Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   10 / 30
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
A több üzemmódos lámpák kis nyomásra váltanak üzemmódot. Nem kell a kapcsolót kattanásig nyomni, hanem körülbelül félig. Ez a kép így nem mutat sokat, a lámpát oldalról is mutasd meg. A LEDet tartalmazó alumínium lapocskát rendszerint egy menetes gyűrű szokta rögzíteni.
Ha lila fényecske, akkor lehet, hogy UV lámpa került a kezedbe...
(#) nagym6 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Itt nincs kis nyomásra sem semmi. Csak rendes nyomásra be-ki. áramfelvétele 0.5mA -nem tévedés. Sajnos a led rész bent van a cső részben, nem tudok jobb képet csinálni oldalról. A fényes-nikkelezett rész rugó ellenében benyomható, azaz a kisebb átmérőjű amin a led van külön, és a nagyobb átmérőjű -nikkelezett- külön benyomható a fekete tokjába. Nincs menetes rész a led környékén semmi. A ledchip kikapcsolt színe ugyanolyan sárga, mint az új ledek. Nem tudom ez jelent-e valamit, rossz led színe változik-e. Normál fényű lámpa, aki adta szerint.
A fej rész még levehető, de akkor sem látni többet. Mélyebben van a led.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013

IMG_6920.JPG
    
(#) proli007 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Hello! "áramfelvétele 0.5mA -nem tévedés" Ez hihető, csak éppen az nem, hogy ezzel világítani is lehet.. üdv!
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Neki sem elég a fény, azért szeretné szétszedni!
(#) ktibor69 hozzászólása Szept 25, 2013 /
 
Kedves Forumtársak!

Segítséget szeretnék kérni hibás LED ízzó javítással kapcsolatban.
Adott 2 db hibás 9w LED Spot Light Bulbs 3*3w PowerLED GU10 (ebay vásárlás, 500HUF/db, garancia lejárt már).

http://www.ebay.com/itm/10pcs-GU10-Warm-White-9w-LED-Spot-Light-Bul...49ba65

Még van 8 db ugyan ilyen izzóm és szerintem hamarosan ők is megadják magukat.

Csalódtam a LED izzó, mint termékben, mert a termékleírásban 50.000 üzemórát írnak, természetesen a LED élettartamára vonatkozik ez az adat, nem az elektronikára...

Van 2 rossz, szintén led izzóm, azok még DIP ledesek, ott is az egyiknél villogás a hibajelenség, a másik a normál hényerejének a 20%-t tudja csak.

A két PowerLED izzónál a hibajelenség ugyan az. Bekapcsolás után 1-2 perc múlva elkezd villogni, majd minimális fényerővel világít az izzó. Tápegység hibára gyanakszom.
Szétszedtem elég komoly elektronikával van szerelve az izzó.

Melyik alkatrész hibásodhatott meg?

Capacitást is mérő multiméterrel rendelkezem.

Gazdaságosan javítható egyáltalán az izzó?

Ha szükséges fotót is készítek az áramkörről.

Segítségeteket megköszönve,

Üdv.
Tibor
(#) ktibor69 hozzászólása Szept 25, 2013 /
 
A neten azt találtam, hogy az elektrolit kondenzátor hibája okozza a hibajelenséget.

http://makezine.com/projects/replacement-of-defective-capacitor-in-...-bulb/

Ez helytálló megállapítás?
(#) sevenhill válasza ktibor69 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Nekem is meg a szomszédnak is van néhány, amikből hasonló (volt) a jelenség. A következő a helyzet. Melegedés után az egyik LED belseje kezd "kontaktossá" válni. Hogy melyik az , azt voltméréssel lehet kiszűrni. Amelyik kapcsán felemelkedik a feszültség, az a rossz. Azt akár át is hidalhatod egy darab dróttal, és meglátod, megszűnik a villogás. Nem kell félni a kevesebb LED számtól, mert az elektronika áramgenerátoros, ugyanannyi marad az átfolyó áram. Nekünk a lámpáink 3x1W-os rendszerűek, úgyhogy a hibás LED cseréjével javítható. (Sikerült 1W-os LED-eket szerezni) Persze a LED alá szigorúan hővezető pasztát kell kenni. Szerintem a meghibásodást a koncentrált hőfejlődés, és a hűtés elégtelensége okozza.Talán a LED-eken is van a kínaiaknak fejlesztenivalójuk. Az OSRAM is gyárt LED-eket, azok sokkal jobban bírják a strapát, persze az áruk is vaskosabb. Amúgy vannak még "kukorica" jellegű fényforrásaink rengeteg apró téglalap SMD LED-ekkel, ott semmi ilyen gond nincs, valószínű, hogy a szétosztott fény és hőforrások ennyivel jobban bírják. Az 1-3W-os LED-ek biztosan nagyon túl vannak feszítve.
(#) ktibor69 válasza sevenhill hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Fura hogy gondot okozhat nálam a melegedés, mert 3x3W izzó fogyasztása csak 5W, azaz nincsenek teljes terhelésen a LED-ek.

A kondikat már megrendeltem. A kondihiba nem okozhat hasonló hibajelenséget?

Hasonló hibajeleségem volt pld. egy SMD 5630-as izzónál, ott az volt a gond, hogy a kondenzátor forrasztása nem volt tökéletes. Újraforrasztottam, azóta tökéletesen üzemel.

Power Led-et itt lehet elég jó áron kapni:
http://www.aliexpress.com/item/10pcs-lot-free-shipping-3w-LED-lamp-...6.html
(#) nedudgi válasza ktibor69 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Nem azért mondom, de a 60lm/W LED jó ára nem sokat jelent. 2db ilyen 2W LED 10%-al magasabb áron, ugyanakkora fényt ad, 2/3 teljesítményigénnyel.
Egy két ezer üzemóra után már olcsóbb a "drágább" megoldás (most eltekintek a kiegészítők árától).
(#) ktibor69 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Sajnos a GU10-es izzóban 3 LED hely van, amiből jelenleg a rossz LED helye adott.
(#) nedudgi válasza ktibor69 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Értem, ilyenkor nincs mit tenni, mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy kis kutakodással rengeteg pénzt lehet megtakarítani.
(#) ktibor69 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Ebben teljesen igazad van. Én is rengeteget kutatok, hs szükséges egy-egy dolog után.
(#) ktibor69 válasza sevenhill hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Hétvégén megjavítottam az egyik LED izzómat az utasításodat követve. Valóban a 3 LED-ből az egyik kapcsán 3,2V helyett 18V-ot mértem, rövidrezárva megszünt a villogás. A másik rossz izzóban is ugyan azon a pozícióban lévő LED romlott el. Valószínűsíthető, hogy a gyártásnál nem eléggé nyomták rá a hütést elvezető kontaktra, ezért túlmelegedett és tönkrement. Tehát a másikból kivettem az egyik LED-et és betettem a rossz LED helyére. 2 rosszból csináltam 1 jó izzót. Ha még egy izzó meghibásodik veszek innen LED-eket:
http://www.aliexpress.com/item/10pcs-lot-free-shipping-3w-LED-lamp-...6.html

Egyébként a kínai eladó nagyon segítőkészen állt a problémámhoz, már lejárt a 45 nap garancia (fél éve használom), de annak ellenére visszautalta a két izzó ellenértékét.

Egy szó, mint száz:
Kedves Forumtárs, nagyon szépen köszönöm a segítséged.
további szép Napot!
Tibor
Tata
(#) elektrorudi hozzászólása Okt 22, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék. LED reflektorokat kell vásárolnom, kb. 7-9 darabot.
Természetesen, a gugli-t én is ismerem... de nekem konkrét tapasztalotokra lenne szükségem, mert a fellelhető forgalmazók túlnyomó többsége nem ért a saját portékájához, nem tud szaktanácsot adni, vagy a tanácsának elég marketing szaga van... Vagy csak hónapok múlva tud szállítani, mert még a hajó sem indult el Kínából, ami a lámpákat hozná...
Szóval, a megkívánt paraméterek:
- lehetőleg 24V-os legyen (ha egyéb paraméterei egyébként jók, akkor esetleg átépítem a 12- vagy 230V-ost is)
- Jó legyen az ár/érték aránya (14-15e Ft-nál nem nagyon adnék többet érte, inkább kevesebbet)
- nagy fényerő kellene (tudom, van 10-20-30-50-100-10000W). De a felvett teljesítmény és a fényerő között nagyon-nagyok a különbségek...
- IP64
- kis sugárzási szög kellene (érdekes, hogy ugyan annak a lámpának az egyik kereskedőnél 60°, a másiknál 110°, a harmadiknál 160° a sugárzási szöge...) nekem igazából 30° körül lenne az ideális.
Szépen megköszönném, ha tudnátok ajánlani konkrét típust.
Előre is köszönöm.
(#) anyoka hozzászólása Okt 23, 2013 /
 
Tisztelt szakik! én semmi jobb leírást nem tudok adni, csak annyit, és egyszerűen a következőket: panelban 53m2, teljes felújítás után, (elektromos is), az összes lámpa égője spórolós izzóval üzemel. Valamint, látható kapcsolók egyöntetűen az izzókhoz. a konyhai áramkörre 3 égő van téve, 2 kapcsolóval. (2 konyhában külön-külön, 1 előszobában, és 1 a távolabbi előszobában). Az egyik konyhai nagyon, a mindkét előszobai pedig halványabban de egyfolytában vibrál, pislákol, lekapcsolt állapotban! Behívtam a szakembert, aki rögtön le akarta cserélni vagy az izzókat "normálisra", vagy másikat helyette, s mivel mondtam: nem, - akkor a kapcsolókat akarta lecseréltetni. Van, vagy 10 ilyen lámpa a lakásban egyforma izzókkal, és kapcsolókkal, és így is szeretném tartani. Sajnos ez az állapot már évek óta így van, nem tudom mennyiben járul hozzá a számlám költségeihez, de kell más megoldásnak is lenni, mint extra költekezés. Ha valaki tudna egyszerű megoldást javasolni, azt megköszönném: kisnyugdíjas (az eredeti "villanyszerelőhöz", jó okkal nem akarok kapcs'ot.)
(#) nzozz válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Helló!
Csak vásárlás jöhet szóba vagy építés is? Nagy fényerő? Na de mennyire? Van valami viszonyítási alap?
(#) elektrorudi válasza nzozz hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Hali.
Igen, csak vásárlás jöhet szóba. (Nem részletezem, hogy miért.)
A nagy fényerő: legalább 300 lux, 10-11 méterről. (a megvilágított felület mindegy mekkora, de nyilván minél kisebb szögben sugároz (minél kisebb a megvilágított felület), annál könnyebben lehetne ezt a fényerőt elérni.)
Viszonyítási alap: a jelenlegi autófényszórós megvilágítás. Sajnos nem volt módomban megmérni a megvilágítás értékét, de ez most nem is releváns.
(#) nedudgi válasza anyoka hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Márpedig más megoldás nincs, csak valamelyik cseréje. A visszajelzős, világító kapcsoló az, ami ezt a jelenséget okozza. Bármilyen keveset, de mindenképpen fogyasztást jelent a világító kapcsoló.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) anyoka válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
köszi a választ, csak kérlek mondd meg, h az összes többi kapcsoló, és lámpa miért jó, vagy talán csak ezekkel van a baj? úgy gondolod, ha lecserélem ua-zokra, talán megjavul? Köszi a figyelmednek! Üdv!
(#) nedudgi válasza anyoka hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
A világítós kapcsolókon mindig folyik egy minimális áram, ettől világítanak egy picit a lámpák.
(#) ktibor69 hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Kedves Fórumtársak!

Segítséget szeretnék kérni hibás LED ízzó javítással kapcsolatban. Van egy nagyon régi DIP LED-es gu10-es narancs színű izzóm, ami tegnap óta csak félfényerővel üzemel.

Az egyik DIP LED romolhatott el a 24-ből vagy a tápegység elektronikának valamelyik eleme hibásodhatot meg?
Segítségeteket megköszönve, Üdv. Tibor
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) nedudgi válasza ktibor69 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Ha az egyik LED nem világít, akkor az rossz. Ha mindegyik világít, akkor a tápegység. Áramot, feszültséget tudsz mérni?
(#) ktibor69 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Igen, tudok, sőt kapacitást is.
(#) ktibor69 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
SMD és PowerLED izzó javításában már jártas vagyok.
Mikor az SMD izzó nem világított, akkor a rossz SMD LED rövidrezárásával a többi LED égett. Itt nem a tápegység volt a hibás.
(#) nedudgi válasza ktibor69 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Nem látom jól a tápegységedet. Bennem van a hiba?
A DIP LED és az SMD LED között elektromosan nincs különbség, legfeljebb a teljesítménye kisebb. Jelen esetben a táp ad le kisebb feszültséget, valószínűleg.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) ktibor69 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Ugyan ebből az izzóból van 2 db ami már régóta hibás, az egyiket szétszedtem.

Ugyan ez a hibajelensége van mindhárom izzónak. Most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi megy tönkre egy ilyen egyszerű "szerkezetben".

Az alaplapra vannak forrasztva a dip ledek 24 darab, valamint két kondenzátor (4,7µF , és 330nF) 2 ellenállás és egy MB6S egyenirányító.

A kondenzátorok kapacitását megmértem, 5,3µF és 405nF-ot mértem.
(#) ktibor69 hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
És a panelon a RoHS 24L22-R-B felirat látható.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) nedudgi válasza ktibor69 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Lehet, hogy semmi nem ment tönkre, simán elöregedtek a LEDek, ami elképzelhető, ha csúcsterhelés környékén voltak járatva a lámpában.
(#) ktibor69 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
De hát minegyik led félfényerővel világít most.
(#) HeZ válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Autóra-járműre kell? Milyen legyen a mechanikai mérete, felfogatása-kerete, elektromos kábele, elektromos csatlakozója, rázásállósága? Fény színhőmérséklete? Káprázás gond vagy matt fényleadó felület kell?
Más kérdésem egyelőre nincs, mint például a lábmétered
Következő: »»   10 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem