Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 26. Szo
14:38:06
  Jelenleg 386 fő olvassa az oldalt
Fórum » Beszélgetős témák » Transzformátor információ »
Transzformátor információ  
Témaindító: Resident, idő: Márc 30, 2006
Lapozás Méret:     2 / 91     
(#36647) maestro válasza vicsys hozzászólására (#36626 Válasz • Aug 12, 2006
De ez nem olyan trafó! Ha meg olyan is, azzal még nem teszi tönkre, legfeljebb nem lesz megrázó élménye ha véletlenül hozzáér a "kis feszültségű" vezetékekhez. Ha meg nagfeszültségű transzformátorról van szó, akkor azt még a hülye is észreveszi. Ha meg nem tudom melyik a primer, akkor az még mindig biztosabb, ha a nagyobb ellenállású oldalra teszem a 230-at. Különben is kérdezte a teljesítményt, ami arra utal, hogy nem egy pár watt teljesítményű
Idézet:
„csöves”
Idézet:
„trafó”
. Többi adat kiszámítása már csak egyszerű matematika, és persze logika.

(#47900) dr_uhu Válasz • Nov 4, 2006
Üdv!

Ismeri valaki a "puskás transzformátort"?
Lett rendelve 2*110/2*15V 14VA-es. Ez ugye összességében 14 wattos, nem áganként?
És ha sorbakötöm 220/30V-osra, nem ég le?

(#47907) dr_uhu válasza dr_uhu hozzászólására (#47900) Válasz • Nov 4, 2006
Senki se ismeri?

(#47909) Norberto válasza dr_uhu hozzászólására (#47907) Válasz • Nov 4, 2006
Már hogyne ismernénk

Sokan ismerik, az 100%...

Igen, összességében 14VA-es, nem külön-külön...

Ha sorbakötöd a szekundereket, nem ég le...

Arra viszont figyelni kell, hogy nem nagyon szeretik ezek a beöntött trafók, ha max teljesítmény van belőlük kisajtolva...túlzottan melegedhetnek...

(#47913) Sebi válasza dr_uhu hozzászólására (#47900) Válasz • Nov 4, 2006
Sőt, kifejezetten szereti ha sorba,vagy párhuzamosan (fázishelyesen) vannak kötve a szekunderek, a primer is így van.
Ui ezek kétoszlopos magon készülnek, így nem szeretik a két szekunder aszimmetrikus terhelését.

(#47919) cimopata válasza Resident hozzászólására (#17297) Válasz • Nov 4, 2006
Nem tudom hogy hova akarsz tápot a mikrotrafóval, de nekem többen is azt mondták (hozzá értő embetek hogy nem negyon jok semmire. (Táp, Erősítő)

(#59320) Pulyka  Válasz • Jan 13, 2007
Syasztok

Visszaolvastam a 15 hozzászolást,mielött megkérdeznétek

szóval,nekem is az volt a bajom,hogy nem tudtam rájönni,egy kiszerelt trafónak, hogyan tudom kideríteni,hogy hány ampert bír!

Én gondoltam,arra amit maestro kolléga írt a trafó leterhelésével kapcsolatban
(ezek után alkalmazni is fogom,csak keresek jo nagy teljesítményű fogyasztót)
még azt is meglehet nézni,hogy a tarfó szekundere után van-e biztositék sorbakötve a fogyasztóval!
Ezt a biztositékot azért szokták beszerelni,hogyha a trafóval vmi gáz lenne,és ha nagyobb áramot venne fel,akkor ne legyen öngyilkos a trafó ,igy nagy áramnál kiold a bizti
eredetileg belerakott biztositék értékét leolvasva,megvan,hogy ennél nagyobb áram nem tenne jót a trafónak!

Üdv:Gyorsfagyasztott pulykafilé

(#59326) isamisa válasza Pulyka hozzászólására (#59320 Válasz • Jan 13, 2007
Szerintem első dolog hogy megmérd a vasmagot, abból lehet számolni a teljesítményt,

A secunder tekercsek átmérőjéből pedig hogy max mennyi áram mehet rajta át... Ha ezeket észel öszeadod, kivonod, akkro nem csalódhatsz nagyot...

Felesleges elsőnek valami jó nagy fogyasztót rátenni, egy számológép meg tolóméter kell.

(#59481) Pulyka válasza isamisa hozzászólására (#59326 Válasz • Jan 14, 2007
Nekem ez igy első hallásra,de inkább látásra túl bonyolult!
Addig értem,ha nem vékony a szekunder tekercs átmérője,(mármint a tekercs "vezetékének" vastagsága)akkor nem lehet gyenge a trafó,mivel nagyobb áramot is elbir a tekercs!
Itt azt nem tudom,hogy mérjem meg a vasmagot(vasmagot is tudom,hogy mi,és hol van a trafón)
egyszerűbb a leterheléses módszer számomra!
A tervezett áramkörre rákötöm a trafót,és ez alatt egy digitális hőmérő érzékelőjét a szekunder tekercs-be elhelyezem,igy a felmelegedést figyelni fogom!
Ha nem melegszik a szekunder,akkor elbírja a terhelést!

(#59496) isamisa válasza Pulyka hozzászólására (#59481 Válasz • Jan 14, 2007
Ez nem fog pontos mérést adni.
Ugyanis ha mondjuk 220V-ra volt méretezve a trafó akkor nagyon kis terhelésnél is fog melegedni.

A tekercs belsejébe meg nem tudod betenni a hőmérőt. És ílyen esetben alulméred a trafót...

és amugy sem fél órát kell mérni hogy nem melegszik....Annak stabilan kell meni órákig.

A vasmago pedig ott kell mérni ahol a tekercs körbeveszi... Szélesség X mélség. Mindenzt centiben. És a végén négyzetre emeled. Ezzel egy jó közelítésel meg tudod mondani hogy mekkora teljesítményü a trafó. Persze ebböl le kell vonni egy kis veszteséget. Mert ez a 230-as max teljesítményfelvételére vonatkozik..

Tudom tudom. Ez nagyonn le van egyszerüsítve. De még nem sokat tévedtem így.

Egy példa mondjuk: A vasmag 3,5 centi szer 3 centi
Az 10,5 ezt négyzetre. 110Watt. Ebből kábé 100Wattot tudsz kiveni.
Ilyen egyszerü. A Szecunder tekercsek átmérőjéből számolva az átmérő. és van trafóvezeték táblázat hogy mennyit bírnak. Keres rá..

(#61881) Solt85 válasza Sebi hozzászólására (#57090 Válasz • Jan 25, 2007
Csatlakoznék az előző hozzászoláshoz, mert van egy trafóm amit egy régi tvból buhertam, és nemtom hány VA-s . Ezt hogy tudom megállapítani ? Előre is kösz a választ...

(#62808) csikosgabi  Válasz • Jan 29, 2007
Sziasztok.Van egy 40wattos és úgy 40Voltos trafóm.(a rajz lent van)de ez a 40volt darabokba jön ki a trafóból.Hogy tudnék ebből egy egész feszt és áramot csinálni????
köszi előre is.
csikosgabi
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#62811) Norberto válasza csikosgabi hozzászólására (#62808) Válasz • Jan 29, 2007
Legegyszerűbben úgy, hogy a két legszélsőre kötöd rá a táplálandó áramkört...természetesen ezt a szekunder oldalra értve!

Illetve jó lenne tudni azt, hogy miként van tekerve a trafó. Magyarul az összes szekunder kimenet azonos zománchuzallal van-e elkészítve (csak épp megcsapolásokkal), vagy a különböző feszültségkimenetekhez különböző átmérőjű belső huzalméretet használtak? (Valószínűleg az előbbi, de utóbbi sem elképzelhetetlen!)

(#62835) Tom Lord válasza csikosgabi hozzászólására (#62808) Válasz • Jan 29, 2007
Norbertonak igaza van, de arra figyelj, a 8-14V-os rész csak 0,35A-el terhelhető!
A kimenő fesz. 28V, a terhelő áram max 0,35A, a trf így csak 9,8VA-es!
A két 8 V-os kivezetésre kötve a fogyasztót, 16V, 1A, 16 VA !
A rajzon szereplő trf. nincs 40VA-es, max 20VA!!

(#62859) Norberto válasza Tom Lord hozzászólására (#62835) Válasz • Jan 29, 2007
A 2 leges-legszélső kivezetésen nem 44V váltófeszültség vehető le? A 28V az hogy jött ki? Lehet, hogy én néztem el vmit, csak azt nem tudom, mit

(#65688) dani000031  Válasz • Feb 11, 2007
szeretnék egy ojan trafot épiteni ami ugy megráz mint a villanypásztor. az a kérdésem a primer menyi menet. és a szekunder menyi menet

(#65691) Müszi válasza dani000031 hozzászólására (#65688 Válasz • Feb 11, 2007
Sztem gyújtótrafóval egyszerűbb lenne.
Az megbaxxa az embert szó nékül.
555+BD243C és már megy is Bővebben: Link

Itt a rajz. sztem gy. trafóhoz is jó...

(#65704) kun dani  Válasz • Feb 11, 2007
primer 200menet szekunder 1000menet kb
de ird be a keresöbe rázos toll

(#65885) Georgee válasza kun dani hozzászólására (#65704 Válasz • Feb 11, 2007
Házilag lehet csinálni.... 5mm vastag pár centi hosszu vasmagra 25menet 0.5mm es rézkábel 25-30 menet a szekunder 1800menet 0.08as ha jól tudom de ha bemész egy 100forintos boltba onnan is lehet venni én ott vettem a strobim gyujtótrafóját... 1.5v 1elemes gyujtóból szedtem ki...

(#65947) Tom Lord válasza Georgee hozzászólására (#65885 Válasz • Feb 12, 2007
Kicsit rosszul használod a kábel kifejezést.
Talán inkább huzalt szerettél volna írni, ui. a kábel alapvetően több, egymástól elszigetelt vezetőérből (állt. tömör), és ezeket körbefogó külső szigetelésből áll.

(#70556) ELEKTORKALANDOR válasza KeserűCukor hozzászólására (#17746) Válasz • Márc 5, 2007
Heló.
Én készítettem Qadot kicsit macerás avékfokokat párba kel válogatni!
Én hiperszil trafot épitettm bele!
A trafo méretezésről találsz anyagot a neten csak keress!
Az alapvető dolgoknak nézz utána nekemis segiteetek!
Ha van kérdésed még kérdezz bátran!

(#70608) _JANI_ válasza ELEKTORKALANDOR hozzászólására (#70556) Válasz • Márc 5, 2007
Nemkell messzire menni. ->> ITT <<- a HE-n is van infó!

(#70610) _JANI_ válasza Tom Lord hozzászólására (#62835) Válasz • Márc 5, 2007
Megközelítőleg 25VA! Valamint 2*8V, és vagy 2*22V vehető le a megfelelő terhelőáramokat figyelembevéve...

(#71864) Gery  Válasz • Márc 12, 2007
hali
Találtam egy jó trafót ami ránézésre kb 2-300Watt.700Huffért akarták eladni kilóra.Ez egészjó de nemtom hány voltos és mivel levan öntve vmivel ezért ha akrnék se tudnék változtatni rajt(ha jól tom de ha mégis szóljatok )
Namármos.Anyii volt ráírva hogy:Khunke S9898/412101,
Kontrolle 156884.
Képet sajnos nemtok adni de ha vki esetleg megtudná mondani ebböl hogy mit tud vagy épp van egy ilyen trafója az lécci írjon!!

(#73821) rbali  Válasz • Márc 23, 2007
hali!
Valaki tudna nekem segíteni? lenne egy olyan kérdésem ha egy áramkörre nagyobb Amper-ral rendelkező trafót kötök rá mint amekkora kéne mi történik.Vagy honnann tudom meghatározni azt hogy mekkora kell?

(#73854) m.joco  Válasz • Márc 23, 2007
Mint ismeretes, a primer és szekunder tekercsen nagyjából egyforma a teljesímény. Szóval ha én letranszformálom feszültséget, akkor a szekunderen nagy áramnak kell lenni kis feszültség mellett. Tehát ha a maximális áramot akarom a szekunderen, akko csak nagyon-nagyon kicsi ellenállás lehet az áramkörben (Ohm-törvénye alapján)?
Vagy pedig tranyóval kell erősíteni az áramot?

(#73935) Peti_85 válasza m.joco hozzászólására (#73854 Válasz • Márc 23, 2007
Tekerj a szekunderre 1! menetet!!! CSak jóóóóó vastag réz"drót" legyen!!!

Peti

(#73974) _JANI_ válasza rbali hozzászólására (#73821 Válasz • Márc 24, 2007
1; Meglehet, h.

2; Ha a berendezésre nagyobb teljesítményű táp.trafót teszel mint amekkora feltétlen kell, az nem baj. "Némi teljesítmény tartalék nem árt!" Ekkor a készúléket (áramkört) védő biztositékot kell megfelelően métetezni, mert ha a készülékben (áramkörben) azárlat keletkezik, az a nagyobb teljesítményű trafónál sokkal magyobb áramot eredményez, aminek hatását gondolom nem kell, h. részletezzem.

3; Legegyszerübben a P = U * I képlettel tudod meghatározni a minimálisan (optimálisan) szükséges teljesítményt. Több szekunderrel rendelkező trafónál, a szekunder teljesítmények összeadódnak...

(#74192) rbali válasza _JANI_ hozzászólására (#73974 Válasz • Márc 25, 2007
Kösi JANI hogy segítettél

(#78810) very  Válasz • Ápr 15, 2007
nos ez a kérdés engem is foglakoztat.. ugylátom rég óta nem írt senki a témában.. talán most
ha valaki adna egy képletet.. hogy hogyan kell kiszámolni az jó lenne köszi..
hmm.. Valaki??

Következő     2 / 91     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu