Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   24 / 30
(#) zakarki válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Az 5 wattos napelem megrendelve.
Mire megkezdődik a szezon addigra itt lesz.
(#) gronee válasza Bazsi hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Bazsi
A legkifizetődőbb,ha a parabolát TÜKÖRFÓLIÁVAL vonod be,és le véded a széleit,hogy ne tudjon fel jönni idővel.Praktikerben lehet venni. A fókuszpontba pedig STIRLING motort tegyél ne szutyok kis ledeket.Vagy stirling-->energia előállításra,vagy napszakácsként használod,és főzöl-sütsz rajta.

Ha elég nagy a parabola tükröd,még hidraulika olajat is hevíthetnél vele,egy gőzturbinával össze házasítva komoly energia kisegítő rendszert építhetsz
(#) zakarki válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Megvettem a napelemet innentől mehet ezerrel az aszalás. Innentől csak a gyümölcs hiányzik. Majd csak lesz az is, ha nem fagyott el.

Aszaló.jpg
    
(#) kameleon2 válasza zakarki hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Sziasztok! Időközben a főnökömnél találtam egy ventillátoros hűtőt, ami kifejezetten a napkollektoros rendszerek felesleges hőjének leadására szolgál. Az is tökéletes lehet az aszalónak és kisebb áram kell a ventillátor számára.....
(#) alex.taylor hozzászólása Máj 30, 2012 / 1
 
Kis kedv csinálónak.
Igy néz most ki az én kollektorom.
Tegnap 6kor készültek a képek, sok felhő kiséretében.
(#) zakarki válasza alex.taylor hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Szia. Fóliával burkoltad? Látom hogy kicsi tartályt tettél fel,én is kb literes edényre gondoltam és kerti medencét akarok majd fúteni vele.
(#) alex.taylor válasza zakarki hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Igen fóliával van leragasztva. Műanyag tükörfólia. A tartályt pedig én csináltam 5-ös kazánlemezből 10x8x5cm lett, kb 1-1,5kg lehet és 1-2 dl viz van benne. 5 perc alatt elkezd a benne lévő 17 fokos viz gőzölögni, ami azt jelenti hogy ennyi idő kell hogy a vasat fölmelegitse, és a vizet 90- 100 fokra melegitse.
(#) zakarki válasza alex.taylor hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Köszi az infót
(#) kameleon2 válasza alex.taylor hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
SZia! Nem rossz, de amennyibe a tükrös aluszalag kerül, annyiba kerül a króm spray is Ahhoz csak egy kicsit kellett volna polírozni... De az eredmény a lényeg. Gratula.
(#) alex.taylor válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Ha megkelett volna venni biztos annyiba került volna plusz a polir dija. De ingyen volt!
Ez nem olyan alu-szalag amit a légkondi szereléséhez használnak, hanem vmi műanyag.
De tényleg az eredmény ahogy mondod. :yes:
(#) kispedro hozzászólása Jún 14, 2012 /
 
Sziasztok!
A mai gázárak mellett egyre többet gondolkodom egy napkollektor féleség építésén. Természetesen, mint mindenki én is minél kevesebb pénzből szeretném kihozni. Első elgondolásom, hogy fekete 1/2"-os KPE csövet tekernék fel csiga formába kb. 1m átmérőben. Nem tudom a belső átmérő mennyire mehet le (mennyire hajlik/törik a cső). Ebből csinálnék 8db-ot, amiket párhuzamosan kötnék. Ez a 8db pont elférne a teraszom előtetőjén. A padláson lenne egy meleg víz tároló. Az egészben egy kis szivattyúval keringetném a vizet. Napközben a terveim szerint felmelegdne a tárolóban a víz, amivel este tudnánk fürdeni. Kérdés, hogy ezek az öntözéstechnikához használt KPE csövek mennyire bírják a meleget és az UV sugárzást. Másik kérdésem, hogy ha pl. sikerülne előállítanom a tárolóban pl. 50 fokos vizet és ezen keresztül vezetném a kazánba a HMV-t, akkor a kazán érzékelné, hogy félig nyitott állapotban meg van a kért melegvíz, így be sem kapcsolna? Vagy mi alapján szabályozza a kazán a kért melegvízhez a fűtést? A tárolóba éd kollektor mellé is tennék 1-1 hőérzékelőt. A kettőt összehasonlíttatnám és, ha a tárolóban melegebb lenne a víz, akkor leállítaná a szivattyút, hogy ne fűtsem vissza vele a környezetet. A tágulási tartályt hogyan kell méretezni? Kell olyanra számítani, hogy felforr a víz? Ha igen, akkor ez ellen hogyan lehet védekezni?

Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv: kispedro
(#) nedudgi válasza kispedro hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Szia.
Ne KPE. hanem LPE csövet használj, annak kisebb a minimális hajlítási sugara. 1 méteres átmérővel nem nagyon érdemes kísérletezni (18-20m kevés), nagyon lassan kellene keringetni.
(#) kispedro válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Igen, közben én is találtam 1-2 hasznos infót. LPE cső olcsóbb, jobban hajlíthatóbb, UV álló, -40 - +70 fokig használható. Valaki írta, hogy 100m LPE csövet feltekert csiga formába és 1m átmérőjű lett. Nekem ebből 8db lenne, azaz 800m. Bár ez a mennyiség már elég drága lenne még 80Ft/m ár mellett is. Azt is olvastam, hogy kb. 50m cső tesz ki 1m3 gyűjtőfelületet.
(#) nedudgi válasza kispedro hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Talán a 12-es LPE csőből lehetne 100 métert 1 méteres átmérőbe tekerni. Nem szabad elhinni mindent, amit az interneten olvasol. Az LPE csőnek is van minimális hajlítási sugara, ez jó esetben, 36 fokos kánikulában az átmérő tizenötszöröse.
(#) zakarki hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Feltettem a sörkollektoros klimát. Holnap főpróba.
Legalább jó meleget igérnek.
(#) zakarki válasza zakarki hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Nem jött össze sajna.
(#) zsoltee0001 válasza zakarki hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Szia
Ezt a klímát nem nagyon értem, elmagyaráznád?
Az a napelem mit táplál?
Üdv
(#) Szebence válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Gondolom a ventilátorok mennek a napelemről. Én ezt a klímát úgy tudnám max elképzelni, hogy le van takarva a kollektor és a szívó része a pincében van lent és onna felszívja a hideg levegőt.
(#) zakarki válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
SZia !

A napelem szolgáltatja az áramot a ventillátoroknak, és az abszorber hütőről a hideglevegő befujást a lakásba.
Nálam 12 voltról megy a sörkóli az aszaló és a klima is.
Sajna a klima nem jött össze. kicsi a koli hőtermelése.
Üdv Simi
(#) gronee hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Arra gondolt már valaki,hogy mi lenne ha a sörkolit hátulról is fűtenénk a nap hőjével? Rég meg akarom már kérdezni itt is,mert más topicban azt mondták,hogy a minél több hő nem mindig jó.Vagyis ha a sörkolinak van egy 'rendszeresített" teljesítménye,egy átlagos teljesítménye,akkor nem érdemes belőle többet kihozni,mert az a rovására megy.Ezt mondták nekem.Szóval arra gondoltam,hogy fényszállal,opticai kábelekkel a hőt hátra vezetném a sörkoli hátsó felére.Így elölről,és hátulról is érné a hő. Ki mit szól hozzá? A sörkoli hátsó része kihasználatlan árnyékban van
(#) Szebence válasza gronee hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Én ezt csak úgy tudnám elképzelni, hogy az egész kollektornak az eleje és hátulja átlátszó lenne üveg vagy polikarbonát és egy nagy parabola közepébe lenne téve, amiköveti a napot így a nap közvetlen fűtené az elejét, ahogyan eddig is, és a paraboláról visszaverődő pedig a hátsó oldalt, de szerintem ez így nem éri meg, annyival nem több pluszt fog adni, hogy megérje a mechanika, elektronika + a flexibilis csövön hőveszteség is lesz.
Amit te írsz, azt nem tudom, hogy úgy milyen lenne. Optikai kábelen? Azon csak fényt tudsz vezetni, hő nem fog. Vagy milyen optikai kábelre gondoltál? Nekem ami van, pár tized benne az optikai szál.
(#) gronee hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
van hővezető kábel is,amúgy én is gondoltam erre a parabolás cuccra, csak nincs 2m2-es parabolám
(#) Szebence válasza gronee hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
A parabola tányér ide nem is jó. Csinálni kell egyet lemezből, ami simán U alakú mert akkor a teljes kollektor hosszába adja a hőt, a tányér meg egyetlen pontba a gyújtópontba.
(#) zsoltee0001 válasza gronee hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Idézet:
„van egy 'rendszeresített" teljesítménye,egy átlagos teljesítménye,akkor nem érdemes belőle többet kihozni,mert az a rovására megy.”

Ezt nem értem, a kollektor építésnek pont az a lényege, hogy megpróbáljuk a maximumot kihozni, már ami az otthoni körülményeket illeti.
Szerintem azzal kevered, ha nagyon meleg levegőt fúj (lassan fújja) az hatásfokba kisebb mintha kevésbé forró, de nagyobb mennyiségű levegő.
Ez a hátsó tükrözés érdekes, mindkét oldala Polikarbonát akkor mi merevíti a kollektort, gyenge szerkezet lesz.
Szerintem ugyanazzal az erővel inkább csinálni 2x akkora kollektort.
Üdv
(#) sanykaraj válasza Szebence hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ezen a kérdésen régóta gondolkodtam és egy amcsi filmben meg is láttam egy lehetséges módon ahol is félkörív alakú lemezeket csiszoltak fényesre majd ezeken grilleztek a nap erejével. Valami ilyesmi mint a rajzon csak én már oda tetem a sör korlektort is.

névtelen.JPG
    
(#) gronee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Miért lenne gyenge a szerkezete,nekem a fa a szakmám,úgy meg építem a keretet,hogy nem tudod szétverni Mellesleg ez az elrendezés kisebb térfogatról venne ki nagy energiát.
(#) ferkóbácsi válasza gronee hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
T:gronee!
Egyszerű a megoldás,hő visszaverő fóliát kell tenni a söroszlopok mögé. A dobozok közt beszűrődött fényt visszaveri.
(#) zsoltee0001 válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Az, mint a nevében is van hőtükör, tehát nem a fény visszaverődését hasznosítja.
Sörösdobozok között egyébként is pár mm van, az itt beszűrődő fény elenyésző.
Ha meg ritkábban állnának a dobozok és így több fény szűrődne be hátra többet buknánk a rossz helykihasználtság miatt mint amit a doboz hátoldalán nyernénk.
Pont tegnap volt asszem a fókuszba (reteklub), hogy valaki táblás tükrökkel (állítólag napkövető) összpontosított kollektorra.
Esztétikum és hatékonység, nem beszélve a megbízhatóság, még kevésbé az időjárás állóság szempontjából ránézésre is vitatható volt.
Még sose láttam tükrös módszert ami esztétikus és bevált lett volna.
Üdv
(#) gronee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Egyetértek! a cpc cucc amúgy a leghatékonyabb rendszer most
(#) zsoltee0001 válasza gronee hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Valahogy csak nem akar nekem ez a szerkezet agyban összeállni.
Ha a hátulját is PC-ből akarod csinálni és valami tükrös dologgal azt a felét is megnapsüttetni, akkor a kollektort nem szerelheted a tetőre, sőt a hátamögött se lehet semmi pár méteres távolságba csak egy ferdén elhelyezett tükör.
De viszont ha ez mondjuk egy lapostetőre van téve függőlegesen és pl északi-déli tájolással akkor meg a tükör fölösleges, mivel így reggel a hátulját du pedig az elejét süthetné.
Érdekes elképzelés, lehet érdemes lenne megcsinálni.
Üvd
Következő: »»   24 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem