Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   148 / 269
(#) juhaz válasza deexteer hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Nem 1-2 centit akarok, PI rendszerű tetszik. Nehéz itt kitalálni, melyik is a legjobb kapcsolási rajz... Van olyan, megoldás, amiben kicsi a kockázat és megépíthető különösebb szívás nélkül?
Szóval vagyok én annyira laikus, hogy nem értem, miért nem működhet egy másik tekerccsel..el kellene egy könyvet olvasnom ezzel kapcsolatban, de a tudásszomj ezen a téren kicsit alábbhagy. Fél megoldás létezik? Vagy teljesen primitív kapcsolási rajz, amit megértek és meg tudom csinálni?
(#) deexteer hozzászólása Ápr 19, 2014 /
 
Azért nem fog működni mert 1-2-3 tekercs is lehet benne ismeretlen menetszámmal és valószínűleg ferritre van tekerve, egy nagyobb fejnél ez már nem lesz megoldható.

Ha nem ismered az alkatrészjelöléseket, nem tudsz eligazodni egy kapcsolási rajzon, akkor én neki sem fognék a helyedben, vannak elég jó és egyszerű PI rendszerű gépek, pl. clone pi 1-2-AVR, de szinte biztos hogy túl bonyolultnak találod, és programozni is kell, a legegyszerűbb ha megcsináltatod valakivel. Én csak ezeket a PI gépeket csináltam meg, és elsőre ment mind,az egyik 1×1m fejjel, a többiről nem tudok nyilatkozni.

Bővebben: Link
(#) korni.papp hozzászólása Ápr 19, 2014 1 /
 
Üdv!Ebben a témában még egy kicsit(nagyon) új vagyok. Szeretnék építeni egy fémkeresőt.Bár csak akkor, ha nem túl drágán, ki lehet belőle jönni. Tudnátok ajánlani kapcs.rajzokat? 14éves vagyok, szóval nem túl nagyon tapasztalt, de a felszerelés megvan hozzá.Ja, és oylat, amivel pl a 'földben lehet turkászni' ...Ha értitek Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
A hangszóróban is van tekercs, mégsem lesz jó detektornak. Ha érted hogy mit csinálsz akkor nem kell szenvedni vele, egyedül a fej elkészítése macerás, de azt lehet venni is, persze azon lehet költségben a legtöbbet is spórolni ha magad csinálod.
35-ért csak gyenge kínai gépeket kapsz (bár én a GS4-emet 40-ért vettem használtan, és az azoktól sokkal jobb), azoktól lehet jobbat is csinálni házilag. A rengeteg időről annyit, hogy ha van egy kész fejed, akkor kb. 2 nap összedobni a gépet működőképesre. Persze ez csak a működő gép, ehhez még kell nyél, doboz, akku, feliratok, csomó fúrás faragás stb.

A lehetőségek:
1. olcsó kínai gép használtan (kb. 15-25ezer)
2. középkategóriás gép használtan (kb. 40-50ezer)
3. középkategóriás gép építése házilag (kb. 20-25ezer)
4. alsó kategóriás gép építése házilag (majdnem ugyanannyi, nincs értelme)
5. nagyon alsó kategóriás gép építése házilag (néhány ezer, de a használati értéke csekély)
6. új gép vásárlása (horror)

Ha az első kategória is megfelel olyat lehet hogy tudok éppen, szükség esetén privátban elmondom a többit.
(#) Ge Lee válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
A földet csak az ásóval tudod túrni, a géppel nem. Az egyetlen amit a ráfordítandó idő és ár/használati érték viszonylatában ajánlani tudok az oldalon találhatóak közül az az IGSL. Nem fogok újra belinkelni és írni sem semmit, vissza kell olvasni, minden szükséges adat (némi teszt is) megtalálható róla.
(#) korni.papp válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Igen, rosszul fejeztem ki magam, úgy értettem, hogy ami a földben van, azt megtaláljam vele, a föld felett vonszolva a fémkeresőt! (Ezt eléggé analfabéta módon írtam le. o.O) Megkeresem amit mondtál, köszönöm a válaszodat!
(#) Ge Lee válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Amit csináltam az így néz ki. Van még vele meló, végig kellene bandázsolni damillal a fejkábelt, tenni valami szövetet a kartámaszra, megcsinálni a dobozra a feliratokat, és ha létezik jó lenne a fehér ülőkecsavarok helyett valami sötétebb anyagú.
A nyél szétszedhető, és végül az akkuk is belekerültek a dobozba.

IGSL.jpg
    
(#) frabb hozzászólása Ápr 19, 2014 /
 
Áruljátok el légyszi', mivel nyithatók meg a LAY kiterjesztésű fájlok? Ne kelljen már hülyén meghalnom.
(#) kirally válasza frabb hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Sprint Layout 5.0
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
(#) frabb válasza kirally hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Kb.
Középkategória szerintem inkább a cibolánál vagy utána kezdődik a vége meg már eléggé felhasználó függő. Használtan 80-150 kb. Bár egy expi is inkább közép, mert a felső a track meg a 3030. Vagy közép a goldmax, felső a deus. Ha így nézem, nem annyira egyszerű egy Középkategóriás gép építése.
(#) Yowie válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
A cél ismeretében hatékonyabb tanácsot adhatnánk. Mit és hol szeretnél keresni?

Az ipari vezeték keresők működési elve nem azonos pl egy érmézőgépével, nem alkalmas ilyesmire átalakítva sem.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Szuper amúgy. Csak (bocs ha kötözködök) a fanyél elrontja az esztétikai összhatást. A markolat meg feltöri a kezed.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Nem tudom hogy a cibolától miért vagy hasra esve, majdnem az összes fellelhető tesztjét (összehasonlítókat is) megnéztem, de engem nem győzött meg. Amit az tud, azt lehet hogy a GS4-em is tudná egy nagyobb fejjel. Nem két hangú ami egyértelmű hátrány, a külseje pedig nekem nagyon bóvlinak néz ki, még a kínaiak is szebbet produkálnak.

A kategóriák meg nézőpont kérdése, mert a közép meg a felső között csak árban van nagy különbség, tudásban már jóval kevesebb, érzékenységben meg még kevesebb. Ha ez az egyszerű kis IGSL tudna még 3-4cm-t pluszban, meg ki lenne egészítve egy kijelzővel, vagy plusz hangszínekkel amik a különféle fázistolások alapján (hatására) jönnének elő, akkor elég sok olyan géptulajdonos elszégyellné magát a terepen, akik méregdrága gyári készülékbe ruháztak be.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Szerintem inkább javítja, főleg ha faerezetű (esetleg terepszínű) lesz a fej meg a doboz is. A markolat egyáltalán nem tör (órákon át lóbáltam már), az élei le vannak kerekítve, de arra is lehet gumit vagy bármit húzni. Az egyedüli probléma a súly, de az sem a nyél miatt, mert az jóval könnyebb mint a műanyag társai.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Amikor én először láttam alaphangos gépet, helyből leszaroztam. Most el sem tudom képzelni, hogy alaphang nélkül lehet keresőzni hatásosan. Ennyit az előny hátrány kérdésről.

A Cibolát egyértelműen az eredményessége miatt sorolom a középkategóriába, de az is igaz, minden áramköri részletet tartalmaz, ami egy jó keresőbe kell.
Mint írtam, a Te 3-4 cm-ed is ezen múlik szerintem. Becsatoltam az egyik csatorna kapuzás után képét a két estre. Szerinted melyik hordoz több információt? Ez a megoldás azokat a tárgyakat fogja meg, amelyek messze vannak és kicsik, ezáltal bizonytalan mértékű fázistolást hoznak létre és ezt hol vasnak, hol semminek fogja látni a gép. Mivel itt az infó megduplázódik, ezeket a jeleket lehet megfogni.

Nekem mondjuk a műszerek nem jöttek be, de elég egyszerű beletenni egy kivezérlésmérőt szerintem. Ez nem lehet gond. Egyébként a silvernek nagyon jó szerintem a hang része, ahhoz szükségtelen a műszer.

A méregdrága gépek egyébként nem a 300ezer forintos gépek, és aki lekeresőzött egy évet deussal, trac-el, expivel, az inkább tartja vagy még felfelé vált. Ezt csak akkor tudod, ha kipróbálod, ami azért nem olyan drága, mert ha vigyázol a gépre, eladható marad és ezekre van is kereslet. (más kérdés, hogy sokan használtan a külföldi új áron árulják és ez az internetes kereskedelem korában necces). Igazad van, egy szint után minimális különbségeket már nagyon nagy árkülönbözetek jellemeznek. Ez így van méréstechnikában, hifiben, gyakorlatilag mindenhol, de a keresők tekintetében ez a határ jóval magasabb az említett gépeknél, csak Te magyar keresetekben gondolkozol, de ha 2hét alatt keresnéd meg egy E-Track árát, másként gondolkoznál. ATX, 3030 már drága, de igazán a drága pl a Lorenz. Viszont aki elsőre Lorenzt vesz, nem fogja tudni jobban használni mint a Deltát (PI), sőt, könnyebben tekergeti rossz irányba.

A fanyél érdekes, szép dolgokat lehet fából csinálni. Nem könnyű, abban a horgászbot darab a legjobb, utána pl a PVC csatornacső, ami viszont nem túl esztétikus, viszont percek alatt ki lehet alakítani egy szárat nyéllel fejtartóval és szétszedhetően. Szerintem még ez is könnyebb, mint a fa.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Pedig nagyon jól lehet alaphang nélkül is, engem iszonyúan irritál ha egy gép folyamatosan nyöszörög.

A kapuzás kérdését nem jól látod, erre majd egyszer mutatok egy tesztet is, de elég megnézni a teljes áramköri részletet. Semmivel sem hordoz az a megoldás több információt. Egyrészt azért nem mert kondi van a kimenetén, ami a jelsorozattól ugyanolyan feltöltött állapotban van, mivel a terhelése nagyimpedanciás, vagyis elhanyagolható (nem fog kisülni egy félperióduson belül). A másik, hogy ha az egyszerűbb megoldás esetleg okozna is valami késést a fokozaton belül, azon a néhány kHz-es működési frekin ez sem jelentene semmilyen hátrányt, mert a találati jel idejében bőven van periódus, kivéve ha valaki olyan ügyes, hogy képes másodpercenként több ezret lendíteni.
De hozhatnám példának az SMW-IGSL-t is, előbbi a rajz szerint sok mindenben "jobb", pl. kapuzás, nagyobb adójel stb, aztán ugyanazzal a fejjel összehasonlítva mégis inkább az IGSL-t csináltam meg véglegesre (és itt most nem csak annak a 2 hangja döntött).
Az valóban hoz a konyhára egy keveset ha olyan a kapcsolás, hogy beállítható rajta egy folyamatos alaphang anélkül hogy zavarok ülnének rajta, de ez nem minden kapcsolásban oldható meg, másrészt mint írtam is engem zavar. Akkor inkább tudjon 2-3 centivel kevesebbet, de ne nyüszítsen.

A fa nyél pedig valóban könnyebb mint a műanyag, de majd lemérem pontosan ha mindkét gép itthon lesz, és lesz kedvem róluk mindent lebontani.
(#) Attilawap hozzászólása Ápr 20, 2014 /
 
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni az SMW 4 PCB rajzának elkészítésében, a kapcsolási rajza megvan. Pár oldallal odébb írta valaki, hogy az SMW 3 PCB rajzát átszerkesztve meg lehet csinálni. Na most a gondom a következő: Két működőképes verzió is van az SMW 3-asról. Ahogy a mellékletben is láthatjátok, nem egyforma a két rajz. Ha letöltitek a képeket és egy képnézegetővel gyorsan váltogatjátok a fotókat. Az egyiket Mateatek linkelte be 2014 január 4-én, a másikat Sanyesz5 2013 November 1.-én. A kérdésem az lenne, hogy miért különbözik a két rajz és melyiket lenne érdemes átrajzolni az SMW 4-hez? Egyébként ez az egész nem lenne nekem probléma, ha az alkatrészek helyzete nem számítana, csak ugye van ez a jelenség, hogy két IC zavarja egymás jeleit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Egyrészt, mint írtam, évtizedekig keresőztem alaphang nélküli géppel, míg lett egy alaphangos gépem, erről akkor tudunk vitát nyitni, ha keresőzöl legalább egy évet alaphangos géppel.

Szerintem néhány dolgot keversz.

Egyszer: integrál számítás-ha nem hiszed, számold ki. Hogy töltesz egy kondit és akkor mindegy mennyi jel információ tartalma, hát ez esetben próbáld ki, ne is használj erősítőt, csak tegyél be egy nagy kondit. Azért ezt 30 éve találták ki, hogy így növelhető ugyanannak a fejnek a hatásfoka.

Másodszor: az alaphangnak csak akkor van értelme, ha hoz is valamit, pl elhallgat, ha kihangolt tárgy kerül érzékelésre. Azt is írtam már, az SMW-nek ugyan jó az eleje, de a kiértékelő fokozat gyenge, természetes, hogy az IGSL-t jobbnak látod, mert értelmezhetőbb, ugyan akkor minden alkalommal hozzáteszed, hogy azért pár még centi jobb lenne (amit pl tud az smw, ami következik a felépítéséből) utána meg azt állítod, hogy technológiai különbség, ami biztosítja ezt, az nem számít.

Harmadszor: egy horgászbot rész 60gramm körül van, most mértem meg. Az megint elég egyértelmű, hogy a fa nehezebb, mint egy szénszálas kompozit.
Mateatek asztalos, volt otthon léc, hát csinált abból nyelet, ez volt egyszerűen elérhető. Szépet lehet belőle csinálni, de ha műanyag erősségűt akarsz, akkor ráadásul keményfát kell használni, ami még nehezebb. A fa szebb lehet, ha valakinek a természetes anyagok tetszenek és egyszerűen alakítható, ennyi igaz.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Ugyanaz a kettő, egyetlen kondiban különbözik ami nem kell oda. Ez a nyák, illetve az elrendezése is nagyjából jó. A nagyjából azt jelenti, hogy én pl. majd minden alkatrészt arrébb huzigáltam rajta hogy egy adott rasztermérethez illeszkedjen, meg átrajzoltam néhány vonalat, illetve a 3.0-ás kapcsolásban is ezt azt.
Ez nem hegesztőinverter, így nem olyan létkérdés az elrendezés. Az IC-k nem zavarják egymást, de mivel nagyimpedanciás fokozatok vannak, törekedni kell a rövidebb vonalakra, mert abból adódhatnak gondok ha egy OPA bemenete zavart szed össze a fóliákon.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Örülök neki, nekem is volt már olyan a kezembe ami folyamatosan szólt, de nekem olyan nem kell akármilyen "jó" is.

Nem keverek semmit mert úgy van ahogy leírtam, az integrálnak ehhez itt semmi köze. Ha minden második vagy harmadik periódus lenne csak felhasználva akkor is ugyanúgy működne. Pont ezért hoztam a példát is, az SMW-nek jóval érzékenyebbnek kellene (emiatt is) lennie, aztán mégsem az.
Azt a pár centi pluszt máshogy kell elintézni, de nagy esélyt látok rá hogy meg fogja oldani az a fej is amit kitaláltam, és akkor semmilyen szinten nem kell az elektronikába belenyúlni.

A nyelet nem mateatek csinálta hanem jómagam, pont azért, mert egyrészt megmértem a GS műanyag nyelét, másrészt a műanyagnak utána kellett volna menni, pénzt költeni stb., ez meg itt volt, csak dolgozni kellett vele. Szóval maradjunk annyiban hogy vannak könnyű anyagok is, de ez a fa a mezei műanyag csőnél könnyebb, pedig keményfa (tölgy).
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Tudnál abban segíteni, hogy hol vannak az OPA bemenetek az SMW 4 rajzán?
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
De hogy ne megint a levegőbe beszéljek megmértem egy ugyanilyen nyelet, ugyanígy rajta van a műanyag csőből készült kartámasz és a fogantyú is, csak a 2db ülőke csavar hiányzik róla, és lazúrral is ugyanígy le van kenve: 44 gramm. A műanyag cső ettől több volt, de azt most nem tudom megmérni mert nincs itthon a GS4.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Most csak poénkodsz, vagy komolyan kérdezed? Szerintem ugyanott mint a 3-asén. Azt már nem is merem feltételezni hogy úgy állsz neki építeni, hogy fogalmad sincs róla hogy egy műveleti erősítőnek melyik a bemenete és a kimenete.
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
De tudom. Köszi! Csak erről az OPA szóról még nem hallottam. Tehát akkor a műv. erősítőknek a bemenetei legyenek jó rövidek.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Más egy gépet kipróbálni, meg használni. A kipróbálás nem ad használható tapasztalatot, csak benyomást, ami sokszor csalóka. Általánosan elfogadott, hogy hónapokig tart egy gépet megszokni, kiismerni, addig meg nem annyira tudod az előnyeit kihasználni.

"úgy van ahogy leírtam" érvet nem tudom matematikai evidenciákkal szemben elfogadni. Az integrál számításnak csak annyi köze van ehhez, hogy ezt méri a gyakorlatban egy kereső. Egyébként is saját magad cáfolod, mert ha ezzel a fejjel az az elektronikai megoldás bizonyítja, hogy jobb, az jobb lesz a másik fejjel is. De nem akarlak megzavarni, csináld ahogy gondolod, csak a fizikai tényeket ne alakítsunk az elméleteinkhez. A nagyobb információ tartalom jobban feldolgozható, más kérdés, hogy tudunk-e vagy akarunk-e vele élni.

Na végre megtaláltam, ez a gold star 4-es gép, hát igen, ennek a nyelénél lehet hogy könnyebb a fa. Azóta azért fejlődött a technológia meg a műanyagok és azért akkor egy szénszálas cső maga volt a misztérium, most meg 1000Ft ért vehetsz egy teleszkópos pecabotot.
Én nem mondtam hogy Mateatek csinálta a nyeledet, de Ő használt ilyet elsőnek évekkel ezelőtt, tőle indul ez a megoldás, nem a jósága, hanem a kézenfekvősége miatt az Ő számára. De elnézést, ha tőled ered az ötlet. Viszont sokan könnyebben férnek hozzá és munkálnak meg műanyagot vagy kompozitot.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Az érdekes, mert 1m-es fenyőléc 2,5x1,5cm-es 200gramm csontszárazon, festetlenül. Tölgyből 44 gramm elég hihetetlen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Itt még csak az SMW3.1 nél tartanak Geotech1 ezek nem jók, elég sokan építenek innen?
(#) deexteer hozzászólása Ápr 20, 2014 /
 
Erre én is kíváncsi vagyok, pont ugyanilyen fa szárad a padláson már kb. 20-25 éve, még az erek is így állnak rajta kíváncsiságból lemérem, mert tényleg elég hihetetlen a 44gr
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) deexteer hozzászólása Ápr 20, 2014 /
 
Lemértem és tényleg lehet annyi, illetve mégsem, mert Ge Lee elírta, durván 115×2×2cm-es méretet saccolok a fejhez viszonyítva, nekem 128×2.5×2.5cm-es léc van és az 524gr, tehát neki 440gr lehet.
Következő: »»   148 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem