Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 26. Szo
16:01:33
  Jelenleg 458 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » AVR alapok - felprogramozás »
AVR alapok - felprogramozás  
Témaindító: faust02, idő: Máj 15, 2010
Témakörök
Mikroprocesszorok » ATMEL processzorok
Lapozás Méret: 1 / 4     
(#710360) faust02 Válasz • Máj 15, 2010
Sziasztok!

Nagyon kezdő vagyok AVR téren, még annó középsuliban programoztunk PIC mikrokontrollereket, de meg volt építva a tesztpanel, nem kellett megértenünk, hogy hogyan működik, csak írni kellett a programokat és rátölteni.

Most rászántam magamat arra, hogy építek egy saját tesztpanelt. Találtam jó kis leírásokat, de nem értek rengeteg dolgot. Itt egy link:
BME - jegyzet
Ezalatt a "Letöltést és debuggolást lehetővé tevő, otthon is megépíthető hardver" cím alatt lévő kapcsolásokon nagyon nem tudok eligazodni.
Az első kapcsoláson van egy soros port is, amin gondolom fel tudom programozni a chip-et. Akkor minek kell hozzá JTAG debugger? Vagy ez csak opcionális, tehát ha pl USB-ről akarom felprogramozni, akkor veszek egy USB programozót, és oda tudom csatlakoztatni?
Van itt az oldalon olyan, hogy printer portos programozó kábel......lehet tehát printer portról is prgoramozni, meg sorosról is az AVR-eket?
Annyi kérdésem lenne még....
Hogy induljak el? Nekem nem kell debugger funkció, csak tudjak írni számítógépen egy egyszerű ledeket villogtató progit mondjuk, tudjam rátölteni az AVR-re, és az működjön! Ennyi.
Hogy induljak el tehát?

Köszönök előre is minden segítséget!

ui.: Már nagyon sokat gugliztam, de nem áll össze a kép.

(#710385) puli122 Válasz • Máj 15, 2010
Kicsit persze elfogult vagyok, de mi lenne ha EZT építenéd meg ?
A legtöbb kédésedre válaszol is a cikkem.

Belefért volna az AVR miértek... fórumba

Üdv: Peti

(#712810) gag Válasz • Máj 18, 2010
Sziasztok,

Szeretnék felprogramozni ISP-n egy
ATMEGA 644-20AU
melyet egy 20MHz kvarc hajt.

Első alkalommal a ponyprog és az avrdude mindent rendesen lát a gyári állapotoknak megfelelően:

Read Osc.Calibration Byte successful: 0xAB (171)
avrdude: Device signature = 0x1e9609
avrdude: safemode: lfuse reads as 62
avrdude: safemode: hfuse reads as 99
avrdude: safemode: efuse reads as FF

Majd baállítom a fuse biteket:
avrdude -p atmega644 -c siprog -P /dev/ttyS0 -i 1000 -U lfuse:w:0xF7:m -U hfuse:w:0xDF:m

minden ok:
avrdude: Device signature = 0x1e9609
avrdude: safemode: lfuse reads as F7
avrdude: safemode: hfuse reads as DF
avrdude: safemode: efuse reads as FF

továbbra is tudom kezelni a uC-t.
Végül fel szeretném programozni az eszközt:
avrdude -p atmega644 -c siprog -P /dev/ttyS0 -i 1000 -U flash:w:main.hex:i

(main.hex egy nagyon egyszeru peldaprogram lett volna)

Ez a folyamat nagyon sokáig tart kb. 30perc,
a végeredmény pedig verify error!

Ezekután már nem fér hozzá az atmega644-hez a ponyprog és az avrdude:
initialization failed rc=-1

Ezt eljátszottam 2 eszkozzel is, es mindig egyanez lett a végeredmény.

Merre keresgéljek, megoldást jelenthet, ha veszek egy gyári programozót?
Esetleg cseréjem a kvarcot ideiglenesen 8Mhz-re?

köszi.

(#712925) puli122 válasza gag hozzászólására (#712810) Válasz • Máj 18, 2010
A kvarc sebessége itt nem lényeges, ahoz hogy programozd, csak legyen valami...

(#713011) lazsi válasza faust02 hozzászólására (#710360) Válasz • Máj 18, 2010
Ha kezdő vagy, akkor mindenképpen egy egyszerűvel kellene kezdened, mint pl. EZ. Mindössze egy 74HC244 kell hozzá meg pár passzív alkatrész. Nem kell hozzá előre felprogramozott uC.
Alapvetően a Reset-MOSI-MISO-SCK lábak vezérlésével lehet egy adott soros protokoll szerint felprogramozni, ahogy a uC leírásában van. A printerportos megoldás is ezeket használja. (A fenti link is ilyen, csak pufferelve van.) De nem szükséges magát a protokollt ismerni, mert a fenti oldalról letölthető program tudja azt.
Tehát:
Telepíted a PonyProg nevű programot.
Megépíted az AVR ISP-t.
Megírod a programodat, lefordítod.
Csatlakoztatod az AVR ISP-t a uC-hez. (Szükséges hozzá: kvarc, 5V tápfeszültség, esetleg a Reset lábra 1kOhm tápfesz felé, 100nF föld felé)
PonyProg-gal betöltöd a programodat és örülsz.

(#713103) gag Válasz • Máj 18, 2010
Köszi a választ,

működhet a programozás egy usb->LPT átalakítóval?
Tapasztalatok?

(#713108) echo11 válasza gag hozzászólására (#713103) Válasz • Máj 18, 2010
én nagyon amatőr vagyok (tekintve hogy még csak olvastam a dolgokról), de már vagy 200 helyen láttam leírva , hogy NEM működik úgy...

(#713188) puli122 válasza gag hozzászólására (#713103) Válasz • Máj 18, 2010
Valóban nem, de jobban is jársz ha egyböl építesz egy usb-s programozót. PL ezt
Tápot is ad a programozandó cuccnak, így ezzel sem kell törődni, nagyon kényelmes. És ráadásul megy a legtöbb programozó szoftverrel.

(#714009) echo11  Válasz • Máj 19, 2010
A kérdésem az lenne, Topi cikkéhez kapcsolódva (hála érte), hogy az itt lévő programozót, hogyan lehetne használni például az AVRStudioval? Sejtem, hogy ez nem valami komoly kapcsolás, de egyenlőre csak próbálkozni szeretnék...

Nagyon kérek mindenkit, aki látja ezt a témát, és ért is hozzá vagy kipróbálta, az írja le a gondolatait.

(#714015) köbzoli moderátori hozzászólása (echo11 #714009) Válasz • Máj 19, 2010
És még egy pár.. téma válassz!

(#714369) faust02 válasza lazsi hozzászólására (#713011) Válasz • Máj 19, 2010
Köszönöm a választ mindenkinek! Világossá váltak a dolgok. Tényleg nehéz kezdőként belecsöppenni egy ilyen témába, de a kitartó böngészés meghozta eredményét!

(#775820) vaszil29 Válasz • Aug 15, 2010
Sziasztok!
Szeretnék felprogramozni egy Atmega8L típusú bigyót
Pic kit2 klón segítségével.
Elvileg működik a dolog, csak kicsit elvéreztem mikor láttam a ic bekötési rajzát és a Pickit2 bekötési rajzát AVR-hez. mellékelem mind a 2 doksit ( Atmega8L)+(Avr programozás Pickit klónnal) és a kapcsolásom.
Az lenne a gondom, hogy akár hogyan is nézem a kapcsolásom és a ic adtlapját és a Pickites avr progamozási útmutatót nem nagyon stimmelnek a lábkiosztások.
Szeretném, ha valaki átnézné és megadná a pontos bekötést.
Pl: Pickit Atmega8L
1, Vpp - - 1-es láb

És kérnék némi segítséget a felprogramozáshoz is.
válaszokat előre is köszi
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#775940) vicsys válasza vaszil29 hozzászólására (#775820) Válasz • Aug 15, 2010
Nos a google fordítóval ezt hoztam össze. Egyébként itt az eredeti szöveg: Bővebben: Link
Azt mondja (ha jól értem), hogy az LCD csatijára kell a programozót tenni és kell még a panelnak tápfeszt is adni!

(#776003) vaszil29 válasza vicsys hozzászólására (#775940) Válasz • Aug 15, 2010
Na ez lessz igazán a nehéz szülés!
Felforrasztottam a pin kiosztások szerint a klón kimeneti lábait, De az a szép, hogy ha megterhelem a panelomat
12v al (J1+) és (j3-) pin akkor a klónon világítani kezd a zöld led, pedig nincs is felgugva USB-re.
Edeison féle labor tápról hajtom, de folyamatosan világít az áramkorlát jelző led.
A 7812 stab kocka felmelegedett, (le is kapcsoltam az agészet) Nem is értem mitől melegedett fől, mikor csak 12voltot kapott.
Berakom a kapcsolást, hátha én nem figyeltem valamit és te észreveszed.

(#776055) vaszil29 Válasz • Aug 15, 2010
Még annyi, hogy ezt a klónos felprogramozást sem értem.
Olvastam, hogy kell valami emuláló program (com0com)
Amivel tudok csinálni egy virtuális com portot ezt le is szedtem fel is raktam, csináltam máris vagy 4 portot
de a pickit2 progi nem látja. mellesleg kerestem a progin belül az epromoknál az (atmega8)-at de semmi.
Valaki egy pár sorba leírná nekem a felprogramozás menetét, azt megköszönném.

Ráadásul, ha a j2 pinre 12+ adok és mondjuk a tápom negatívját ráteszem a stabkocka GND lábára,
akkor a túloldalt található zéner D1 egészen feltüzesedik.

nézhetem át az egészet.

(#776061) vicsys válasza vaszil29 hozzászólására (#776003) Válasz • Aug 15, 2010
Várjál csak egy kicsit! Ahová az LCD csatlakozna, oda kell rákötni a táblázat szerint:
LCD csatlakozó-AVR programozó
1-GND
2-VCC
4-SCK
5-MISO
6-MOSI
10-RESET
Tehát a panelodon az LCD csati első lába megy a programozód GND-jére, stb...
Mielőtt elkezdenél programozni, rendesen adsz neki a tápcsatlakozón +12V-ot. (J3-as csatlakozón)
Ha sikerült a progizás, lekapcsolod a tápot, eltávolítod a progizó kábelt majd felteszed az LCD-t és beállítod a kontrasztot.

(#776062) vicsys válasza vicsys hozzászólására (#776061) Válasz • Aug 15, 2010
Illetve, ha nem boldogulsz a PICKIT-tel, akkor itt van egy párhuzamos porton működő programozó. Ezzel mennie kell. Ehhez én a ponyprog szoftvert használtam.
Bővebben: Link

(#776074) vaszil29 válasza vicsys hozzászólására (#776061) Válasz • Aug 15, 2010
Mindent megcsináltam úgy ahogy írtad!
Bekötöttem rendesen a lábakat viszint, ha a 12v negatívját ráteszem a GND-re akkor a klónon is világítani kezd a zőld led halványan. (pedig még nincs is feldugva usb re)
Összedugtam mindent rádugtam a kompira, fel is ismerte a hardvert, (telepítette a drivert) viszont a program nem komonikál a procival.
Totál ideg vagyok. lassan hozok egy hevítőt és meghevítem ezt a vezérlőt.

(#776079) vicsys válasza vaszil29 hozzászólására (#776074) Válasz • Aug 15, 2010
Várjál még azzal az indukciós hevítővel!
Van párhuzamos port a gépeden? (régi fajta nyomtató port) Ha igen, készítsünk azzal egy gyors programozót!

(#776157) puli122 válasza vicsys hozzászólására (#776079) Válasz • Aug 15, 2010
Egyetértek. LPT programozó! Az kell neked, nem a PicKit-tel a szenvedés. Sokkal jobban jársz vele: Bővebben: Link
szerintem...

(#776169) Ricsi89 válasza vaszil29 hozzászólására (#775820) Válasz • Aug 15, 2010
A programozón ne kösd rá a Vdd szálat a céláramkörre, mert visszafelé táplálod meg a programozódat!
A vezérlőt meg ne keresd a pickit2 progijában. Az AVRStudio-t tedd fel, ott meg a programozásnál az eszköz kiválasztásnál válaszd az stk500-as programozót. El kellene olvasni azt a leírást rendesen.

(#776220) vicsys válasza Ricsi89 hozzászólására (#776169) Válasz • Aug 15, 2010
Nincs azzal semmi gond. A PK2 elvben tudja az AVR-eket is...

(#776314) vaszil29 válasza vicsys hozzászólására (#776062) Válasz • Aug 15, 2010
Szia!
Igen van soros portom "D-sub 25"
El is készítettem a kábelt, felraktam a 330-100 ellenálásokat.
Azt a progit is leszedtem, már fent is van.
Már csak azt kéne tudnom, hogyan megy a dolog, hogy csináljam.

(#776332) lazsi válasza vaszil29 hozzászólására (#776314) Válasz • Aug 15, 2010
Idézet:
„(#776079) vicsys válasza vaszil29 hozzászólására (#776074)
Van párhuzamos port a gépeden? (régi fajta nyomtató port) Ha igen, készítsünk azzal egy gyors programozót!”
Idézet:
„(#776314) vaszil29 válasza vicsys hozzászólására (#776062)
Igen van soros portom "D-sub 25"”
Ez a kettő NEM azonos!
Párhuzamos port kell, nem soros! (LPT1, LPT2, stb...)
A soros portra ne dugd rá! (COM1, COM2, stb...)

(#776493) vicsys válasza vaszil29 hozzászólására (#776314) Válasz • Aug 16, 2010
Lazsi!
Szerintem csak elírta Vaszil mester...
Na akkor kezdjük:
A programozó kábeled egyértelmű? Mármint a kivezetések? ITT van a táblázat, hogy melyik kábelt hova kell csatlakoztatni.
Tehát a panelodon lévő LCD tüskesorra fognak menni a megfelelő kábelek. Azaz: az 1-es tüskére a programozó kábeled GND szála megy. A 2-es LCD tüskére pedig semmi, a 4-es tüskére az SCK, 5-re a MISO, 6-ra a MOSI, legvégül a 10-re pedig a RESET kábel megy.
A panelodon van egy LP3 csatlakozó 2 lábbal. Ide polaritáshelyesen(!) +12V-ot adsz. Elindítod a ponyprogot, majd Setup->Interface Setup... Itt kiválasztod a parallel portot és az alatta lévő legördülő menüből az Avr ISP I/O-t. Ezután ok gomb majd: Device->ATMega8-t választasz. Ezután: File->Open Program (FLASH) File. Ekkor már jöhet a programozás: Command->Write Program (FLASH) menüpontot indítod. Ha sikeres volt exit-tel kilépsz. Leveszed a tápot, leveszed a programozó kábelt, majd feltolod az LCD-t. Visszakapcsolod a tápfeszt és a trimmerrel beállítod az LCD kontrasztját. Ezután majd lesz még egy kalibráció és beállítás, de ez csak akkor, ha eddig eljutottál.

(#776684) mukievil Válasz • Aug 16, 2010
Sziasztok! Már kérdeztem a forumom régebben,de csak most jutottam oda, hogy avr-t égessek, és ráadásul mégfurább most a dolog! Van egy "csináld magad égetőm, a hestoreból", és van 5db atiny2313 avr chipem! Kettő vadonat új, kettő már volt programozva és egynek az órajelével szórakoztam (vmilyen bitekkel, talán fuse) ,és azóta csak 1 db avr-t tudok programozni, a többire órajel hibát ir ki az avr studio (asszem, hogy probáljam meg 4ed akkora frekvenciával! Nem tudom melyik az az egy, egyszeűen nemértem mi lehet! Gondoltam biztos elállitottam a programozot... Aztán találtam egy chipet ami működik! Van valami ötletetek???

(#776756) forcat válasza mukievil hozzászólására (#776684) Válasz • Aug 16, 2010
Szia!

Lehet hogy ez a válasz a kérdésedre:
Bővebben: Link

(#776805) lazsi válasza mukievil hozzászólására (#776684) Válasz • Aug 16, 2010
Ha forcat linkjében nem találod meg a választ, akkor próbáld ki, hogy az avr studioban válaszd ki a legalacsonyabb isp frekvenciát és azzal próbáld meg.
Ha azzal legalább látja a uC-t, akkor nézd meg a beállított órajel-biteket. Lehet, hogy belső, alacsony értékű órajelre állítottad át. Nem tudom, hogy a hardware, amit használsz tartalmaz-e kvarcot, de ha nem, akkor az is lehet, hogy külső órajelre állítottad át.

Megoldás lehet még, hogy párhuzamos módban kell átprogramozni, hogy ismét lehessen használni soros módban, ha azt állítottad el véletlenül. Ahhoz megfelelő programozó (pl. STK500-as) kell. Nálam van olyan, de csak szeptemberben megyek be a munkahelyemre, ha addig ráér, akkor meg tudom nézni, ha elhozod.

(#776826) mukievil Válasz • Aug 16, 2010
Köszi! Ezt még ma megépitem! Csak nemértem, hogy mindegyiket elállitottam volna egy kivételével? Na mind1 lehet vagyok ilyen hülye ! Azt még áruljátok el, hogy mi a különbség, ha beteszek egy kristályt két kondival vagy a topi féle m˝iszivet használom? Ezt a kristályosdi, még nem teljesen tiszta , bezzeg a szervot már tudom forgatni

(#776838) lazsi válasza mukievil hozzászólására (#776826) Válasz • Aug 16, 2010
Az AVR-ek alapvetően háromféle módban működhetnek (órajel szempontjából):
1. belső RC oszcillátorral
2. külső kvarccal
3. külső órajelről.

1. Ha az alkalmazásodban nincsenek kritikus időzítések, és/vagy fel kell használni egyéb célra azokat a lábakat, amikre a kvarcot köthetnéd. (0. db lábat használ fel)
2. Önállóan működő eszköz, fontos az időzítés pontossága. (2. db lábat használ fel)
3. Több uC van a készülékben és fontos, hogy mindegyik egészen pontosan azonos frekvencián működjön és/vagy meg akarod spórolni a kvarchoz szükséges lábak egyikét. (1. db lábat használ fel)

Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. Az a lényeg, hogy a fuse bitek annak megfelelően legyenek beégetve, ahogy azt a hardware igényli.

Következő 1 / 4     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu