Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   18 / 42
(#) mineral válasza szbalint25 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
1. Megfelelő tápegység/tápszűrés alkalmazása.
2. Csipkebokorvessző!
3. Árnyékoét kábelek használata.
4. Füldhurok megszüntetése.
(#) szbalint25 válasza mineral hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Hali, figyi ezt a nyákot csináltam meg, ami a fájlban van. Kivetni valók?

stk4122ii.pdf
    
(#) Puklee hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
Üdv! Van egy stk442-070 típusú ic-m sajnos sehol nem találtam róla sem adatlapot sem kapcsolást. Valaki tud erről az ic-ről valamit ? akar egy alapkapcsolás is jó lenne.
(#) reloop válasza Puklee hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Üdv! Következtetéses alapon olyan lehet mint az STK442-090, STK442-110. Azokhoz találsz kapcsolást. A tápfeszültsége +/-40-45V, követve a sorozat lépcsőit.
(#) Bender92 hozzászólása Máj 26, 2013 /
 
Sziasztok! Van nekem 2 db STK290-010 ic-m, nem talátam róla semmit hogy milyen célra használható. Valakinek van ötlete?
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Én azért nem hiszem, hogy az STK IC -vel lenne a baj, mert akkor ugyanúgy torzítaná az éleset és a mélyet, mindezt tenné a teljes hangszíntartományon. Viszont csak alacsony hangerőn torzítja és akkor is csak a mélyet. Lehet mikor IC -t cseréltek nagyobbra akkor nem cseréltek még ki párhuzamban valahol egy ellenállást vagy kondit kisebbre vagy nagyobbra. Most ezt keresem de ötletem nincs sajnos, pedig most újra azon vagyok hogy az STK kis hangerőn is szépen szóljon. Nagyon ragaszkodom ehez a kis erősítőhöz, mert termetéhez képest nagy ereje van és alig melegedik, ha sikerül nyáron megoldanom, fölvinném a koliba...

Ami még elgondolkodtat, hogy a szerelő álltal fordítva bekötött elkó miben tehetett károkat a negatív ágon(ic körül)
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Végülis 800 forint egy IC, veszek belőle párat, különböző helyekről, hátha azzal lesz a baj...
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Bejött a tipped! Első körben végeztem hénány átalakítást, mivel a nyák régi és nem bírja már úgy a csapást mint gyerekkorában, így kiforasztottam az IC -t, egy 10+10 -s IC foglalatot kettőbe vágtam és készítettem belőle félprofi STK foglalatot, kétkomponensú ragasztóval a nyákra illesztettem és beforrasztottam a végeit a másik oldalon, így most stabil mint a beton és könnyen cserélhető az IC benne. Ma megjöttek az új IC -k(biztonságból 3 -t rendeltem mivel 800 forint volt darabja) is, behajtogattam az új IC lábait a foglalatba, bekapcs és vááá. Víztiszta hang, studio hangzás. Így két év kínlódás után sikerült megoldanom a torzítás problémáját.

Hasonló helyzetben lévőknek: ha halk üzemmódban torzít, hangosan nem, akkor IC csere.

Egyébként arra tippelek, hogy a szervízes álltal fordítva rakott elkók a negatív ágban túl nagy áramot fektettek az IC -re és valamit garja vágtak a lelki világában.
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Szia! Örülök, hogy sikerült megoldanod a problémát! A táp és a kimeneti lábak árama kissé meghaladja azt amire a foglalatot méretezték, valamint a sokszor ismétlődő hőtágulás hosszú távon ronthatja a kontaktust. Ha melegedést tapasztalsz a foglalat forrszemein - az említett pontokon - egy huzaldarabbal adhatsz a láb(ak)nak közvetlen bekötést. Ez nem feltétlenül szükséges, de időnként célszerű ellenőrizni a melegedést.
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
2 órányi döngetés után sem melegednek a forrszemek. Valamint ahogy látom a kimenetet két-két láb táplálja mert össze vannak forrasztva a nyákon(bár lehet csak feedback az egyik, viszont úgy tűnik hogy a lábai bírják(remélem idővel sem kezd el reszelni kontakthibával, még egy forrasztást nem bír ki a nyák az IC alatt). Mivel 25V -s tápfeszről 25W-s IC -t táplál így max 1A folyhat teljes járaton. Az IC hűtésével adódtak problémáim, lehet azért mert 4db, össz 500W -nyi 4Ohmos hangfal lóg a kimenetén, vagy mert a régi 15W -s IC helyett egy 25W -s fűt, így egy alulemezből(rezet sajnos az egész városban nem találtam) kreáltam egy hűtőt ami lehet ocsmányul sikeredett mivel flexel vágtam ki a lamellákat, majd 4 órán át csiszoltam. Tehát a végeredmény ocsmány de kis hűtőzsírral a gyári hűtőre csavartam és működik, 40 fok fölé nem nagyon tudom terhelni. Majd ha visszaérek Pestre veszek rezet, szerzek egy CNC -t és csinálok jobbat.

A végeredmény.
(#) mythbuster hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Közben újabb problémába ütköztem, ugyanis ha megy a venti, azt lehet hallani a hangfalakban is. Raktam a venti végeire egy 1000µF -s elkót, némit javított rajta de még mindíg ciripelt. Természetesen földhurok volt a házon, így egy rézdróttal a trafót tartó lemezt a földre húztam, mostmár kezd jó lenni, de még mindíg van egy alap mély búgás ha megy a venti. Ez már nem földhurok, mert ha a feszstab IC -t az elkók negatívjához érintem is ugyan ez a jelenség.

Azaz gondolom némi áram visszamegy az STK -ba amit nem kedvel túlságosan, ezt viszont le kéne szűrnöm valamivel, de nem igazán vagyok otthon abban, hogy mivel is kéne... Ha az STK-463 3. és 14. lábát kihajtom a foglalatból(ezek mennek a földre) és a testel sem árintkezik akkor is benne van a búgás. Szerintem vagy a pozitív-negatív ágakból kapja az etalont vagy a hangszínszabályzóból. Ötlet?
(#) hip20 hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Sziasztok. Van egy épített STK-078 as erősítőm és valami probléma lépett fel mert recseg ha kicsit feljebb tekerem a hangerőt. Kicseréltem a kondikat mert azt hittem az a baj. Sajnos nem oldódott meg a probléma valaki tudna valamit javasolni hogy mivel lehet a baj? Előre is köszönöm a választ.
(#) Gabó hozzászólása Szept 19, 2013 /
 
Adott két erősítő, amibe az STK végfok szállt el. Az egyikbe STK 4221 II van a másikba STK 4191 V van. Láttam ezeket az STK-kat a HQba, nem is annyira vészes árba.
Ha rendelek 1-1dbot, akkor beszerelés előtt mit kell még leellenőrizni, hogy az új STK-t ne tegye tönkre?
A két erősítő amibe van: SONY TA-FE500R, ebbe ez van STK 4191 V, a másik SONY TA-FE520R ebbe meg ez volt STK 4221 II . Service manualok megvannak mind a kettőhöz.
(#) zolika60 válasza Gabó hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Csak a tápfeszt, meg a hangszórókat.
(#) Gabó válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
A hangszórókon belül mire gondoltál? Nem nálam szállt el az erősítő, így vettem. De kiszerelt STK nélkül a védelem rendesen működik.
(#) Constant hozzászólása Okt 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Volna egy sony music center stk végfokkal!
Bontásra került, mert valamiért nem indult, így utólag bontás után jópár hónappal elkallódtak a paneljai, csak a táp, végfok panelja maradt meg!
Ezt szeretném beindítani, majd ha sikerrel járok beépíteni egy házikóba!

A lényeg: Stk 4221ii, 50volt dc, ami adott hogy a 6. lábán nincs fesz (-45.9) gyártó szerint!
Ha mute láb szabadon van akkor a hangfal kimenetén megjelenik a dc 50volt... Most nem tudom hogy ez normális-e vagy sem, sajna nem vagyok szaki!
Gyártói service manual szerint minden kis kütyü hibátlan (R-C-D-Q) multiméterrel kimérve!

Service manual pdf 12. oldalon lévő panelről lenne szó!

Tudnátok tippet adni hogy indítsam be? Csak arra tudok gondolni hogy standby vagy néma módba van, de ez csak az én kis feltételezésem!
(#) Constant válasza Constant hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Még annyi hogy a 8.lábon azaz a mute-n 1volt van!
(#) reloop válasza Constant hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Szia! A 8-asnak adj testet!
(#) Constant válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Ha testet kap, akkor 45volt jön ki a hangfalcsatin!

Egyébként a datán azt írja hogy min -2 volt de inkább -5 volt környékén kell kapnia a 8as lábnak, max -10 voltig!

Most ezt a minusz voltot honnét szüljem neki, mi közbe 50dc-ről jön egy R300k és azon 2volt jön ki, de gyárilag rákötöm a 8-ast lemegy 1.1 voltra!
(#) zolika60 válasza Constant hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Ha a hangfalcsatin tápfesz van annak a végfoknak vége.
(#) Constant válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
De amikor kap 1.1 voltot ami igaz kevés neki, de végül akkor nem jön ki tápfesz!
Szóval ezt nem értem!


Hoppá!
Ha két puffer közül az egyik negatívra kötöm tápfesz jön ki, ha a másik negatívra, ami közvetlen a hídnál van, akkor nem jön tápfesz... Most mi van???
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) zolika60 válasza Constant hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Mert a mute áramkör még működik valamelyest, csak a végfok zárlatos.
(#) Constant válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Multiméterrel ez kimérhető?
(#) reloop válasza Constant hozzászólására (») Okt 30, 2013 /
 
Úgy látom akkor van némítás, ha a 8-as láb negatív feszültséget kap.
Ezt az egyik negatívra, másik negatívra kötést nem értem.
A kimeneti 0V feszültség feltétele, megkapja az erősítő a +/- tápot, és a némítás helyes vezérlése hatására a 6-os láb is közel negatív tápra kell kerüljön.
(#) reloop hozzászólása Nov 5, 2013 /
 
Matyusz! Ha fennáll az aggály, hogy az STK465-nál túl alacsony nyugalmi áram miatti keresztezési torzítás lé fel, akkor mérd meg a kimeneten lévő ellenálláson eső feszültséget (0,33 ohm, ha van egyáltalán az erősítődben). Az adatlap 120mA-t említ.
A nagyjelű erősítő külső munkaellenállásainak csökkentésével reményem szerint javulás érhető el.
(#) matyusz válasza reloop hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Köszönöm a segítséged. Ha jól emlékszem akkor ebben nincs ellenállás a kimenetén Így néz ki az erölködő. Szét fogom szedni újra, de emlékeim szerint nincs kimeneti ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Sziasztok.

Van egy Bontott de működő STK4162 II és egy STK4252 II IC -vel szerelt végfokozatmodul párom.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezekből az egyik fajtát lehet e hídba kötni?
( Azt látom, hogy nem olyan biztos. )

Előre is köszönöm a segítsget.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) bandee001 hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Hello Minenkinek!
Olyan kérdésem lenne, hogy az STK4181v ic-nek ugye nem szabad zarlatban lenni a 9-10-11-es lábnak? Szerintem rossz az ic, csak biztos szeretnék lenni nehogy kidobjak egy jót
(#) Tomi111 válasza bandee001 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Üdv!
A 9-10-11-es láb nem lehet zárlatban. Akkor az a fele rossz, ezek ugyanis a + ill. - táp és az egyik csatorna kimenete. Zárlatosak benne a végtranzisztorok.
(#) bandee001 válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Akkor sajnos csere :/ lehet kapni még vagy helyettesítője létezik? Jó kis Pioneer erősítő lenne
Következő: »»   18 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem