Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 25. Pé
15:26:17
  Jelenleg 474 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Tápegység probléma »
Tápegység probléma  
Témaindító: Peterelektro, idő: Jan 23, 2008
Témakörök
Alapismeretek » Áramforrások
Lapozás Méret: 1 / 7     
(#170056) Peterelektro Válasz • Jan 23, 2008
Sziasztok!
Szeretnék megépíteni egy egyszerű 5V DC feszültségforrást, de problémába ütközök.
A feszültségforrásom egy halogén lámba transzformátora. Egyenirányítás után 11 V DC körüli értéket mérek.
Azonban az áramkör kimenetén 10V DC körüli értéket mérek 5V DC helyett.
Segítenétek mi lehet a probléma?
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#170058) TyeDa válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Jan 23, 2008
Szia!
Mekkora kondenzátorokat tettél a stab. lábaira?
Ahogy a képeket nézem látszólag jól huzaloztad össze.
Az is lehet, h rossz a stab.ic.
Nemártana egy pufferkondi.

(#170059) source2 válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Jan 23, 2008
hi

ha váltakozó feszt egyenirányítasz, pufferelni kell, rakj be az egyeirányítás után egy 1000µF kondit, talán ez a gond.

üdv

(#170060) Parázs Gábor válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Jan 23, 2008
Szia
A problémát nem tudom mi okozhatja.De ajánlok neked rajzokat.Ez egy 9V rajz alapból de egy ellenálás cserével levihető 5 V-ra és kb 1A-rel terhelhető.De ha neked nagyobb áramerőségre van szükséged akkor csatolok egy másik rajzot.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#170064) valve válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Jan 23, 2008
Szia,

Nos, akkor talán kezdjük ott, hogy olyan stabilizátor nincs, hogy L78L00! Ez úgy értendő, hogy L78L00 Széria, tehát pl: L78L05 (ez csak egy példa az 5v -os stabilizátorra). Kiváncsi lennék, hogy mit ír azon
a stabilizátor TO-92 -es tokon,.. Lehet, hogy nem is 5v -os stabilizátor,..

üdv, Imre,..

(#170099) zoly15 válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Jan 23, 2008
szia!
a feszültségstabilizátoron akkor szokott kijoönni a bemenő fesz ha:
- a stabilizátor zátlatos
- nem érintkezik a GND lába
ezeket nézd meg...
üdv!
UI.: azt vettem észre hogy a graetz után nem tettél puffert!!
a + és a - kimenetre szokták párhuzamosan kötni (figyelj a polaritásra és a feszre a kondinál mert ha vmi nem jó képes szétrobbanni is!)

(#170347) tiggersoft válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Jan 23, 2008
Az senkinek nem tünt fel hogy forditva kötötted be?
Csak a puffer kondi hiánya?
Bővebben: Link

(#170887) zoly15 válasza tiggersoft hozzászólására (#170347) Válasz • Jan 24, 2008
tényleg igazad van most hogy mondod

(#173836) fg Válasz • Jan 31, 2008
Sziasztok!

Nekem hasonló kérdésem lenne, mint a téma indítójának.
Én 8,4 V-os, kb. 500mA terhelhetőségű stabil DC feszültségforrást szeretnék építeni. Fontos szempont az egyszerűség, olcsóság és a megbízhatóság.
Valamilyen adapter (9 vagy 12 voltos, még nem tudom, milyet sikerül szerezni) DC kimenetéből szeretném előállítani ezt a 8,4V-os feszültséget.
Persze próbáltam magamtól megoldást keresni: LM317-es IC-t néztem ki először, ahol a potméter helyett fix ellenállást alkalmaznék. De a szükséges ellenállásértéket az adatlapon megadott képletekkel nem tudtam kiszámolni. Biztos rosszul értelmeztem a képleteket, de amikor függvénykapcsolatot akartam felírni a Vout és az R2 (poti) között, a Vout egyszerűen kiesett. Pedig nyilván nem lehet független a poti állásától...

(#173838) valve válasza fg hozzászólására (#173836) Válasz • Jan 31, 2008
A "gyakorlat mindig nagyobb mester az elméletnél". Sztem építsd meg a kapcsolást, s az elején tegyél bele egy potmétert, aztán azt csavargasd addig míg a kimeneten a kívánt fesz van! Amikor ez megvan kiveszed a potit megméred az ellenállását és azszerint beteszel a helyére egy fix értékű ellenállást,..
Ez a legegyszerűbb, mert ugyebár az ember számol a képletekkel de úgysem azt méri a gyakorlatban.

(#173843) fg válasza valve hozzászólására (#173838) Válasz • Jan 31, 2008
Szia!

Igazad van. Én azért szeretek előre számolgatni, mert a közelben nincs elektronikai bolt (vidéki vagyok), és ha már Pesten járok, szeretek mindent beszerezni, amire a következő "projektjeimhez" szükség lehet. Még így is rá szoktam jönni utólag, hogy még mit kellett volna venni...
Konkrétan ebben az esetben szerettem volna tudni, hogy kb. milyen ellenállásra lehet szükségem, hogy olyat/olyanokat vegyek, amikor pl. az LM317-et beszerzem.
De amúgy ez az LM317-es megoldás ezek szerint jó?
Mert még ha többször is kell boltba szaladgálnom, akkor ez lesz...

(#178029) csonthulye Válasz • Feb 8, 2008
Helló!

Megépitettem ezt, működik is rendesen, áramkorlát, feszültség rövidzár, minden...
DE ha a kimenetre nem teszek terhelést, akkor a feszültség alapból 8V-on van. Teszteltem egy kis 12V-os villanymotrot. Terhelés nélkül a kimeneten 8V, amint rákötöm a motrot leesik 0V-ra és onnan tudom felállitani rendesen. Teszteltet egy led diódával, a kimeneten 8V, rákötöm, a potméter minimumon, és a dióda világit 1,5V van a kimeneten. Mi lehet a probléma? Átkötés, forrasztási hiba kizárva.

(#178089) KTobi válasza csonthulye hozzászólására (#178029) Válasz • Feb 8, 2008
Szia!

Ez a labortápegység című topicba illik, ami elégg meghízott, és erről a tápról is volt tárgyalva benne egy párszor (ez az ún. PCBféle laportáp). A kapcsolást PCB készítette, és rendeszeresen itt van az oldalon. Legyél szives ott feltenni a kérdésedet.

Megpróbálok segíteni is, bár nem értek hozzá, nem tanulmányoztam eggyáltalán. Szerintem az a gond, hogy a tranzisztorod (T3) nem záródik le teljesen, és engedi egy kicsit az áramot (5-10mA), ha nincs terhelve, akkor felgyülemlik a feszültség, ezt műszerrel mérni tudod, mert nagyon jók a mai voltméterek (MΩos tartományban van a belső ellenállásuk, főleg a digitálisaknak). Próbáld ki, hogy teszel rá egy 10k ellenállás, szerintem ez le fogja húzni. Vagy próbáld meg egy relatív nagy ellenálláson keresztül a T3 bázisát főldre húzni. DE ezzel várd meg mások tanácsát, mint már írtam nem foglalkoztam elég mélyen vele.

Üdv. Tóbi

(#178284) zoly15 válasza csonthulye hozzászólására (#178029) Válasz • Feb 9, 2008
szia!
valameik tranyód valószínüleg zűárlatos 1 kicsit
nekem is ez van most csak nekem 1.5V van kinn nekem a 2N3055 zárlatos 1 picit majd kicserélem
Nézd meg a tranyó E-C lábai között mit mutat a multi diódaviszgáló módban
Szerintem is a labortápos fórumba kellett volna írnod..

(#178428) csonthulye válasza zoly15 hozzászólására (#178284) Válasz • Feb 9, 2008
Szerintem nekem a 2N3054 lesz a rossz, mivel ha a bázisára nincs semmi kötve, akkor is van feszültség a kimeneten, de ha a 2N3055-nek a bázisát lekötöm akkor már nincs semmi a kimeneten. Ez mind szép és jó, csak hol a fenébe lehet már olyan 2N3054-es tranyót kapni??? Mert hogy én már 10 boltot átnéztem és nem volt!!

(#178432) potyo válasza csonthulye hozzászólására (#178428) Válasz • Feb 9, 2008
Tegyél helyette 2N3055-öt, ha van olyanod. Vagy akár egy BD135/137/139 is jó lenne, csak az nem olyan tokban van.

(#178593) Imi65 válasza csonthulye hozzászólására (#178428) Válasz • Feb 10, 2008
Szija!
Akkor építs be helyette, pl. BD241-et. Más a tokozás, de az nem valószínű, hogy annyira kényes lenne. Előtte próbálj meg rátenni a 3054 e-b közé 1-2k-ellenállást.

(#178627) csonthulye válasza Imi65 hozzászólására (#178593) Válasz • Feb 10, 2008
BD243C van helyette berakva, de hét úgy néz ki nem a legjobb. De megpróbálom majd 2N3055-el. Köszi mindenkinek

(#207241) chipi Válasz • Ápr 6, 2008
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne, hogy van egy 12v-s trafóm, ami az erősítőmben van. Keresek valami kondit amit az egyenirányító utánra tudok tenni, mert semmi nincsen utána, táp->egyenirányítás->venti.
A trafó 12v 200mAp.

(#301640) oTo Válasz • Nov 5, 2008
Sziasztok!
Ha már tápegység probléma...

Elöljáróban: gitározgatok, ennek folyamán van pár pedálom (5db), amelyek 9V-ot igényelnek.
Na most ezek szépen is működnek 9V-os elemmel, viszont egy olyan tápegységgel akarom kiváltani az elemezgetést, amely megfelelően tudja mind az ötnek szolgáltatni a delejt. (elég kb. 800-1000 mA az ötnek)

Vettem ám nagy felindulásból stabilizált 1000 mA-es Voltcraft tápot... de: a feszültség az jó és a terhelést is bírja, viszont borzasztóan sípol!
Na mondom veszek egy HAMA -át, ez is 1000 mA -es, de ez is sípol... kiderült, hogy ugyanaz a két táp, csak a HAMA szürke házzal adja.
A Voltcraft-ot cseréltettem, de a cserélt is ugyanúgy sípol.
Sípol: értsd ez alatt, hogy a gitár hangfalában hallható a nem kívánt mellékzörej.
Próbáltam máshol is, más lakásban, helyen, de ugyanaz.

Szerintetek melyik alkatrész csinálhatja ezt?
(nincs kedvem most már egyiket sem visszavinni, hátha rájönnénk, hogy mit kellene benne modolni)

Előre is thnx!

(#301641) mex válasza oTo hozzászólására (#301640) Válasz • Nov 5, 2008
Ha kapcsolóüzemű tápot vettél akkor annak a frekijét (vagy valamilyen keverési frekit) hallassz. Sajnos ezek a működési elvből kifolyólag több zavart termelnek mint egy áteresztőtranzisztoros táp. A zajt kiszűrni egy ilyen utánakötött szabályzóval lehetne.

(#301645) kobold válasza oTo hozzászólására (#301640) Válasz • Nov 5, 2008
Talán segít, ha keresel egy ferritgyűrűt (PC-s tápban, monitorokban, meg úgy általában a kapcsolóüzemű tápokban szokott lenni), és a kimenetet átfűzögeted rajta annyi menettel, amennyi fér. PC-tápokban jó nagy gyűrűk vannak, talán van otthon bontható (a rajta lévő huzalokat persze le kell tekerni).

(#301648) oTo válasza mex hozzászólására (#301641) Válasz • Nov 5, 2008
Az az érdekes, hogy egyik sem úgy volt hirdetve, hogy kapcsolóüzemű. Rá is kérdeztem, de ki tudja, lehet, hogy az eladók sem tudják istenigazábúl.

(#301649) oTo válasza kobold hozzászólására (#301645) Válasz • Nov 5, 2008
Ezt kipróbálom! Van is otthon pár levetett PC táp.
Thnx!

(#301657) potyo válasza oTo hozzászólására (#301648) Válasz • Nov 5, 2008
Az eladók gyakran azt sem tudják, hogy mi az, hogy kapcsolóüzemű táp. A méretéből viszont kiderül. Az 1A-es darab az elég súlyos példány, és méretes is, ha nem kapcsolóüzemű. Ha kapcsolóüzemű, akkor alig valamivel nagyobb és nehezebb, mint egy mostani mobiltelefontöltő.

(#301809) lacihobby válasza Peterelektro hozzászólására (#170056) Válasz • Nov 5, 2008
Szia, nem tudom ha megcsinaltad de most lattam mit akartal.Szerintem nagy fogyaszto a halogen és ezért nagyobb a feszültség ha leterheled csokanhat.De inkább vegyél le a sekundérből, akkor kapsz 5v tot remelem segitettem,hagyhatsz 5 nel többet is ha vekony drotot a szekunder terhelésnél legyen elég az áramerosség
szia

(#301963) oTo válasza potyo hozzászólására (#301657) Válasz • Nov 5, 2008
Legalább a gyümölcsárus könnyebb helyzetben van...

Nu, ezek azok a tápok, amiket vettem:
Voltcraft

Hama Evo

Egyikre sem írják, hogy kapcsolóüzemű. Egyébként nehezek is, kvázi nagyok is.

(#301965) kobold válasza oTo hozzászólására (#301963) Válasz • Nov 5, 2008
Ezek nagyon trafósnak tűnnek... Így a ferritgyűrű aligha jön be. Esetleg nagyobb pufferkondi a kimenetre, meg egy soros fojtótekercs, ami bírja az áramfelvételt. A kérdés az, hogy szét lehet-e szedni valamelyiket, vagy kívül kell odagányolni valamit.

(#301970) potyo válasza oTo hozzászólására (#301963) Válasz • Nov 5, 2008
Ha máshogy nem, kívülről kell még stabilizátort oda kötni. pl. LM317-ből lehet csinálni, ha a tápot a 12V-os állásba rakod.

Esetleg szét tudnád szedni, és néhány képet csinálni a belsejéről?

(#301975) oTo válasza potyo hozzászólására (#301970) Válasz • Nov 5, 2008
Hátmá hogyaviharbanelehetne szétszedni!

Voltcraft táp felső
Voltcraft táp alsó

Tehát igen, ezek a tápok trafósak. Megmértem, 17~V-ra transzfol.
A graetz után 470µF 35V-os a kondi, a kimeneten 470µF 16V-os van hegesztve.

Vélemények?

Következő 1 / 7     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu