Hali! Arra lennék kiváncsi, hogy lehetséges-e egy 24V-ról üzemelő 500W-os teljesítményű villanymotort házilag egy hálózati fesz.ről működtetni. Ha igen akkor egy kapcs. rajz nagy segítségemre lenne. Előre kösz a válaszokat!
Itt tudsz trafót tekertetni. 630VA már jó neked, itt a diódahíd.Itt egy cikk érdemes átolvasnod, 6.-ik oldalt van a rajz. A dióda bekötését pedig az adatlapjában megtalálod. Ilyen nagy áramnál már erősen hűtened is kell minmimum 20-30Wattra érdemes méretezned a hűtést, ha állandóüzemben akarod használni.
Tessék itt a progi is.
Ezzel lehet kapcsolást készíteni meg ezt a fájlt meg nyitni.
De itt a link ezen meg találod a rajzott.
Ezen a kapcsoláson egy 12v 30A-es táp van de ha a 7810 helyett 7824-et raksz be akkor 24v 30A.
Én meg építettem a 24v-osat és működött.kapcsirajz
Nem biztos hogy jó ötlet 30Amperre áteresztőtranzisztoros tápegységet ajánlani!
Legyen a drop 5Volt áramfelvétel 30Amper, teljesítménydisszipációd 30*5=150W és az 5Voltos drop még nagyon óvatos. Egy villanymotor nemszokta elszégyelni magát ha nem kap stabilizált feszültséget.
Hali
Nem kell ezt a kerdest tulzottan bonyolitani. Venni kell egy 230/18 voltos 400-500 VA trafot, es egy 25 A greatz hidat, valamint ket 10000 µF 35 V elkot. A mellekletben talalod a kapcsolast. Igy a kimeno DC kb 23-24 V lesz. Szivattyunak, DC motornak teljesen megfelelo igy. Fontos az egyeniranyito megfelelo hutese, mert 20 ampernal kb. 50 W a disszipacioja, es ezt valahova el kell vezetni. Fontos meg a megfelelo biztositekok beepitese is, mert zarlat eseten a greatz konnyen meghal.
Udv Vili
Gondolom,hogy a motor vissza felé is terel áramot. És a kondik fázis javításra kellenek.
Mint a lifteknél vagy gyárakban.
Mert annyira nem tesz jót semminek sem az indukciós fesz.
Azért ezekkel a váltakozóáramú dolgokkal úgynézem nem vagy teljesen tisztában...
Ne keveredjünk már a váltakozóáramú dolgokhoz az egyenáramú oldalról. Ha az egyenirányítás után kondenzátort teszünk, az éppenséggel csak rontja a primer oldal helyzetét. A motor számára meg teljesen szükségtelen a kondenzátoros feszültségsimítás. Az egyenáramú motor nagyon jól elvan graetz után lüktető egyenfeszültségről is...
Idézet: „Gondolom,hogy a motor vissza felé is terel áramot. És a kondik fázis javításra kellenek”
Kérlek fejtsd ki bővebben hogy egyenáramon milyen fázist kell kompenzálni, és miért!
Azt is magyarázd el hogy mi az a gyújtó kondi egy egyenáramú motornál...
Hát egyen áramún nem is kel.
Arra a kondira gondoltam amit pl mosógép motorra is raknak. Mert,hogy pl egy gyárban is van sok nagy teljesítményű motor. Annak a trafó házában is használnak ilyen kondikat.
Használnak, mosógéphez segédfázis előállítására, trafóházban pedig a meddőteljesítmény csökkentésére.
De a kérdések kérdése, mi köze van ennek ehhez a topikhoz?
Nagyon jó hogy fiatal vagy meg lelkes, meg érdekel az elektronika, de nembiztos hogy rossz meggondolatlan tanácsokat kéne adni a topiknyitónak! Csak azért hogy válaszolj egy kérdésre.
Ha te tényleg építettél volna tápot 20-30Amperre, akkor nagyívben kerülnéd a megfejelt stabkockádat, és inkább ajánlottál volna egy megfelelően méretezett transzformátort a feladathoz.
Ajánlottam trafót is neki.
Aztán linkeltem a kapcsolás,hogy meg legyen a stabil 24v.
Meg építettem a kapcsolást csak én 40v-ra és 10A-re el hagytam pár tranyót.
Nekem működött csak a stb ic nagyon forró volt
A legalján van,hogy
Idézet: „Hali!
Talán próbálkozz egy 500W.os trafóval
230v/24v 500W