Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   20 / 188
(#) abcdabcd hozzászólása Okt 7, 2009 /
 
Az LCD paneleket nem ismerem, valaki esetleg tud itt jó árom megfelelőt? Ami itt korábban szerepelt link egy "Displaytech" által gyártott kijelzőhöz azt megtaláltam, viszont egy másik fórumon a HD44780 szóra keresve talált egy oldalt ahol azt írták hogy a Microchip-nél is lehet kapni ilyen kijelzőket, valaki ismeri esetleg hogy az ott kaphatóak közül melyik lehet jó? Mert találtam ott 1100+áfa -ért pl háttérvilágításosat, de nem tudom hogy ettől van e olcsóbb mondjuk ami jó is de azt se hogy ebben mit kéne nézni... (2x16char os ennyit tudok...)
Köszönettel
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Szintén ott lehet "sima" kvarcokat is kapni 20-30ppm (0,002% - 0,003%) pontossággal, míg az oszcillátorok csak 50 ppm-esek...
De nem atomórát készítünk!
Relatív frekvenciaeltéréssel való számoláshoz (kapacitásmérés) nem kell tudni a frekvencia tényleges értékét.
Persze az induktivitásméréshez és az elkó méréshez mégis jól jön a frekvencia valós értéke, de mint már írtam a kvarc vagy két nagyságrenddel pontossabb a méréshez feltétlen szükségesnél.
LCD: HD44780 vagy azzal kompatibilis és 2x16 karakteres legyen. (A Displaytech elég megbízható, szerintem...)
(#) deguss hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Tisztelt Érdeklődők!

A KIT-re eddig közel másfél száz igényés érkezett, így nagy mennyiségben (100db) rendeltem nyákot, és vettem meg minden szükséges alkatrészt. Jelentős kedvezmény adnak, ha az ember nem két kondenzátort és egy kijelzőt vesz. Így biztosíthatok mindenkit, hogy a KIT-et korrekt áron kínáljuk majd eladásra.
Már megérkezett az alkatrészek nagy része, a nyákok is megjönnek a jövő hét elején. A fényképes beültetési dokumentáció elkészülte és a műszerdobozok végleges megmunkálása után már tudom is postázni a csomagokat.

Senki nem marad le semmiről, várhatóan szerdán küldök egy értesítő e-mailt mindenkinek, aki a cikkből belinkelt érdeklődési formulárt kitöltötte. Fényképet készítek a KIT tartalmáról, és részletes leírást az összeszerelésről.

Köszönöm Istvánnak a kérdések korrekt megválaszolását, én jelenleg nagyon elfoglalt vagyok.
Iszonyat sok időt, energiát és anyagiakat felemészt az alkatrészek beszerzése, nyákgyártás koordinálása (napi 3 telefon eddig) és minden egyéb ezzel összekötött szervezési munka.
De ígérem, hogy senki nem fog csalódni benne...

u.i. A PIC-et lehet frissíteni az áramkörben egy programozóval, szóval ha valaki egy esetleg később megjelenő, valamilyen frissítést bele akar tölteni, akkor ennek sincs semmilyen akadálya. Természetesen a KIT-ben rendeltekbe a legújabb, tesztelt verzió kerül, István jóvoltából.
(#) denon888 hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Hello!
Lehetne valami információt kapni a KIT-el kapcsolatban?
Szerdára volt ígérve egy értesítő e-mail, azoknak akik leadták a rendelést.
(#) deguss válasza denon888 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Az alkatrészek megérkeztek 60db egységcsomaghoz. A műszerdobozok megmunkálása folyamatban van, holnap sajnos nem vagyok itthon, de vasárnap számításaim szerint összeállítom az első kész példányt, és le tudok fotózni minden részletet.

Mondhatnátok, hogy ez "csak egy műszer" és csak egy "műanyag doboz", de ahhoz, hogy pontos, stabil és szép is legyen, napok mennek el a méricskéléssel, igazítással, beállításokkal, szerszámválasztással, optimalizálással és minden hasonló művelettel, ami a gépi megmunkáláshoz kell. Persze ha egyszer be van állítva minden, akkor utána már könnyedén megy, de ezt alaposan kell elvégezni. A fúrófájl, ami vezérli a CNC gépet, már most 870 soros. Ezt 3 napi munkám, és két selejt műszerdobozom sajnálja. Szóval remélem érthető, hogy ha nem hirdetem meg a műszert fényképeket nélkül, illetve a műszerdoboz nélkül. Ez az egyik "értéke" a KIT-nek, hiszen doboz nélkül "csak egy nyák", nem pedig műszer.

Tudtommal nem jelöltem meg napot, nem tudom honnan vetted, hogy szerdán e-mailt küldök. Ami késik nem múlik, ha tényleg érdekel a műszer, akkor nem jelenthet gondot egy pár nap várakozás még.

Üdv. deguss
(#) denon888 válasza deguss hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Köszönöm a választ!
Egyébként a hozzászólásom felett olvasható a vastagon kiemelt rész. Innen vettem.
"
Senki nem marad le semmiről, várhatóan szerdán küldök egy értesítő e-mailt " .
Azért érdeklődtem mert érdekel, meg szerintem az elsők között voltam aki jelentkezett a KIT-re. Persze hogy nem jelent gondot, csak kérdeztem,vagyis érdeklődtem. Mostantól nem teszem.
(#) deguss hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
A műszer hamarosan elérhető lesz a Hobbielektronika alkatrészáruházában (Hestore.hu).
(#) dB_Thunder válasza deguss hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Ezt örömmel olvasom!!
Viszont azt nem értem miért kellett eltüntetni az itt lévő hozzászólásokat, és hogy azok hova lettek??
(#) denon888 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Ezt én sem értem hogy miért tűnnek el a hozzászólások.
(#) karpi válasza jocoka hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Azt mondod van oszciloszkop-od amivel azert valamenyire "beloheted" .A szkopnak van elegge pontos "Time Base"-ja a [ Periodus=1/T ]-vel kiszamithatod a pontos frekvenciat
(#) soda hozzászólása Okt 19, 2009 /
 
Sziasztok! Meg lehetne kapni a HEX file-t a PIC-hez? Már jó ideje összeraktam az áramkört, csak nem volt PIC.. Most megjött a PIC, de közben már nem lelem a HEX-t hozzá.. Vagy én vagyok vak, vagy direkt került le a cikkből? az ide vonatkozó szöveg megvan még, hogy letölthető, de nem lelem sehol..
(#) denon888 válasza soda hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Tessék.
(#) soda válasza denon888 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Köszönöm!
(#) Ideiglenes hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
No ezen én is egy kicsit megakadtam, hogy hova is lett a műszerről a cikk. De nem tűnt el, itt van LCM3 mérőműszer
A fenti hivatkozás csak akkor működik, ha be vagy jelentkezve. Legalábbis nálam így van...
(#) deguss válasza Ideiglenes hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
A cikket épp átírom, kicsit alakítok rajta, frissítéseket eszközölünk. Hamarosan kapható a KIT a HEstore-ban, így ehhez kell igazítani egy két linket, stb.
(#) Antal Miklós válasza deguss hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Sziasztok.
Kedves Deguss meg tudod mondani, hogy kb mikor lehet majd megvásárolni a kit-et? Már nagyon várjuk, sok feladatom az induktivitás mérés miatt áll.
A Kit-re már jelentkeztem.
Sajnos az Urbán-féle Induktivitás mérö adapter nem stabil. Vagy van valakinek azzal tapasztalata?

(#) deguss válasza Antal Miklós hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Várok a hivatalos szerződésre, mi szerint beszállítóként a Hestore alkatrészáruházba szállítom a csomagokat, amit ők értékesítenek.
Akit érdekel más úton való értékesítés, dobjon egy privátot!
(#) bbatka válasza Antal Miklós hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
"Sajnos az Urbán-féle Induktivitás mérö adapter nem stabil."

Szerintem stabil. Az enyém legalább 5 éve megvan. Akkor még kétszer ennyibe került. Készre szerelve és bemérve rendeltem tőlük.
(#) Antal Miklós válasza bbatka hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
én kb 2 hónapja kitben vettem, és csak az egyik méréshatárban mér, 200uH tekercset nem tudom megmérni, szóval van bajom vele elég.
Hiába mentem vissza, csak ötletet adtak, de bemérve most már nincs, hitelesitö, ismert induktivitás nem volt a csomagban.
Ötleted? Tudsz segiteni?
Elöre is köszi.
(#) marker válasza deguss hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Üdv!

A cikk megjelenése után nem sokkal már lehett jelentkezni az LC mérőre akkor én ezt meg is tettem. viszont nem a komplett kitt érdekelt hanem csak a kritikusabb alkatrészek, PIC, nyák.Az akkori jelentkezésem érvényes még?
Vagy most már csak kittben lehet megvásárolni?
Előre is köszi!
(#) bbatka válasza Antal Miklós hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Én kaptam hozzá egy hitelesítő tekercset. Pontosan a hitelesítés miatt nem én forrasztgattam be. Gondolva arra hogy esetleg valamelyik alkatrész nem olyan pontos mint kellene és ne kelljen már telefonálgatnom nekik. Emlékszem elég jó leírás van róla. Ellenőrizd végig a forrasztásaid és hogy minden alkatrész jó helyre került-e.
(#) deguss válasza marker hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Üdv!

Az csak egy igényfelmérés volt.
Hamarosan elérhető lesz a HESTORE alkatrészáruházban. Mindenkinek, aki kitöltötte ezt az igényfelmérő lapot, küldök értesítő e-mailt.

Alkatrészekért, speciális összeállításért kérlek kizárólag privát üzenet vagy e-mail formájában keress engem.

deguss
(#) ekkold hozzászólása Okt 28, 2009 /
 
Összeraktam ma az LC mérőt, és próbálgattam is egy keveset, illetve összevetetttem más műszerrel is.

Az elkómérés nekem kb 15%-al kisebb értéket mér minden kondinál, hogyan lehetne ezt korrigálni?

Ha az ESR mérést nullázni akarmám akkor is csak 5mohm-ra áll be, 0-ra még sosem sikerült.

A kisebb kondikat jól méri, és a tekercseket is általában. Azonban a kis értékű vasmagos induktivitások közül bizonyosakat rosszul mér. Valószinüleg némelyik vasmag anyaga veszteséges lehet a mérőfrekvencián. Ilyenkor látszólag nem teljesül az L=N^2*AL, és megsaccolni is nehéz, hogy mennyi lehet az adott vasmag AL-je. Ugyanakkor egy hasonló méretű de más anyagú vasmaggal jól mér. Megjegyezném, hogy ugyanakkor a kézi multiméterem mindkét próbált vasmag esetén jól mér.
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Szia!

- Elkó, mihez képest 15% az eltérés?
A 47 Ohm értéke pontos? Ha csak pl. 41 Ohm máris megvan az eltérés oka.

- ESR, milyen nyákra és milyen vezetékezéssel készült (kép)?
Milyen mérővezetéket és csipeszt használsz, hogy nullázol?
Bár egészen pontos nullát elég nehéz összehozni a kontaktusok folyamatosan ingadozó átmeneti ellenállásai miatt, az értékelhető felbontás néhány mOhm, 10 mOhm alatti korrekt méréshez sokkal bonyolultabb készülékre és négy-vezetékes mérésre lenne szükség. Kalibrálás során milyen diagnosztikai értékeket ír ki?

- Az induktivitásmérésnél a meglátásod helyes. A mérőfrekvencia egész kis induktivitásoknál 500kHz is lehet a mérési elv miatt. más. A vasmagok eltérő tulajdonságokkal bírnak és már 10-20 kHz fölött is jelentősen lecsökkenhet a relatív permeabilitása és a veszteségei meg nagyon megnőhetnek. (pl. porvasmagok)
Az induktivitás mérés egyszerű készülékeknél mindig kompromisszum, elvileg mindig azon a frekvencián kellene mérni amelyiken üzemelni fog az induktivitás, de amatőr körülmények között általában:
- Pl a multiméterek általában alacsony (pár száz Hz) frekvencián mérnek, csakhogy az induktivitások legtöbbje nem ezen a kis frekvencián fog felhasználásra kerülni! Tehát beépítve másként fog viselkedni mint várnánk. Vagy nem is fog megfelelően működni.
- A rezonancia elven mérő készülékek -mint ez is- nagyobb frekvencián mérnek (1 - 500 kHz között az induktivitás nagyságától függően) és ez a frekvencia közelebb van a tényleges üzemi frekvenciához, tehát szerintem használhatóbb eredményt ad a tekercs végső alkalmasságára vonatkozóan!

Üdv. P István
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Valószínűleg felcserélted az R11(39 Ohm ) és az R12(47 Ohm ) ellenállást, (mindkettő 0,6W-os) és ez okozza az elkó mérésnél az eltérést! Az R12(47 Ohm )-nek 1%-osnak kell lennie, mert ez kalibrálja az elkó töltőáramát és azon keresztűl a pontosságát)
(#) ekkold hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Köszi a gyors választ!

A multiméterem csak 100µF-ig mér, azzal vetettem össze, illetve rengeteg nagyobb kondit mértem meg vele (470µF 1000µF 2200µF low esr, normál,újak, használtak, vegyesen) legalább 30db kondit megmértem és mindegyiket jóval kevesebb kapacitásúnak mérte. (a nagykapacitású elkók tudtommal inkább felfelé térnek el kapacitásra, főleg ha még új is)

A kit-et deguss-tól rendeltem, azt raktam össze, fotót most nem tudok csinálni, de később majd csinálok.

R11-et 220ohm-ra cseréltem mert nagyobb fesz. dugasztápról is akarom majd használni. Tehát jól értettem, ha R12-t cserélem (picivel nagyobbra - pl. válogatással) akkor pontosíthatom vele az elkómérést?

Az induktivitás dolog valóban a mérési elvből adódik, a multiméter alacsony frekije akkor jobb eredményt ad ha az AL számra vagyok kíváncsi, de ez nyilván nem a műszer hibája - (ezért jó ha többféle műszere van az embernek).

(#) Ideiglenes hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Mérési eredményeim az LCM3 mérőműszerrel:

2200µF/16V - Ce = 1,87mF ESR=15 mOhm
2200µF/16V - Ce = 1,87mF ESR=20 mOhm
2200µF/16V - Ce = 1,88mF ESR=10 mOhm
2200µF/16V - Ce = 1,87mF ESR=15 mOhm
2200µF/16V - Ce = 1,89mF ESR=20 mOhm

2200µF/35V - Ce = 1,80mF ESR=0 mOhm

1000µF/50V - Ce = 836µF ESR=5 mOhm
1000µF/50V - Ce = 841µF ESR =0 mOhm

1000µF/16V - Csz = 824µF ESR = 40 mOhm
1000µF/16V - Csz = 828µF ESR = 55 mOhm
1000µF/16V - Csz = 824µF ESR = 40 mOhm
1000µF/16V - Csz = 821µF ESR = 65 mOhm
1000µF/16V - Csz = 842µF ESR = 65 mOhm

1000µF/16V (LESR) Csz = 1,41mF ESR = 100 mOhm
1000µF/16V (LESR) Csz = 1,42mF ESR = 80 mOhm

Megmértem mindkét multiméteremmel az R12 ellenállást, az egyik 47.0-t a másik 47.3-t mutat. Szóval kb 47 Ohmos lehet.
Mi okozhatja a fenti eltéréseket? Rosszul kalibrálom a készüléket esetleg?

A készülék fotói:

LCM3 összeállítás
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Szia!
Az elkó mérésnek pontosnak kell lennie a 47 Ohm -mal!
Valami egyéb oka lehet, még át kell gondolnom mi okozhatja még ezt a tünetet.
Kalibrálás során milyen diagnosztikai (leginkább az "Re = " értéke az érdekes ) értékeket ír ki?

Az induktivitás nézőpont kérdése. Az AL értéke is a felhasználási frekvencián érdekes. AL értéket gyanús vasmag esetén nagyobb menetszámmal érdemes mérni, így lejjebb tolódik a mérő- frekvencia
Üdv. P István
(#) Ideiglenes válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Nekem a kalibrálási érték 0,272kOhm
(#) p_istvan válasza Ideiglenes hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Szervusz!
Jók a képeid, azokat a kis gyantafoltokat én még lemosnám...
A kalibráló kapcsoló érintkezői mind két helyzetben zárnak? Ki kellene mérni!

Üdv.
Következő: »»   20 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem