Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APT-100
 
Témaindító: kovi91, idő: Márc 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 23
(#) mrn válasza steelbird hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Hát 400Ft-ért szerintem rendelek (először csak 1-2 db-ot) ebből, aztán egyet agyonszadizok, hogy kiderüljön, mit bír. Lehet, hogy csak azért ilyen olcsó, mert bontott. Érdekes az a sérülés a rögzítőfuratok körül, miközben forrasztásnyom nem látszik a lábaikon, és meg is vannak teljes hosszában a lábaik. Talán foglalatban voltak. Ha viszont félkész NYÁK-okból bontották vissza beforrasztás előtt, akkor kérdés, hogy ezt miért tették. Talán mert kiderült, hogy hamisak, és sorra szálltak el a készülékek, amibe beépítették... Mindegy, egy 4-800Ft-os lutrit majd veszek, aztán kiderül. Ha esetleg mégsem hamisak, akkor "az évszázad üzlete" 400Ft-ért...

A gerjedékenységtől kicsit tartok én is, de ha ilyen olcsón sikerülne jó darlingtonokat szerezni, kipróbálnám. Van darlingtonos végfokom, többezres bétájú (asszem 5000) SanKen tranzisztorokkal, +/-50V-ról ketyeg, semmi bonyolítás nincs benne, még kimeneti Boucherot tag sem, mégis képtelenség gerjedésre bírni. Mondjuk ebben a BEAG-ban meg pont, hogy van bonyolítás bőven, szóval ez majd lehet, hogy darlingtonnal tényleg be is gerjed pont emiatt.

Én hangszóróvédelmet is gondoltam bele mindenképpen.

Természetesen kimenőtrafó nélkül mértem, az enyémekben sem ferritmagos a kimenő, hogy 40kHz-en akarjam mérni . A kimenőt kikötve, 7,5ohmos műterheléssel mértem, az előfokot kihagyva, közvetlenül a végfok bementéről.
(#) steelbird válasza mrn hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Darlingtonokhoz át kell építeni a kaszkád meghajtó részt, ami nem egyszerű...
Darlingtonok esetén megnő nagyon a hurokerősítés, a darlingtonok Miller-kapacitásai miatt pedig nem megfelelő illesztés esetén olyan fázistolások jöhetnek létre bizonyos frekvenciákon, ami miatt ott pozitívra változhat a visszacsatolás. Könnyebben gerjed egy darlingtonos végfok, ha nem jól van tervezve.
A darlingtonok közel kétszer akkora E-B nyitófeszültséget igényelnek. Nincs nyugalmi áram állítási lehetőség a végfokban (trimmeres), ha nagyobb nyitófeszültségeket szeretnél, akkor a T107-T108-T109-R123-R124 kört jól meg kell buherálni.
A T106/107 -es áramgenerátor rész által beállított áramot is módosítani kellene, de a T107 eléggé határon van így is, az melegedni szokott elég erősen.

Én kidobálnám a T108, T114-121 tranzisztorokat és az R123 -at és abból kiindulva építeném meg a darlingtonos végét, duplázva a végtranzisztorokat, nem pedig sorban kötve. De lehet, hogy párhuzamosan kötött darlingtonoknál, már egy meghajtó is kellene eléjük...

Ha lenne rá időm, szimulációban megépíteném Tinában, de annyi időm most nincs, vizsgákra készülök.
Ha 2-3 hét múlva még aktuális, akkor visszatérhetünk rá.
De ez csak mono végfok, érdemes ezzel ennyit bíbelődni?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Mit szóltok ezekhez a modulokhoz? Mennél inkább méricskélem a drága édes kis BEAG végfok panelt annál inkább már 4.000,- Ft fölött járok a cserélendő alkatrészeknél...
Vajon nem éri meg inkább egy mai, korszerű, megbízható alkatrészekből talán nem ilyen elavult kapcsolást felélesztgetve egy jobb erősítőt építeni az eredeti Beag-ból ?

http://www.giantsound.hu/erosito_modulok.html

Ahogy elnézegettem, már az ATP-100-as Univox is lényegesen korszerűbb végfokkal rendelkezik mint az eredeti OUO-s panel... ki mit szól hozzá? Ha hinni lehet az adattábláknak, frekvencia átvitelekben ezek a panelek a BEAG OPO-s panelektől soha nem várható átviteleket is lehetővé tesznek. Meg szeret az ember javítgatni, méricskélni de ha két hét után ismét gond lesz, akkor mindez kidobott pénz és idő... Vagy rosszul gondolom ?
(#) steelbird válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Neked a belinkelt oldalról csak a 12.000 Ft-os GPA 300-M felel meg, a tápfeszültség miatt.
Kellesz még hozzá egy+15V is a védelméhez.

Idézet:
„Az UNIVOX Kft. 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy a korábbi Budapesti Elektroakusztikai Gyár - BEAG termékpalettáját tovább gyártsa, valamint a kor és a megrendelők igényeinek megfelelően azokat továbbfejlessze. Szakembereink többségét is az egykori BEAG dolgozói alkotják...”


Ugyanaz, modernebb köntösben. Az Univox APT -100 -asai már kevesebbszer kerültek be javításra anno...
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Vajon ez a ZTE1.5 az a ZTE1.5 ami a BEAG-ban is van ? :-O
(#) steelbird válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Jó kérdés...
De ha rendelsz, előtte érdemes próbaáramkörben megnézni (ellenállás sorba kötve a diódával), hogy melyik irányba kötve 1,5V a feszültség rajta.
Én régen kizárólag olyan 1,5V -os "zénerekkel" találkoztam, amit nyitóirányban kellett bekötni, kapcsolási rajzzal ellentétesen. Szerintem ezek nem is zénerek voltak, hanem 1,5V -ra volt beállítva a nyitófeszültségük. Lehet, hogy két szilícium dióda volt sorba kötve a tokon belül (vagy három?), vagy nem tudom, de mindet nyitóirányban kellett használni. Persze, egyiken sem volt 1,5 V a feszültség.
Én az APT-100 -asokban találkoztam először ilyen 1,5V -os zénerekkel, gyárilag mind fordítva (nyitó irányban) volt beültetve, ellentétben a kapcsolási rajzzal.
Az első, vadi új, egy bekapcsolást megélt APT javításakor a rajzon jelölt irányban tettem be az újakat -és még morgolódtam is, hogy milyen hülyék voltak a gyárban... aztán nagy füst lett belőle....
Egy újabb marék alkatrész cseréje után, fordítva kötve már jól működött a végfok.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) mrn válasza steelbird hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Hopp, tényleg, nyitófeszültség.... Pedig nemrég futottam bele épp egy ilyen malőrbe, hogy egy 1mA-t sem tudó, 1V-ot szolgáltató kimenetről kellett volna működtetni egy elektromechanikus számlálót (elromlott induktív közeledésérzékelő, ennyit tudott kipréselni magából), sima BD-vel nem ment (nem mértem a terhelhetőséget először, reméltem, legalább 10mA kijön belőle, de nem), na mondom akkor kap darlingtont, annak elég az a párszáz uA is. Ja, elég volt, arra, hogy egy kicsit kattogjon a számláló, de léptetni nem tudott, mert a darlington csak félig nyitott. Akkor is hasonlóképpen csaptam a homlokomra, mint most, mikor leesett, hogy 1,2V kell neki legalább... Ez nem egész egy hónapja volt, erre megint belefutok...

Idézet:
„Én kidobálnám a T108, T114-121 tranzisztorokat és az R123 -at és abból kiindulva építeném meg a darlingtonos végét, duplázva a végtranzisztorokat, nem pedig sorban kötve.”

Nagyjából én is ezt fontolgattam, írtam is a párhuzamos végtranyókat, de én ezt nem darlingtonnal gondoltam. A darlington csak azért fordult meg a fejemben, hogy hátha akkor nem kell annyira megbuherálni a meghajtó fokozatot, nem kell erősebbre cserélni a meghajtó tranyókat, csak a munkapontokkal kell játszani kicsit, és a kapcsolás maradhat a régi. De ha ez így nem megy, és így is - úgy is át kell variálni az egész meghajtó fokozatot, akkor én már nem vacakolnék darlintonnal (drága), inkább két-két 15003 párhuzamosan.
A darlingtonok párhuzamos kötésével is vannak aggodalmaim. Még nem láttam példát ilyenre, de biztos meg lehet oldani. Viszont elég nagy a szórás bétára, nehéz válogatni. A SanKen is olyan csoportokban árulja h21e szerint, hogy 5000-12000, 6500-20000, 15000-30000, tehát akár háromszoros is lehet az eltérés szerencsétlen esetben két, azonos csoportból származó példány között. Gondolom, ekkora h21e esetén egyszerűbb nyitófeszre válogatni őket. De ahhoz meg végképp drágák, hogy mondjuk dupla mennyiséget vegyek belőle a válogatás kedvéért. Az ebay-esből még beleférne, de az meg 90%, hogy hamis 400Ft-ért.

Persze, bőven aktuális lesz hetek múlva is, ha van kedved megnézni a dolgot Tinában, szívesen veszem. Nekem nincs Tinám, az EWB-re pedig meredek lenne egy ilyen bonyolultságú áramkört rászabadítani . Én érdemben talán valamikor tavasszal tudok nekiállni az erősítőknek.

Persze, érdemes, mert szívesen szórakozok vele. Mono, de 3 db van belőle, szóval sztereó+tartalék . A kimenőtrafó helyére lehet, hogy beugrik még egy táptrafó, és egy dobozba költöztetek két végfokot, nagyobb (hosszabb tollú) hűtőbordával, esetleg hőfok-vezérelt ventilátorral is. Legjobb lenne a két műanyag oldallapot teli hűtőbordára cserélni , és két oldalra tenni a végfokokat (így nem kellene ventilátor sem), középre a táptrafókat, de akkora bordáim nincsenek sajnos.
(#) steelbird válasza mrn hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
A végfok tranzisztorok emitter ellenállásai nem csak áramkorlát figyelésre és szabályozásra jók, sőt, eredetileg nem is az a céljuk.
Az csak egy járulékos lehetőség, hogy megfelelő ellenállásérték esetén az azokon eső feszültségek rövidzár-védelemhez is felhasználhatók.

Az emitter ellenállások kompenzálják a végtranzisztorok munkapontját és bizonyos mértékig ellensúlyozni tudják a végtranzisztorok áramerősítési tényezőinek eltérését párhuzamosan kötött végtranzisztoroknál. (Mindegyiknek saját emitter ellenállása van, ez alapvető feltétel)

Az a tranzisztor ugyanis, amelyik nagyobb áramerősítési tényezővel rendelkezik, jobban dolgozik ugyanakkora meghajtó áramnál, hamarabb kezdi nyomni az áramot a terhelésre.
Ekkor viszont a saját emitter ellenállásán megemelkedik az átfolyó áram miatt a feszültség, megemelkedik az Emitter potenciálja, ami negatív visszacsatolást okoz, végeredményben csökken a tranzisztor E-B vezérlő feszültsége.

Emiatt a kimenő áramot a másik tranzisztor kezdi el jobban pumpálni a terhelésre, vagyis kiegyenlítődik (többé-kevésbé) az eltérés a két tranzisztor között.

Ettől függetlenül érdemes közel azonos bétájú tranzisztorokat válogatni a végfokba.

Kíváncsi vagyok majd a szimulációra, ha lesz időm, előveszem a Tinát és csinálok vele egy szimulációt.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) mrn válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Szerintem az lesz az. Típusszám egyezik, szóval... Egyébként az adatlapban benne van, hogy egy komplett hőkompenzált referencia IC dolgozik benne, annak ellenére, hogy két lába van csak. Ez nem egyedi (TAA550 is ilyen pl., ezt varicap diódák tápfesz-stabilizálára használták), de a 1,5V feszültség nagyon ritka. Farnell-nél úgy dereng, találtam múltkor 1,5V-os ref.diódát, de az SMD.

Egyébként írtam már erről a diódáról két oldallal hátrébb, még az adatlapot is csatoltam:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1514657.html#1514657

Nem válaszoltál, hogy hova lett a két hiányzó tranzisztor
(#) mrn válasza steelbird hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Igen, tudom, hogy ezt így szokás megoldani, külön emitterellenállást kap minden tranzisztor. Csak konkrétan darlingtont nem láttam még sehol párhuzamosan kötve. Nyilván ugyanúgy megoldható, csak válogatni talán nehezebb a darlingtonokat. Nem tudom, mennyire kompenzálnák az ellenállások, ha mondjuk az egyik tranyó bétája 6.500, a másiké 20.000, mert válogatás nélkül elvileg akár még ez is előfordulhat (az emlegetett SanKen darlington, 2SB1624 - 2SD2493 példájánál maradva). Talán ezért nem találkoztam még gyári cuccban párhuzamosított darlingtonnal, kommersz cuccokban nem szeretnek félvezetőt válogatni a gyártók.

Köszi, ha szimulálsz, erre kíváncsi vagyok!
(#) mikoszabolcs válasza mrn hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Szia!

Köszönöm a választ! Valóban, van pár dolog benne ami nem a rajz szerint van. Ez még a hozzám kerülés előtti időszakból maradt így. Azt hiszem pár dologban már módosítva lett még én előttem is az eredeti panel, mert alul van pár helyen ahol pl. a tranzisztor helyén egy szintén ZTE1.5 dióda van illetve van olyan hely is ahol maga a nyák lett módosítva. Biztosan értett hozzá nagyon aki előtte csinálhatta, gondolom... Én ennyire sajnos nem értek hozzá, kimerül a dolog annyiban, hogy kimérem a rossz alkatrészeket és kicserélem. Tönkremenni eddig sosem ment tönkre, vagy azért tette mert kölcsönadtam és ütközésig tekerték a potmétert egyrészt, most pedig azért mert a hangszóró vezeték egy baleset folytán összeért a bekapcsolás pillanatában. Tehát maga a hiányzó tranzisztor nem csak egyszerűen ki lett emelve, azt hiszem...
(#) safranek hozzászólása Máj 17, 2014 /
 
Üdv.
A minap sikerült szert tennem egy APT100-asra, azonban a tápegységben lévő egyik 4700µF 63v-os kondenzátor ki van nyílva. A kérdésem az lenne, hogy volna-e valakinek ilyen kondenzátora fölöslegben, -ha kettő lenne az mégjobb lenne-, kicserélni a régieket.
(#) Beringer 600 válasza safranek hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Szia!Ment Pü!
(#) BiG_Lui-Gee válasza cruisher hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Üdv Cruisher. Megvan még az Univox EBE 300M-ed ? Tudnál képet vagy Móricka rajzot küldeni hogy van hidalva? köszi szépen
(#) sballa hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
Üdv segitségre lenne szükségen beag apt 100-al kapcsolatban..
A probléma hogy ki vették a végrafót és be kellene kőtnöm..
Van két kábelom piros és a kék ezeket hova kell vissza kötni?
Van egy sárga ami a végfokpanelről jőn le a 7pontrol vanegy fekete ami testre megy rá és van egy sárga ami a kijelzőre...ebből kellene nekem a 8ohmos hangfal kivezetések..
(#) sballa hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
Piros és a kék a kondikrol jön le..
(#) djcaveman válasza sballa hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Üdvözlet.

A piros a pozitív feszültség (+55V) 6.pont, a kék a negatív feszültség (-55V) 8.pont, a fekete a test 9-10.pont (GND), a sárga a kimenet 7.pont, a fehér diagnosztikai kimenet (nem kell használni). Az 1-es a bemenet. A hangszórót a sárga, ill. a fekete vezetékre kösd. Egy koppanás gátlót mindenképp rakj a kimenetre, sok bosszúságtól megvéd.. De 2db 10-15.000µF szembekapcsolva, sorosan a kimenettel is megoldást adhat, ha nem is oly praktikus megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2014
(#) sballa hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
Értem holnap reggel ránézek...a kimenettel kapcsolatban ugye sárga fekete...ez meik oldal jobb vagy ball mert ugye 2-kimenetnek kéne lenni nem?gondolom a test lehet közös de a sárga nem mert akkor nincs jobb és bal fele..
(#) sballa hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
A 6,8-as ponton már van kék és piros vezeték..azon kivül van még piros kék...és ugye ebben már nincs benne a végtrafó...kopanásgátlót sajnos nem.tudom mi az nem értek hozzá de van.egy.donorom amiben lehet mit kell hogy keresek benne?
(#) djcaveman hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Ez egy mono erősítő. A vezetékeket amire nincs szükség, a piros, a kék szigeteld el, vagy vágd le tőben. Maradjon egy sárga, és egy fekete. A kivezérlés mérő panelre menő sárga vezetéket vagy bekötöd, vagy nem.
(#) sballa hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Koppanás gátló mien kell bele?másik erősitőben.találhatok?és hol kell.hogy keressem?
(#) sballa hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Esetleg a kondik nagyobra.cserélése segitene.a.teljesitmény növelésében?
(#) sballa hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Problémám lett beag apt100 al ma rákötötem a hangfalakat a 7pont sárgára és a fekete testre a kijelzőt bekötöttem a kimenet sárgája mellé...a probléma hogy elég karcsun szól viszont tisztán nagyon...és a kijelző nem működik mi lehet a gond?
(#) djcaveman válasza sballa hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Az, hogy "karcsún szól"... az lehet sokféle hiba... Szóval nem torzít, csak nem szól hangosan? Mivel hajtod meg? Mi a jelforrás? Milyen hangfal van rákötve? Hány ohm-os? Azért azt tudjad, hogy a kis impedanciás kimenet nem nagyon szeret 4ohm.nál kisebb impedancián dolgozni.... Kellene mérni esetleg tápfeszültséget, hogy megvan e a szimmetrikus 2X55V. Mit mérsz végtranzisztorok kalapján (collector)? A kijelző panelnál a diódákat, ellenállásokat R304, D301, 302, 303, a tranzisztort T301 mérd meg esetleg, vagy a kivezérlést mérő műszert M301 ellenőrizd szakadásra..(találkoztam már megszakadt tekercsel). De mint mondtad, nem szól hangosan, lehet nem is ad annyi jelet, hogy megmozduljon a műszer.
(#) sballa hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Köszönom a gyors válaszokat...meg oldódott a pronléma...kevés volt a jel...adtunk neki egy elő erősitőt és mindjárt muzsikált ahogy kellet..a kijelző ezért sem műkődött...pluszban egy ellenállást kellet cserélni mert 1kohmos volt mi 3kohmosat tetünk bele mert led lett az izzó helyett..
(#) sballa hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Kezdő vagyok még ebben....most ennek az apt100-nak végtrafó nélkűl....hány ohmos hangszórot vegyek majd és kb hány wattosat..?
(#) djcaveman válasza sballa hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Minimum 4ohm. Bár jobb lenne, ha 8ohm lenne a teljesítmény meg 200W körüli...
(#) V1rusH hozzászólása Nov 21, 2014 /
 
Sziasztok!

A tapasztalt szakikhoz fordúlnék kérdésemmel!
Az APT100-ban lévő kimenő trafó és a HPT nagy hangdoboz (erre gondolok) visszafordítója azonos méretű a trafója?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
(#) sballa hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Üdv...köbetkezöben kellene nekem segitség..apt100 kijelző panelre az izzók helyett ledet akarok..a kérdés egy 3,3 k 1w ellenálás a r308 pontra elég e a 2-db lednek...mert azon a pomton 1k-ellenálás volt és mindig ki éget az izzó..
(#) cruisher válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Az APT trafója nagyobb.
Következő: »»   14 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem