Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APT-100
 
Témaindító: kovi91, idő: Márc 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 23
(#) metabo123 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
OK! Köszi, kipróbálom.
(#) metabo123 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Szia! Még egy kérdés ami megerősítésre vár bennem:
-a D101 poziciószámú hibátlan 1,5V-os zéner diódát rakjam inkább át a törött dióda (D106) helyére és a D101-be rakjam a két diódát, úgy ahogyan a mellékelt rajzon bejelöltem (a dióda iránya jó a rajzon?),
-vagy a D105, D106-ot cseréljem a diódapárossal?
Köszönettel: metabo123
(#) kadarist válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Fordítsd meg a diódákat, mert mint írtam nyitóirányba kell kötni a diódákat. A Zener záróirányban van kötve és úgy törik le a megfelelő feszültségén, a sima szilíciumdiódát meg nyitóirányban kell használni ugyanott.
(#) metabo123 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Upsz.... ezt én is így gondoltam csak nem így rajzoltam.
Akkor jó ha a D101 rakom ugye?
(#) kadarist válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Úgy érted, hogy a D101 helyére rakod?
(#) metabo123 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
D101 helyén ugyanaz a 1,5V-os zéner van, mint a D105, D106 pozicióban.
Nekem a D106 törött el. Ha a törött D106-ot pótlom a D101-ből kivett 1,5V-os zénerrel (ott a szimmetria megmarad) és a D101 megüresedett helyére a két soros 1N4148-at rakom az szerintem jobb megoldás mintha a D106-ot pótlom a két 1N4148-al.
Jó a feltételezésem?
(#) kadarist válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Rád bízom, de lehet, hogy valóban jó a metódusod.
(#) djcaveman válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
a D106- nál lévő zenner, ZTE 1.5.... na most ez pont a munkapontba szól bele, és szerintem nem lenne jó 5let* a 2,7V os beszerelése..... A D101 nél megint más a helyzet.... ott csak a túlmelegedésből származó védelem tolódhat el.... egy jó 5 let* lehet, ha az előerősítő panelból kiszeded a két szembefordított ZTE 1.5-t (D201-202).

*ötlet!
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) metabo123 válasza djcaveman hozzászólására (») Máj 24, 2013 1 /
 
Értem, köszönöm a segítségeteket (kadaristnak is)!
Beforrasztottam a diódákat és már dalol is a berendezés
(#) mrn hozzászólása Okt 11, 2013 /
 
Üdvözlet!
Vettem két APT-100-ast. A kimenők többnyire ki lesznek kapcsolva, de nem lesznek kiszerelve, opcionálisan beiktathatók maradnak.

Több kérdésem is felmerült. Tegnap olvastam a topicot, remélem, nem siklottam át semmin, ami választ adna valamelyik kérdésemre. Egyrészt, amit itt többen írtak, az logikus, hogy a bekapcsolási tranziens, amikor a kimeneten még leng a sok Volt DC offset, induktív visszarúgások okozója lehet a kimenőtrafó miatt. Ez annyira logikus, hogy furcsállom: egy anno ilyen drága, komoly berendezésbe miért nem építettek be gyárilag legalább egy bekapcsolási késleltetést a kimenőtrafó elé. Ez védene legalább a bekapcsolási tranziens okozta lórúgástól, bár nem védene az üzem közben keletkező esetleges visszarúgásoktól, pl. alacsony terhelés miatt, vagy ha véletlenül üzem közben, nagy hangerő mellett leválasztódik a terhelés a kimenetről.

Az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a kimenetet a mindenképpen beépítendő koppanásgátlón kívül diódákkal is védeném? A kimenet-plusz táp, kimenet-mínusz táp közé egy-egy dióda záróirányban, így a visszabeszélő kimenőtrafó a pozitív tápnál pozitívabbra, ill. a negatív tápnál negatívabbra nem ránthatná a kimenetet. Ha mégis megpróbálná, kinyit a megfelelő dióda, és áthidalja a hozzá tartozó végtranzisztorokat. Hasonló megoldás van pl. a TDA2030 és rokonai adatlapjában. A gyors működés és nagy áramnál is alacsony nyitófeszültség miatt Schottky diódára gondoltam. Csak egy kósza gondolat volt, de egyelőre nem találtam kivetnivalót benne, mivel tudtommal a túláramvédelem elég megbízhatóan működik ezekben a végfokokban. Kérlek, javítsatok ki, ha nagy hülyeségre készülök... A Schottky-knak kicsit nagy a szivárgóáramuk záróirányban, de az az n-szer 10...100uA nem hinném, hogy itt problémát jelentene, szerintem kellően alacsony ahhoz a kimenőimpedancia, hogy ez ne húzza el a kimeneti offsetet, de azért lehet, hogy óvatosságból célszerű szivárgóáramra párba válogatni a diódákat. A védődiódák csak kimenőtrafós üzem mellett lennének beiktatva, és a koppanásgátló után, tehát csak az offset beállása után kapcsolódnának a kimenetre 100V-os és kisimpedanciás üzem esetén is, bár utóbbi esetben nem gondolom olyan lényegesnek, saját tápján kívülre úgysem igen lengene önszántából, kimenő nélkül a kimenet bekapcsoláskor sem.

A végtranzisztorokat valószínűleg cserélem. 3055 helyett Tesla KD503-asokat kap. Elég brutális tranzisztorok, az aljuk a szokásos vas helyett vörösréz, megengedett disszipációjuk valószínűleg nagyrészt emiatt 150W a 3055-ös 115W-jával szemben. Kollektoráramuk 15 helyett 20A folyamatos, 30A impulzus. Uce 60 helyett 80V.

Egy bajom van: ezek a rendelkezésre álló KD503-asok nagyon szórnak bétára. Bár a legtöbb végfokra azt mondják, nem érzékeny a felemás bétájú végtranzisztorokra, legfeljebb a keresztezési torzítás nő meg, ami ellensúlyozható a nyugalmi áram megnövelésével, úgy gondolom, pont egy ilyen kaszkád végfoknál illene azért legalább annyira összeválogatni a tranzisztorokat, hogy a két alsó, illetve a két felső minél egyformább legyen. Mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban? És a meghajtó BC300-asok esetében?

Előre is köszönöm!

APT-100 tulajok, javítók figyelem!
Vigyázat, a ZTE 1,5 NEM Zener dióda, csak nagyon sikeresen annak álcázták! Valójában kétlábú, hőkompenzált, kis zajú referencia IC!!! Fontos különbség, hogy ezt a Zenerrel ellentétben "nyitóirányban" kell beültetni!
Sokat keresgéltem én is ZTE 1,5-öt pár hónapja boltokban, így találtam az adatlapjára, nekem úgy tűnt, hogy gyakorlatilag sehol sem kapható még nemzetközileg sem, éppen ezért mindenki vigyázzon rájuk és velük. Különösen azért, mert az APT-100 NYÁK-jára fordítva vannak felszitázva! Illetve a szitázás abban az esetben jónak tekinthető, ha ZPD1,5-ös van beültetve. Tehát ne kezdje el senki hirtelen felindulásból, "Ááá, megvan a hiba, valami marha fordítva ültetett be pár Zener-t!" felkiáltással megforgatni a 1,5V-os "zenereket", előbb nézze meg, hogy ZPD, vagy ZTE. Ha ZTE, akkor szitázás szerint fordítva kell beültetni! De azért legyünk elővigyázatosak, nem tudom, hogy ez az erősítő minden generációjában így van-e, nem javították-e ki valamikor a szitázást. Illetve egyes példányokban nem is szitáztak a NYÁK-ra semmit, nekem legalábbis van egy ilyen csupasz, szitázatlan panelem külön, és gyári. Tehát javaslom alaposan átnézni a rajzot és a NYÁK-ot is, mielőtt hozzányúlnánk a 1,5V-os "Zenerekhez", ez különösen már javítgatott végfokok esetében fontos (gyárilag csak nem tévesztették el...). A ref. IC. tönkre elvileg nem megy a fordított beültetéstől, az adatlap szerint ilyenkor egyszerűen nyitóirányba kötött diódaként viselkedik, viszont az áramkör finoman szólva nem úgy fog működni, ahogy kellene. Nekem mindkét APT100-asom 1988 januári, ZTE van bennük a végfokban, és a szitázás fordított. Az előfokból kispórolták a ZTE-ket, oda ZPD-t tettek, annál stimmel is a szitázás. Csatoltam a ZTE1,5 adatlapját.

UI: Hoppá, most nézem, lehet, hogy tévedtem abban, hogy "gyárilag csak nem tévesztették el...". Az előfokba, mint írtam, ZPD-ket tettek, de ott is fordított a szitázás szerint a beültetés... Vagy talán az előfok NYÁK-jának szitázását kijavították a ZTE lábkiosztása szerint, csak ebbe a példányba végül ZPD került? Ennek ma már nem nézek utána, majd hétvégén megpróbálom kitalálni.

Hát ebből eléggé regény lett, elnézést...

ZTE1.5.pdf
    
(#) mrn hozzászólása Okt 11, 2013 /
 
Egy bibit máris felfedeztem az előző hsz.-em diódás védelemmel kapcsolatos felvetésében: ha valamelyik védődióda kinyit, a túláramvédelem nem tud megszólalni (?), mert az adott ágban lévő végtranzisztorokkal együtt a hozzájuk tartozó 0,22ohm-os figyelőellenállás is átblokkolódik a nyitott dióda által... (?) . Na, ehhez már túl késő van, majd holnap agyalok rajta még. Üdv
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
(#) moltam hozzászólása Okt 23, 2013 /
 
Helosztok.
Nem tudja valaki, hogy az OUO2678 as végpanel melyik erősítőé lehetett?
(#) cruisher válasza moltam hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Kép van róla?
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Van..

panel.jpg
    
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Másik oldal.

masik.jpg
    
(#) gyorgyh hozzászólása Nov 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Előre is bocs a láma kérdésekért, de inkább 2x kérdezek, mint 1x elrontsak valamit
Boldog tulajdonosa lettem egy BEAG Univox APT-100 erősítőnek. Ránézésre nem az eredeti BEAG, külseje zöld csíkokkal dekorált, és belül is van pár változás a képeket elnézegtve, szóval ez egy újabb verzió lehet. Tudom, már lerágott csont amit kérni illetve kérdezni szeretnék. Van egy 300 W-os, 4 Ohm-os hangfalam, ezt szeretném meghajtani az APT-vel, elektromos gitárhoz lenne. Nincs szükségem az illesztőtrafóra, ki is fogom szerelni, és valószínű el is adom majd. Szeretném az eredeti bemeneteket megszüntetni, csak egy bemenet lenne, ami 6.3-as Jack, míg a kimenetre is 6.3-as Jack-et gondoltam. Csináltam a belsejéről pár képet.
Kérdéseim a következők:
- Kiveszem a trafót, szépen leforrasztok róla minden csatlakozást, eddig ok. Honnan érdemes vezetékelni a kimenetre? (ha esetleg valamelyik feltöltött képen is berajzolja valaki, nyer egy Sport szeletet
- Milyen vezetéket (árnyékolt, stb...) érdemes használni a kimenethez?
- Az egyik bemenet megszűnik, a másik lenne egy 6.3-as Jack. Ha helyesen gondolom, akkor ugyebár a jelenlegi bemenetre csatlakozó barna vezeték (kis fekete kábellel egy másik bemenőponttal össze van kötve) a föld, míg a piros a jel. Jól gondolom?
- 4 Ohmos a hagfalban a hangszóró, okozhat ez valamilyen gondot? Vagy kössek vele sorba egy másik 4 Ohmosat és akkor lesz 8, vagy ez fölösleges?
- Az átszerelés után lenne lehetőségem 2 db egyenként 6 Ohmos, 100 W zenei/ 50 W DIN teljesítményű hangfallal kipróbálni az erősítőt. Egyet kössek e rá? Vagy mind a kettőt ráköthetem, ha igen sorosan-e vagy párhuztamosan?

Köszi a válaszokat!
(#) cruisher válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Szia!

Az a végfok kimenete, amire a sárga kábel van forrasztva. Itt forrassz rá egy másik kábelt is, az mehet a kimenet + ra. Testet viheted onnan ahova a fekete kábel csatlakozik.
Figyelj arra, hogy az előlapi kis műszer a trafón van lepárhuzamosítva, ha a trafót kiszeded a 2 sárga vezeték maradjon összeforrasztva.
4 ohmos hangfalat köthetsz rá nyugodtan, nem lesz baja tőle.
6 ohmos hangfalból vagy 1et köss csak rá, vagy a 2db-ot sorba.
(#) gyorgyh válasza cruisher hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Szia!

Köszi a gyors választ! Most már csak két kérdés, csatolok képeket is.
- Tehát a kimenet a sárga és a fekete a végfokpanelen, ahogy berajzoltam?
- Bemenetet jól tippelem?
(#) gyorgyh hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Az átalakítást megcsináltam, mindent úgy, ahogy itt olvastam.
Ráakasztottam az új Jack bemenetre egy mp3 lejátszót, az új Jack kimenetre cruisher írása alapján egy 6 Ohmos hangfalat. A potméter nullára állítva, lejátszó indul, majd bekapcsolás után a kivezérlésjelző azonnal a piros sáv végére szalad és ott is marad. Picit emeltem a potméteren, hang nincs, kivezérlésjelző ugyanúgy piros sáv vége, mindez kb 7-8 másodperc alatt játszódott le. Lekapcsoltam. Füst, amper szag nincs. Hangfalat utána hifin próbáltam, az rendben van, szól ahogy kell. Tippek mi lehet a gond?
(#) cruisher válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Köss egy multimétert a kimenetre és mérj feszültséget rajta. Egyen és váltó állásba is. A műszert is lekötheted és nézd meg úgyis kitér e!
(#) gyorgyh válasza cruisher hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Egyen 56,3
Váltó 124.2

Hogyan érted a műszer lekötést?
Még annyit, hogy a műszernek világítani is kéne, de nem világít.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) cruisher válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
És mi a mértékegység? Gondolom mV. A műszer lekötését úgy értem, hogy lekötöd a végfok kimenetéről. Így kiderül, hogy azért tér ki mert a végfok felől jön olyan magasabb feszültség ami kitéríti, vagy hibás a műszer áramkör és akkor is kitér, ha nem kap jelet a végfoktól.
(#) gyorgyh válasza cruisher hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Nos ha a multiméterem jó, akkor ez bizony Volt és nem mV. Márpedig jó, én is meglepődtem, ezért a biztonság kedvéért kimértem egy ceruzaelemet, aztán meg a konnenktor-aljzatot is, annyit mutat, amennyit kell.
Műszert lekötve nem ugrik a piros sávba, tehát nem a műszer a gond. Itt valami nagyobb bajt érzek. Nem hiába nem szól
Az átalakítás során pedig mindent úgy csináltam, ahogy a fórumon olvastam.
(#) cruisher válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Akkor csoda, hogy a hangfalad túlélte. Ez esetben úgy néz ki, a végfok hibás, a fél tápfesz kinn van a kimeneten. Ki kéne mérni a végtranzisztorokat és a zárlatosakat cserélni.

Most nézem Erre az univoxra én is licitáltam vaterán.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) gyorgyh válasza cruisher hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Ettől féltem, hogy a végfok lesz a hibás . Valószínű terhelés nélkül kapcsolták be?
Annyira nem vagyok szakmabeli, muszáj segítséget igénybe vennem. Tehát ha van valaki Szolnok, illetve környékén, aki tud ebben segíteni, bátran jelentkezzen, illetve ha tudtok megbízható szakembert ajánlani errefelé szívesen fogadom az elérhetőségét.
Hát, ezt megúsztad Nem szeretek látatlanban venni semmit, de ez annyira csábító volt
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) gyorgyh válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Közben találtam szakembert, az ő véleménye is az, ami cruisher mesteré. Remélem hamar kész lesz vele, kíváncsi leszek a teljesítményre és a hangra
(#) cruisher válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Nekem egy Univox EBE 300M -es van, abban 2 ilyen végfok van hídba kötve. Hát van ereje )
(#) gyorgyh válasza cruisher hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Sziasztok!

Sajnos még mindig nem kóser valami. A szaki készre jelentette az erősítőt, elhoztam kipróbáltam az egyik 6 Ohmos hangfalamon. Szólni szól, de rettentő halkan, és mintha a víz alól hallanám. Azt gondoltam túl kicsi a bemenő jelszint, a bemenetre kötöttem egy Monacor keverőt is, de az eredmény ugyanaz. Sajnos aki javította elutazott, így keresnem kell mást (vagy megvárom, míg hazaér, de ez több hét), vagy ismét csak itt kérném meg azokat, akik járatosak a témában, hogy segítsenek. Még annyit, hogy szerintem a kis műszer bekrepált, háttérvilágítása sincs, de ez lenne a legkisebb gond. Hétvégén még kipróbálom egy 150 W-os, 4 Ohmos hangfalon is, de nem igazán bízom benne, hogy attól jobb lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) gyorgyh válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Volt egy kis időm mérni, a kimeneten -1.7 mV van, a toroid trafó 2-szer 42 V-ot ad le.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) mrn válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Szia!
Hááát, érdekes hiba... Ez a "víz alól szól" nekem kicsit olyan, mintha nem lenne a bejövő jel földje bekötve, és a sztereó különbségi jelet hallanád.
Első körben a bemeneti kábeled ellenőrizd még egyszer, hogy biztosan rendben legyen a GND, és nehogy az legyen, hogy mondjuk a DIN csatiban az egyik csatorna jele a melegpontra, a másik a GND-re van kötve. Legegyszerűbben úgy tudod közösíteni a sztereó jel két csatornáját, ha egyiket az egyik, másikat a másik DIN csatiba dugod, az erősítőbe épített "keverő, összegző" (2db ellenállás) megoldja a többit.

Viszont arra, hogy nagyon halk, nem igazán ad magyarázatot egy esetleges ilyen földelési hiba, szóval lehet, hogy mégis az erősítőben lesz valami árulás. Nem melegszik nagyon? Érdemes lenne ránézni a kimenetre szkóppal. Akár az is lehet, hogy gerjed, úgyhogy ne járasd így sokáig (néhány másodpercnél tovább), amíg rá van kötve a hangfal, mert pillanatok alatt leéghet a magassugárzó! Szkóp nélkül a nagyfrekis gerjedés biztos jele, ha R146, R147 melegszik, szélsőséges esetben füstöl (esetleg ezzel egy időben vonyítani kezd a szomszéd kutyája , de ez nem garantált, mert a gerjedés történhet akár többszáz kHz-en is, azt már a kutyák sem hallják, és a magassugárzó sem viszi át). De először kösd le a hangfalat, és úgy ellenőrizd az ellenállások melegedését, mert tényleg leég a magassugárzó, ha gerjedés van. A hangfal nélküli próba becsapós is lehet, mert elképzelhető, hogy csak akkor gerjed, ha van valami kötve a kimenetre.

Illetve, ha a két említett ellenállás nem melegszik, először is javaslok egy gyors próbát másik hangfallal is. Ha ezzel próbáltad a múltkor, a javítás előtt is, lehet, hogy megpörkölődött kissé...

Módosítás: Nem R146 és 147, elfelejtettem, hogy ez nem az eredeti APT-100... Ennek nincs meg a rajza, a kimeneti Zobel-tagot kell megkeresni: a kimenet és a föld közé van kötve egy soros kondi és ellenállás valahol a NYÁK-on, olyasmi, mint az eredeti rajzon látható R146 környezete: néhány ohmos nagyobbacska ellenállás, sorba kötve néhányszor 10 nanós kondival, ezt kell ellenőrizni. Ha meg van pörkölve az ellenállás, és szakadt, akkor mehet is vissza a gép garanciális javításra a szerelőhöz. Elképzelhető, hogy az előző hibánál égett le az ellenállás, és ha kicserélnéd, megszűnne a gerjedés, de ha mégsem, akkor majd rád fogja a szerelő, hogy te rontottad el.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Következő: »»   12 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem