Abban kérném a segítségeteket hogy elektromos kapunyitó technikát vásároltam a Praktikerben és a dobozban ahol antenna helye lenne a a panelra szerelt sorkapocsban egy darab rézdróttal oldották meg az antennát és ezt szeretném valami komolyabb antennával helyettesíteni de mivel hogyan ? A papirosban jelzik hogy lehet kapni hozzá 9900 ért de maga az egész cucc nem volt több 50 ezernél így nem vagyok hajlandó egy darab drótért amit meghajtottak és antennának neveznek adni egy tízest ! Így arra gondoltam hogy ti tudtok segíteni milyen más antennával lehetne pótolni. Bevallom én már egy kis wiifi antennát ekecseltem rá de nem az igazi mivel olyan 70 80 méter a hatósugara és nekem kb olyan 300 -400 méterre volna szükségem hogy nyisson amire ki vagy be akarok jutni. ( vaterán néztem már URH és mobil antennákat amik talpasak és egy szál drót megtekerve az alján és egy kis kábel van ) de ezek közül gőzöm sincs milyen lenne jó!
Nos légyszi segítsetek benne hogy milyen antenna lenne jó !
Először tudni kéne a frekit ahol üzemel az a rádió.Kezdetnek egy negyedhullámú dipól impedanciaillesztővel.Ha kevés akkor meg lehet yagi vagy hasonló vevőantennát barkácsolni.
Ne is vedd meg ott!
Csatoltam a képet, az adatai pedig itt vannak.
Ennél olcsóbbat már csak tényleg házilag lehet.
A WiFi-s azért nem jó, mert azt 2,2GHz-re méretezték
A 300-400 méter necces egy körsugárzóval, oda irányított kéne.
Vagy lassabban közelíted meg a kaput (nem kell TAXI 1-2-3...-at játszani )
Előttem szólókat nem respektálva...
Vevő esetén a hullámhosszra illesztés ezen a frekvencián nem lényeges annyira, mint p.l. adónál, mert itt nincs állóhullám arány...
Amit én építettem haveromnak kapunyitót, annak is csak egy kis huszoncentis drót volt az "antennája", de mi /mivel egy autóhifivel foglalkozó cég /, fogtunk egy gyári autós botantennát /k.b. 70cm-es lehet/ és rákötöttük... A hatósugara 10m-ről 40m-re nőtt! Ennél nagyobb nyereséget, egy kisméretű hullámhosszra illesztett antennával sem érsz el!
Tobbnyire a gyártok akik ezeket a kapunyitokat forgalmazzák 1/8os antennát használnak. mérd le a hosszát és abbol lehet kovetkeztetni a frekire!
kapunyitok korében a 433,92MHz az elterjedt ot kb. 16,5 -17 cmes antennát alkalmaznak.
ha ezt elég magasra felszereled és tiszta a látotávolság elérheto a 300-400m. egy srácnak felszereltem kapunyitot szárnyaskapura, az ové hihetetlen 1500m távolságrol mukodott de ott tiszta volt a látotávolság.
milyen volt a kapunyito? nice,key,ducatti,avitar?
TTjozsi
Szia. én az enyémből kivettem az antennát, a hossza 173 mm . Bekötöttem egy koax kábelt köpeny negativra, belső ér a régi drót helyére, kivezettem a keritésoszlop tetejéig . A kábel végéről levágtam az árnyékolást 17- 18 cm hosszan.Igy KB.200 méterről simán nyit.
Pontosan! akkor az 433,92MHzes vevo.
egyébként rosszul írtam nem 1/8 as antenna hanem 1/4es antenna. egyébként az árnyékolást jobb rákotni egy pici pléh darabkára mint ellensúly , és még jobb lesz a vétel.
Ahol nincs tartalék ( adóteljesítmény, vevőérzékenység, antennanyereség ), még fontosabb a készülék korrekt kialakítása. A hangolatlan antenna, az illesztetlenségek ( antenna -> tápvonal, tápvonal -> vevő ) mind veszteséget okoznak. A veszteség pedig azonnal hatótávrövidülést jelent. Negyedhullámú körsugárzó antennák
Az antenna, és az összes tápvonalelem, beleértve a csatlakozókat átmeneteket forrasztásokat is reciprok elem! Ebből következően mindenhol keletkezhet állóhullám, és minden illesztetlenség veszteséget okoz. Pontosan ugyanannyit mintha adásra használnánk...
Heló én is vettem egy kapunyitót ugyancsak egy áruházbol de nekem ez a gyári vezeték darabal (17 cm) nem müködik egyáltalán kivéve ha 15-20 centire van a távirányitó a doboztol ez a koax kábeles dolog tényleg ilyen jol müködik?
Nekem a belenyúlás előtt is ment vagy 10 méterről,csak ahol befordulok az utcába ,és a lakás erkélyről nem volt jó. Az átalakitás után a sarokról és az erkélyről is lazán nyit. Neked ha a doboztól ilyen kicsi a távolság , akkor ott más gond is lehet.
helo a metroban vetem és a távirányitó nemvolt benne ezért viszakelett mennem és akkor adtak hozá távirányitót de ne olyat mint amilyen az utmutatóban van gondolom csak az lehet a hiba ?!
Bizony ,az lehet a probléma.Mondom-- nekem alapból több 10 métert vitt--csak a személyes dolgaim miatt kellett távot növelnem.Itt a neten "medve "nevü srác igen ért hozzá, őt kérdezd ,.Az adatlapból kell a pontos freki ,ahhoz kell adót nézni.
Sziasztok van nekem egy kapu mozgato szettem amelyen antenna hely van de nem lehet kapni antennat. Allitolag csak egy darab vezeteket kell tenni de mekkora kell legyen. A taviranyitok 433 MHz-en mukodnek. Antenna nelkul kb. 2-3 meterrol mukodik. Szerintetek lehetseges-e megnovelni a tavolsagot vagy mas nyitogato antennaja segithet-e ez ugyben. Elore is koszi
Ezekhez a kütyükhöz általában negyedhullámú antenna kell.
Ennek a méretét könnyű kiszámolni: 300/f[MHz]/4
Azaz: 300/433,92 -> ebből lesz a hullámhossz méterben, ennek a negyede a szükséges antenna hossza, kb 17cm.
Lehet hozzá gyári antennát kapni, kb 2eFtért szerintem, de szerintem az adott esetben felesleges kiadás. Mivel csak vételről van szó, az antenna pontos mérete nem olyan kritikus mit adás esetén, ezért egy 17cm-re levágott szigeteletlen rézhuzal (villanyszerelési) megteszi.
A korrózióvédelemről, jegesedésről, beázásmentesítésről azért gondoskodni kell, ennyiben jobb a gyári antenna.
hatótávolság növelése erdekében nem éri meg/nem érdemes az antena hosszával játszani, ha erre feltétlen szükség van vegyél hozzá egy irányított/irányérzékeny 433MHzes antennát, persze olyat, amit hozzá is tudsz csatlakoztatni.