Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 14
(#) koverg70 válasza proba hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszi a válasz!

Sajnos párhuzamosan nem működik. A csengőhöz pedig csak egy érpár megy.
(#) proba válasza koverg70 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
A csengők ,ha benyomva tartod a gombjukat, elem behelyezésre indulnak? Ha igen akkor a tápot kell rájuk kapcsolni egyszerre.Arra alkalmas lehet a kapcsolód.Bár lehet némi kondenzátor nem árt a táp bemenetekre párhuzamosan.
(#) koverg70 válasza proba hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszönöm.

Sajnos csak szombaton tudom kipróbálni, amit írtál, mert szüleimnél van a csengő.

Viszont ha a kapcsoló a tápot adja rá, akkor nem lesz az túl rövid idő (ha pl. csak épp egy rövidet csengetnek)? Attól tartok, hogy van némi éledési idő, mielőtt az adó képes "üzenni" a vevőnek. (főleg, ha mikrovezérlő van benne). Na majd meglátjuk.

Valamilyen tranzisztoros vagy reed relés megoldást nem tudtok, ami viszonylag kevés áramot fogyaszt és be tudja indítani a két vezezék nélküli gombot azaz függetlenül zárja a másik két áramkört?

Azért köszi az eddigi ötleteket!
(#) Inhouse válasza koverg70 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Vannak olyan relék, amiknek kohm nagyságrendű ellenállású a behúzótekercsük. Ez feszültségtől függően néhány mA. Ebből kell egy 2 morzés és már mehet is.

Üdv Inhouse
(#) koverg70 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszi!
Esetleg a relé típusszámát vagy linket tudnál adni?
(#) Inhouse válasza koverg70 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Bemegyek a boltba és mondom a srácnak, hogy ilyen feszültségű kell és minél nagyobb ellenállású legyen a behúzótekercse.

Üdv
Inhouse
(#) mechanika hozzászólása Okt 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Vezeték nélküli csengőt használnék mikrokontrolleres áramkör távvezérlésére.
A csengő nyákján van egy kis panel, (amin feltételezésem szerint a muzsikát adja) aminek az 1. lábán magas jel van, amíg nyomva tartom a csengő nyomógombját. A problémám az, hogy ha a 1. lábat összekötöm a mikrovezérlő portjával (akár optocsatolón keresztül vagy tranzisztoron keresztül) a hatótáv az eredeti kb.:130 méterről kb. 30 méterre lecsökken. Már elég sok mindennel próbálkoztam, pl.: külön tápról ment a mikrovezérlő, de nem boldogultam. Nagy jártasságom nincs az elektronikában, gondolom (remélem) valahonnan csak pár kondit és ellenállást felejthettem ki.
Ha valaki tud segíteni azt előre is megköszönöm!
(#) proli007 válasza mechanika hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Hello!
Látatlanban nehéz valamit mondani. De ha optocsatolóval választottad le, annak nem szabadott volna változtatni a dolgon. Hiszen azért van.
De a hatótávolság, az adó teljesítményétől, a vevő érzékenységétől, a tereptől, és az antennától függ. Itt változott meg valami, azt keresd. Esetleg fém cucc a közelben árnyékol, drót a vevő antennához közel van. stb.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
(#) nedudgi válasza mechanika hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Valószínűleg alacsony a "csengő" kimenő feszültsége, hogy a mikrokontroller magasnak érzékelje. Mekkora az a magas jel? Milyen kontrollert, milyen tápfeszültséggel használsz?
(#) mechanika válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Köszi Proli007!
Dugdosós panelon raktam össze. Akkor lehet, hogy a kábelek zavartak be.
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Ezek a csengők nagyon furmányosak.Nekem is volt velük rossz tapasztalatom.Egészen addig működött amíg be nem kapcsolta a fogyasztót,kikapcsolni már csak sokkal közelebbről volt hajlandó.A vevő meg vezérlés külön tápról működött ,de ha a kapcsolni kívánt villanymotort rátettem (asszinkron motor ,a vevőtől 2-3m volt) már nem hatotta meg a távoli próbálkozásom.
(#) Inhouse válasza mechanika hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Sajnos ez ilyen. A somogyis csengő egész jó volt, abból lehetett "pageres motorriasztót" építeni, de aztán amik a kezembe kerültek mind ezt csinálták. Mindegy mivel vezettem ki a gombot pl., relé, optokapu, akármilyen rövid vezetékkel, minden próbálkozás nagyon lerontotta a távot. El is hangolódik, de ha visszahangolod, akkor is töredéke az átvitt távolság...

Üdv
Inhouse
(#) mechanika válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Kb.: két hónapja volt az eset, a magas jel, ha jól emlékszem 3,0v.
A mikrovezérlő típusa: MSP430G2452 és MSP430G2553.
Próbáltam 3v ról és 4,5v-ról is.
(#) mechanika válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Akkor a somogyis csengőnek adok egy esélyt!

Köszönöm mindenkinek!
(#) jointsilver36 válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Hello !Ha megkerlekfeltudnad itt tenni a kapucsenös tuzijátékinditod kapcsolasirajzat?
Előre is kőszi
(#) logray hozzászólása Dec 8, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy vezeték nélküli kapucsengőm, az lenne a feladata hogy garázsból tudjon felcsengetni.
Ha a garázsajtó nyitva simán elér ide de ha becsukom az ajtót, már meg se mukkan.
Az antenna részre ráforrasztottam egy darab drótot antennának, azt kidugtam egy résen, de így se működik.
Mit kéne csinálnom?
(az adó 12voltos elemmel megy kb. 433as frekin)
Nagyon megköszönném a segítséget!
(#) jointsilver36 válasza denes44 hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Helló Dénes !Nyákrajzban ez nincs meg neked?
(#) jointsilver36 válasza kobold hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Hello Dénes!Van egy vezetéknélküli kapucsengőm a hangszóró kábelt ha bekötöm hova kössem a a + - a tápnak?Bocs az elektronikához sajnos nem nagyon értek.leirnád nekem ha megkérlek .elöre is köszi.
(#) six hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Vezeték nélküli kapucsengőm van, úgy szeretném megoldani, hogy a kapunál lévő csengőgomb kapcsolja az adó kapcsolóját, az adót meg elrejteném a kapu oszlop belső felében. Ki is vezettem az adóból két vezetéket, viszont azóta kb. minden 20. próbálkozásra működik csak. Olvastam egy korábbi hozzászólást, hogy gyakori, hogy elhangolódnak ezek a kínai csodák ilyen esetben. A kérdésem, hogy mi lenne a megoldás? Mit építsek, hogy működjön, esetleg ha van tuti tipp, hogy milyen vezeték nélküli csengőt vegyek? Ha tuti nincs, akkor esetleg egy gyenge tipp?

Köszönet, six
(#) proli007 válasza six hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Hello! Próbáld meg oszlopon kívül is a csengőt, mert valószínű, hogy a kapuoszlop leárnyékolja az adót. Ha meg fém az oszlop, akkor esélye sincs az adónak. üdv!
(#) six válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Köszi, az igazság az, hogy kiszereltem, behoztam a lakásba és a szomszéd szobából is ugyanígy (nem, illetve csak részben) működ. (Egyébként beton oszlop, és a belső, ház felé eső oldalára véstem egy csinos kis nyílást, abban foglalna helyet az adó.) Most leforrasztom róla a kábelt és megnézem úgy, de csak reggel, mert a gyermek már alszik.

Köszi, six
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) proli007 válasza six hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Ha a hosszú vezetéktől hangolódna el a csengő, akkor esetleg árnyékolt vezetékkel is bekötheted a nyomógombot. De olyan csengő, amiben csak egy tekercs van, az könnyen elhangolódik. De mivel az adó antennája is a nyákból van kialakítva, lehet felborul az egész antenna hangolása a vezetékektől, vagy pld. nagyon köze, megy a panel adóoldali pontjához.
Ha a betonoszlop elázik, biztos sokkal nagyobb lesz a csillapítása.. üdv!
(#) Inhouse válasza six hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Sajnos nehéz megmondani melyikkel lesz jó. Talán egy Somogyis már volt így kivezetve nálam, aminek nem okozott gondot. Az olcsóbbak az ilyen (akár rövid vezetékes) kivezetéstől is elhangolódnak/lecsökken a teljesítményük. Kicsit tudtam rajta a hangolással segíteni, de töredékét sem vitte át a kivezetés után. Visszaállítva az eredeti állapotot simán tette a dolgát.
(#) proba válasza six hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Lehet egy pici relével, optoval kivezethetnéd. Amúgy sem gondolom, hogy szereti azt a pici terhelhetőségű kimenet a hosszú vezetéket.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Sem relével, sem optoval nem javult a helyzet sokat (kipróbáltam anno kínomban), nem volt rajta csak 10-15cm vezeték. A hatótáv volt, hogy 1m-re csökkent. Ezek nagyon vackok, az RF rész csoda, hogy működik.
(#) six válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
A vicc az, hogy visszaállítottam az eredeti állapotot, de nem javult a helyzet meg, és előtte sem volt túl rózsás. (Most is szomszéd helyiségből próbáltuk, tehát még a fal sem lehetett probléma.) Megnéztem a Somogyit is, de a mostani azért tetszett meg, mert a vevő villásdugóval bedugható egy konnektorba. Ha elemeset kell vegyek, akkor szórakozhatok a 220V-ra kötéssel, ráadásul külön lesz a táp ami nem szép stb.
(#) kaqkk válasza six hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
A vezeték nélküli csengő nálam sem működött 5m -nél távolabb amíg a fém kerítésen volt a "gombja" ráfogattam egy darab rétegelt lemezre (alig nagyobb mint a gomb) és azt csavaroztam a kerítésre így több mint 30m en is jó (amikor vettem kipróbáltam kézben tartott "gombbal" 100m felett volt a hatótáv ) Ha fém kerül a közelébe elhangolja .. (lehet hogy a betonvas???)
(#) six válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
De nem permanensen hangolja el, ugye? Csak mert most itt van a kezemben a nyák, nyomkodom a mikrokapcsolót és semmi, pedig visszaállítottam az eredeti állapotot. Egy méterről kb. 15-ből egyszer működik. Lehet, ez már alapból rossz volt csak nem nagyon tesztelgettem originál állapotában. A kerítésre visszatérve, beton oszlop, belső felén véstem üreget, ebbe megy egy műanyag doboz műanyag fedéllel, az oszlop túloldalán klasszikus billenős kapucsengő - ez lenne a vágyam. Sajnos nincs felszerelésem nyák gyártáshoz és nincs jó pákám sem, ezért keresek olyan kész módszert, ami másnak bevált. Ezek szerint nincs más módszer, mint a próbálgatás?

Ja és azt látom, hogy van a 2-3-4e forintos árkategória, meg a 15e-es, közötte nem sok minden. Jól érzem ugye, hogy a kettő között nem az adó és a vevő a különbség, hanem hogy a drágábbik pl. USB-ről saját mp3 csengőhangokat játszik le? Ez utóbbira nekem semmi szükségem.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) proba válasza six hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Nem biztos, hogy az a különbség csak ebben áll, szerintem a rádiós rész is más.Nekem volt olyan , gagyinak nevezhető amibe rendes oszcillátor volt 430 Mhz-re , és láttam olyat, amibe egy cd4011 volt a komplett adórész.
Ha a gombot akarod hosszabbítani akkor szinte csak a nulla vezetékhossz az elfogadható, esetleg a gomb utáni kondenzátor segíthet (esetleg a gomb helyét átkötő) . Szerintem a csatlakozó vezeték induktivitása már túl nagy csapás az oszcillátorának.
(#) six válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Idézet:
„egy dobozba tettem a távi nyomógombot és a gombját kivezettem a régi gombra”

Szerintem pont egyről beszélünk; az adó "gombját" szeretném meghosszabbítani. Esetleg van leírásod erről a projektről?

Idézet:
„Szerintem a csatlakozó vezeték induktivitása már túl nagy csapás az oszcillátorának”


De ha lekötöm a vezetéket, akkor ismét működnie kéne, ugye? Mert ez a *** nem működik.
Következő: »»   9 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem