Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   149 / 269
(#) deexteer válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Operational amplifier,műveleti erősítő,op-amp,OPA.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Pont azt próbálom leírni most már harmadszor, hogy az a megoldás sem jobb! Negyedszer már nem szeretném, de majd ha nagyon sok ráérő időm lesz akkor összerakom neked mindkét megoldást, ráteszem a szkópot, és látni fogod hogy valóban nem jobb. És részemről a meddő vitát lezártam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Természetesen az nem gramm hanem deka, csak elírtam. A műanyag meg fél kilónál is több volt, pontosan már nem emlékszem. De nem ez a lényeg mert a fej az ami nagyon nehéz, ezért fogok majd más megoldást kipróbálni. PI gépnél jó volt, szerintem ennél is jó lesz, elég merev lesz.
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Azt nem tudom, hogy a Geotech-ről, vagy innen a hobbielektronikáról mennyien építenek utána, de szerintem sokan. Igazából Ge Lee adta az SMW 4 elnevezést a saját elgondolása alapján. Hamarosan meglesz a NYÁK rajza, amit a PCB Wizzard nevű programmal csinálok. Amint megleszek, megosztom veletek.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Jó, én 20éve már megcsináltam és rátettem a szkópot

Bár felesleges, mert ki lehet számolni. Integrálással, mint ahogy integráltor simítja el a jelet is. Lehet, hogy ezt a részét félreértelmezed a kapcsolásoknak, ha nagy a kondi lusta lesz, ha kicsi, akkor meg nem elég sima. Én már rég lezártam a vitát, mint írtam, csináld ahogy akarod, eszemben sincs beleszólni.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
No de miért nemkéred el Ge Lee től a nyákrajzot?

Hát a fórumok látogatottsága egzakt dolog, már csak a téma hozzászólások száma is elég beszédes.
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Szerintem nincs még kész neki. Azt írta legutóbbi hozzászólásában, hogy ha tavasz lesz és kedvet kap majd hozzá, akkor megcsinálja. Szerintem még nincs kész. Vagy ki tudja?
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
32-es PVC cső métere hozzávetőleg 200 gramm, a horgászbot amit megmértem 110cm-es darab 66gramm. Ezekből azért könnyebb lehet. A cső csúnyább, a horgászbot szerintem szebb, mint a fa. Bár jobban belegondolva, pl egy lombseprű nyél, az nem tölgy, de elég erős és az könnyebb lehet. A Megmunkálás nekem mégis egyszerűbbnek tűnik és pl könnyen lehet a csövekben belül vinni a vezetéket, ami sokszor nagy előny.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Akkor lehet, hogy amit írt, hogy nem azt csinálta véglegesre, hanem az IGSL-t, az ez az SMW-volt. Teljesen egyetértek vele abban, hogy az IGSL nagy általánosságban eredményesebben használható gép. Itt nagyon vasszemetes a talaj, ebben ausztrália és amerika különbözik.
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Miért, ilyen téren az IGSL jobb gép?
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Gyakorlatilag mintha két keresőd lenne. Egy vaskereső meg egy normál detektor. Gyorsabb és ezek a régi népek mindent összeszögeltek, ezáltal ahol elszórták az értékeiket az tele van vassal. Ebből kifolyólag a vas értékes info, utána azonban nehezíti a keresést, mert mennél jobban szűröd, annál jobban butul a gép. Kb ez van a külön vas csatorna javára írva.
(#) motyo hozzászólása Ápr 20, 2014 /
 
Pecabot két tag, könyökmankó (markolata kicsit döntve kényelem miatt) 12db cerka akku, fej, üzem közben cakkum pakk 1860g. Ha az aksit cserélném még könnyebb is lehetne.
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
És mélység tekintetében melyik a jobb: IGSL vs. SMW 4?
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Nem jó a megközelítés. Egyébként az SMW, bár IGSL-t összesen ketten építettek itt. De mondhatnánk, hogy a Delta PI vagy a Sniffer Xr7(PI), mégsem akarsz ezekkel menni, mert nem tudod a vasat megkülönböztetni. Ha megnézed a kinti fórumokat, rengetegen építettek fisher 1265, 66 pl pedig nem tud nagy mélységét, de fele vele a szemét. Én gyakran ások 40-50cm-et és nagyon ritkán szedek ilyen mélyről jó dolgot, mivel a szemetet szépen beforgatja oda a szántás. A mélység növelésével hatványozódik a kiásandó föld és nehezül a pozicionálás. Viszont nem hatványozódik a jó jel, azonban az nagyon gyakran előfordul, hogy bizonytalan a mély jel és vasnak nézed vagy a mély vasat látod valami másnak. Nagyon gyakran lepődöm meg, hogy mennyi szép dolog van pár centivel a felszín alatt.

Szóval sokkal inkább az a lényeg, mennyire hatásos egy egy gép és ez nem egyenlő a mélységgel.

De ha ezek után mélyet szeretnél, akkor maradj az SMW-nél.

Egy konkrét helyen, ahol szétszántottak pl egy érme lelelt és a vasat célszerű is kiszedni, ott jobb egy mélységet tudó gép, csak amíg ezt a pár négyzetmétert megtalálod sok hektárt kell végigjárni és ha nem tudsz haladni, mert csak gödröt ásol, sosem érsz oda
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Yowie válasza motyo hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Mennyi tekerenytyű van a gépeden?! Akkukat a súlyelosztás miatt vitted hátrébb?
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) deexteer hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Rettentő sokat szívtam egy lay6 fájllal, egyszerűen nem tudtam megnyitni semmivel, nagy nehezen rájöttem a hibára, a rar nevében orosz karakter volt, ha átneveztem magyarra és úgy csomagoltam ki akkor jó lett.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Azóta utalgattam arra is hogy már nem is lesz kész, legalábbis abban a formában biztos hogy nem. Az SMW-ből nagyobb érzékenységet ki lehet hozni a lakásban, azonban olyan beállításokkal teljesen használhatatlan, begerjed, nem lehet rendesen kihangolni a talajt, zavar ül a DC-n ami miatt a küszöböt és az érzékenységet is jócskán vissza kell venni, különben folyamatosan pittyeg.
Ha meg úgy állítottam be hogy a terepen is használható legyen, akkor nem volt érzékenyebb mint az IGSL.
Az IGSL érzéketlenebb de jóval stabilabb gép, és a két hang miatt a használati értéke is jóval több, mint egy mezei DISC-el ellátott gépé. Azoknál nincs félmegoldás (jelzés), vagy ásol egy csomó szemetet is, vagy elhagysz dolgokat. A kéthangú gépeknél ez az arány sokkal jobb, szinte semmit nem hagysz el, és szemetet is alig ásol (beállítás kérdése).
Aztán lehetne ezt még bővíteni olyan megoldásokkal ahol adott fázistoláshoz adott hang társul, amivel az esetek többségében szinte pontosan tudnád hogy milyen a jelzett anyag.

A kettőből (SMW-IGSL) össze lehetne hozni egy jó gépet (két hang, nagyobb érzékenység, nagy méretű koncentrikus fej), de az pont annyi idő amennyi nekem erre nincs, meg hogy őszinte legyek kedvem sem sok van hozzá.
(#) Ge Lee válasza motyo hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Akkor csak nem olyan rossz ez a fanyeles összetákolt megoldás sem, mert ennek a teljes súlya 1750g (amiből csak maga a fej több mint 500g), mondjuk ebben nem ceruzák vannak hanem 3db 18650-es akku.
A hangszóró súlyával akartam még spórolni, de a piezo-nak itt olyan borzalmas éles hangja van, ráadásul alig különíthető el vele a két hang, hogy maradtam inkább a hangszórónál, ami valami ovális TV hangszóró, 150Ft/db áron volt kiárusítva.
Azon gyári gépek súlya amiket "ultrakönnyűként" hirdetnek 1100g körül van, mondjuk azt nem tudom hogy ez akkuval együtt értendő-e.
(#) deexteer válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
A régi mobiltelefon hangszórók elég jók ilyen célra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Köszönöm a magyarázatot. Akkor ha jól értelmezem (javítsatok ki, ha tévedek) az IGSL fémkereső jelenleg a legjobb választás, ha valaki érmézésre szeretne gépet építeni. Viszont ez a váltás az SMW után újabb kérdéseket von maga után. Megtaláltam az IGSL kapcsolási rajzát és NYÁK rajzát. Ez az árnyékolás megfelelő az IGSL-hez? Ha igen, akkor a mikrofonkábel megfelel erre a célra? Mekkora menetszám és huzalkeresztmetszet kell az IGSL adó és vevő tekercsének elkészítéséhez? Talajban nagyjából milyen mélyen képes keresni az IGSL, mondjuk egy 20 Ft-os átmérőjű érmét? A megépítése mennyire nehéz? Gondolok itt az élesztésre, meg hogy oszcilloszkóp szükséges-e a hangoláshoz?
(#) deexteer hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Az árnyékolás és a mikrofonkábel jó, a menetszám verzió függvénye, ha 6 és 6,5mh-t ír (22 és 220nf az adó kondi) akkor sima tgsl tekercs, ellenkező esetben minelab szerű tekercs van, az adó 28 centis fej mellett 50 menet 0,45-0,55mm 2,5-3,5 ohm, a vevő 175 menet 0,22-0,27mm 40-50ohm.
Megépítése kétszer nehezebb mint a tgsl, mert majdnem minden alkatrészből kétszer annyi van rajta.
Szkóp nélkül meg maximum csipogni fog fémre, ha mákod van akkor félig meddig helyesen, de inkább csak fű alatt mindent keresőnek lesz jó.
(#) deexteer hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Spirit layout-al ismerkedem, a c1 s1 rajzolat van egy oldalon, a másikon meg a c2 s2 ?
A képen a rajzolat jelen állásban jó, vagy a feliratot a másik felére rakja? (a másik oldalt letiltottam mert úgy túl kusza lenne.)
A tranzisztoros negatív táp a stabilabb, jobb, vagy a 7660 ic-s megoldás? (ic-vel még nem csináltam)
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Az a jó ebben a fórumban, hogy néhány naponta le lehet írni ugyanazt.
Közel sem olvastam végig az egész topikot, de amik itt fellelhetőek, azok közül az IGSL a legjobb a használati értékét tekintve. Azt a bekötést éppen azért rajzoltam le, mert az bármilyen megoldású fej-elektronika esetén használható. A másik előnye, hogy nem lesz érzékeny a fej a kapacitásváltozásokra, tehát nem fog visítani a gép a vizes fűben, vagy ha hozzáér valami a fejhez, de még a külső dolgok is sokkal kevésbé zavarják. Pl. a GS4-el meg ezzel egymás mellett mentünk 1m-re, a GS néha brummogott, de ezt a GS adójele egyáltalán nem zavarta. Tehát igen, megfelelő hozzá.
Az hogy mikrofonkábel így önmagában nem sokat mond, kismillió fajta létezik, mint ahogy sokféle mikrofon is. Kéteres árnyékolt kábel kell, abból is 2db, egyik az egyik, a másik a másik tekercshez. De ez egyértelmű kell hogy legyen a rajz alapján is.
Azt is leírtam már, hogy ez nem a TGSL tekercseivel lett összerakva (mert olyanom nincs), hanem az SMW-ével. Az esemwés rajzomon ott vannak az adatai, pontosabbat mateatek tud mondani mert vele készíttettem. De olyan 60-70 menet körül van az adó, és 160-170 körül a vevő, a tgsl-é pedig 100 menet körül van mindkettő. Hogy amazzal jobb vagy rosszabb lenne-e azt nem tudom, mert tgsl fejem nincs.
Az átmérőknek pedig a legoptimálisabb a 0,35-0,4 (adó) és 0,2-0,25 (vevő) huzal, bármilyen VLF fejről legyen is szó.
Amit mondjuk én inkább csinálnék hozzá az egy 35cm átmérőjű koncentrikus fej 40 menet körüli adótekerccsel, a vevővel meg kísérleteznék úgy 150-250 menet között.
Némi tesztinformációt is közöltem már róla, menetkészen, azaz talajhoz hangolva és minden más is beállítva levegőben 1Ft-25cm, 20Ft-31cm.
A leásott és földdel betemetett 20Ft-ost kb. 23-24cm mélyről jelzi, összehasonlítás képpen egy Feri féle Cobra 28cm-ről, persze egyáltalán nem biztos hogy ugyanolyan anyagú és nedvességtartalmú, és egyformán oxidos talajban néztük, sőt biztos hogy nem.
A youtube-os gödörbe, meg műanyagcsőbe dugdosós videókat el kell felejteni, teljesen mások az értékek ha az érme valóban a földben (és nem zacsiban) van, és a földréteg is rajta van. Persze lehet hogy nekik a rómaiak már előrecsomagolták.
A megépítés nehézsége gondolom az építőtől függ, nekem egyáltalán nem volt nehéz. Ha minden klappol még szkóp sem nagyon kell, persze nem árt ha kéznél van, mert anélkül az adójelet sem lehet beállítani, mert nem látod hogy néz ki.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Fejhallgató? Soha nem találkoztam még olyannal, aki hangszórót használta volna keresés közben. Szép is lehet, amikor azt hallani az egész környéken hogy "bep bep beeeep -tök felesleges
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Na ezért kértem már többször, hogy csináljatok egy-egy gépnek külön topikot, mert hogy valahol 10oldallal ezelőtt mi van, azt már az író sem találja meg.

A cobra az 1Ft-ot látja kb ennyiről, nem a 20-ast szerintem, bár Feri szerint 35cm-ről is kei lehet venni vele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
A cobra az 1Ft-ot látja kb ennyiről, nem a 20-ast szerintem, bár Feri szerint 35cm-ről is kei lehet venni vele.
Így igaz próbáltam Cobrát én csak 30 cm ástam el kis egyforintost erős jellel jelezte fejhallgatóval meg aki megszokta jobb talajon szerintem közel a 40 hez is Árában a legjobb gép szerintem egyszer kell megvenni azt vigyázva rá örök élet 2 fej több üzem mód
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014

adatok.txt
    
(#) Sanyesz5 válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Volt cobrám, jó gép hadizni, de azért maradjunk annyiban érmézésnél nem egy szupersztár. A disc hagy némi kívánnivalót maga után, rómán mellettem szedegettél a szeget vele, ha meg feltekerte a disc-et nem látta rendesen az érmét, és kb előtt egy héttel volt a gép Ferinél "átnézésen".
Hadizni kiváló gép, nem semmi mélysége van, de az érmézésre nem ajánlanám.
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Amiket itt felsorolsz azok levegőtesztek! Elég érdekes lenne ha ugyanannyiról kivenné a földből, a földben lévő érme esetén oda nyugodtan lehet tenni egy 0,7-es, 0,75-ös szorzót.
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Kár hogy már nincs meg, mert akkor legalább lenne még egy infó a leásott érmékkel kapcsolatban...
De abban biztos vagyok hogy 35cm mélyről az 1Ft-ot senki sem szedi ki vele.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
A fejhallgatóra ugyanazt tudom mondani mint a folyamatos nyüszítésre. Szeretem a fejhallgatót, de 20-30 perc után muszáj levennem mert idegesít, és aznap már nem is kívánom újra felvenni. Elég kényelmes is lehet, a kábel folyamatosan útban van, ha rövid nem is lehet rendesen letenni a gépet és ásni, stb. Ha ehhez még hozzáveszem az általad favorizált alaphangot is, akkor kb. 10 másodpercet tudnék menni a gépeddel, utána arcideg zsábát kapnék, vagy nyugtatót kéne bevennem, pedig alapjában véve nyugodt természetű vagyok.
Egyszer próbáltam meg fejhallgatóval menni, 10 percig bírtam...
Kitalálták már rég a hangerő szabályozását, így 20-30m-re a géptől már senkinek sem kell hallgatnia semmit, pláne több száz hektár szántás ölelésében.
Következő: »»   149 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem