kezdetnek bogarászd át ezeket vagy építsd meg ezt. De ezen a honlapon találsz még számos ilyen "kis kapcsolást", a kapcsolások vagy akár a linktárban is.
Egy gyors kerdes, hatha valaki valaszol.
Tetelezzuk fel, hogy van 25 db led, es 5 V feszultseg.
1 db LED 0,2 A
25 db LED 5 A
R=U/I
R=5 V/5A
R=1 Ω
Azaz 25 LED bekotesehez 5 V-on nem kell ellenallas, illetve elhanyagolhato. Jol szamoltam?
Én építettem egy LED lámpát néhány tranzisztorból és induktivitásból áll. Ez az áramkör mire szolgál? Lednek egy extra erős fényű fehér led van beültetve.
modder...az átlag-LED-ek 2,5-3V körül nyitnak. SZóval sok lesz nekik az az 5V szerintem. Bár nem tudom, hogy miként akartad bekötni őket...gondolom, párhuzamosan. De az az 5V tartósan gondot fog okozni.
Sziasztok
Tudna valaki segíteni abban,hogy miként tudnék jó sok ledből autós lámpát készíteni?Egy kis barátom kérésére!
12V,kb 60 led.Valami nagy fényerőt szeretne!
Abban kérném a segítségeteket,hogy mondjuk egy olyan led amely max 2 V-ról üzemeltethető mekkora ellenállás kell elé,hogy egy 9V-os elemről is működjön?
Köszi a segítséget.
Üdv Fox11
Köszönöm a válaszod.Sajnos nem vagyok jártas az elektronikában ezért nem tudom azt sem,hogy hogyan kellene kiszámolni.Úgy akarom használni ezt a fajta ledet,hogy csak egy kapcsoló lesz beiktatva az elem és a led közé.Na meg persze az általad leírt ellenállás.Van egy másik téma is.Ugyan ez a felállás de egy max 4.5 V-os panel működne 9V-ról.Megköszönném ha erre is adnál infót.
Most olvastam el figyelmesebben a válaszod,hogy hogyan is kell kiszámítani az ellenállást.Ezután már menni fog.Viszont ha több led megy akkor is ez az ellenállás kell?A 4,5V-os kérdésemnél viszont nem tudom,hogy mennyi a miliampere a használni kívánt panelnak.Csak annyi infóm van,hogy 3V-tól 5V-ig lehet használni.
Ehhez az UV LED-hez mekkora ellenállás kell, hogy egy 9V-os elemről biztonságosan működjön? Tudom hogy úgy kell kiszámolni hogy U/I csak azt nem tudom hogy ennek a típusnak mekkora a feszültsége és az áramerőssége.