Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   4 / 38
(#) Imi65 válasza Szipák hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
A fúrás teljesítményigénye 300-350W (tengelyen, 10-13-as fúrónál. Az automata mosógép motorja alacsony fordulaton nem adja le ezt a teljesítményt, magasabb sebességen meg nagyon kéne lassítani (két lépcsőben), tehát ez a fajta motor nem igazán alkalmas erre. A régi - keverőtárcsás - motor meg egyszerűen harmatos erre a célra.
(#) fufuka válasza Szipák hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Ha mosómaci motor... akkor az kb. mondjuk 1-2 KW os motor. Na most ez persze nem teljessen így igaz! de alapul veheted- 10A nél többet működés közben nem nagyon vesz fel. Tehát 10A 220V ben gondolkodj.
De.... azt azért tudnod kell, hogy nem csak a fordszámot fogod csökkenteni hanem a motor leadott teljesítményét is!!! tehát ha lassan forog a motorod a fél fesz miatt, akkor a teljesítménye is csúful lecsökken... ergo; nagy átmérőjü fúróval amihez ugye a lassú fordulat kell esélyed sem lesz fúrni, mert gyengusz lesz a leadott lóerő!!!!
(#) Szipák hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
hali!!!
És ezt esetleg valami áramerősség szabályzóval nem lehet megoldani? (vagy ez hülyeség csak mert még elég kezdő vagyok ilyen fázis, villanymotor stb. témákban)
(#) fufuka válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
na az a 300-400 wattocska kb a kézi fúrógépeknél elég! egy jobb oszlopos fúrógépnél ahol mondjuk 80 kilóddal terhelsz bele a 12-es fúróbaszárba egy K-s szerszámacélnál, hogy haladjon is az a fúrás.... na ott azért kilówattok sziporkáznak!
Barátommal a műhelybe mi is vettünk egy oszlopost ami 16os ig tud befogni. Könnyed 1KW leadott teljesítményü motor van rajta. Igaz az is, hogy a trabant laprugót 3 élü vidia fúróval a könnyed 94 kilómmal nyomtam. Vitte is mint az álom... 3-400 watt az elvérzett volna csúnyán!
(#) fufuka válasza Szipák hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Szia

Drámai hírem van.... a teljesítmény az ugye U*I

Na most ha U=220 I=10 akkor az ugye 2200watt!

Most a számolást rád bízom.... bármelyik tényezőt csökkentsd a felére... akár U, akár I, a teljesítményed ugye....
(#) fufuka hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
Ja és a legfontosabbat nem írtam.... ne keseredj el... mi szerintem mindannyian így kezdtük el... kezdők voltunk...

és ez így van rendjén.... és ha megszereted az ampervadászatot, akkor tudni is fogod....
(#) Imi65 válasza fufuka hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Nem én találtam ezt ki. A gyári fúrógépemen - amin 13-as tokmány van - 350W-os (0,35kW) 3F motor van. Ez valószínűleg elegendő, 0,55kW-os van a nagyobb méretű (morze hüvelyes) oszlopos gépen. Biztos van olyan gép is, amivel találkoztál, én ezekkel szoktam dolgozni.
(#) fufuka válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
oké.. picit pontatlan voltam
MK2 es morse kúpban van a tokmány rögzítve, ami alapban 16 ig tud befogni. De MK2 es fúróban ha jól csalódom talán 32mm az átlag legnagyobb. ( szándékosan hagyom figyelmen kívül a spec fúrószárakat) szóval valóban én voltam pontatlan, MK2 höz már 1KW-os motor illik.

Amivel találkoztam?!?!? MK4 vagy 5 ös befogású gép, gépi előtolás, és 3fázis 4 KW!! az egész fúrógép nem volt magasabb 2,5m-nél, és alig lehetett nehezebb 2-3 tonnánál
(#) Pizzus hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Üdv mindenki.

3 fázisú kimenettel rendelkező frekvenciaváltóval lehet 1 fázisú aszinkron motort hajtani, azaz lehet csak 1 fázisát terhelni ? (siemens micromaster 6se9210-7ba40)
(#) bgsf válasza Pizzus hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
szia! mi az üzemben 3 félét is használunk darumotorok vezérlésére (lágy indulás-gyorsulás-lassítás-fékezés). a kimenő frekvencia/feszültség/fel-lefutási karakterisztikát és a fékezési teljesítményt programozni kell, de gyárilag is van benne program azonnal lehet használni, de át is lehet programozni.
a legutóbbit már én szereltem be és annak a könyve azt írta hogy egy fázisra is lehet használni pl:kapunyitóhoz.
előkeresem a tipusát, a könyvet magyarul is le lehet tölteni hozzá.
(#) Pizzus válasza bgsf hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
120w-os páraelszívó motorhoz kell a vezérlés, mert max fordulaton már túl erősen szív meg nagyon hangos is. A motor egy fázisú aszinkron motor állandó segédfázissal.
(#) ati72 hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Hali!

Érdekelne hogy milyen tekercselésű motor van az ipari ventillátorokban (1 fázisú) ugyanis azokhoz beszerezhető a fordulatszám-szabályzó egység (0 - 100% szabályozás). Csak a kivezetések jelöléseit láttam (,Z, U, UZ),ez alapján ez egy egyfázisú aszinkron gépnek tűnik!? A vezérlőn ugyanezek a jelölések+a hálózat(L,N)+védőföld.
Köszönöm!
(#) gabesz09 válasza mikado hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Ajánlatom van, én egy triakos vezérlésú világítás kapcsolót használok, ez 1 kw-ig bírja a terhelést, és nem a világítást, hanem a motort vezérlem vele. 220 voltba dugva a kijöveti áramot és feszültséget szabályozza anélkül, hogy bármilyen károsodása lenne a motornak. íilyen kapcsolót ajánlatos beszerezni, a régebbi fúrógépeimet is ezzel szabályoztam. Ha érint a dolog, megpróbálok rákeresni,hogy hol lehet beszerezni.
(#) zolika60 válasza gabesz09 hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
A dátumot is nézdd. Egy 2005-ös hozzászólásra válaszotál.
(#) durkonorbi hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Sziasztok a segítségeteket kérném:

Adott egy klíma beltréi amit át akarok alakítani (mechanikai része ok) a problémám a venti szabályozással akadt...
A motor 220-as, 3 bemenő combos, vastag vezeték, melyeken ha megy a venti 2-2 ér között váltó 220 mérhető. Gyanítom aszinkron moci , van egy szögletes kondija is, az egyik bemenő éren (fogyasztása egyébként 50W körüli). Plussz van a ventitől eljövő 3 ér, ezek vékonyak... becsatlakoznak a panelra , FAN IN felirattal. Működés közben mikor rámértem, a 3 vékony vezetékre, ami a motor felől jön, se AC se DC, viszont a panel felől csatinak a 3 tüskéjéből az 1-2 között semmi, míg az 1-3 és a 2-3 között DC 12V (ez egyébként nem sokkal arrébb feliratként szerepel a panelen is.... ott állítja elő a gép a +5V-ot, +12V-ot az tuti, mert látható, és ez megy tovább pl. a szelepvezérlő motornak is.....)! Korábbi hozzászólásban olvastam, hogy ez lehet egy fékezési módszer ... és gyanítom is, hogy az mert a motor gyári leirat szerint 3 sebességgel megy (légazállítása így 720/680/600 m3/h nagyságrendileg).

Kérdésem, a jelenlegi áramkörrel, esetleg abból felhasználva valamit le tudom-e lassítani mondjuk a jelenlegi sebessége felére, lehetőleg energiafelhasználás szempontjából is hatékony módon.... ?

Képe itt látható, sajnos konkrét kapcsolást nem találtam róla....

DSC01512.JPG
    
(#) levii hozzászólása Máj 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, van egy egy fázisú aszinkron motorom.
Van rajta egy kondenzátor, nem tudom hogy üzemi vagy indító. A motor tetején lévő sorkapcsokhoz a motortól 4 vezeték érkezik. Ha szükséges le tudom rajzolni a bekötést.
Hogyan lehetne egy ilyen motornak a fordulatszámát változtatni?
Mennyire lehet csökkenteni a fordulatszámot ha az alap forulatszám 2880, szóval lehet kb.: 150f/perc -es fordulaton járatni?

A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv!
(#) proli007 válasza levii hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Hello!
Sajnos az elképzelésed nem tudod megvalósítani. A hálózati feszültség frekvenciája, és a motor tekercseinek póluspár száma szoros összefüggésben van a fordulatszámmal. Mivel a hálózat 50Hz-es azaz másodpercenként 50-szer változik az áramirány. Ez percenként 60-szor többet, azaz 3000-et jelentene. Ha a motor szinkron lenne, akkor ennyit is forogna. De mivel aszinkron üzemű van egy kis csúszás ezért, a 2880-as fordulat. Tehát a motorodban a tekercselés kétpólusú. Ha négy lenne , akkor a fele fordulatszámmal forogna. Tehát vagy a frekvenciát kellene lassítani, vagy a pólusszámot növelni. (ez utóbbi csak tekercseléssel lehetne, ha a horonyszám megengedné)
A 150-es fordulatra csökkentést, már a motor tehetetlenségi nyomatéka sem engedné meg. Itt már dadogna. A megoldás, másik (és más típusú) motor, vagy áttétel.
üdv! proli007
(#) levii válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Köszönöm szépen a kimerítő választ

Üdv!
(#) proli007 válasza levii hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Ja, még egy linket szerettem volna csatolni, okulásul. De a kereső is hasznos dolog!
üdv! proli007 :yes:
(#) zoli80 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Szeretném egy kb. 1200 W-os 230 V-ról üzemelő fűnyírómotor fordulatszámát elektronikusan vezérelni (faesztergát építenék belőle). Ehhez kérnék segítséget. A megoldás lehet PIC-es is.
(#) zoli80 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
aszinkron
(#) zoli80 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Nem tudom letölteni a MAJKI-féle doksikat mert csak egységcsomag-féleségben adják.
(#) zoli80 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Már sikerült
(#) gubacsattka válasza mikado hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Az "ilyesmi" neked tökéletes lehet, de tudni kell, hogy milyen típusú a motor.

Nem mindegy, hogy a motor aszinkron-e, vagy kefés-kommutátoros megoldású.

(#) csövi hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Üdvözlet!
Végigolvastam a hozzászólásokat, én egy 230V-os 10cm-es csőventillátor motor fordulatszám szabályozásán gondolkodom....Nem egyszerű ahogy olvasom, és az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy orosz potméteres 230V-os lámpa fényerő szabályozóm. Lehet, hogy azzal működne valamelyest? Vagy ha rossz mosógépből kiszerelek egy centrifuga vagy valamyilyen szabályozót?
Ha fokozatosan lehetne állítani az sem lenne baj...
(#) kadarist válasza csövi hozzászólására (») Jan 3, 2010 / 1
 
Szia!
Próbáld ki a triakos szabályzóddal. A kis teljesítményű aszinkron motorokat lehet szabályozni tisztán feszültségcsökkentéssel is.
Bővebben: Link
(#) csövi hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Köszi. Megpróbálom és beszámolok.
(#) csövi hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Na megpróbáltam. A csőventillátor be van építve most azt nem tudtam, viszont egy ugyan olyan 10cm-es wc szellőző ventillátort nem tudott szabályozni. Viszont volt egy másik 230V-os 15cm-es kinézetre olyan mint a PC ventillátorok, azt teljesen jól szabályozta...Egy barátom ígért mosógép ford.szám szabályzót, kipróbálom azzal is.
(#) kadarist válasza csövi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Számolj be a mosógépesről is!
(#) mex válasza csövi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Nemrég javitottam egy szellőzőventit én is. Ott a fordulatszabályzás egy autotrafóval volt megoldva, 5 állásban lehetett változtatni a fordulatot. A fázistoló kondi 2.5 µF volt.
Következő: »»   4 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem