Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1489 / 2493
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szia! Az offset állításnak, a nyugalmi áramnak és a kivezérelhetőségnek egy közös kulcsfigurája van a 20V-os Zener-dióda. Annak ellenőrzése nélkül nem tudunk tovább lépni.
Miért nem a témájában kérdezel? Akinek legközelebb ilyen gondja lesz itt nem fog rátalálni, kezdheti elölről az egészet.
(#) Buvarruha válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
No de a munkapont szabályzónak nem is kell melegednie.
(#) Sanitatum hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Hello emberek..azt szeretném kérdezni hogy 3utas hangszoronál,woofer 50wos,kozep 50 a tweeter pedig 80wos.. tegyük fel hogy 3x50..akkor legalább 150wos erősitő kell?
(#) barany165 hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Sziasztok! Valakinek volt-e már dolga SAL PA25-el? Mennyi a mikrofoncsatorna impedanciája?
Kapcsolási rajza van-e valakinek, esetleg lenne szives megosztani?
Köszönettel: bárány!
(#) Beringer 600 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Hali! Igen már tegnap este meg bizonyosodtam hogy a munkapont stabilizáló tranyónak nem kell melegednie.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szia! Azért ide írtam,mert mostanság nem látogatott oldal.A 20v os zéner az jó megmértem,a meg felelő feszültséget adja,de annak ellenére,ki cseréltem egy másikra vadi újra,de nincs változás.Amikor elkezd torzítani,akkor a meg látásom szerint a hangszóró befelé dolgozik.
(#) steelbird válasza Sanitatum hozzászólására (») Jan 14, 2014 / 1
 
Nem úgy kell számolni, itt a leggyengébb láncszem a közép és a magas, erre kb. egy 50W -os erősítőt köthetsz, ha nem akarod kinyírnia magasat, vagy a közepet a cuccban egy zajosabb házibuliban.
(#) Beringer 600 hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Üdv!
Sikeresen meg oldottam az Orion se-260 as problémát,ez a panel,valamiért nem szereti a gyárilag belevaló bc182-őt.Ki cseréltem bc337-re,és minden rendben.
kimeneti DC-szint 0.01v,én így szeretem.Köszönöm a segítségeket.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) nagysasy válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Ez hasonló a Pa300-as végfokhoz nem?
Itt a linkje

Ez tutira megy jól szól és jól terhelhető.
(#) Sanitatum válasza steelbird hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Értem , köszönöm
(#) Beringer 600 válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) lukacsp válasza steelbird hozzászólására (») Jan 14, 2014 / 2
 
Ezekkel a megközelítésekkel azért érdemes vigyázni.

Ha rákötök egy 50W-os végfokot egy tegyük fel 100W RMS hangsugárzóra, és az 50W-os végfokot folyamatosan túlvezérlem (mondjuk a zajos házibuliban), akkor a végfok kimenetén olyan torzítási komponensek lesznek, amelyek DC komponense meglehetősen nagy.
Ez az üzemállapot hamar, és kegyetlenül kinyírja a hangsugárzóban a hangszórókat.

Én azt javaslom mindenkinek, hogy használjon minnél nagyobb teljesítményű végfokot, de legalább akkora szinuszos teljesítményű végfokot, mint amekkora RMS-t a hangsugárzóra megadnak. A magyarázatom a következő. A zene - ellentétben a végfok mérésnél használt állandó amplitúdójú szinuszos jellel - csúcsokból áll. Ezek a csúcsok egy átlag popzenei műsor esetén úgy alakulnak, hogy amikor a végfok átlag kivezérlése 30-40% körül van, a csúcsok már villogtatják a clip ledet. Na már most, ha azt akarjuk, hogy ezek a csúcsok se "skalpolt" formában érkezzenek a hangsugárzóhoz, akkor nem árt ha bőven van kivezérlési tartalék a végfokban.

A hangsugárzó tönkremenetelét a végfokba épített limiterrel, vagy ésszel történő használattal lehet elkerülni. Ha utóbbi faktor nincs jelen, akkor sem az "egy számmal kisebb teljesítményű" végfok használata, sem más csoda módszer nem segít.
(#) reloop válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 14, 2014 / 1
 
Ezt az elméletet egy szabállyal még kiegészíteném: az erősítő ne legyen képes a hangszórót a megengedettnél jóval nagyobb kitérésre kényszeríteni, mert egy óvatlan tranziens lökés még a "legjobb családban is megesik" és szó szerint lőttek a hangszórónak.
(#) ozpecs válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Melyik kitérést vegyük figyelembe? A linearitás határát, vagy a mechanikai maximumét?
(#) Szpisti válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Nem, hanem azt a teljesítményt, amit jobb esetben meg szoktak adni a hangszóróknál : az a szinuszos teljesítmény, amit a hangszóró károsodás nélkül elvisel max. 10 másodpercig (vagy adatlaponként eltérő ideig). Általában a tartóst "nominal"-nak, a max.-ot meg peak-nak adják meg.
(#) steelbird válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Igaz, egyetértek.

Nekem pl. sikerült már kinyírni egy 40W -os végfokkal a 80W terhelhetőségű (nominal power) Wifa mélysugárzómat az egyik régi hangdobozomban.

Sikerült eltalálni egy gyilkos frekvenciát, miközben a haverom a szőnyegen húzgálta a mikrofon fejét, "mert az milyen kísérteties hangot ad" címszóval.
Közbe volt kötve egy jó öreg Akai GX400D és jókat mókáztunk, hogy milyen szuper hangok kijönnek a cuccból, főleg, mikor be volt kapcsolva felvétel közben a monitor és visszhangzott. Jó régen volt, vagy 30-35 éve...
(#) (Felhasználó 46585) válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Azt még megértem, hogy négyszögesedik a végfok kimenete, jóval nagyobb teljesítményt kapnak a hangszórók, de mitől lesz DC a kimeneten?
(#) ozpecs válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szerintem ez azért ennyire nem egyszerű, nézz meg pl egy eminence adatlapot attól függ mekkora és milyen ládába rakjuk a hangszórót más és más teljesítménynél éri el a maximális kitérést. A jobb programok ezt is számítják. Mondok egy gyári példát is a korrekt adatmegadásra: DAS cuccomban a mélysugárzó elvileg 400W-os a komplettre meg magadnak 350W-ot nyilván a doboz miatt...
(#) steelbird válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Sok végfoknál jelentkezik jelentős, folyamatos túlvezérlésnél az a probléma, hogy "kiül" valamelyik tápfesz felé a kimenet, eltolódik a kimeneti egyenszint. Hiszterézis jelenség is van, a félvezetők "kiakadnak", ha nagyon telítésbe vezérlődnek. Néha ettől hal meg a végfok, mert valamelyik fele belassul a "kiakadás" miatt, a másik végtranzisztor pedig rádolgozik.
(#) lukacsp válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 14, 2014 / 1
 
Volt egy matematikus (Fourier), aki rájött, hogy tetszőleges periodikus jel előállítható harmonikus
jelek szuperpozíciójaként. Ez így önmagában talán úgy néz ki, nem sokat jelent a témával kapcsolatban, pedig de.
Amikor túlvezérlünk egy végfokot, a kimeneten nem a szinuszos vezérlő jel jelenik meg nagyobb amplitúdóval, hanem egy négyszög jelhez hasonló jelalak, mivel a véges tápfeszültség miatt a szinuszos vezérlő jel csúcsait már nem tudja a végfok követni. (Megj.: a zenei kivezérlés során a szinuszos vezérlő jel soha nem szimmetrikus.)
Tekintsd a csatolt képeket. Matematikai úton, és méréssel is belátható, hogy ilyen üzemállapot szerinti kivezérlésnek DC komponense van, ami köztudottan a hangszórók legfőbb ellensége.
(#) steelbird válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Az ábrán már magának a négyszögjelnek is egyenszintje van.
Ez ugyanúgy igaz egy átlagos zenei vezérlő jelre is?

Nem adódhat a kimeneti egyenszint eltérés abból is, hogy a végfokok túlvezérléskor a kapcsolástechnika miatt gyakorlatilag nem azonos szinten határolnak a pozitív félhullám esetén, mint a negatív félhullámoknál?
(#) lukacsp válasza steelbird hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Lehet az átlagos zenei vezérlő jelnek is egyen komponense valóban, de ha nincs túlvezérlés, akkor ez a pillanatnyi DC komponens hamar elmúlik. Folyamatos túlvezérlésnél viszont elkezd állandóan fennállni.
A nem azonos szinten határolódó pozitív, és negatív félhullám történet is fennál túlvezérlésnél szerintem is.
Tehát több jelenség is összejátszik ilyenkor annak érdekében, hogy a hangszórók húzzanak a túlvilágra.
(#) steelbird válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Na és a kimeneti DC szint figyelő védelmek?
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Egy átlagos erősítő az egyenfeszültséget egységnyire erősíti, így a visszacsatolás kijavítja az aszimmetrikus klippet is akár.
A Péter által példaként felhozott jel pedig az útjába eső csatoló-kondenzátoron kiegyenlítődik.
(#) lukacsp válasza steelbird hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Hát azoknak az időállandója nem ennek az üzemállapotnak a figyelésére vannak beállítva. Akármelyiket megnézed, vagy leteszteled, ha ráteszed valamelyik féltápot, akkor kb. 1 másodperc múlva leold. Ezek az áramkörök a túlvezérléskor fellépő DC komponens észlelésére nem megfelelőek.
A túlvezérléskor fellépő gyilkos jelenségek megelőzésére csak a megfelelően beállított limiter ad megfelelő védelmet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Igen, de ez a végfoknak a hibája! Rossz kapcsolástechnika, lassú tranzisztorok, stb. Ráadásul ilyen esetben nagyon gyorsan tönkremennének a tranyók, hiszen együtt vezetnek egy tetemes ideig és túldisszipálnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Igen, Fourier sornak hívják. Itt annyi köze van a dologhoz, hogyha teljesen négyszög lesz, akkor a négyszögből számítható alapharmónikus ( pl: 80 Hz-en egy basszusgitár ) amplitudója az eredeti négyszögjel amplitudójának kb. az 1,3-szorosa lesz. Ez, ha a végfokból kijön és a tápegység is bírja akkor 60 %-kal nagyobb teljesítményt jelent. Ez az alapharmónikus esetén van így, de vannak hozzá a felharmónikusok amik eddig alig voltak jelen, de a túlvezérléstől - vagyis a négyszögtől - jelentősen megnövekednek az amplitudók. Ez ugye pluszban fog melegíteni és már belelóg a középtartomyányba is. Ha meg a középhangoknál is van túlvezérlés, akkor a csipogókat lehet íly módon tönkretenni. De számottevő DC nem keletkezhet.

A többit mások fentebb leírták.
(#) kikesz válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Ilyen ± tápot még nem csináltam. Hogy lehet ezt megoldani ? Vagy mivel lehet még trafón kívül ?
(#) reloop válasza kikesz hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
(#) tombox00 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
ÜDV mindenkinek. Segítséget szeretnék kérni.
Csináltam egy 2 x 30 W-os erőlködőt. Zárlat nincs, szólni is szól. búgni nem búg. Csak amikor adtam egy kis hangerőt és egy kis mélyet akkor elfüstölt a Q6-os tranyó. Ez a túlvezérléstől lehet,vagy a collektrorra is kellene egy 100 Ohm-os ellenállás? Vagy nem tom. Ebbe kérnék segítséget. Csatolom a képet. és a hangszín szabályzóét is.
Előre is köszönöm mindenkinek.
Következő: »»   1489 / 2493
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem