Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   150 / 269
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Az is lehet, a hiányzó pár centi egy fejhallgatóval meglenne. Nem véletlen használják sokan jó minőségű, zenei fejhallgatóval a gépeket. Nem értem, miért lenne idegesítő, hiszen azért van ott az ember, hogy figyelje a hangokat, kis neszeket, zörejeket, amiből kitalálja, ásson vagy ne.

Egyébként ez a 20Ft-os egy dolog, mert gondolom, nem azt keresel döntően, de mennyiről lát egy 0,4-0,5grammos középkori denárt?
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Rengeteg múlik a beállításon, és sokan csak bekapcsolják aztán mennek a világba. De az is igaz, a cobra egy érzékeny gép és ez rendszerint a szelektivitás rovására megy. A jelenlegi valószínűleg két legérzékenyebb érméző (az okm és hasonló mesevilágot mellőzve) Nexus ; és a Detech EDS félmillió körüli árakkal szintén ugyan ezt a véleményt kapják: sokat tévesztenek. A tévesztés és az elhagyás közül általában az előbbit célszerű választani. Yaessu nem azt mondta, ez a legjobb, hanem hogy ebben az árkategóribán a nyerő. Nézd meg, hogy a Cobra, Delta, Golden mask4 gépek hogyan cserélődnek. Persze megint a felhasználói szempont, ha csak és kizárólag érmézni fog vele és netán már van annyi gyakorlata, hogy nem kolbászol össze vissza, hanem tudja hogy hol és mit keressen, akkor egy Deltával jobban jár és rendszerint ezek arra is váltanak.
(#) Sanyesz5 válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Jó-jó, de én max rómára tudnám elképzelni, a frekvenciája is alacsony, ami a nagyon pénzekre jó. De megnézném középkoron, ahol olyan vasas a talaj hogy nemi igaz, vagy kis árpádkori ezüstökről ne is beszéljek. Mint írtam jó gép, de nem az érmézés területén futott nagy karriert.
Én a whites-al tökéletesen elvagyok, lehet drágább mint a cobra, nem is tud olyan mélységet, viszont a lepkefingot is kihallom vele. Persze nem 1 hónapja használom, sokat számít ki mennyire nő össze a gépével.
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Jó-jó, de még akkor milyen jó lenne, ha tudnánk ilyet építeni vagy egye fene, jelezzen a mienk csak 30cm-ről egy 20ast a földben, sőt, ha nem jelzi csak a sárgát meg a fehéret, azt sem bánnám
(#) Yowie hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Van valakinek elképzelése, mit takar a detektorok esetén az "electro-magnetic resonance" kifejezés?

A Nexus ezzel magyarázza, hogy olyan jók a gépei Bővebben: Link

A jelen csúcsgép elődjénél garantálták 3cm-es érmére a 45cm-es távolságot földben (tehát nem ennyit, hanem legalább ennyit tud).

A tekercs jósági tényezőjéről írt eszmefuttatás addig biztos jó, hogy a multifrekinél alacsony Q kell a sávszélesség miatt és ez okoz hátrányokat, ettől olyan bonyodalmasok a multifrekis gépek. Azonban hogy pontosan mi a electro-magnetic resonance okosság és hogy valósítja meg, az nem érthető nekem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) Yowie hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
TGSL kedvelők, egész jó irányba halad egy szuper TGSL topik Bővebben: Link

Csak belelestem a rajzokba, amit csatoltam már egész profi gépnek tűnik.
(#) kirally hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Sziasztok!

IGSL-be tehetek LF351 helyett TL081-et?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) Attilawap hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Lehet, hogy hülye kérdés, de mi a különbség az IGSL és a TGSL között?
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Előző oldalt nézted?
(#) deexteer válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Az igsl dupla tgsl, két hangal.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Bocs, mobilról irtam, a nevet nem nem láttam jól

Mi az, amit az eddigiek után kérdezel? A TGSL egy olyan rendszerű gép, mint az SMW csak más megoldásokkal, vagyis egy egyszerű IB.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Hasonló adó-vevő tekercskialakítást alkalmaz mint az a lengyel vagy milyen építésű ALL-1 gép. Hogy mitől quad azt egyáltalán nem értem, de super is inkább akkor lenne ha ott lenne a másik csatorna is, de nincs.
(#) Ge Lee válasza kirally hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Ha a lábkiosztása ugyanaz akkor igen. Ahol opampot használnak oda gyakorlatilag bármelyik megfelel, ritka eset ha nem.
Pl. ahol quad opampok vannak, bármelyik belerakható (LF347, TL074, TL084 stb.). Az LM324 elég gagyi, de ki lehet próbálni azt is. Érzékenyebb helyekre még lehet hogy jobb is egy olyan amelyik lassabb, kisebb eséllyel fog begerjedni.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
A lényeget deexteer nagyjából leírta. Az IGSL egy olyan masina ahol két csatornán történik egyszerre a jelfeldolgozás. Ezek úgy vannak beállítva, hogy az egyik csatorna a ferromágneses, míg a másik a nem ferromágneses anyagokra fog jelzést adni, két különböző frekvenciájú hanggal. Durva közelítéssel tehát van egy vas és egy disc kijelzés (hang) is egyszerre, amik a potikkal valamennyire el is tolhatók egymásba.
Tehát meg lehet azt oldani hogy semmilyen fémet ne hagyjon el (azaz valamelyik hanggal esetleg mindkettővel jelezze), ezáltal jóval több információ áll rendelkezésre a lengető számára mint egy hagyományos gép esetében. A fázistolás mértékében olyan beállítást is lehet használni, hogy bizonyos anyagokat mindkét csatorna jelezze, így drasztikusan lecsökken a "bizonytalan" jelzések száma, mert sokkal egyértelműbb lesz az anyag, mintha csak egy van hang-nincs hang jelzést adna.
Ráadásul egy ilyen gépet a nagyobb vasdarabok is kevésbé csapnak be, mert azok megkeverik ugyan a disc csatornát is ennél is, de ilyenkor elemelve a talajtól már csak a vas csatorna fog jelezni, így megint egyértelműbbé válik hogy kell-e ásni vagy sem.
Szóval mentem én már ettől érzékenyebb géppel is, de mégis szívesebben megyek inkább ezzel, éppen a leírtak miatt. A jó gép meg olyan mint ez, csak valamivel érzékenyebb. Talán majd a hiper-szuper TGSL, vagy az SMW-IGSL rajzokból előbb utóbb kiforrja magát valami jobb.
(#) vandorbot válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Sokan vannak, akik évek alatt sem jönnek rá, hogyan kell használni egy masinát. A disc beállítással finoman kell bánni. Ki kell próbálni asztalra téve, hol az a beállítás, ahol a kicsi ezüstöt még jól jelzi, szögre fóliára meg recseg. Ez terepen kicsit módosul, jobban rá kell tekerni a disc-re, de nagyon nem mindegy mennyit, keskeny a határ. Célszerű ezt a helyszínen beállítani, mert talajfüggő. A hosszúkás vas, pl. szög többnyire egyirányból ad hangot, keresztirányból nem. Szóval érdemes a masinát otthon néhány tesztnek alávetni, ez a kiismerés folyamatának első lépése.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Pontosan, de a multkor kérdezted, mennyi időre vakul meg az expi a nagy vastól. Azóta ezzel játszom. Az expi abból a szempontból a leg érdekesebb kereső, ha túlhúzod a sesns-t, nem összevissza cicereg, hanem összevissza csendben marad és akkor vak. Amióta ezt a sesnsel meg a noise csatornákkal kihangolgatom meglepő mélyről kijönnek dolgok.

Persze néha meglepő dolgok 70cm-röl konzerdoboz, ahol I. század van a felső 30ban. (ezt csak a mélységmámorosoknak)
(#) juhaz hozzászólása Ápr 28, 2014 /
 
Na felvetek egy dolgot, még az is lehet, hogy célravezető.
Csak, hogy frissüljön a téma. Ha valaki olvasta valamelyik hozzászólásomat, az láthatja, milyen a hozzáállásom a megépítéshez. Így a kényelmesség elvén meg lehetne oldani, akár könnyedén egy olyan dolgot, hogy mondjuk usb-vel, vagy mással csatlakoztatom a laptophoz a tekercset, és egy szoftver vezérelné az egészet? Innentől meg a lehetőségek tárháza...lehetne.
(#) yaessu válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Na igen az ötlet jó mikor bejöttek a zseb notebookok a barátommal gondoltunk rá mi is ,hogy letöltött generátorral adunk jelet sőt több frekin és egy szűrő programmal a mikrofon bemeneten feldolgozzuk -- a baj hogy keskeny a sáv és komoly progit kéne rá írni amúgy megvalósítható --mi próbálkoztunk a TINA áramkör szimulátor progival ott össze dobtunk szűrőket amik működtek -akkor érme szerint virtuálisan és pontosan ha épp az érme meg tudná mondani mi van a földbe --de már az okostelokra is lassan lehet progit írni--- a Garett 2500 gti ben is 8 megabites vagy kb bitt szám gép van gondolom analizátor funkciót tölt be
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
(#) Ge Lee válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
És milyen jó lenne még egy laptopot is cipelni a fejjel együtt. Az otthon építőknek vagy fejlesztőknek leginkább a szoftverek megírása a probléma. Ha nem így lenne, akkor a gyáriakkal megegyező tudású, vagy jobb detektorok készülnének házilag.
A mikrovezérlőknek nyilván van létjogosultsága a jel feldolgozásában, kiértékelésében, esetleg a kijelzésben, de egy detektor nem annyiból áll hogy rákötöm a tekercs(ek)et a laptopra és megyek...
(#) juhaz válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Most még...
Laptopot megfelelő hűtéssel a hátadon is viheted, tekercs meg amúgy is kell. Utána is nézek a szoftvernek, ugyanis a mikrovezérlő egy egyszerű programszerkezetű dolog, amit pc-n lehet olvasni, s mi több ha jól tudom, írni is. Továbbá nincs elvárva a lelkes építőktől, hogy programozzanak, valaki már lehet, hogy megírta és megosztotta.
"akkor a gyáriakkal megegyező tudású, vagy jobb detektorok készülnének házilag."
Ebből az aspektusból vizsgálhatjuk ennek a fórumnak a témáját is, ugyanis azt lehetne mondani:
Persze, ha meglehetne építeni házilag egy fémdetektort, akkor nem gyártaná semmilyen cég.
Szóval én bízom abban, hogy találok valami openszorsz programot, és egy megoldást. Kell egy fasza tekercs, USB3ban van mondjuk 8 vezeték, a szoftver valahogy megoldja. Hangkártyával is vezérelnek sok mindent, itt a jelek furfangosságáról van szó, amihez lehet, hogy mi elfogultak vagyunk, ha elzárkózunk.
(#) juhaz hozzászólása Ápr 28, 2014 /
 
Keressetek rá:
Raspberry Pi
Én ezt nagyon szeretem. Linux fut rajta és úgy tudom, sokkal több szabadon elérhető program van linuxra.
(#) juhaz válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Nagyon örülök a hozzászólásodnak!
Azt szűrtem le, hogy akkor a szűk keresztmetszet a bonyolult program. Én tudok abban hinni, hogy valami linuxos agynak a világban eszébe jutott már ez, és nem kincsként őrzi.
Ellenben youtube-on találtam már olyat, ahol telefonnal nyomatják...persze asztalon, meg gyenge...de attól sem zárkóznék el, ha eleve a telefon még a tekercset is lecserélhetné.
(#) juhaz válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
(#) Ge Lee válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Elég sok detektor készült már házilag, tehát nem az illúzió kategóriában van a téma címe. Amit pl. legutóbb csináltam huszonezerből az többet tud mint amit vettem használtan 40-ért (aminek az új ára 90 körül volt).
De ott van példának a Feri a cobrával vagy a magnummal, ő fejleszti és készíti őket otthon, vagy mondhatnám a deltás Bandit is.
Az más kérdés hogy egyetlen ember tudása, felkészültsége, anyagi és egyéb háttere nem éppen azonos egy fejlesztőgárdáéval, amihez még hozzájön az is, hogy nála ez hobbi, nem főfoglalkozás.
De azért lehet nagyokat alkotni ha valaki igazán beleássa magát a témába, lásd előbbi példák.

Újra csak azt tudom mondani, hogy az USB port meg a tekercs önmagában elég kevés lesz, lásd adóteljesítmény, fázishibák stb. Valami egyszerű PI-t talán meg lehetne vele csinálni, látna is jó esetben vagy 5cm mélyre. Az építők zöménél egyik sem cél, sem a PI, sem az 5cm.
(#) yaessu hozzászólása Ápr 28, 2014 /
 
Juhaz jól gondolja , idő kérdése csak abba gondoljunk bele , miket lehet usb ről vezérelni .." gyártó sorokat , de ha csak a ház körüli dolgokat cnc, nyomtató -és egyéb eszközök , a portok be kimenetek mi mindenre használhatók sokkal bonyolultabb dolgokra mint fémkereső.
(#) juhaz válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Lehet, félreértettél, a fórum példáját épp azért mondtam, mert megvalósítható már hobbiként is jobb detektor, mint a gyári. Csak Te kételkedtél a szoftveres megoldásban, azzal kapcsolatban ellenpéldaként mondtam.

Itt úgy gondolom, hogy nem is már a jel vételéről beszélsz, hanem annak erősségéről. Amivel kapcsolatban nagyrészt ez a fórum is nyílt, hogyan lehet jobbat, ami a jelerősség témakorét erősen boncolgatja.
Továbbá nekem mondjuk a PI lenne a legideálisabb megoldást, ahogy olvasgattam, én a termésréznek is örülök..
(#) Sanyesz5 válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Szia, nagyon tetszik ez a Raspberry, nem is hallottam róla eddig, elég elérhető ára is van, olyan kezében aki keni vágja a programozást szerintem van fantázia a dologban bőven.
Nehogy vegyek egyet
(#) juhaz válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 

Hát ezt úgy tudom, hogy a Sony alávállalkozója fejlesztette annak érdekében, hogy a szegényebb nemzeteknél is általános dolog legyen a számítógép. Ott olcsónak kell lennie, és alapvetően olyan faszának, amilyen most.
Szóval van szoftverfejlesztő, ki ezt az oldalt olvasgatja?
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Chrenko Feri meg a gépei egy egész más kategória. Egyrészt Feri nagyon jó szakember, másrészt elfogadja, hogy vannak jó műszaki megoldások, hajlandó venni a fáradtságot és megérteni, aztán felhasználni a saját fejlesztéseinél. Bandi meg rengeteget keresőzik, hosszú ideje tökéletesít a tapasztalatai és a visszajelzések alapján egy gépet, és nem élből lehülyézi a felhasználót, mint néhány nem ennyire sikeres, de jóval nagyobb hangú magát "fejlesztő"-nek kikiáltó hobbista.

Az USB portban vannak lehetőségek valóban. Egyrészt vannak gépek, amik alig többek, mint egy PIC meg egy tekercs és elég jók, jelenleg az egyik legjobb "házi" PI a delta3, nézd meg talán vagy ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=5dEumsNotK8
Szerintem a jövő inkább ezekben a megoldásokban van, hiszen lassan mindenkinek a zsebében van egy sokkal nagyobb tudású miniszámítógép, mint ami ma a legtöbb detektort meghajtja. A Delta 3 egy nagyon jó példa. Jobb, stabilabb érzékenyebb mint az alap analóg delta, rövidesen a VLF detektorok is ide jutnak, csak még nem készült fel a piac arra, hogy a detektor árának 90%-a csak egy szoftver.
(#) yaessu válasza juhaz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Majd az Angolok megoldják ne félj mert irreálisan drágák a detektorok ahhoz képest, hogy a mai félvezetők gyártása már nem kihívás ---erre tudok jó példát mikor még aktívan rádióztam RH -88-tol akkor kezdett nagy divatba jönni az URH rádiók amik nyugatról jöttek digitális csatornakijelzővel oldalsávos funkciókkal amatőr tornyokra rá állíthatók voltak beépített siftterel torony üzemnél adás -600 khz duplex szinplex üzem és ami a lényeg volt nem csak 6-vagy 12 fix csatornán üzemelt amit a ráf szigorúan megszabott hanem ,lehetett raszterszélességet állítani 4.5 12.5 .25 100 khz és 137-Mhz-tól 172-Mhz-ig na ezek irtózatos drágák voltak főleg ha kézi volt --az ár egyik oka az volt ,hogy rá tudott bár ki vele állni a rendőrségi csatornákra és egész nap hallgathatta 157-159 Mhz a tűzoltóké volt 160-161 a mentőké 168-171 Rendőrség -- utána jöttek a digitális rádiók amik már a frekvenciát is kiírták, azokról csak álmodhattunk akkoriban de még a 95-6-7-években is --Akkor jöttek a fiatal ambícióval tele és idősebb amatőr társaik meg a tudással és ebből kifejlődött egy URH konverter amit 5 ezer ft ből meg lehetett építeni , vagy külföldről meghozatni 15000 ezerért de az jobb is volt ezt összekötötte az ember a régi soros portal letöltötte hozzá a programot ami nem nagy valami a gyárihoz lemez is járt és lett egy akkoriban kb fél millió forintos amatőr rádiója ami még írott szöveget is tudott közvetíteni fellül múlta a méregdrága gépeket de még méretben is kisebb volt ---akkor úgy lement ezek drága rádiók ára hogy szinte fillérekért lehetett venni na ná hogy nem kellet akkor már --de a kézi rádiók még tartották urh ban az árukat VHf gépek de mikor a rendőrök tűzoltók mentők átléptek a tetra rendszerre 8 éve ezek rádiók is filléres holmik lettek --én is 30 ezerért vettem egy vhf uhf Wouxun kg-uvd1p- rádiót ami tudás alapján 90 években egy kisebb falausi ház ára volt egy átlagos helyen most 30 ezer ft -----evvel csak azt akartam mutatni miket megold technikailag a számítógép nem beszélve előbb utóbb ezt a drága fémbdetektor mítoszt is meg fogja dönteni
Következő: »»   150 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem