Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 27. Vas
0:02:20
  Jelenleg 287 fő olvassa az oldalt
Fórum » Beszélgetős témák » Hangszóró kérdés »
Hangszóró kérdés  
Témaindító: Kartalljani, idő: Jún 11, 2007
Lapozás Méret: 1 / 33     
(#92514) Kartalljani Válasz • Jún 11, 2007
Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy mélyhangszórót lehet e tenni gitárerősítőre? (nem basszus, sima elektromos giátár) Mármint, hogy a mélyhangszoró ki tudja e adni azokat a frekvenciájú hangokat, amik a gitárból kijönnek? (természetesen ha ez erősítő is átviszi azokat a frekiket ) A mélyhangszoro olyan 4 kHz-et tud max.

Gitárerősítőre akarok venni hangszorót. Vagy inkább középhangszoró kéne??
Mert azt sajnos nem tudom, hogy a gitár legalsó húrjának milyen magas a frekije

Mindenki segítségét előre köszönöm.

(#92516) mefi01 válasza Kartalljani hozzászólására (#92514) Válasz • Jún 11, 2007
szerintem legyen 2utas hangrendszer, magas,közép!
te majd megmondják a "tudósok"

(#92572) Gery válasza Kartalljani hozzászólására (#92514) Válasz • Jún 11, 2007
Helló
Én úgytom hogy a gitár négyszögjeleket is küld és azt a "sima" hangszórók nembírják, kiszakad a membránjuk.
Szal sztem maradj a gitár hangszóróknál a gyáriakba is csak egy "nagyob" spécit szoktak bele rakni !

(#92639) sturbi Válasz • Jún 11, 2007
Gitárnak szélessávú hangszóró a jó, mélyhangszóróval szörnyű hangja van. Magashangszóró nem kell bele, mert csak susogás jön belőle. A keresztváltó is csak gondot okozna.
Tehát szélessávú hangszóró, súlyosan tulméretezve. 10 W-hoz 50 Wattnyi hangszóró nem tulzás. Össze lehet rakni több olcsóbb (pl. TV) hangszóróból impedanciának megfelelően. Isteni hangja lesz és csak széttaposni lehet. Négyszög csak torzítóval jön a gitártól (remélhetőleg), jó ha ezt bírja az erősítő is, meg a hangsugárzó is. A pozdorjával sem kell spórolni, 60 liter fölötti zárt doboz az igazi, hátrafelé nem kell hogy nagyon mély legyen, inkább a hangszórók férjenek el az elején. 1; gyök2; 3 arányokkal szépen szól a szélessávú doboz.

(#92746) Kartalljani válasza sturbi hozzászólására (#92639) Válasz • Jún 12, 2007
Milyen arányok kellenek? hogy lehet ezt kiszámítani?? mert hangfalépíttéshez sem értek
Figy: 100 W-os az erősítő, mármint annyi a zenei teljesítménye. ehhez hány W-os hangszoró kéne??
egyébként 70 W az RMS teljesítménye. szélessávúban nemnaon arulnak ilyen nagyot, legalábis ott, ahol én néztem nem naon volt Úgy nem lenne esetleg jó, hogy pl.: egy 150 W_os mély, és egy 150 W- közép hangszoró??? hm??

Egyénként+köszi a segítséget

(#96240) szabi83 Válasz • Jún 24, 2007
RFT L2501 hangszóróról valami adatot tud valaki nekem adni?? (3va 8ohm 16 cm)

(#96999) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (#96240) Válasz • Jún 26, 2007
ilyen lett

kap 8 liter zárt ládikót + tda2030
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#99452) Gery Válasz • Júl 5, 2007
Én egy olyan kérdésen gondolkodtam el hogy:
Mi különbség van a különböző impedenciájú hangszórók között? Tehát hogy mondjuk meik a jobb a kisseb vagy nagyobb impedenciájú? És miért?
Köszi!

(#99552) tatabike válasza Gery hozzászólására (#99452) Válasz • Júl 5, 2007
Szia Gery,

az erősítőtől függ, hogy milyen impedanciájú hangszórót kell használni. Minél kisebb az impedancia, annál jobban leterheli az erősítőt. Pl. 2ohm már majdnem rövidzárat jelent. Viszont ha csökken a terhelés (nő az impedancia), akkor csökken a teljesítmény is. Vagyis egy erősítő, ami mondjuk bír 2ohmos terhelést, és lead a 2 Ωra 100 W-ot, 8 Ωra már csak 25-30 w-ot tud. Fordítva már nem igazán korrekt a dolog, mert ha egy 8 Ωra méretezett erősítőt leterhelsz 2 Ωos hangszórókkal, akkor majdnem biztos, hogy el fog halálozni huzamosabb ideig nagy hangerőn hajtva, vagy szerencsés esetben kicsapja a biztiket, még szerencsésebb esetben (rövidzárvédelem) csak leold. Tehát korrekt esetben az erősítő kimenetének névleges ellenállásával megegyező ellenállású, vagy nagyobb hangszórót kell használni, de kisebbet semmi esetre sem. Oda kell figyelni arra is, hogy ne kössük ész nélkül párhuzamosan a hangszórókat, mert akkor meg az eredő ellenállásuk miatt terheljük túl az erősítőt....

TaTa

(#99559) ferci válasza Kartalljani hozzászólására (#92514) Válasz • Júl 5, 2007
Ha jól hangolod be a gitárt és jól számoltam, akkor az E1 ( legvékonyabb...) 659 Hz, az E6 pedig 349 Hz.... kb..

(#99572) ChoozLee válasza Kartalljani hozzászólására (#92514) Válasz • Júl 5, 2007
Az a kérdés, mennyire mély az a mélyhangszóró. A mély/középnek nevezett dolgok megfelelnek, mint ahogy írtad a 4 kHz-t, az is ok, bár egy kicsit mehet feljebb. DE! Semmi esetre se használj lágy felfüggesztésű hangszórót, se olyat, aminek a tekercselése kis átmérőjű huzalból készült, illetve gyenge a mágnese. Egy ilyennek sokat ki kell bírnia. Ha belecsapsz a húrokba, igencsak ki fog lendülni az a membrán. Szóval ajánlott a gitárhangszóró, lehetőleg a minőségi (Celestion, Eminence)

A normál hangolású gitár E húrja olyan 300 Hz körül lehet. (most nincs kedvem kiszámolni, de ha belegondolsz, az A húr 440 Hz, onnan az E egy kvint, és ugye oktávonként kétszereződik a frekvencia; valami olyasmi is rémlik, hogy két hang között a kromatikus skálán gyök12 a különbség) Felfelé már érdekesebb a helyzet a felharmonikusok miatt, de a 4-5kHz megfelelő eredményt ad.

Ha te csinálsz hozzá dobozt, akkor ajánlatos nyitott hátút készíteni, de legalábbis zártat, a basszreflex gitárnál nem jó.

(#99580) lamalas válasza tatabike hozzászólására (#99552) Válasz • Júl 5, 2007
tatabike,

Tul.kepp helyes amit irsz kiveve ezt:
Idézet:
„Tehát korrekt esetben az erősítő kimenetének névleges ellenállásával megegyező ellenállású, vagy nagyobb hangszórót kell használni, de kisebbet semmi esetre sem.”

Egy atlagos erosito kimeno ellenallasa altalaban joval kisebb (1-2 nagysagrenddel!) mint a szokasos terhelo impedanciak (2...4...8...stb. Ω) hogy minel inkabb teljesuljon a feszultseggeneratoros meghajtas.

(#100372) Gery válasza lamalas hozzászólására (#99580) Válasz • Júl 8, 2007
Azodág joh ezt az erősítő/hangszóró dolgot vágom, de miért gyártanak mondjuk különböző impedenciájú hangszórókat?Mert árban nemnagyon különböznek teljesítményileg akkor most melyik a jobb ha kicsi vagy nagy?

(#133343) Zupp87  Válasz • Okt 20, 2007
Sziasztok! Egy jó ideje böngészgetek hangszóróadatlapokat és kísérletezgetek hangdoboz-tervezési segédprogramokkal, ugyanis végre (amatőr kísérleteim után) majdan a közeljövőben szeretnék egy úgymond profibb hangdobozpárt megépíteni. Ebben kérek tőletek segítséget, főként hangszóróválasztás terén. A profibbat azt nem úgy értettem, hogy stúdióhangfal, ugyanis anyagi költségvetésem az egyetem miatt korlátozott (lakbér, rezsi, utazás, stb.), viszont szeretnék egy olyan hangdobozpárt, ami ha úgy adódik, kisebb házibulikban is megállja a helyét, viszont odabent a szobámban, szolid hangerővel is viszonylag szépen szól. Ha már a költségvetést említettem, nézegettem a hangszórógyártókat, karakterisztikákat, és próbálgattam tervezőprogramokban különféle dobozméretekkel őket, két tipus jött szóba: SAL SBX sorozat (konkrétan SBX3040) és a HA-31, (a Videoton gyártósoron készült, ma a Hangszóró2000Kft a tulaj). Tapasztalataim: adott doboztérfogat esetén (80L): a Somogyi kevlár mélyebbre megy(30Hz:-3dB), mint a HA, viszont karakterisztikájában vannak töréspontok; a HA karakterisztikája ugyan kicsit fentebb van (kb 10 Hz difi), viszont szép egyenes, ami a csökkenő ágát jelenti az alacsony frekiken. Ja és nem utolsó, hogy a HA-31 kb feleannyiba kerül. Szóval ha valakinek van eme két sugárzóval kapcsolatban tapasztalata, vagy akár abban, mit érdemes: reflex/zárt dobozt az én célomra, várom válaszát

(#133344) Zupp87  Válasz • Okt 20, 2007
És még abban is várom véleményeteket, hogy közép-és magassugárzók, valamint hangváltók tekintetében mi a véleményetek a két gyártóról, a kettő közül melyikhez húz jobban a szivetek, ugyanis a tervem 3 utas doboz. Tudom, nem a legprofibb hangszórók ezek, de nem is a legdrágábbak, ugyanis már említett okok miatt nem nagyon engedhetek meg magamnak pl. JBL vagy Hertz-hangszórókat. Köszi minden hozzászólónak!

(#133345) Zupp87  Válasz • Okt 20, 2007
És még egy fontos apróság: a majdan elkészülő dobozoknak 2db TDA7294 fogja majd adni a kraftot (ami már kész van és működik, csak még a kisebb dobozaimat kínzom vele finoman, de egész jol bírják), LM1036-os előfokkal.

(#133368) Árpy válasza Zupp87 hozzászólására (#133345) Válasz • Okt 20, 2007
Helló! nekem egy SBX3040-es hangszóróm van egy tölcséres ládában, mélyládaként üzemel. A hangszóróval nagyon meg vagyok elégedve, strapabíró cucc, csak ez a láda nem a legjobb számára. Korábban egy TDA7294 vot hidalva, ami elméletileg 150 wattos teljesítményt tud leadni, de a quadom sokkal jobban ki tudja hajtani, ami elméletileg 100wattos. Nem ismerem ezt a videoton hangszórót, ami említettél, de az SBX3040-est csak ajánlani tudom.

(#133612) Zupp87 Válasz • Okt 20, 2007
Hát igen, strapabírás szempontjából én is erre gondoltam, csak hát azért jutottak eszembe a HA hangszórók, mivel a régi videoton dobozokról sok jót hallottam (az igaz, hogy az újabbakról már kevesebbet), és kíváncsi lennék, ezek hogyan szólnak. Valamiért közelebb áll a VIDEOTON a szivemhez, lehet csak pusztán érzelmi ok, mert kedvelem a régi tipusu cuccokat. Szóval esetleg ha valaki épített már 3 utas hangdobozt pl. HA-31 mély, HB-10 közép, HG-1,9 dóm összeállításban, vagy hasonlót, várom a tapasztalatait. Ugyanis nekem ez a három hangszóró tetszett meg. Nyugodtan irjatok akkor is, amennyiben inkább lebeszélnétek erről a választásról.

(#133616) Zupp87 Válasz • Okt 20, 2007
Az elöbb a HA-31-421-- az a 4 Ωos verzio.. itt a 8as is

(#135085) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (#133616) Válasz • Okt 24, 2007
Videoton hangszórók már nincsenek, a H2000 egész más szint. A régi vidivel vagy a sallal öszemérni értelmetlen.

Hangsugárzót építeni pedig ne így kezdj, annak más módja van.

(#135166) Zupp87 Válasz • Okt 25, 2007
Köszi a választ. Pont ezért is kérdeztelek meg titeket, mivel eléggé amatőr vagyok még a dologban.

(#135182) Zupp87 válasza shalafi66 hozzászólására (#135085) Válasz • Okt 25, 2007
Még egy kérdés: hogyan érted azt, hogy a Hangszóró 2000 hangszórói egy más szintet képviselnek mint az egykori VIDEOTON hangszórók? Jobbak vagy roszabbak?
Én a karakterisztikákat böngészve és szimulálgatva egész jó eredményre jutottam, de ettöl a fültapasztalat teljesen más eredményt is mutathat, azzal én tisztában vagyok.

(#135224) Zupp87 Válasz • Okt 25, 2007
Egyébként a jelenlegi hangdobozaim is saját készítésűek. 2db 28 literes reflex doboz (20 cm szélesség, 60cm magasság, 28cm mélység), MNC 30206-os mélyközép és SAL DT1 dóm van bennük. Aránylag szépen szólnak, azonban van egy két égbekiáltó hiányosságuk, amiket anno pénz, mostanában pedig idő híján nem tudok megoldani (pl. hangcsillapító textil hiánya (egy halálos bűn - hallatszik is egyes közép és magasabb mélytartományokban, valamint hangváltó híján minden megy a mélyközépre, onnan pedig egy 1µF-es fóliakondin keresztül megy a dómra), de ezeket hamarosan pótolni fogom, biztosan szebb hangja lesz sokkal Egyébként a hangváltó keresztezési frekvenciáját mire lenne érdemes méretezni? A mélyközép vagy a magas ajánlott keresztezési frekvenciájára?

(#135299) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (#135224) Válasz • Okt 25, 2007
Azt a nem egy szintet úgy értettem, hogy sokkal magasabb használati értékkel bírnak, mint az áruk, amit kifizetsz érte. Az olcsóbb vifa hangszórók szintjét súrolják egyes produktumai(n)k. Ezért fölösleges salhoz meg vidihez viszonyítani.

A cemende-sal páros elég érdekes. Mivel nincs róluk használható adatlap, elég nehéz nyilatkozni. Az importőr által közölt adatokkal nem lehet sokra menni, igazságtartalom híján. Amit a DT1-ről tudok, hogy az egyik legrosszabb somogyis dóm, ha az átvitelét megnézem, pl. futva menekülök (pedig nem is szeretek futni). Ker. frekinek kb. a 3000Hz-et kéne eltalálni, de ez az egész nem vagyok benne biztos, hogy olyan egyszerű, mint ahogy gondolod. Egyébként én inkább amennyire lehet, hallgathatóvá tenném, és valakinek eladnám...

(#136350) Zupp87 Válasz • Okt 28, 2007
Köszönöm szépen Shallafinak a tanácsokat Egyébként egy jótanács mindenkinek: Sose add kölcsön hozzá nem értőnek a hangfalaid.Én most adtam kölcsön öcsémnek a hétvégén mindkettőt, amiket az általam ráhagyott Universum rádiós erősítőről (2x25W!!) hajtott meg egy házibuliban, ahol ő is jólérezte magát, és a végefelé már csak a maxhangra koncentráltak: mély+magas fel, hangerő csutkán Meg is lett az eredménye: egyik oldali végfok biztosíték kiment, és mindkét dóm elszállt Szóval kénytelen voltam kicserélni a dómokat az egykori, szintén SAL papír magasaimra (SM 05). Kicsit furcsa őket újra hallani, élesebbek mint a dómok, de egyelőre megteszik

(#136353) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (#136350) Válasz • Okt 28, 2007
Hát talán, ha 2*100 Wattos az az erőlködő, nem történik ez...

(#136362) Zupp87 Válasz • Okt 28, 2007
Lenne még egy hangfalas kérdésem: mostanában tervezem hangfalaimba a hangcsillapító anyagot, és ugye az ilyen finom szővésű műszálas vataszerű anyag. Nos, itthon pont ilyet találtam anyu szekrényében egy nagy nejlonzsákkal Csak hát az eléggé összevissza halmazállapotú, nem úgy, mint a bolti cucc. Ha zárt ládám lenne, nem is lenne gond, viszont íg, hogy reflex... em igazán van ötletem, hogy lehetne a cumót 2-3 centi vastagon felragasztani. Vagy vegyem meg mégis a boltit? Mondjuk az se olyan nagyondrága..
Ja, és közben készülnek a hangváltók is Szóval... lassacskán hallgatható lesz remélem a cucc Úgy néz ki, nincs olyan ember egyelőre, aki legalább legalább azt az értéket, ami pénzt meg munkát eddig belefektettem... szóval ezek szerintem ilyen hagyatékhangfalak lesznek Meg egy ideig ezeket fogom használni... családi okok miatt a nagyok nem jöhetnek egyelöre szóba, plusz az albiban sem lenne sok értelme, panelház...

(#136368) Zupp87 válasza shalafi66 hozzászólására (#136353) Válasz • Okt 28, 2007
Egyébként régen ugyanezzel az UNiversum erősítővel, meg már a dómokkal 3-4 ilyen sörözős bulit csináltunk, ugyanigy full hangerőn, csak közben folyton piszkálgattam a hangszint, hogy ne legyen sehol túl torz. A fülem sajna olyan, h nehezen tűri a torz hangot.. és mostanában egyre jobban kezd vájt lenni. Ezért is tökéletesítgetek, amennyire ezeket lehet. Az egyikről amugy van valahol fényképem, felteszem, amint megtalálom

(#136379) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (#136368) Válasz • Okt 28, 2007
Nos, találtam képet, csak ez eléggé ősrégi. Kb 3 éves. Azután készült nem sokkal, miután kész lett a hangfal. Hát igen, itt egy piezo van benne... az első magasa, ugyanis akkor haver ezt ajánlotta, én meg tudatlanul megvettem (690ft nem volt olyan sok érte). Először egy mikros kondi sorba, nagyon harsogott... aztán 680nano.. igy már szebb volt egy kicsit, de volt a magastartományban egy lyuk.. kb két hétig tűrtem, aztán kapta a papír magasakat, majd egy éve a dómot.

(#137586) punkkazy Válasz • Okt 31, 2007
Üdv!
Van egy érdekes problémám:
Nemrégiben építettem egy hangsugárzót. SR1620 és egy piezo, ahol a szűrőkondi 1 uF. A hangja nekem megfelelő. A gond az, hogy amikor egy házilag készített erősítőre kötöm az erőlködő vagy kipurecan, vagy óriási áramot húz (a hifimen ment szépen, gondolom az is melegedett!!). Namármost, lekötöttem a magasat (piezot) és akkor minden OK. Szépen szól a mély! Ezt magyarázza meg valaki.
Mive tudnám megoldani??
Gondolom egy dóm hangszóró+egy hangváltó.

Következő 1 / 33     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu