Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Szeretnék egy kis segítséget kérni Fizikus Launchpades robotjának a hibakereséséhez. A tünet a következő: bekapcsoláskor elkezd tekerni a jobb oldali motor (a bal nem jár), és durván melegszik a motorvezérlő IC.
Hello!
A melegedés egyértelműen túláramot jelent. Ha a kapcsolást átnézve sem találok hibát akkor IC cserével próbálkoznék. Lehet hogy valami oknál fogva tönkrement és ez miatt fűt. Ha ez nem oldja meg a problémát akkor köss le mindent a motorvezérlőről próbáld meg jó e. Ha megy akkor rákötöd a hex invertert optó nélkül kipróbálod úgy és a végén az opto. Szóval az IC-től visszafelé részenként próbáld ki. Természetesen launchpad nélkül.
Meg annyit fuznek hozza Matyas valaszahoz, hogy en legeloszor is a kapcsolast alaposan vegigmernem multimeterrel szakadasokat es rovidzarakat keresve, termeszetesen az IC-k nelkul. Utana megint vegigmernem ugy hogy kulso tap van a stab IC-n...
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
A kapcsolást átnéztem és nem találtam benne hibát. Ha a jobb oldali motort lehúzom akkor megszűnik a melegedés is. Apróbb eltérések vannak csak a cikkben közölt kapcsolási rajzhoz képest: 150 ohmos ellenállás a 220 ohmos helyett az optocsatolónál, valamint 100 nF-os kondik a 220 nF-osok helyett a két motornál. Az esetleg gond lehet, hogy a motorvezérlő és a launchpad egyszerre kapja meg a feszt? Mennyi idő míg a mikrovezérlő feléled?
Sziasztok ! Még kezdő vagyok , én egy robotkar építésén ügyködöm . bocsi a hozászolásomért , ha már elhangzott is ). Van nekem 6db pici hxt900 servo motorom , ehhez szeretnék építeni egy shield féleséget . Ahogy olvasgattam , minden motor elé egy 100 qF os kondenzátort kell építenem , ezen kívül , hogyan érdemes csinálnom ? Arra gondoltam , hogy pwm lábakról még 6 ot el tudok vezérelni , ezért egyenlőre plusz chipet nem terveztem bele rakni . Elektronikai ismereteim még nem túl széleskörűek , ezért ha esetleg egy kapcsolási rajzot ismerne valaki ebben a témakörben , azt nagyon megköszönném . Megjegyzés : Sokat keresgettem , és én úgy találtam , hogy a motorok , kb 400 mA on működnek , és 4,8-6 V a működési tartományuk , milyen táppal , elemekkel tudom megoldani, feszültségesést mosfettel, vagy akkor hogyan ? nem szeretném használni az arduino belső 5V -ját .
![]() ![]()
Hello!
6db szervó esetére elég combos táp kell. Vagy hajtod akuról Ni-Cd sorba 4db. Vagy valami kapcsolóüzemű tápot javasolnék ami bír 4-5A-t. Vagy 7805 3db és mindegyikre csak két-két szervot kötsz. Kérdés még hogy mekkora a bemenő tápfeszed, miről akarod hajtani. Szerintem mehet közvetlen a PWM lábra. Nem tapasztaltam még hogy nem lenne jó.
Köszi válaszodat . Igazából , ezzel vagyok gondban , hogy nem tudom miről menjenek a motorok . Valami zselés aksiról nem lehet megoldani ? Illetve ezek az IC-k hogyan is működnek ?Persze típustól függenek , de például egy 5V 1A os IC kor , a bemeneti feszültség kiválasztásához a Vin es részét nézzem a táblázatnak ? Bocsi a hülye kérdésekért , de suliban nemigazán tanulunk ilyesmit , önfejlesztő "tanfolyamon" vagyok
![]()
Zselés aksiról meg lehet oldani! (Mindent meg lehet oldani...)
Feltételezem hogy a zselés akud 12V-os. Ha ebből egy sima 7805-tel (vagy valami disszipatív módon) csinálsz 5V-ot akkor fűteni fog az IC nem is kicsit. Javaslom a kapcsolóüzemű megoldást. Például ezt! Létezik állítható kimenetű és fix is. Szerintem neked bőven jó a fix 5V Kérdésedre a válasz ige! Az in ==>input==>bemenet. Áramban pedig a kimeneti áramot kell figyelned hogy az elegendő legyen.
köszi , nos amint lesz kicsit több időm részletesen átolvasom amit linkeltél .Azonban , közben érkezett egy e-mailem , ahol azt mondták , hogy a servok 300mA ral dolgoznak , azonban így már közelebb van a 2A hoz , mint a háromhoz . Ha több áramot kapnak a motorok , az megsüti őket ?
Áramot csak annyit vesz fel amennyi neki kell. Az áram amit egy tápnál megadnak az a maximális terhelőáram amit elvisel. Kevesebb lehet több nem. Szóval akkor amit linkeltem táp bőségesen elég.
Most már értem . Látom , hogy itt a maximális az 3A , ezt lehet növelni 5A maxig ?(a dolgok folyamatosan derülnek ki ,ezekhez a kis szarokhoz nem volt normális leírás , ezért levelezek ,a bolttal , szóval folyton jönnek az új infók
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Addig növeled ameddig akarod!
Ha biztosra akarsz menni, akkor akár minden egyes motor mellé tehetsz egy-egy 7805-öt (darabja 1A-t tud), és akkor biztosan elbírja! Csak ahogy kolléga is írta, szépen fognak melegedni. Ha bemegy 12V, kijön 5, akkor a közöttük lévő 7V azzal a 600mA-el már több mint 4W, per darab! Tegyél inkább egy kapcsolóüzemű tápot az akkura, nem is melegszik, meg le se fullad. Szép vastag vezetékekkel meg elviszed a motorokhoz (azért a kanóc végére a motorok tövébe én tennék egy-egy kondit). Ilyen stabilizátor panelocskákat meg ebayon is lehet venni occsóér készen. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Olcsó kínai szervókra azt mondták a tapasztaltak, hogy 1Ara lehet számolni csúcsban, mellette hiába névleg 6Von működik, sorban jött ki belőle a füst.
Szóval 5Vot adni nekik és 1Ara számolni a stabilizátort darabonként.
Na most már akkor én is kérdezek! Tanultuk valamikor a különböző típusú robotkarok szabadságfokait, meg a hozzájuk tartozó mozgási egyenleteket (A-ból B pontba), csak ez már az idők homályába vész (jegyzet meg nem volt
![]() Valaki? ![]()
Közben rájöttem hogy a bal oldali motor egyik tüskéjéhez nem vezettem ki a motorvezérlő egyik lábát, ezért nem járt. Kicseréltem a motorvezérlő IC-t és kipróbáltam amit írtál. Laucnhpad nélkül az IC-ket sorra berakva nem tapasztaltam melegedést. Launchpaddel viszont melegszik, és a vonalat sem követi (körbe-körbe jár). Mit tudnék még kipróbálni hogy rájöjjek mi a hiba?
Hello!
Nem azt mondtam hogy sorba tedd be az IC-ket. Vagyis ezt mondtam de azt is mondtam hogy próbáld ki a bent lévő IC-k funkcióit is. AZAZ: Csak a motorvezérlő van betéve. (Enable lábat nem tudom fejből hova kell húzni vagy magas vagy alacsony) Az irány lábakat egyiket magasba másikat 0-ba húzod, majd fordítva. Egyszer egyik irányba másszor másik irányba megy a motor. Ha ez jó akkor beteszed a következő IC-t és annak a bemenetét is ugyanígy meghajtod. Míg meg nem lesz a hiba. Egyébként nem értem miért kell az inverter. Van elég I/O a Launch pad-en. De ha már Fizikus így találta ki működnie kellene.
Az hogy a motorvezérlő IC nem stabilizált 5 V-ot kap mint ahogy ebben a cikkében írja (link) az nem lehet gond igaz, hiszen neki 6V-on is működött?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Azt nem. Amatőr kérdés, de nem azért van az optocsatoló?
De! Bocs nem figyeltem... Akkor nincs ötletem IC csere.
Nos, megvolt a hiba. Masszív user error. A sebesség és irány kivezetések voltak felcserélve az egyik motornál. Ezt kijavítva már nem melegszik az IC sem. Most sikerült eljutni oda hogy ha a jobb oldali szenzort letakarom akkor bal kerék forog míg a jobb áll, ha a bal szenzort akkor pedig fordítva. Viszont még mindig nem követi a vonalat, úgyhogy gondolom most el kellene játszanom a határértékekkel.
Határértékek, szenzorok távolsága egymástól, szenzorok távolsága a földtől. Ezekkel mindel játszhatsz.
Nos , egy ilyet találtam , ez alatt mehet a 6 motor nem ? Bővebben: Link
vagy tudtok valami jobbat ? mondjuk egy kicsit drágább , mint amire számítottam ![]()
Szerintem nezzed meg ezt a topikot:
AI - Giants topikja Ez Giants topikja, sajnos ugy nez ki hogy a topik jelenleg halott (remelem csak tetszhalott). Kerdezzed meg tole, o irt kinematikarol.
Szerintem elviszi a motorok mellett az elektronikát is.
oksa köszi a segítséget
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
Helló!
A kinematikai részhez ennyivel hozzátudok járulni (lásd melléklet). ebben megtalálhatók a különböző robottípusok mint például henger vagy gömb kuordinátájú robotok és a humanoid robotok is. A humanoidok mozgató mátrixa stb. A kormányzással kapcsolatos részeket keresd a BME-nél, valahol láttam egy erről szóló szakdolgozatot de már meg nem mondom hogy hol van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |