Szia! Mágnesezni egyenáramú elektromágnessel lehet, vagy nagy erejű állandómágnessel. Ha egy csapágygolyó a cél, akkor kell egy 50 menetes tekercs / amibe épp belefér a csapágygolyó /,1 mm-es rézhuzalból, erre kell adjál legalább 6-8 A-nyi áramot, úgy 2-3 V -on, kb 3-5 másodpercre, és kész a csapágymágnesed. De ez a mágnes hamar legyengül, ferrofluid vagy jobb anyagok kellenek, hogy megmaradjon, a mágnesség. Szokták úgy is, hogy csinálnak tekercset vastag rézdrótból, és arra egy kondibankból "sütik" rá az energiát, a lényeg minél nagyobb árammal, minél erősebb tekercsen, minél nagyobb mágneses tér létrehozása. Egy átlagos hangszóró mágnesét pl: Egy 300 V körüli tekercsbe vezetett 20-25 A áramerősséggel ellátott tekerccsel végzik. Ez bőven 6 KW-nyi energia, igaz csak pillanatokra. Ez persze nem pontos adat, csak tájékoztató.
Egyszer olvastam valahol a mágnesekről ahol olyat irtak hogy ferritmágnes. Innen gondoltam hogy fel lehet mágnesezni. És mivolna akkor ha pl. a csapágygolyó mágnesezésnél egymás után tobbször is megismételném a 3-5 másodperces periódust?
A ferriteknél is ugyanúgy van lágyferrit és keményferrit-anyag, mint a lágyvas és acél esetében. A keményferritet használják állandómágnes készítéséhez.
A mágnesekről, benne a ferritmágnesről:Mágnes
Az alábbi kapcsolással lehetne e mágnesezni? A kapcsolás azt csinálja hogy alacsony feszültségről ugy 100-200V feszültséget csinál és ezzel tölti a kondenzátort. Amikor a kondenzátor feltöltődött a tirisztor kisüti a tekercselésen keresztül.
Én csavarhúzót úgy szoktam mágnesezni hogy IE lemezekből álló trafót szétbontok hogy csak a csévetest maradjon, egyenáramot kötök valamelyik oldalára (primer vagy szekunder) 6V 5-6A és a tekercs közepébe teszem a csavarhúzót, vagy amit mágnesezni akarok. Nekem ez szokott működni, gyors és egyszerű
És milyen jó, mert univerzális. Ha váltófeszt kötsz rá (egy másik trafóról), és lassan kihúzod belőle a csavarhúzót, akkor pedig elveszti a mágnesességét. Ja, és csakis a szekunder tekercselés használatát javaslom!
szia!
Az örvényáramoktól melegszik fel a csavarhúzó. A porvasmag szigetelő tulajdonságú, ezért nem keletkezik benne örvényáram, és ezért nem melegszik.Örvényáram
Egy tekercsel magnesezunk ,ugy kell megoldani a kapcsolast hogy a maximalis eroternel kapcsoljon le az aram .
Ha tobszor adsz impulzust meglehet hogy gyengited a elozo magnesezest ahelyett hogy erositsd.
Az ilyen magnesezest "torolni " lehet valtozo magneses terrel ,igy a tobszori magnesezes hatasa ugyanez lehet.
Haveromnak volt egy ilyen magnesezoje, rengeteg kondenzator parhuzamossan kapcsolva,egy hatalmas tekercsen sult ki .A tekercs egy kb.100 cm^2 lagyvas magneskorre volt szerelve aminek a polusai koze betettek a megnesezendo anyagot.Tehat zart magneskor keletkezett.
A kondenzator kisutese elektronikussan volt szabalyozva valahogy ugy hogy a maximalis terero maradjon az "utolso".Szoval az impulsus "tetozes" utan valahogy lekapcsolta a tekercset .
Sajnos nem foglalkoztam vele hogy van pontossan.
Nem kell ahhoz kapcsolás! Vegyél egy nagy darab neodinium mágnest, annak akár 1T indukciója is lehet, ami sokszorosan meghaladja a légmagos tekercs mágnesező indukcióját. Egy ilyen mágnes képes megfordítani a ferrit-hangszórómágnes mágneses polaritását is. PL.: egy 15*30mm-es neo rúdmágnes
Itt a gond. Nekem nincsenek ilyenfalyta mágneseim, csak azok vannak amiket rossz hangszórókból bontottam. Némelyik már annyira gyenge hogy a salyát sujjának még a felét se birja megtartani és ezeket szeretném felmágnesezni.