030-ba kellene, de lehet később lesz még egy Quad is...
Ma voltam piacon, láttam egyet: 24V 0,8A 100VA
Ezek most mit jelentenek? Mit kell nézni, mikor veszek? Rozsda?
Ha erősítőhpz kell, akkor mit kell avval csinálni még? Egyenirányítás?
Kössz!
---ZoLee---

(#17800) _JANI_ válasza KeserűCukor hozzászólására (#17746) Válasz • Ápr 2, 2006
A biztonsági transzformátor adatlapján a legfontosabb adatok:

Primér feszültség.
Ez azt adja meg, hogy mekkora az üzemi fezültség (feszültségek) amellyel meg lehet táplálni a transzformátort. Jelölése általában Up, és ehhez tartozik egy vagy több érték. PLD: 240V; vagy 120/240/400V; de lehet csak simán 400V is.

Primer áramerősség.
Névleges primerköri áramerősség. Jelölése ált.: Ip
(Esetleg javasolt biztosíték értéke.)

Szekunderfeszültség (feszültségek).
Az a feszültségérték, amit a tranzformátor le tud adni. Jel: Usz
PLD: 12V; 24V; 42V; vagy többkivezetéses (megcsapolásos) kialakítás esetén 3/6/9/12/24V.
(CSAK MEGJEGYEZNÉM, Hogy PLD a 12/24Voltos trafó felfogható úgy is, mint 2*12V!

Szekunder áramerősség.
Névleges szekunder áramerősség. Jelölése ált. Isz Ezzel az áramerősséggel terhelheted le tartósan, károsodás nélkül a trafót.
(Esetleg javasolt biztosíték értéke.)

Transzformátor teljesítménye.
Ez a tranzformátorf névleges teljesítményadata. Jelölése: V/A = Volt/amper (relatív). De a Watt is elfogadott...

Igen! A szekunder feszültséget egyenirányítani, szűrni (pufferelni) mindenképpen kell...
A tápegységekről a fórumban is találhatsz témát PLD: KERESÉS fülbe írd trafó; transzformátor; tápegység, és máris ömlik az infó... Vagy a cikkek között, az Egyenirányítók - tápegységek-et is merem ajánlani.

Csak hibátlan és épp csévéjű trafót vásároljatok piacon!
De az üzembiztonságára még ekkor sincs garancia!!!

(#17857) dilan válasza _JANI_ hozzászólására (#17800) Válasz • Ápr 3, 2006
a 2×12es trafóból lehet 12/24et csinálni, fordítva viszont nem biztos...
V/A=ohm, W=V*A (vagy csak egyszerűen VA - ha nem vesszük figyelembe a reaktív összetevőt)

(#17858) dilan válasza Thom hozzászólására (#17518) Válasz • Ápr 3, 2006
A trafókról tudni kell, hogy a veszteség elfogadható mértéke 3-6W/kg. A Te esetedben 230V*2,5A=575W a veszteség. Ehhez a trafónak közel 100kgnak kéne lennie...
A lemezelt vasmagot eredetileg az örvényáramú veszteség csökkentése miatt találták ki. a Lényeg, hogy a vasmagot minél kisebb mágneses ellenállású, de ugyanakkor minél nagyobb elektromos ellenállású anyagból kell csinálni.
Erre fogják a lemezezekből gondosan elkészített jó minőségű vasmagot, és összehegesztik - mert ők jobban tudják. (ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a hangerőszabályzónak lineáris potit raknak. pl. a windows mixerje. Sírni tudnék amikor ilyet látok - de ez egy másik sztori) Sajna láttam már én is ilyet, az is majndem ennyit zabált üresen.

(#17914) _JANI_ válasza dilan hozzászólására (#17857) Válasz • Ápr 3, 2006
Igen a / az nem * !!! (Hogy nemvettem észre? )

(#18463) Resident válasza Topi hozzászólására (#17415) Válasz • Ápr 7, 2006
Srácok! Felébredt bennem egy gondolat, hogy áttekercseltetem a "nagy" trafómat, vagy valami ilyesmi. (jókor..)
Aki tud Pécsen, vagy Pécstől nem messze ilyen műhelyt, boltot, ahol ez a műveletet elvégzik az szóljon! Kösz!

(#35428) zahi  Válasz • Aug 3, 2006
Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy van egy trafóm, de nem tudok róla semmit (nincs feltüntetve rajta semmi adat), csak egy csomó vezeték lóg ki belőle.

Hogyan tudom azt megállapítani, hogy melyik a primer oldal (hová kössem a 230-at)? És mondjuk a teljesítményét is meg kéne határoznom...

Légyszi segítsetek! Előre is köszönöm!

(#35438) Sebi válasza zahi hozzászólására (#35428 Válasz • Aug 3, 2006
A teljesítményt a súlyából is megítélheted , de pontosabb, ha a magkeresztmetszetet méred meg és kiszámolod.
Én úgy szoktam eljárni, hogy megnézem, melyik tekercsvégek jönnek a vashoz legközelebb ki a csévetestből (ha látható), ezek egymáshoz Ωmérővel kimérhetők, megmutaván hány kivezetésű a primer. Ezeket elkülönítem, majd a szekundereket vizsgálva megkeresem az összetartozó végeket, így már tudom, hány db szekunder van. Találomra kiválasztok egyet a vastagok közül és megtáplálom egy 6V-os kistrafóról, közben megmérem a primer oldal által adott feszültségeket, ami valószínűleg inkább kevesebb, mint az igazi, hiszen csak 6V-ot kap egy ismeretlen szekunder, ami feltételezhetően ennél nagyobb feszre készült. Mindegy, az arányokból ki szokott derülni, hogy mire készült a primer: szokásos a régebbieknél a 0-110-127-220-240 kivezetéssor.
Azért legelőször meg kell róla bizonyosodni, hogy váltott lemezelésű a cucc, nehogy csöves A oszt. kimenőtrafó legyen!

(#35458) rwtop válasza Sebi hozzászólására (#35438 Válasz • Aug 3, 2006
Na pontosan hány kábel lóg ki az egész kócerájból???Onnan tudod meg hogy sorkimenő e vagy nem hogy ha a kábelok száma páratlan!akkor sorkimenő Ha pedig páros a huzalok száma akkor trafó!Én mindig ha ilyet nézek meg akkor mindig először megemelem ami 10KG körül van az igen az nem piskóta!A kiemenetnél a legvastagabb kábelt lehet a legjobban terhelni a bemenő oldalt onnan tudod meg hogy annnak kellene a legvékonyabb vezetéknek lennie!Szóval lemérsz rajta minden vezetéket hogy nemhogy zárlatos a cucc mert ha zárlatos és 230V rákapcsold akkor lessz egy kis hangja tapapsztaltam 20W trafóval hajtottam meg 1 elektromágnest ekkor!!Na sokat írok de hasznos!Egy kicsit elkanyarodtam bocsi!

(#35463) Sebi válasza rwtop hozzászólására (#35458 Válasz • Aug 3, 2006
Ki beszélt itt sorkimenőről? Az egy ferritmagos cucc, 30dkg, én csöves kimenőről írtam. Az hogy hány "lába" van a trafónak, semmit sem mond.
Sajnos az ismeretlen trafón nem tudjuk, hogy mi a jó ellenállásérték, tehát zárlatra így nem tudunk következtetni.
A felderített primert megfelelő feszültségre kapcsolva a nyugalmi áram (teljesítményt figyelembe véve) már ad némi információt.

(#35468) rwtop válasza Sebi hozzászólására (#35463 Válasz • Aug 3, 2006
Akkor semmi!Én azt mondom hogy zahi nem hogy kidobja a trafót!!mert azt nem mondtad neki hogy váltóárammal próbálja müködtetni te csak azt mondtad hogy
Idézet:
„Találomra kiválasztok egyet a vastagok közül és megtáplálom egy 6V-os kistrafóról, közben megmérem a primer oldal által ”
MEg még annyi hogy ha 4darab ceruzaelemmel próbálja mert lehet hogy nem tudja hogy a trafót váltóáramon kell üzemeltetni!É úgy szoktam vele szórakozni hogy ráengetek a secunderre erősítő kimenetet szaladgál benne vagy 200Volt nem kel kistrafó sem!Az erősítőt meg nem eszi meg 1 kis terhelés!Nem nagy teljesítmény kb 25W kanálisonként!

(#35481) Tom Lord válasza rwtop hozzászólására (#35468 Válasz • Aug 4, 2006
Ha valakinek nem egyértelmű, hogy egy trf. próbájánál, vizsgálatánál, váltakozó feszültségről van szó, az nem a kezdő csoportba sorolható!
Már elnézést.
Ennél azért többet kell tudni az elektronikáról, még, ha kezdő is az illető.

(#35482) Tom Lord válasza Sebi hozzászólására (#35463 Válasz • Aug 4, 2006
Végre valaki, aki jól közelíti meg egy trf. "lelkivilágát"!

(#35569) zahi válasza Tom Lord hozzászólására (#35482 Válasz • Aug 4, 2006
Ne aggódjatok ismerem a trafókat Csak ilyet még nem csináltam, hogy mindent nekem kellett megkeresnem. De aztán sikerült megoldanom

(#35647) csiga123 válasza zahi hozzászólására (#35428 Válasz • Aug 5, 2006
Nekem van egy trükköm trafó mérésre
nagyon modern és veszélytelen!
Szabadalmasztatni fogom.

Itt nagyon, de nagyon csúnya dolgok voltak, amik gyönyörű módon ki lettek véve egy mozdulattal
Idézet:
„Norberto kezei által”

Próbáld ki
Hello!

(#35648) fureszk válasza csiga123 hozzászólására (#35647 Válasz • Aug 5, 2006
Idézet:
„hány voltos az áram”

Egyébként nem tudom, hogy segít-e ez a módszer rájönni...mert 4,5V mondjuk 1A-rel erősebb, mint egy 9V-os elem. És te csak azt érzed (éreznéd ), hogy jobban csíp.

(#35666) zahi válasza csiga123 hozzászólására (#35647 Válasz • Aug 5, 2006
Csiga mi az a trükk?
Aztán én is elmesélem, hogy hogyan csináltam

(#35669) Lucifer válasza zahi hozzászólására (#35666 Válasz • Aug 5, 2006
Jobban jársz ha nem tudod.

(#36624) maestro válasza zahi hozzászólására (#35428 Válasz • Aug 12, 2006
Ha nagy teljesítményűnek néz ki (súlyra, méretre), akkor a vékonyabb vezetékhez tartozik a 230V-os bemenet. De ha biztosabbra akarsz menni, akkor mérd le a tekercsek ellenállását, a nagyobb ellenálláshoz tartozik a primer kör. A teljesítményét én párhozamosan kapcsolt izzólámpákkal (gépkocsi) szoktam lemérni. Amelyik teljesítmény értéknél lecsökken a trafó névleges feszültsége (pl.12V-os trafó feszültsége lecsökken 11,5V-ra), a körül lesz a trafó teljesítménye is.

(#36626) vicsys válasza maestro hozzászólására (#36624 Válasz • Aug 12, 2006
Idézet:
„akkor a vékonyabb vezetékhez tartozik a 230V-os bemenet. De ha biztosabbra akarsz menni, akkor mérd le a tekercsek ellenállását, a nagyobb ellenálláshoz tartozik a primer kör.”
Na ez így nem igaz, teljesen...
Képzelj el egy olyan trafót ami csöves cuccban van és mondjuk a feladata, hogy 360-400V-os anódfesz állítson elő...(a vastagabb a 230 lesz és az anódfesz oldalnak-értelem szerűen-nagyobb is lesz az ellenállása-a több menet miatt.)

Következő 1 / 91     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu